Turcia ține în loc acordul pentru deminare în Marea Neagră

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi pentru AFP surse concordante.

Întârzierea este legată de vacanţa parlamentară decisă din cauza alegerilor municipale de la 31 martie, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Ministerului Apărării turc, confirmată de o sursă parlamentară.

Pentru a intra în vigoare, acordurile internaţionale sunt supuse votului parlamentului din Turcia, cu excepţia anumitor categorii de acorduri tehnice sau economice, care pot fi validate direct de şeful statului.

Dar acordul în legătură cu „Grupul de lucru privind măsurile împotriva minelor în Marea Neagră”, aşa cum este numit oficial, semnat la 11 ianuarie la Istanbul, nu a fost până acum aprobat direct de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi nici supus votului parlamentului pentru ratificare.

Oficialii turci nu au prezentat încă nicio estimare a datei când ar putea fi adoptat, a confirmat pentru AFP o sursă parlamentară.

Turcia, Bulgaria şi România, trei membre ale NATO care se învecinează cu Marea Neagră, au decis să-şi unească forţele pentru a proteja transportul maritim internaţional şi coastele lor de minele plutitoare, care ar putea pluti în derivă de pe ţărmurile ruseşti sau ucrainene.

Iniţiativa, a cărei principală forţă este marina turcă, ar trebui să facă posibilă securizarea exporturilor de cereale ucrainene de-a lungul coastelor româneşti şi bulgare, o rută alternativă de transport maritim stabilită după închiderea coridorului de cereale denunţat de Rusia în vara anului 2023.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, ambele cu ieşire la Marea Neagră, în nord, a existat teama că minele amplasate de beligeranţi ar putea ajunge în mare, în special din cauza furtunilor.

În martie 2022, o mină în derivă recuperată la intrarea în Bosfor i-a îngrijorat pe pescarii turci.

De atunci, mai multe dispozitive plutitoare au fost reperate şi pescuite fără să se producă pagube. Dar, la sfârşitul lunii decembrie, o navă de marfă sub pavilion panamez care se îndrepta spre un port ucrainean pentru a încărca cereale a lovit o mină, iar doi marinari au fost răniţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Turcii nu fac nimic pe gratis. Pentru ca nu sunt colonie de milogi. Vrea UE acord ca sa treaca graul ucrainean? Atunci cel mai probabil turcii care demineaza zona au cerut ceva la schimb de la UE sau NATO. Asta in timp ce noi ne-am facut pres din prima secunda si dam totul ca sa primim o mangaiere pe umar de la iuropenii adevarati!!

  2. De ce nu se ocupa cu scoaterea din Marea Neagra a minelor cei care le-au lansat la apa si sintem noi obligati sa o facem .Turcii probabil ca sint ceva mai inteligenti comparativ cu noi si nu vor sa o faca pe gratis .

  3. Daca mai are cineva dubii, minele din Marea Neagră sunt cea mai bună dovadă.
    A spus-o Mark Milley, fostul StatMajorizd Șef Li🌈ic, nu „blogării Ruși”, măR🤣g…
    ■{RumburKK- StatMajoriZdu Gărzilor Patriotice Tulcene -RumburKK}■

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.