Turcii, chemaţi la urne

Aproximativ 55 de milioane de alegători turci sunt chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa prin referendum asupra propunerii de modificare a Constituţiei ce ar transforma ţara din regim parlamentar în regim prezidenţial, relatează Hurriyet.

Primele secții de vot s-au deschis la ora locală 07:00 (04:00 GMT).

Pentru a garanta securitatea zilei electorale, autoritățile vor desfășura 380.000 de polițiști și de jandarmi în întreaga țară.

Cetăţenii sunt chemaţi să voteze amendamentele constituţionale care ar urma să transforme ţara din democraţie parlamentară într-un sistem prezidenţial.

Pachetul supus la vot include 18 amendamente, acest referendumul putând aduce, de altfel, cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Printre acestea: Abolirea funcţiei de premier. Preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

Numărul membrilor Parlamentului creşte de la 550 la 600, iar vârsta minimă este coborâtă la 18 ani.

Preşedintele poate fi demis de Parlament. În prezent, el poate fi pus sub acuzare de Legislativ pentru trădare.

Tribunalele militare vor fi abolite.

Preşedintele va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Vara trecută, în Turcia a fost decretată starea de urgenţă, ca urmare a unei tentative eşuate de lovitură de stat. 248 de oameni au fost ucişi şi peste 1.400 au fost răniţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.