În Ucraina, o duzină de firme oferă sejururi de tip „dark tourism”, un segment de piaţă mic dar în creştere care permite turiştilor să viziteze locuri asociate cu evenimente tragice.
Firma War Tours dezvăluie că începând din ianuarie şi până în prezent s-a ocupat de aproape 30 de clienţi, în principal europeni şi americani, care au plătit între 150 şi 250 de euro pentru întregul circuit.
O parte din profituri sunt donate armatei, susţine co-fondatorul companiei Dmytro Nykyforov, care insistă că iniţiativa „nu are legătură cu banii ci cu memoria războiului”.
Svitozar Moiseiv, managerul tur-operatorului Capital Tours Kiev, spune că profiturile sunt neglijabile, dar vizitele au valoare educaţională. „Este ca un vaccin pentru a împiedica ca acest lucru să se întâmple din nou”, spune Moiseiv.
Vizitele se concentrează în principal pe Kiev şi periferii, precum Irpin şi Bucea, locul unde în primăvara lui 2022 au avut masacre ale civililor atribuite forţelor ruseşti. Însă unele companii oferă şi tururi mai aproape de front. Una dintre cele mai senzaţionaliste oferă un circuit de câteva zile în sudul Ucrainei, care costă până la 3.300 de euro.
Americanul Nick Tan, care lucrează în departamentul financiar al unei companii din tehnologie din New York, a fost unul dintre cei care a vrut să meargă mai departe de Kiev. Aşa că în luna iulie a acestui an a mers până la Harkov, al doilea mare oraş din Ucraina, care este amplasat la aproximativ 20 de kilometri de linia frontului şi este zilnic bombardat de forţele ruseşti.
„Am vrut să văd acest război cu ochii mei”, spune tânărul în vârstă de 34 de ani care ar fi dorit să se apropie şi mai mult de linia frontului dar a fost refuzat de ghid. „Saltul cu paraşuta sau o noapte de petrecere nu îmi mai spune nimic. Care e următoarea etapă? Mersul într-o zonă de război”, spune Nick Tan, care se descrie singur drept un căutător de senzaţii tari.
Mariana Oleskiv, preşedinta Agenţiei naţionale pentru dezvoltarea turismului, recunoaşte că dezvoltarea turismului de război ridică multe probleme de etică dar consideră că cererea va continua să crească. Propria sa agenţie turistică a început să organizeze cursuri speciale de pregătire pentru ghizi precum şi „circuite memoriale” în regiunea Kiev.
Dacă invazia rusească a declanşat un colaps imediat al industriei turistice din Ucraina, în acest an veniturile sectorului ar urma să le depăşească pe cele din 2021, an anterior războiului dar marcat de pandemia de Covid-19, estimează Mariana Oleskiv. Creşterea se datorează în principal turismului intern, alimentat de bărbaţii ucraineni în vârstă de mobilizare care nu sunt autorizaţi să iasă din ţară din cauza legii marţiale.
Anul trecut, Ucraina a înregistrat patru milioane de vizitatori străini, estimează Mariana Oleskiv, de două ori mai mulţi decât în 2022, însă această cifră include şi călătorii care au venit în Ucraina cu afaceri.
Ucraina se pregăteşte deja pentru perioada de după război, cu acorduri promoţionale semnate cu Airbnb şi TripAdvisor. „Războiul a pus proiectoarele pe Ucraina. Brandul nostru este mai puternic, toată lumea ne cunoaşte ţara”, spune Mariana Oleskiv.
Mai exact ”turism de pradă”. Adică se duc la distrugeri și mai colectează din bunurile celora plecați ori decedați.. E identic cu venirea valahilor in nordul Dunării după incursiunile tătare,.
Când am citit că dacă era o execuție de scaun electric familia guvernatorului și câțiva aleși din protipendadă participau înainte de balul de sâmbătă seara la execuție am avut mare derută față de cum funcționează lumea. Ca și în Al doilea război mondial partizanii spânzurații pe străzi în Ucraina și Rusia de germani sau de unguri la mândria lor revolta din 1956. Modernizați și mai mult în mileniul 3 sunt agenții de turism să vezi suferință fără seamă a războiului. În fâșia Gaza au oferte?
Ha, ha… pai sa ofere sejururi pe linia frontului, nu mai mult de 30 min, in timpul bombardamentelor, apoi, cei ce scapa cu viata sa declare ‘senzatiile de nedescris’ si sa le recomande si altora… Poate se satura de razboi!
@Marele Urs:’E identic cu venirea valahilor in nordul Dunării după incursiunile tătare…’ – esti convins ca nu era nici un locuitor pe meleagurele acestea? ‘Iarba e grasa, e frumoasa, imi place aici’ – era o replica din filmul ‘Dacii’ spusa de un inaintas de-al tau…
Dupa escrocul cu 23% din Romania, in Ukraina n-a existat un razboi, totul este un fake, o butaforie. Nu-l credeti pe escroc, v-ati nascut prin cezariana si vi s-a rupt firul cu divinitatea ?
Ha, ha! Așa le zâce mai nou mercinarilor NATO, turișt’?…
Ce creiere bolnave a educat societatea vestica! I-auzi tata! Sa faci concediul printre ruine si cadavre. Pai nu e de mirare ca le-au antrenat creierele cu emisiuni unde le prezinta case bantuite de strigoi. Ce lume bolnava!
Mai ai frați? La vaccin cu ei!