Turneul său triumfal se va încheia de Crăciun la Liverpool

După căsătoria cu Nancy Shevell, Sir Paul McCartney s-a hotărât să-şi ofere o lună de miere muzicală pentru a încheia 2011 cu 11 concerte-eveniment în locuri dragi inimii sale, precum Bologna, unde a poposit pentru prima dată, şi la Milano, unde se reîntoarce după 18 ani. Să ne aducem aminte de extraordinarul concert avut în urmă cu 8 ani la Forul Imperial din Roma, la care au participat peste jumătate de milion de persoane. Concertele au avut loc în 26 noiembrie la Bologna şi în 27 la Milano. Turneul va continua la Londra în 5 decembrie, la Stockholm în 10, Helsinki în 12, Moscova în 14 şi Manchester în 19 decembrie, pentru a se încheia triumfal, de Crăciun, la Liverpool, în oraşul său natal.

El afirma că „a cânta live este una din marile mele pasiuni”.

Au fost un concerte magice, cu mii şi mii de jocuri de lumini, cu focuri de artificii, care au durat trei ore fără niciun fel de pauză, susţinute de un bărbat de 69 de ani, într-o formă fizică de invidiat, un Sir al rock’n roll-ului.

Compozitorul și interpretul ex-Beatles, în concertul de la Milano

Concertul s-a deschis cu „Hello, Goodbye”, urmat de piese ca „All My Loving”, „Drive My Car”, o impecabilă „The Night Before”. Pe un ecran ce se afla în fundal se derulau imagini cu cei patru minunaţi tineri din formaţia „Beatles”, în sunetele cântecelor „Paperback Writer”, „The Long and Winding Road”, „I’ve Just Seen A Face”. A urmat „Blackbird”, dedicată zilelor de luptă pentru drepturile civile din America, „Here Today”, „dedicată prietenului meu John”, dar şi multe alte piese din catalogul Beatles-ilor şi al grupului „Wings”. Ca şi odinioară, când fiecare nouă apariţie discografică era aşteptată de fani cu speranţa că odată celebrii ex-Beatles se vor reuni, acum publicul era în delir atunci când s-au auzit „Let It Be” şi „Hey Jude”. Apoi, McCartney a ales piese rare, niciodată cântate în Italia, precum „Mrs Vandebilt”, sau mai clasicele „Maybe I’m Amazed” şi „Band on the Run”. La radio şi la televiziunea italiană, invitat fiind, Paul McCartney a comentat actualele tensiuni sociale din Europa. Vorbind despre piraterie, a atins o temă dureroasă, afirmând: „Sunt convins că tinerii sunt foarte prost plătiţi. Pe vremea mea, un singur hit îmi garanta un sac de bani cu care îmi hrăneam întreaga familie, îmi creşteam copiii şi îmi plăteam şi taxele pentru câţiva ani. Dar, dacă astăzi un hit se găseşte download gratis, totul este terminat”.

Împreună cu soția sa, Nancy Shevell

Magia a fost totală pentru că fiecare melodie a Beatles-ilor părea nouă, ca şi când ar fi fost compusă ieri şi interpretată live pentru prima dată. Şi singur Paul McCartney îşi poate permite să se citeze pe sine însuşi. Asta dă măsură imensităţii sale.

După turneul său din Italia, muzicianul a făcut o escală la Paris. „După trei ore de concert, Paul McCartney pare mai în vervă decât oricând”, scria presa franceză.

Ovaţii din partea publicului de la 7 la 77 de ani, la Palatul Sporturilor de la Bercy, când a urcat pe scenă cântând, una după alta, melodiile sale „Hello Goodbye”, „All My Loving”, „Jet”, „Drive My Car”, „The Night Before”.

Genialul compozitor Paul McCartney, îmbrăcat cu un sacou albastru şi un pantalon negru, a creat încă de la primele momente o atmosferă incandescentă: „Bonsoir prieteni, bonsoir Paris”.

Acompaniat cu o chitară electrică, s-a lansat într-o interpretare uimitoare a „Let’s Me Roll”, pe o scenă scăldată în lumini roşii. Muzicianul a derulat din nou repertoriul Beatles-ilor, cu complicitatea chitariştilor, a unui clapist inspirat şi a unui baterist redutabil.

Sir Paul McCartney, la Bologna

După piesa „Paperback Writer” a Beatles-ilor, compusă de el, McCartney s-a instalat la pian şi balada scrisă de el, „The Long and Winding Road”, a deschis acea secvenţă marcată prin frumoasele succese obţinute cu „Nineteen Hundred and Eighty Five”, pe care a dedicat-o „fanilor Wings”. A urmat „Maybe I’m Amazed”, cea mai frumoasă compoziţie a sa din perioada post-Beatles, cântată cu o voce perfectă şi cu o alură juvenilă.

În tribune, doi studenţi se felicită că au „trăit asta”. Reîntoarcere la anii ’60, la antrenanta piesă „I’ve Just Seen A Face”, urmată de deliciosul „I Will”.

Cu faţa gravă, Paul McCartney a evocat memoria lui John Lennon, cu admirabila „Here Today”, în timp ce imaginile cu fostul său complice defilau pe un ecran gigantic.

A urmat un omagiu adus lui George Harrison, despre care declara: „Îmi lipsesc prietenia sa, umorul său”. Mulţimea îl acompania pe melodia „Something”, „Band on the Run” şi „Obladi-Oblada”. McCartney a aplaudat şi el acest public entuziast, înainte de a-i oferi un exploziv „Back In The USSR”.

Paul McCartney, tânărul de 69 de ani, iarăși în top

Publicul s-a ridicat în picioare la „I’ve Got A Feeling”, urmat de „A Day In The Life”. Şi, din nou, Lennon: asistenţa a cântat împreună cu el „Give Peace A Chance”. Aplauze furtunoase pentru celebrele „Hey Jude” şi „Let It Be” şi vulcanica „Live And Let Die”.

La final, „All You Need Is Love”, „Day Tripper”, „Get Back”, „Yesterday”, „Helter Skelter”… Salve de aplauze pentru genialul compozitor de 69 de ani, care a anunţat şi lansarea a două noi albume în 2012. Primul, numit „My Valentine”, va conţine cântece în stilul anilor ’20-’40, „precum cele pe care le ascultam când eram copil”. Al doilea, complet diferit, este un mix între jazz, old fashion şi modern, în colaborare cu Diana Krall şi Bandul său şi se va apropia de pop-rock.

Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.