Turul 2 al alegerilor locale din R. Moldova. Doar 18,94% prezență la vot

Mai puţin de 20% din alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat la urne, până duminică la prânz, în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcţia de primar, potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Prezenţa la vot la nivel naţional, la ora 13:00, era de 18,94%, numărul votanţilor fiind de 161.450, dintr-un total de 839.239 alegători înscrişi pe listele electorale.

În municipiul Bălţi, şi-au exprimat dreptul de vot 11.737 persoane, ceea ce reprezintă doar 11,71% din totalul potenţialilor votanţi.

În acelaşi timp, în municipiul Ungheni, au votat doar 4.451 persoane, adică 15,71% din electorat, iar în municipiul Edineţ au ieşit la vot 2.451 reprezentând 15,4% din totalul alegătorilor.

De asemenea, în municipiul Comrat din Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia au participat la vot, până la ora 13:00, doar 4.001 persoane, ceea ce înseamnă 18,7% din totalul populaţiei cu drept electoral.

În suburbiile municipiului Chişinău, prezenţa la vot era de 15,92%.

Populaţia cu drept de vot din 273 de localităţi din Republica Moldova se prezintă duminică la urne în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale pentru funcţia de primar.

Al doilea tur de scrutin este organizat după ce, în urmă cu două săptămâni, la 5 noiembrie, niciunul dintre candidaţii la funcţia de primar nu a obţinut majoritatea simplă a voturilor necesare pentru a fi declarat ales.

Potrivit legislaţiei electorale din Republica Moldova, în turul al doilea, alegerile sunt declarate valabile dacă la acestea participă cel puţin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale din acea localitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

  1. Nu-ndraznesc sa-i felicit, înca, pe moldoveni: astept, datorita lor, caderea camarilei de la Chisinau.

  2. Și moldovenii is cu 100 de ani inaintea noastră ,fac alegeri in două tururi.Doar la noi PSD si PNL vor să ia tot că nu le mai ajunge cât au furat!

  3. Prezenta spune clar despre lipsa unei alternative, dintre doua rele, basarabenii refuza sa aleaga. O jumatate de Basarabie nu poate sa supravietuiasca preturilor din UE si nici sa se apere de rusofoni. Iar Romania nu se poate impune in fata Germaniei si SUA, politicieni tradatori. Basarabia este teritoriu romanesc, nu unul ocupat de rusi, de ukraineni si coordonat de nemti si de americani ! Destinul lor tragic se complica, iar tineretul fuge, barbatii raman cu bautura si femeile cu videochat-ul.

  4. In Basarabia se bat doua gasti de ” alesi „: gasca Maiei Sandu, protejata de Nula si Sorosh, cu gasca lui Shor, protejata de Israela. Oricum, basarabenii sunt in pierdere.

  5. progresistii lui Maia Sandu voteaza noaptea ca si in Romania asa ca asteptatiorele 21 sau la cat se inchid urnele, pe intuneric rup usile atat de multi vor fi…

  6. Asta arata cam cata încredere au cetatenii Republicii Moldova ca votul lor poate schimba ceva.

  7. S-au lămurit cu democrația „LOR”…Oricum cu prezenta asta se fura mai ușor.

  8. R Moldova vrea sa se mute in Vest, in America…Iar Americanii au dat buzna in Est.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.