Turul Revoluției în București și Cluj

Asociația București marchează 34 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 prin două tururi ghidate gratuite care trec prin locurile emblematice ale evenimentelor în București și Cluj-Napoca.

Cum ar fi să mergi spre serviciu și să îți găsești vehiculul din dotare în centrul orașului, blocat de protestatari? Această poveste inedită este dezvăluită pentru prima dată într-un interviu acordat de Gheorghe Chiricheș, fost angajat al Armatei de la Timișoara, pentru Asociația București. Interviul face parte din eforturile continue de documentare a Revoluției Române desfășurate în ultimii ani de echipa asociației, potrivit unui comunicat de presă.

Gheorghe Chiricheș este un ceangău din județul Bacău, repartizat printr-o întâmplare la o unitate din Timișoara. La momentul Revoluției, era șofer de tanc și locuia cu familia în strada Electronicii. Pe 17 Decembrie 1989 era plecat cu familia în oraș și nu a primit chemarea la unitate. Era unul dintre românii care considerau cu tărie că mai degrabă „Pământul ar fi putut să se rotească invers, dar Ceaușescu să moară nu”, iar asta îl făcea să nu urmărească deloc evenimentele politice și să nu asculte Radio Europa Liberă sau Vocea Americii. Nu aflase despre Căderea Zidului Berlinului sau protestele de susținere a lui László Tőkés.

Anunțat că au loc protest în oraș, Chiricheș a ieșit în haine civile în Calea Girocului pentru a vedea ce se întâmplă. Acolo și-a găsit tancul blocat de protestatari și a asistat cum aceștia încercau să pătrundă în el. A pornit pe bicicletă spre unitate, pe care nu a mai părăsit-o până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu. Începând cu 22 Decembrie, a participat cu echipajul său în Piața Victoriei la luptele generate de psihoza teroristă. A supraviețuit unei tentative de asasinat în acele zile. Tancul său este unul dintre cele trei așezate în fața Operei și surprins de numeroase fotografii ale Revoluției.

Asociația București continuă să spună istoria evenimentelor petrecute în urmă cu 34 de ani. O noutate este și aceea că, în acest an, Turul Revoluției Române din 1989, are loc concomitent în Capitală și la Cluj-Napoca. Puteți participa la eveniment dacă vă aflați într-unul dintre cele două orașe, conform comunicatului.

Turul Revoluţiei din 1989 este un proiect educativ gratuit ce prezintă povestea celor care au înfruntat cu mâinile goale tancurile şi gloanțele pentru a răsturna dictatura comunistă. Traseul trece prin punctele importante ale vremii, iar fiecare popas aduce informații mai puțin cunoscute despre zilele ce au schimbat ireversibil atât viața cotidiană, cât și istoria României. Prezentăm lucruri pe care nu le citești pe wikipedia: rockerii și punkerii de la Romană, epopeea Baricadei de la Intercontinental, muncitorii și suporterii ce răspundeau cu „Deșteaptă-te, Române” gloanțelor trase de soldați. Iniţiativa este apolitică, independentă și gratuită.

La București, evenimentul se derulează pe parcursul a două zile consecutive, necesare contextului și desfășurării detaliate a întâmplărilor:
– sâmbătă, 16 decembrie: Victoria Socialismului prezintă atmosfera anilor 1980 cu date inedite despre obiceiurile, muzica şi viaţa cotidiană în comunism
– duminică, 17 decembrie: Revoluția Română din 1989. Continuăm cu evenimentele dramatice care au schimbat cursul istoriei și ne concentrăm pe oamenii din stradă, aflaţi de o parte și de alta a baricadei, revoltaţi şi represiune, eroi și criminali.
Înscriere aici: https://www.facebook.com/events/1056717895489444

La Cluj-Napoca, evenimentul are loc într-o singură zi – sâmbătă, 16 decembrie: Traseul cuprinde punctele importante ale epocii: casa conspirativă a Securităţii, Judeţeana Partidului Comunist, Piaţa Mihai Viteazul şi centrul oraşului. Fiecare popas aduce informații mai puțin cunoscute, care nu se găsesc pe wikipedia, despre zilele ce au marcat ireversibil viața noastră obișnuită și istoria României.
Înscriere aici: https://www.facebook.com/events/1548636022562027

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

 1. kakaya revolyutsiya?:)) glasnost y perestroika?nu va mai saturati de minciuni

 2. Ceangaul a primit atestat de „revolutionar”, ca n-a tras in populatia civila ?

 3. De ce Cluj daca a fost debutul în Brașov prin 1987, apoi Timișoara și în final Bucuresti? Prea multi s-au agățat de împușcați din aceste localități, nu e și Cluj, pentru beneficii și facilități, mai multe decât un bolnav cu handicap din naștere! Au agatat Cluj pentru turela politica securista care nu accepta decât bugetul statului pentru orice activitate bazată pe escrocherii😉?!

 4. „…a participat cu echipajul său în Piața Victoriei la luptele generate de psihoza teroristă”?
  HAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Hai, bă, terminați! Ce „lupte”, în 22 în Timișoara? Au fost simple diversiuni, s-a tras pentru regie! …și în apropiere de mine s-au împușcat dobitocii de APeViștii’ lii în picior, sau între ei, că nu erau în stare să manevreze corect kalașnikoavele sau nu știau nimic despre LUPTE, nici măcar cît găzarii dășculți dă azi a’ lu’ „Hamas”! …iar pe unu’ l-au scos mort dintr-un canal, inecat, în fața mea. Soldații care ni s-au înapoiat de la Timișoara n-au vrut să-mi spună ce-au făcut acolo, deci e clar că AU TRAS ÎN CIVILI pînă în 20! Arrrmiya dă că’t a Rro’, și-a asasinat poporul, trebuia toată ANCHETATĂ pentru sprijinirea regimului criminal komu’izd! …de fapt, de ce să ne mirăm? …își avea (șî AZI e aceeași, doar că a schimbat stăpînul, acum se închină la Potomak!) originile în divizia de TRĂDĂTORI „Tudor Vladimirescu”, adusă în juvăț dă Armata sovietică în octombrie 1944, instalată la Bukale, apoi cu numele schimbat în Divizia Mecanizată XXX, șî expandată, ca să formeze alte divizii șî să compună așa-zisa „armată a R.S.R.” , împușcătoare de cetățeni revoltați împotriva regimului. „Ce naște din pisică, șoareci mănîncă!”…

 5. la el, nu stia ce se intampla in Europa, la Timisoara.
  Dar numele sa mearga pe bicicleta stia?..

 6. CAND o sa se termine cu Minciunile ORDINARE despre Lovilutia care a deschis DRUMuu’ DISTRUGERII Statului ROMAN la Instigatie și Ordine LIFTESQUES ?

 7. In fiecare an aceiasi placa propaganditica, pro sau contra. De construit in aceasta tara cind va apucati?

 8. ..”sofer pe tanc”..???!!poate ”mecanic conductor” ! nu mai scrie despre lucruri de care habar n-ai ..!

 9. A fost lovitura de stat clara.
  Doar cretinii mai cred in varianta ,,REVOLUTIE’.
  Revolutia este cand urmarile sunt superioare. urmarile au fost la noi inferioare. Am ajuns colonie si cu industria distrusa……[Rumburak]

 10. Ma, „IR”, nu crezi ca ar trebui sa faci ceva la coloana vertebrala? Ca prea e inconvoiata!!! Cat mai vreti sa MISTIFICATI ISTORIA TRAITA? Vreti sa-l scoateti pe Ilici GENOCID basma curata? Nu aveti cea mai mica empatie pentru ZECILE DE MII DE ASASINATI, 60.ooo
  cum a consemnat TICALOSUL AGENT SOVIETIC in fitzuica ce a servit de „inchizitoriu” la Curtea martiala instituita prin UZURPARE de FUNCTII?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.