Ucraina cere invitaţia de aderare la NATO

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga le-a cerut omologilor săi din ţările NATO ca la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Alianţei, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, să transmită Ucrainei invitaţia de aderare la NATO, relevă o scrisoare consultată vineri de Reuters.

Scrisoarea sugerează o nouă ofensivă diplomatică a Ucrainei de a obţine primirea în NATO, demers înscris şi în „planul de victorie” în războiul cu Rusia prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aliaţilor occidentali ai Kievului.

Acest plan cuprinde în principal cererea ca Ucraina să primească mai multe arme, inclusiv să fie instalat pe teritoriul său un „pachet de descurajare non-nucleară”, să fie admisă în NATO şi să poată lovi teritoriul rus cu rachetele occidentale cu rază lungă de acţiune, această ultimă cerere fiind între timp aprobată de preşedintele american Joe Biden pe finalul mandatului său, apoi şi de Marea Britanie şi Franţa. Planul pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, şi a fost primit cu reticenţă de aliaţii occidentali, notează Reuters.

În scrisoarea consultată vineri de această agenţie, Ucraina menţionează că acceptă ideea că nu se poate alătura NATO cât timp continuă războiul cu Rusia, dar primirea unei invitaţii de aderare acum i-ar arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că unul din principalele obiective ale acestuia, respectiv împiedicarea intrării Ucrainei în NATO, nu poate fi atins, se argumentează în text.

NATO a declarat că Ucraina se va alătura Alianţei şi că se află pe o cale „ireversibilă” în direcţia aderării, dar nu a emis o invitaţie oficială şi nici nu a stabilit un calendar.

Diplomaţii NATO afirmă că nu există un consens între membrii Alianţei pentru a invita Ucraina în acest stadiu, iar orice decizie în acest sens necesită acordul tuturor celor 32 de ţări membre.

Totuşi, ministrul ucrainean de externe insistă în scrisoarea sa că acum ar fi momentul potrivit pentru a lansa o invitaţie. „Considerăm că invitaţia ar trebui adresată în acest stadiu”, afirmă Andrii Sîbiga. Astfel, „aceasta va deveni răspunsul adecvat al aliaţilor faţă de escaladarea constantă de către Rusia a războiului pe care l-a declanşat, din care cea mai recentă demonstraţie este implicarea a zeci de mii de trupe nord-coreene şi utilizarea Ucrainei ca teren de testare pentru noi arme”, motivează ministrul ucrainean de externe.

Prin urmare, „vă îndemn să susţineţi decizia de a invita Ucraina să se alăture Alianţei, ca unul dintre rezultatele reuniunii ministeriale a NATO din 3-4 decembrie 2024”, indică ministrul Sîbiga.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

24 de Comentarii

  1. Noroc ca exista Ungaria si Polonia care sigur se vor opine, ca daca ar fi numai dintre astia ca slugile din Romania, Ucraina ar obtine orisice.

  2. Ukraina NU ARE CE CĂUTA ÎN NATO,PENTRU CĂ ÎN PRIMUL RÂND NU ESTE O ȚARĂ !Ukraina este de trei ani încoace intr-un război fratricid iar acest război a declanșat haos și sărăcie în întreaga lume !

  3. Gândești cam departe…ai rezolvat problema minorităților naționale? De exemplu..romanii de la voi,pot învață în limba lor??au scoli în limba lor???au toate drepturile pe care le au ucrainienii în România??cu credita lor,cu lăcașurile lor de cult,e totul în ordine??ești sigur??cu aroganta voastră nesuferita cum rămâne??toată Europa a sărit sa va ajute cum s-a putut..mai trăiți mult în Europa cu ajutoare sociale??la locuri de munca nu prea va înghesuiți.. Bucureștiul e plin de mașini bănoase,cu număr de Ukraina,conduse de tipi tineri ce te privesc de sus…Șanț toți cu handicap,sau smecheri ce fentează războiul…

  4. Casa Albă presează Ucraina să reducă vârsta de recrutare pentru a satisface nevoile de forță de luptă împotriva Rusiei

    Administrația președintelui Joe Biden îndeamnă Ucraina să-și mărească rapid dimensiunea armatei prin înrolarea mai multor trupe și revizuirea legilor de mobilizare pentru a permite recrutarea celor de până la 18 ani.

    Un înalt oficial al administrației Biden, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre consultări private, a declarat miercuri că administrația democrată de ieșire dorește ca Ucraina să reducă vârsta la 18 ani, față de 25 de ani în prezent, pentru a extinde grupul bărbaților de vârstă de luptă disponibili pentru a ajuta Ucraina, depășită numeric, în războiul care a înfruntat-o ​​împotriva Rusiei timp de aproape trei ani.

    Oficialul a spus că, „calcul pur” al situației actuale a Ucrainei este că are nevoie de mai multe trupe pentru a lupta.

    „Calculul pur” indică, de asemenea, că, în urma ordinului Washingtonului, nu vor mai fi ucraineni care să lupte în viitor.

  5. Alde Zele nu înțelege că, Ucraina va fi în istorie o zonă tampon intre NATO și Russia! Au cautat-o cu lumânarea de au fost distrusi aproape complet Russia!

  6. Lasa bei Zele ca iti trimit eu o invitatie pe email. Pun si sigla NATO sa arate cool! Poti sa-l arati lui Putin sa il enervezi!

  7. Ba Zele, tu chiar ai crezut in Mos Craciun! Lupta mai intai pana la ultimul ucrainean si mai vedem dupa aia.

  8. Zelenski ori nu stie ,ori se face ca nu stie, dar ca sa fie o tara primita in NATO trebuie sa respecte niste criterii .Una din aceste criterii este sa nu fie intr-un conflict militar cu nimeni .Deocamdata Ukraina este ,deci cererea lui Zelenski cel mult va ramane doar pe hirtie.

  9. Ca să fii primit în NATO nu trebuie războieşti cu nimeni! Sau pentru poponacii ăştia din Ucraina regula este alta?
    Zelenski, dacă nu te primesc ăştia în NATO, vino la mine că te bag eu – ÎN MĂ-TA!

  10. Nu mai vreau s-aud de ucrainieni! Sunt niste criminali, asupresc romanii din teritoriile ocupate samavolnic, iar slugoii de la Bucuresti se fac pres si nu vorbesc decat de razboi si cum sa le cautam in coarne. Din cauza lor ne-am distrus agricultura si zootehnia. Afara cu ei din Romania!

  11. O invitatie nu poate fii ceruta , doar se ofera , bre
    marioneta marionetei senile de la uasinton .

  12. „maxtor spune:
    29 nov. 2024 la 19:15
    e o zicala,
    „o caută cu lumanarea””

    Asa ca nu stiai ca cauta ceva la feminin („o cauta”, nu-l cauta) si ca „LUMANREA” e ceva foarte tare si foarte vertical !
    Daca o cauta cu lumanara …oare-i va VIOLA dreptul la neutralitate ! RANINDO ?
    😐

  13. Panul de victorie al lui zelenschi are la temelie interventia directa a trupelor nato in ukrania! Doar nu credeti ca se refera la US Military?

  14. Ucrainenii au masacrat sistematic minoritatile etnice ruse si au concentrat trupe si armament NATO pe teritoriul Ucrainei in vederea atacarii Rusiei. Razboi au vrut, razboi sa aiba pana la capitularea neconditionata.

  15. Zelea a acceptat sa discute despre un armistițiu (temporar zice el) si cedarea de teritorii din Ucraina.

  16. Dar un sut in qoor nu cere Ucraina? Gata cu pretentiile, ca nu este Ucraina buricul Pamantului ca sa tot ceara si sa i se dea, sa se mai ajute si singuri, ca de asta au vrut razboi cu rusii pe care i-au tot provocat pana cand si-au pierdut rusii rabdarea. Ucrainenii cu pretentiile lor de suprematie in Europa au adus lumea in haosul de astazi.

  17. De ce nu se spune ca in primul rand ca au fost invitatzi cei din Imperiul Rus, dar ei au zis NIET. Poate atunci daca era viceversa intra shi Ukraina cu tot cu teritoriile ocupate, unde supushii nu mai au drepturi ca pe vremea URSS.
    Din aceasta dilema nu ve-tzi ieshi niciodata, mai ales acum cand Trump vrea sa le dea mutarea in plic shi la UE.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Razboaiele pot fo evitate orcand, nu trebuie sa vina alde neica nimeni ka kare vrea pacea, de nu se mai termina chestia asta cu razboiul. E cu schpesis d-le, dar nu avem cum sa oprim vrajeala asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.