Ucraina dă o lovitură României

 Manualele de istorie destinate copiilor români din Ucraina promovează perspectiva favorabilă Ucrainei în detrimentul acurateței istorice.

Anatol Popescu, președinte al Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, avertizează asupra acestei stări de fapt îngrijorătoare. Într-o postare holistică pe pagina sa de FB, Anatol Popescu subliniază schimbările din manualele de istorie. În mesajul postat, el a publicat o serie de fotografii din manualul de istorie al Ucrainei destinat elevilor români din țară.

Chiar și cu o debarasare completă de sintagma ”limbă moldovenească” procesul de decomunizare, desovietizare și derusificare a învățământului școlar românesc din Ucraina va dura ani buni de zile, dacă nu decenii întregi.
Mai jos vă invit să citiți din manualul de Istorie a Ucrainei pentru clasa a 10-ea, (EDITAT ȘI TIPĂRIT ÎN ANUL 2018) cu toate narativele românofobe posibile ale propagandei sovietice cuprinse în el.
Imaginați-vă doar câtă ”DRAGOSTE” pentru România și poporul român cultivă aceste texte în mințile inocente ale elevilor etnici români din Ucraina, care una învață în familii, aud și văd în mass-media, și alta li se dictează de la catedră, chiar dacă în limba română?!
Dar mai mult mă sperie gândul despre ce li se predă la această temă elevilor etnici ucraineni, și cum sunt văzute de aceștia, după lecturarea unor astfel de baliverne România și națiunea română în general, precum și comunitatea istorică românească în Ucraina?!“, scrie Anatol Popescu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

55 de Comentarii

 1. Daca pe coperta, alaturi de poza cu barajul pe care si l-au aruncat singuri in aer, puneau si poze cu Bandera si Petliura, cu „zombii” (mortii care azi se plimba pe strazi) de la Bucea sau cu suta de mii de victime ale genocidului de la Volhynia, totul ar fi fost perfect ! Da’ ma rog … cum vad tot de pe coperta ca unul din autori se numeste Gheșeft sau cam asa ceva (probabil o ruda mai indepartata a lui Roller …) totul e explicabil …

 2. Ha!ha!ha! Are romanul vorba aia ca pe cine nu lasi sa… Bv! Slava p_lii si aventurii. Inca astept vederile cu piticu drogat prin Crimea. Trebuiau sa apara prin august. Ghinion! Legat de “vecini” nostri, un neam de jeguri, cred ca a trecut destul timp ca sa putem spune ca-s mai jeguri ca Ivanii. Sa vedeti probleme pe viitor cu aceste specimene fara istorie, scrisa. Hai salut!

 3. Uctaina daca a dat de prosti ce sa faca daca nici-un roman cu functii in armata guvern presedentie nu zice nimic macar din gura sa ceara pamantu stramosesc inapoi. Toti au tradat Romania in favoarea evvreilor globalisti. Poate vine alt gyvern sa-i adune sa le ia averea si pyscarie 25 ani pentru tradare.

 4. Ucraina daca a dat de prosti ce sa faca daca nici-un roman cu functii in armata guvern presedentie nu zice nimic macar din gura sa ceara pamantu stramosesc inapoi. Toti au tradat Romania in favoarea evvreilor globalisti. Poate vine alt guvern sa-i adune sa le ia averea si piscarie 25 ani pentru tradare.

 5. Primul link e mort ca si propaganda ucraineana. Nu ne-a ajuns iredentismul sovin si obtuz maghiar, acum mai avem un vecin irational si mitoman.

 6. Ia sa te vad Charlie (GALITIAN mozaicat) … cum comenezi tu aceste NEadevaruri si MISTIFICARI despre ROMÂNIA (cea din epoca uzurpatorilor tai monarhici) din cartile de pseudo-istorie ale okranei/MAIDANULUI cel vecin !

 7. Păi ai luat ceva țepe de la ukrán bre..Ai dat în plus și teritoriu nu doar insula șerpilor sau brațul Sulina..Ai in ukraina monumente in memoria victimelor fasciștilor români des comemorate..Acu licuriciul te mâna cu biciul să-l lingi..De,..doar nu vrei vecin pe rus care ți-a dat independentă de mai multe ori..Acu mai trăiesc bătrâni prin Banat care știu cum e cu românii din Basarabia..Mai întreabă..

 8. Ia sa te vad Charlie (GALITIAN mozaicat) … cum comenezi tu aceste NEadevaruri si MISTIFICARI despre ROMÂNIA (cea din epoca uzurpatorilor tai monarhici) din cartile de pseudo-istorie ale okranei/MAIDANULUI cel vecin !
  Epoca in care si rudele tale au ajuns in ROMÂNIA !

 9. Ucraina joaca acum ca sa faca voia UE si SUA. Dar dupa ce va avea sacii in caruta va intoarce foaia. Asa au fost mereu in istorie. Ce minoritati, ce cultura si limba minoritati, ce istorie minoritati, totul este slava si sclava Ucrainei.

 10. Faptul ca s-a permis publicarea in limba romana aduce, iata, la cunostinta publicului aceste versiuni contradictorii ale istoriei, absolut amuzante!
  Daca s-ar publica istoria Turciei asa cum e predata in Turcia, in armeneste, sau istoria Poloniei in germana, etc etc, popoarele ar avea o sursa inepuizabila de amuzament!
  Fiecare isi scrie istoria asa cum ii convine! Sau pe romaneste isi trage spuza pe turta lui, cat poate.
  E lucru stiut de exemplu ca in Turcia elevii n-au auzit la ora de istorie niciodata de vreo victorie romaneasca; ei, turcii ne-au batut mereu, erau invincibili! Nici reciproca nu se lasa mai prejos, deoarece istoricii nu au putut localiza vreo localitate numita Rovine!

 11. … treceti Niprul ! Aaaa … pardon ! Nu Niprul, ca vizavi sint rusii … Nistrul, doream sa zic ! Ptiu, nici asa nu-i bine, pe malul de vizavi asteapta Armata a 14-a … asadar, treceti doar strada !

 12. Livrez cele mai elevate comentarii care pe acest forum si nu numai sunt unice, pe cand voi, recitati cu totii, in cor, ceea ce acuzati la mine si care va baga in turbare, bolsevicii care fac jocurile in continuare, cuvant cu cuvant, ca niste papusi mecanice. Eu repet ceea ce ma obliga sa o fac situatia si realitatile in care mereu noi cartitze ale Securitatii sunt scoase din conservare, mereu diversiuni, fraude si rapturi sunt devoalate sau prea transparente si de aceea ajung in situatia ca niste dusmani ai Romaniei sa ma acuze ca ii demasc pe bolsevicii care fac toate astea? V-am spus de zeci de ori, chiar daca nu a-ti fi o unica masina de clonat, e cu atat mai grava asemanarea voastra de siamezi. Am incercat cu stil si eleganta sa va deschid ochii, dar sunteti irecuperabili si nimic nu va poate clinti. Mie mi-ar inghetza degetele pe clape sa stiu ca repet ca papagalul ce spun altii…

 13. Marele scUrs Am luat si de la bozgorii sovini. Iti dai seama ca esti aici in fiecare zi ravarsandu-ti veninul rasist asupra semenilor mei si lumea nu te prea baga in seama? Is prea neurodegenerati oamenii, ca de era vorba de cei din trecut, atarnai deja undeva cu limba taiata.

 14. Am citit pe Wikipedia Istoria Ukrainei si a fost ocupata din Anul 5000 înainte de Hristos ! Are o vechime aproape egala cu Egiptul Antic de când s-au construit Piramidele si atunci încă nu existau Dacii !

 15. In Romania in Anul 5000 innainte de Hristos atunci era Cultura Gumelnitza in Dobrogea încă nu erau Dacii .

 16. Fiecare trage jarul pe turta lui, dacă și nu-l cheamă Boia, și-și promovează interesele naționale. Dar partea cu românizarea ucrainenilor e penibilă. Românii pe acest domeniu sunt delăsători, incapabili de o asemenea politică, de o asemenea acțiune. Uitați-vă în jur românii din Bulgaria, Serbia scriu cu litere chirilice, cei din Ungaria cu grafia maghiară, numele sun scrise cu grafia țării, iar prenumele traduse. Ioan e Janos, Petru e Peter, Vasile e Ladislau, Ursula e Orsolya etc… La fel în Ucraina. Pe liceul sârbesc din Timișoara scrie cu litere chirilice, pe Hunor nu l-au facut Onoriu, popa Tökes Laslo nu a fost Vasile Tökes etc… Și demografic maghiarii, sârbii, rutenii din România au avut procentaje mai mari de creștere decât similarii din vecini. În același timp românii din Ungaria au fost maghiarizați în totalitate, iar cei din Ucraina, valea Timocului etnic sunt prigoniți și neprotejați de statul România. Românii nu au fost și nu sunt preocupați de o politică perseverentă și agresivă de românizare ca vecinii lor. Învățământul, Academia Română, Istoricii, politicienii nu au o preocupare continuă de perpetuarea a românismului, a culturii române, a istoriei românilor, a intereselor naționale în UE, NATO, Lume. Preocupările și energiile sunt dezbateri pe Holocaust, LGBTQ+. Și și ne români cărora sângele românesc nu se face șefi SRI, membrii CSAȚ, ambasadori… Disperare.

 17. Te pomenesti ca neamul tau s-a incaltat cu gumari inca de acum 5000 de ani. Frati mai ai?

 18. Teritoriul României este Locuit de 1 Milion 500 de Ani din Epoca Pietrei din Neolitic cultura Cucuteni dar in trecut Teritoriul României cred ca a fost mai mic si doar pe Vremea Dacilor . Teritoriul României a fost mai Mare

 19. Eu am propus de foarte mult timp ca în România să se facă cunoscute atât Istoria, cât și Geografia din țările vecine, ca să putem face nu doar comparații,dar și reparații unde este cazul.
  Dar asta ar presupune ca și materiile noastre să fie cât de cât obiective !

 20. Asta e istoria in limba română de râsul curcilor cât ,,adevăr” cuprinde.Dar cititi- o pe aia in urcacă sa vezi ce vă cruciți.Nici mai mult nici mai putin ucracii sunt cea mai veche populatie din Europa ,insăși dacii si romanii au fost ucrainici.Nu e glumă ,căutați!

 21. Ukraina nu a existat niciodata,si in curand nici nu va exista,pentru simplul fapt ca este un stat artificial inventat de Stalin.Romania TREBUIE sa-si recupereze toate teritoriile ocupate de sovietici,cele din nordul romaniei si cele de la sudul basarabiei.Gunoaiele sorosiste aciuate la conducerea acestei asa zise republici ukrainene nu vor rezista mult.

 22. Livreaza cu elevatorul cele mai elevate insulte si injuraturi.
  Atat de elevate ca nu le poate ridica singur.

 23. Ce sa intelegem Charlie … sunt okranii de pe MAIDAN … bolsevicii care fac toate astea ca niste dusmani ai Romaniei? ASTA AFIRMI si TU !
  ASTA afirmam si NOI/Românii !

 24. Tot ce scrie în acel manual este potrivit adevărului istoric.
  Iar textul este scris mai mult în moldovenește decât în română.

 25. In urma cu 1 Milion si 500 de mii de Ani cred ca Stramosii Mei ciopleau in Piatra . Dar cine poate stiu ? Cine au fost Stramosii Mei ? Numai daca fac un Test Adn . Dar este scump ! Costa 300 de lei ! Si nu orice Unitate Sanitara face Test Adn !

 26. SLAVA UKRAINA! – Asa scrie MARE pe scolile din Bucuresti. Apai, cand au vazut asa ceva, ucrainenii s-au gandit sa ne dea si ei o mana de jautor sa disparem ca popor. Iar romanii sapa din greu la realizarea acestui obiectiv al ucrainenilor.

 27. Conflictul rușilor cu ucrainenii nu-i pe loc gol..cei care l-au ațâțat știu bine unde sa toarne benzină..daca România nu se încumetă să-și apere ceea ce ia aparținut cândva apoi rușii nu se uita la nimeni..Puțin e demonizat căci le „ia osul din gura” ..așa făcea Napoleon când sa pornit spre ruși- îi făcea barbari că ceilalți să nu-l critice.?Așa a făcut și Hitler..Istoria se repetă …

 28. „Întrebari si însarcinari” din „manualul” respectiv al lui Martâniuk si Ghisem: „numiti cele mai renumite acte teroriste realizate de ONU în anii 1930”, când ONU nu exista. „Nationalism integrat” : ce-i aia? „Care a fost scopul cercurilor conducatoare” (?) „din a doua Reci” (nota mea: sau calde?) Pospolite în politica fata de ucrainieni”? Care „cercuri”, care „ucrainieni”, pe care numai Stalin i-a „descoperit”? „când a avut loc actia „pacificarii” populatiei ucrainiene din Galitzia de Est”? se refera la genocidele ucrainienilor asupra altor populatii, între care, polonezii si românii? si alte aberatii, culminând cu „care era structura infrastructurii vietii national ucrainiene din regiune?” când „infrastructura”= retelele de transport, si „infrastructura vietii” releva de analfabetismul autorilor? „Pamânturile ucrainiene din componenta României”: CARE „pamânturi ucrainiene”? Plus insulte si intox: „teritoriile unite” (adica din fosta Republica a celor 2 Natii?) „erau mai dezvoltate, asa ca primii pasi ai guvernului român aratau ca un jaf al acestor zone”. „Dupa consolidarea acestor teritorii” : au fost, pe-acolo, prin anii ’30 ai secolului trecut, miscari tectonice de care sa nu-si fi dat nimeni seama, în urma carora „teritoriile” sa se auto-„consolideze”? „Bukovina a devenit o regiune atractiva pentru capitalul strain”, când provincia fusese în Imperiul Habsburgic, si „capitalul strain” era si de traditie, si austriac, pe-acolo … si alte asemenea ineptii. Singura soarta a „manualului” lui Martâniuk-Ghisem fiind DE DAT LA RETOPIT HÂRTIA, careia sa i se gaseasca o folosinta ulterioara utila.

 29. Nu EXISTA vreo limba moldoveneasca. EXISTA doar o limba UNICA si UNITARA, cea română/cea de dinainte de anul 1775 !

  Privitor la popolatia istorica din Bukovina/Bucovina!
  An Romani Ucrainieni Altii (Germani, Evrei, Polonezi) Total
  1774 40,920 59.6% 8,000 10.6% 3,000 4.0% 51,920 !
  1848 209,293 55.4% 108,907 28.8% 59,381 15.8% 377,581 !
  1851 184,718 48.5% 144,982 38.1% 51,126 13.4% 380,826 !
  1880 190,005 33.4% 239,960 42.2% 138,758 24.4% 568,723 ?
  1890 208,301 32.4% 268,367 41.8% 165,827 25.8% 642,495 ?
  1900 229,018 31.4% 297,798 40.8% 203,379 27.8% 730,195 ?
  1910 273,254 34.1% 305,101 38.4% 216,574 27.2% 794,929 ?
  1930 379,691 44.5% 248,567 29.1% 224,751 26.4% 853,009 ! (reunificata cu România)
  DECI … in cadrul Imperiului Austriac/(1775-1867) si Austro-Ungar/(1867-1918) … pe teritoriul Bukovinei sunt amintiti ca locuitori doar românii/vorbitorii de limba materna româna! Unde erau vorbitorii de limba moldoveneasca ?
  Schimbarea de populatie majoritara româna vs. ucrainiana s-a produs doar in perioada Austro-Ungara (post 1867) !
  Datorita unei politici NEFASTE de dezradacinare si de deznationalizare a populatiei românesti si de atragere de populatie straina (ucrainianieni, germani, evrei si polonezi) !
  Continuata in mod si mai agresiv si in perioada sovietica si ukrainiana in Bukovina (1944-pana astazi) !
  Acesta este adevărului istoric ! Tot ce scrie în acel manual este POTRIVNIC adevărului istoric.

 30. Nu Charlie, tu nu repeti ceea ce spun altii, tu doar repeti (si probabil ca ai ajuns si la stadiul de oprit lumea pe strada si expus opiniile !) ceea ce spui tu insuti de ani de zile, adica obsesiile cu „bolsevicii” ! Ai incercat sa mergi la un nene din ala care te intinde pe canapea si te intreaba cum e cu „Tacerea mieilor” ? Desi … de fapt, cred ca sub hipnoza esti in stare sa marturisesti ca esti stranepotul lui Trotzky iar inainte de ’89 erai un pirlit de secretar de partid prin vreun garaj ! Cit despre „comentariile elevate” … da, asa e, esti inteligent, frumos si curajos … dar in primul rind modest ! Ma rog … tupeul, aroganta si nombrilismul sint specifice etniei, asa ca nu ma mira nimic !

 31. M-as mira sa nu gasim in acest koorpapier, in capitolul „Inceputurile Ucrainei”, ceva despre Lucy („under sky with diamonds”), originara de undeva de linga Harkov, ca Leonardo si Rafael erau khazari sau ca roata a fost inventata de catre stra-strabunicii lui Zelenski !

 32. Si Maia …sora lui Zelenski
  …pupa in dos …slava Ucraina
  … …loveste Romania pe la spate
  O tradatoare sorosista
  …o impostoare …vezi Romania Mare

 33. Cine dracu sunt ucraienieni? Parcă nu existau acum ceva vreme?!?! Nu sunt popo de ruși?

 34. Spuneam la 12:33 si bolsevicul de serviciu a tras cortina:

  Inainte de orice comentariu, cineva care are acces la Arhiva Cotidianul si are o groaza de timp mi-a REPUBLICAT la 11:54 un comentariu extrem de vechi!!! Asta in timp ce mi-au fost blocate azi doua replici, una data fanaticului bolsevic rasputinoid
  ateu si antisemit doru popescu la precedentul articol al lui Nea Cornel si alta la 10:17, articolul de azi al lui Nea Cornel!!!

  in ce priveste acest articol cu titlu tendentios, dar avand meritul ca spune TOTU’ despre autor, ROMANUL din STATUL SUVERAN Ucraina a avut o declaratie AMPLA care nu s-a redat integral pt ca se demasca tendentiozitatea!!! Deci Dl Anatol Popescu a facut
  referire NU NUMAI la manualul din 2018, ci si din cel editat in 2019 si 2021, despre care nu a specificat LIMBAJUL SOVIETIC!!!
  In 2018, stiu si sclavetii sovietici, nu se afla la putere ACTUALUL EROU AL NATIUNII UCRAINENE Zelenski!!! In al doilea rand,
  sclaveti sovietici de pe forum, LIMBAJUL SOVIETIC ii TRADEAZA pe AUTORII SOVIETICI ai Maidanului din 2014 care AU INCITAT TINERII STUDENTI SA PROTESTEZE, PASNIC, LUNI DE ZILE pt a putea fi MACELARITI de fortele speciale terorist-lunetiste ale ILEGALULUI SOVIETIC Ianukovici!!!

  LOVITURA DE STAT BOLSEVICA pt „INSTALAREA CREDIBILA” a unui „succesor democrat”, vezi Ilici GENOCID in Romania 1989, urmat de alt „succesor democrat”, vezi Emilutz Tzapu in 1996, A AVUT RATIUNEA ANEXARII SAMAVOLNICE a Peninsulei Crimeea si a declansarii MACELULUI BOLSEVIC „civil” al AGENTILOR GRU din REGIUNILE UCRAINENE Donetzk si Lugansk!!!

  Deci, Rasputin prin SLUGILE LEGENDATE pana-n 2019 a prilejuit publicarea de carti in LIMBA ROMANA pt a promova mai departe si inca sub ” PULPANA DEMOCRATIEI” din Ucraina DIVERSIUNEA ORDINARA cu „limba moldoveneasca si apartenenta „legitima” a TERITORIILOR
  ROMANESTI RAPT-uite de Stali, INSTAURATORUL „republicii bolsevice” si in Romania dupa 1945!!!

 35. Pe scurt: se ceatrtă cei care n-au istorie. Totuși e o mică diferență; unii n-au fost aduși în urma caiilor de către Batu can din India.

 36. Atata timp cat Romania e pres in fata Ucrainei, nu va fi nici prima si nici ultima lovitura…

 37. Dar ce scrie in istoria Ucrainei despre Holomodor ? Au murit in anii stalinismului,in 1932-1933 peste 10 ( zece ) milioane de ucraineni din cauza foametei !
  In timp ce ucrainenii din Romania duceau o viata normala…
  Vezi pe google de asemeni ,, Holomodor cannibalism,,

 38. ,,QWE,, este obsedat de calul lui Batu Han !
  In mod sigur, qwe este urmasul calului ( ! ) pe care statea calare Batu Han !!
  Parerea mea.

 39. LA anul,când v.a fi scris despre Războiul dintre Ruși și Ukrainieni ,in noile manuale pentru copii români din Ukraina vom găsi tipărit că refugiaților de război ukrainieni,nu li s.au acordat drepturile cuvenite,vile cu piscine ,mașină la scara,scoli că la Oxford in limba vechilor vichingi și slujbe bisericești slujite de sfinți în persoana,grâul și cerealele au circulat nu prin Romania ci prin teritoriul care aparținea de drept istoric Ukrainei și că românii i.au atras cu forța să vina sa locuiască după ce românii au finanțat și trimis trupe și arme rușilor că sa.i atace.Trebuie să recunoaștem că maghiarii și secuii sânt frați,au bun sens au doleanțe mai mult decât decente și de bun simt.Imi pare nespus de râu pentru situația care o trăiesc și pentru sacrificiile care sânt constrânși să le facă dar Zelensky ar merita jupuit ,acest jidan care infaptuieste Dictatura Digitala cu viețile ukrainienilor.

 40. Inca n-ati aflat cine sunt astia. Descoperiti, descoperiti, descoperiti, a spus un antinazist. Am inteles ca toata redactia Coti protesteaza fata de asasinarea unui ziarist, femeie, de catre serviciile secrete ale Ukrainei, dar nu pot s-o faca public.

 41. Buna ziua!
  Cu cine să se facă politică externă pt ROMÂNIA si români?
  Cu trădătorul turist? Cu Odobescu?
  Toti sint slugi umile,nu au personalitate! Niste NIMENI!
  Ei fac ce spune sua și ue!
  Se preocupa de bunastarea lor! Atât!
  Niste nemernici!

 42. Istoria e trimisa la podea de stiinte exacte. Fara drept de apel. Adica exista mi se pare. Ori este

 43. In urma cu 1 Milion si 500 de Mii de Ani , Stramosii mei isi faceau Unelte din Piatra , Vanau Animale si Cultivau Pamantul , erau si Agricultori . Poate ca mai am ceva Pamant ca Mostenire dar nu ma Intereseaza !

 44. Qcest articol artrebui sa fie pastrar pe prima pagina macar trei zile,ca tot romanul sa se dumireasca cu „prietenia” romani-ykrainiana.

  Au romanii o vorba – fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur”/

  Cred insa ca a venit momentul sa ne ferim de ukrainieni si sa ne purtam cu ei ca Ungaria si Slovacia, Ukraina nu este prietenul Romaniei si repet ce am mai spus – nu cumva la incheierea unei paci cu Rusia, americanii sa dea Rusiei Dombasul si la schimb Ukrainei Bucovina si Trasnistria. Doar si SUA e aliatul nostru strategic…ca si Geermania lui Hitler, care a dat rusilor Bucovina si Ungariei Ardealul de nord….

 45. Ucrainenii din Romania Mare o duceau destul de bine !
  Spre deosebire de ucrainenii din RSS Ucraineana, care mureau de foame cu milionale , in perioada stalinista 1932-1933!
  Vezi pe google ..Holomodor ,, cuvant care inseamna foamete ( holod ) si moarte ( mor).
  Cauta de asemenea ,, holomodor canibalism,,!!
  A aparut la noi si o carte intitulata chiar asa , Holomodor,, Am rasfoit-o doar , insa am fost atat de afectat emotional incat n-am mai cumparat-o !

 46. Bucovina a fost bine administrata de austrieci !
  Ei au facut investitii mari in regiunile mai slab dezvoltate ale Monarhiei adica in Bucovina, Galitia si Dalmatia !
  Alocarile bugetare in Bucovina erau an de an de 2,5 ori mai mari decat contributia bucovinenilor la bugetul comun !
  Iar in 1875 a fost infiintata Universitatea din Cernauti, cea mai rasariteana dintre Universitatile Cisleitaniei !

  Vezi ,,Monarhia Habsburgica ,, 1848-1918 , vol II, 2020

 47. @Venatores Bubalorum: nu-i adevarat ca ucrainienii ar fi crapat de foame în URSS. Holomodorul n-a existat. E-o itoxicatie rusofoba. Mai ales ca tu uiti ca Hrusciov, ucrainean, era, la epoca la care te referi numarul 2 din URSS.

 48. Sky Izo Idul tomlin a raspuns la apel astazi, dupa ce-l amintisem ieri, in societatea selecta a PROLETZILOR Securitatii ceausiste resovietizate… Cand vine vorba de PROFI Mamarga sclavetii pretorieni il ataca pe Titicaca Cacalosul tomlin, cu toate ca l-a redus la un rang total inadecvat OPEREI, de stropitor…Cand e vorba de AL TREILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL si operatiunile speciale de GENOCID ale URSS-Rasputin in STATUL SUVERAN Ucraina, domneste din nou armonia intre HAITE si individual intre FIARE…
  Cultura sclavetilor sovietici e de nivel google unde sunt la cheremul propagandistilor bolsevici…Ma refer si la celoveku de pe forum care cel putin recunoaste…Foametea in Rusia Sovietica, ulterior URSS a fost ORGANIZATA DE TERORISTII lui Lenin si Stalin
  pe intreg teritoriul, nu numai in Ucraina, iar nr. victimelor PROVOCATE INTENTIONAT prin NEASIGURAREA DE LA CENTRU a NECESARULUI
  A DEPASIT 30 de milioane de toate nationalitatile si etniilor, e adevarat cei mai multi fiind UCRAINENI intrucat VITEJIA/DARZENIA
  lor capatase o CELEBRITATE MILENARA si prezentau un pericol mortal pentru TERORISTII BOLSEVICI!!!

 49. Pt `7/45…Eu am stat de vorba, mai demult , cu o profesoara din Izmail )( Ucraina ) chiar acolo , la Izmail. . Mi-a povestit de foametea si ororile din timpul stalinismului , cu spaima si cutremurare !
  Ca sa nu mai pierdem vremea, cauta pe internet informatii la HOLOMODOR , inclusiv in limba rusa !
  Absolut nicaieri nu se vorberste de …dezinformare !

 50. ateu, atei substantiv masculin
  Adept al ateismului; persoană care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei divinități. DEX ’09
  Doarece iubesc DumneZEUL/DZEUS cel OURANIC (TATAL cel CERESC (οὐρανίων)/”*Dyḗws Ph₂tḗr”) cel AUTOHTON si STRAVECHI (PIE/3000 BCF) VENERAT pe acest TARAM … NU pot fi ATEU !
  Ateii si paganii, de pe acest TARAM, sunt doar cei care NU ne venereaza divinitatile noastre, autohtone si stravechi!

  Fiind NASCUT pe TARAMUL cel STRAVECHI al ROMÂNIEI (nascut si botezat in orasul Craiova din ROMÂNIA) sunt NEAOS PAMANTEAN (nascut din strabuni care au locuit, sedentar si permanent, pe taramul Tarii ROMÂNESTI si al MOLDOVEI/stra-strabunicii mei, iubind poporul nostru cel STRAVECHI si MAJORITAR de pe acest TARAM/poporul cel ROMÂNESC, precum si SPIRITUALITATEA cea STRAVECHE a POPORULUI nostru de pe acest TARAM/spiritualitatea ROMÂNEASCA).
  Fiind NEAOS PAMANTEAN respect doar acele neamuri care NE RESPECTA neamul nostru cel STRAVECHI si MAJORITAR de pe acest TARAM/neamul cel ROMÂNESC ! ROMÂNIA cea aflata pe taramul Balcanic al Europei, pe taramul careia se vorbeste limba ROMÂNEASCA/limba de sorginte Proto-Indo-Europeana/3000 BC, de idiom pre-latin si de tip SATEM !

  semit, semiți, substantiv masculin
  Persoană care face parte din grupul de popoare, apropiate între ele prin limbă și prin aspect fizic, din sud-vestul Asiei, nordul și estul Africii, căruia îi aparțin astăzi arabii, sirienii, evreii etc. DEX ’09.

 51. @ Venatores Bubalorum, 24 NOV. 2023 LA 10:01: Sa distingem între POLITIC si CERCETAREA ISTORICA. POLITIC: Hrusciov, dusmanul lui Stalin (desi colaboratorul lui cel mai apropiat, si PRIM SECRETAR ÎN UCRAINA la vremea „holomodorului”),îl acuza pe ultimul ca l-ar fi provocat. Vreti sa-ti aduc aminte ca HRUSCIOV a fost DESTITUIT, pentru vorbele si faptele lui nesabuite, de paranoic, de catre CC al PCUS, din functia de prim-secretar al PCUS, adica de sef de stat, si ca familia tipului, UCRAINIENI, e-n SUA? Hrusciov a construit mitul „holomodorului”, desi EL ÎNSUSI era la cârma Ucrainei la data respectiva, sub pretextul scoaterii URSS din izolarea în care era dupa Revolutia din Octombrie si-n ciuda WW2 (în timpul caruia si imediat dupa, Stalin fiind tradat de „Aliati”, care-i si construisera Rusiei-URSS o istorie PARALELA fara legatura cu realitatea, cf. inclusiv The Great Conspiracy, lucrare rara, a unor cercetatori AMERICANI). Ori, profi univi, ba chiar si EMERITI (francezi), care au studiat documentele epocii si au discutat si cu taranii ucrainieni (cercetatori americani, inclusiv) descopera ca nici dracu’ nu-si aminteste de vreun „holomodor”. Dupa ’89, Ieltzân, însa, ia o hotarâre POLITICA, identica aleia a lui Hrusciov, mai ales ca autor, el însusi, al dezagragarii Rusiei, care, la epoca, era în dificultate (si militara, si politica, si economica). Ieltzân fiind si parintele OLIGARHILOR care au jefuit Rusia în anii ’90 ai secolului trecut pentru a se refugia, unii, în London-grad, si altii, a fi judecati în Rusia (Hodorhovski, care-a produs pagube uriase, Boris Nemtzov, si-acuma, Navalnâi, „opozantul” lui Putin, condamnat pentru delapidari de miliarde de $ si tentativa de secesiune a unor teritorii din Federatie (tipul fiind „educat” de Nuland, fostul senator Mc Cain, mort de cancer la creier, Obama, BIDEN, cu interese personale ENORME-n Ucraina, pe care i le distruge Putin, Blinken, si alti neocon-i.

 52. @ Venatores Bubalorum, 24 NOV. 2023 LA 10:01, ps I : Intoxul „holomodor” a fost USOR DE FABRICAT, fiindca, ÎN MOD TRADITIONAL, adica în TZARISM, RUSIA a suferit de foame. Industrializarea a produs un dezastru la sate. MIGRATIA la oras, urbanizarea, s-a lasat cu oameni morti de foame si de frig pe strazi. Pe un asemenea fond, nefiind greu de-a face o spalare masiva de creiere, când, între Revolutia din Octombrie, care se-ntâmpla-n plin razboi mondial, si-n plus, si cu „ajutor” strain (cf. si loviturile de stat organizate, dupa WW2, de SUA peste tot în lume), între Revolutia din Octombrie si „holomodor” nu erau decât vreo câtiva ani. Sovieticii, si dimpotriva, ERADICÂND foametea din statele URSS. „Holomodorul” fiind, de fapt, URBANIZAREA (si nu numai în Rusia), care-a produs nenorociri la scara mondiala (cf. si criza economico-bancara 1929-1933, si-n Germannia, si-n SUA, peste tot, cu milioane de lume pe strazi, fara adapost, si la coada la mâncare). Ori, unii din asa-zisii „cercetatori” confunda urbanizarea si industrializarea CU MIGRATIILE ENORME DE POPULATIE PE CARE LE-AU PRODUS, cu „holomodorul”, mai ales ca-n anii ’30, în UCRAINA NU S-A PRODUS NICI UN RECENSAMÂNT, si, poate, tocmai din cauza miscarilor masive de populatie de la sat la oras. Exista cercetari istorice în materie, însa netraduse în româneste si aparute-n tiraje relativ mici (între care, John Arch Getty, Roberta Manning, Annie Lacroix-Riz, si cu totii, profi universitari. PROFI, nu asistenti ori lectori. PROFI. Si nici unul rus).

 53. @ Venatores Bubalorum, 24 NOV. 2023 LA 10:01, ps II : Politicul, si repet, fiind una, si adevarul istoric, respectiv cercetarea arhivelor, ziarele epocii, inclusiv, cu totul altceva. Plus ca „istoricii” oficiali, atitrati (de tip, de pilda, Stéphane Courtois, Galia Ackermann, ultima, refugiata-n Israel, ori sotia lui SIKORSKI, Anne Appelbaum, prometeista polono-americana, adic-o femeie de-o rea-vointa exemplara), ori ca habar n-au de limba rusa ori ucraineana, n-au cum sa comunice ori priceapa ce li se spune, ori c-o fac dinadins (Anne Appelbaum, Courtois, Ackermann, si alti vreo 2-3, carora li se da spatiu, fiindca produc „senzatie”, „romane politiste”, intox cu duiumul, în interesul complexului militaro-industrial SUA-NATO-SOROS, ai carui acoliti si sunt). Atentie, si sub ochii tai, si la Jale-nski, un criminal de masa, care-si tradeaza, la cererea SUA, inclusiv sponsorul, pe miliardarul Holomoiski, desi tot evreu, ori individa monstruoasa de la Chisinau, tot de SOROS sponsorizata, si ea. Evreii de stânga, „mondialisti” (SOROS, Holomoiski, Jale-nski), tradâdu-i pe evreii de dreapta (Soros nefiind la prima tentativa: taica-sau la fel a facut, la Budapesta, în timpul WW2, ca sa le puna mâna pe-averi, ceea ce-a si reusit).

 54. Pt 16/09
  Imi aduc aminte foarte clar de destituirea lui Hrusciov.
  In seara zilei de 14 octombrie 1964 ( pe atunci eram scolar ) ,la ora 21 , ma pregateam sa ascult la Radio emisiunea ,,Muzica de dans,, de fapt ,muzica usoara. In loc de muzica s-a dat un comunicat ,pe un ton oficial, privind demisia tovarasului Nichita Segheevici Hrusciov din inalta functie pe care o ocupa, pe motive de sanatate. Am intuit imediat ca trebuie sa fie vorba de …sanatate mintala, deoarece in 1959, la tribuna ONU ,in timp ce-l contrazicea pe reprezentantul Republicii Filipine, si-a scos un pantof si a lovit ritmic in pupitru ! faza a ramas celebra ,au aflat imediat mai toti romanii care ascultau,, Vocea Americii,,Faza asta poate fi urmarita acum pe Youtube…

 55. @Venatores Bubalorum 24 NOV. 2023 LA 18:20: nu eram prezenta. Cred ca sunt nitel mai tânara. Nu stiu nici de pantoful de la tribuna ONU, multumesc de informatie. O sa caut pe youtube, sa vad spectacolul. Restul din ce-am scris, în afara unor eventuale greseli de bataie a unor litere, e, însa, corect. Toate cele bune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.