Ucraina respinge acuzațiile. Devierea unei rachete ucrainene sau atac al Rusiei?

Autorităţile ucrainene au respins marţi afirmaţiile publicaţiei americane New York Times (NYT), conform cărora o lovitură ce se soldase cu 16 morţi la Kostiantinivka (est), la începutul lui septembrie, a fost „un accident tragic” cauzat de devierea unei rachete ucrainene şi nu rezultatul unui atac rus, informează AFP.

„Potrivit datelor anchetei, inamicul (rus) a lovit o locaţie civilă cu ajutorul unui complex de rachete S-300”, insistă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat, evocând un sistem sol-aer utilizat adesea de Rusia împotriva ţării vecine. Ipoteza unei rachete ruse este confirmată „de fragmentele de rachetă” găsite la locul tragediei, susţine marţi SBU.

Ancheta „continuă” şi „sunt prevăzute noi expertize pentru a stabili toate circumstanţele acestei crime de război”, adaugă el.

Într-o investigaţie publicată luni, NYT a scris că lovitura care s-a abătut peste o piaţă din Kostiantinivka pe 6 septembrie fusese efectuată de o rachetă ucraineană ce deviase de la traiectoria ei, citând „martori, analiza unor înregistrări video” ale camerelor de supraveghere şi cea a unor fragmente de proiectil.

Potrivit NYT, este vorba de o rachetă trasă de armata ucraineană cu ajutorul unui sistem antiaerian mobil BUK în direcţia teritoriilor aflate sub controlul Rusiei. Forţele armate ucrainene şi ruse folosesc ambele sisteme BUK şi S-300 de concepţie sovietică.

Nu se ştie deocamdată de ce racheta a aterizat în Kostiantinivka, însă „este posibil ca ea să fi funcţionat prost şi să se fi zdrobit înainte de a lovi ţinta vizată”, a mai scris cotidianul american.

„Adevărul va fi stabilit în mod juridic” în acest dosar, a dat la rândul său asigurări un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, marţi, pe platforma X (fosta Twitter).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

20 de Comentarii

 1. Mai există vreun dubiu ?. De multă vreme ucrainii fac tot felul de mișmașuri, doar, doar, doar vor crea o asemenea emoție publică, sau o asemenea situație încât să oblige opinia publică internațională sau state alături de ei, direct militar, în conflictul cu Rusia. Plecând din 2014, cu doborârea avionului malaiezian, sau „masacrul ” de la Bucea, bombardări a diverse „obiective civile” de către ruși, racheta ajunsă în Polonia, piața din Kostiantinivka și multe alte exemple, ca apoi să arunce vina asupra Rusiei și rușilor, ca să stârnească reacții cât mai violente, poate, poate……

 2. Era și culmea ca SBU, Secu Urcac, să spună adevărul. Nu au recunoscut nici când au bătut preoții Români din Urcaca și le-au profanat bisericile. Pe motiv că țin slujba în Românește și nu în limba Urcacă, a „poporului superior” Urcac, măRog…🤮

 3. Teroristii ucrainieni dau pâna si-n sponsorul lor atritat, SUA, si-n speta, în NY Times, ziar de (extrema) stânga, Democrat, comitând, însa, pacatul de-a scrie adevarul. Apropo, Jale-nski trebuia sa fie la NY… sau ca ultimele lui „prestatii” s-or fi soldat, si ele, cu dezastre pentru regimul de la Kiev. A, nu, nuu, ca-ntreb, si eu, asa… apropo, mai tine cineva minte „masacrul” de la Bucea, intox dovedit, si tot de-al regimului terorist respectiv?

 4. Când a apărut ISIS-ul tot o creatura SUA, dacă mai tine minte cineva, ei erau tare mediatizati. Apoi căștile albe, dirijate de MI6, toată lumea era emoționată susținându-i.. Mai tine minte cineva cum căștile albe erau prezenți aproape la fiecare execuție pe pietele Alepului .. Maidanul ucrainean e din același factură jen ISIS numai că cu specific european deci cu elemente naziste și fasciste.. Aceiași radicali. Cineva se îndoiește.. Punând în fruntea naționaliștilor pe evrei anglo-saxonii au crezut că vor fraieri lume întreagă.. Crimele naziștilor radicali din casa Sindicatelor la Odesa a pus începutul acelei operațiuni speciale..
  Ceea ce au făcut SUA în Irac și Siria
  în Ucraina nu va trece simplu.. Dacă nu sapă de lemn apoi o criză zdravănă cu falimente colosale numaidecât o să vedem..

 5. Prin definitie, Ucraina minte fara rusine. Asa este gena lor: talhari, mincinosi, obraznici, rai si aroganti. Tot ce este legat de Ucraina nu trebuie crezut. In loc sa fie ajutata Ucraina care chiar isi merita soarta pentru ca a complotat impotriva securitatii existentiale a Rusiei, ar trebui ajutate Siria, Irak si mai nou Italia. Ucraina sa dispara. Sa se topeasca si sa fie impartita de celelalte state slave din jur, dar dupa ce restituie teritoriile care au furate de la statele vecine. Fara Ucraina in Europa!

 6. Surprinzător ca NYT sa publice această știre. Printre rânduri, știrea spune multe. Americanii s-au cam saturat să dea miliarde unui regim corupt care nu prea face multe pe front. A se vedea și sondajele din America.Se va schimba macazul la alegeri? Războiul din Vietnam nu s-a terminat în urma alegerilor?

 7. De când a început războiul, ucrainenii au mințit zilnic. Nu mai spun de cifrele cu morții ruși care sunt umflate de zece ori. Ei comunica doar morții ruși dar pe ai lor nu-i numără. Rachetele sol -aer au o probabilitate mare sa fie scăpate de sub control. Pagube colaterale! Cat privește dronele căzute în Delta acestea sunt rusești dar au fost lovite de ucraineni și au căzut în partea romaneasca!

 8. Podoliak asta nu ne spunea ca doar decolmateaza canalul Bastroe ? Si l-au „decolmatat”pina la 8-13 metri ?Ia nijnaiu pa ukaynii ciolovecule !

 9. Propun sa o luam inaintea urmatoarei investigatii NYT si sa certificam ca nu Putin l-a asasinat pe Prigojin,ci tot ucrainienii
  Hartia suporta orice gogoasa, asa cum contra plata cuvenita orice ziar american poate sustine orice,doar
  SUA e Tara Banilor nu Tara Adevarului

 10. „Ipoteza unei rachete ruse este confirmată „de fragmentele de rachetă” găsite” în Delta Dunării dă jenijdii dă jeniu a’ lu’ Anjel Lumyno$$ Dobrotici… HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Ridicolul propagandei $$oroșizde a alianței N.A.T.O.-Ukraina sporește pă zi ce trece! Uite o „ilustrată” dă pă frontu’ dîn Donbass, cu MERCENARI OKȚIDENTALI în prim-plan (șî cu încercările penibile dă „îndulcire” șî ko$$metizare a situațîiei, destinate publicului îndobitocit cu bere, dîn U.K. – cică „a călătorit către front”, sau că cadavrul i-„a fost găsit la 44 de km. distanță de linia frontului”… HAHAHA!), dă la BiBi$$ica:
  „Daniel Burke, of Wythenshawe, Manchester, was reported missing by his family on 16 August after he had travelled to the front line in 2022.
  A body has been found in the search for a missing former paratrooper who was fighting in Ukraine.
  His family said the 36-year-old was found in Zaporizhzhia, which lies about 44km (27 miles) from the front line.
  The BBC last spoke to Mr Burke on 6 August, when he expressed intentions to join a Ukrainian army unit to fight against Russian forces.
  He previously served in the Parachute Regiment between 2007 and 2009.
  Other Britons have recently lost their lives in Ukraine, including Samuel Newey, who was killed fighting alongside Ukrainian forces in the eastern part of the country.
  Former Scots Guard Jordan Chadwick, 32, was found dead with his hands tied behind his back in June”……[Rumburak bramBuryak]

 11. Nu a fost nici o „deviere”, singura fiind cea a deviantului Zelenski, mascarici turbat aflat in sevraj. La fel ca si „devierea” dronei cazute la Zagreb (!!) sau a rechetei care a omorit doi agricultori in Polonia (!!), a doboririi avionului malaezian sau alte crime cu semnatura ucraca, si aici a fost vorba de o lovitura precisa, cu buna stiinta si premeditata, cu scopul de a inflama spiritele si, poate cu ceva „sansa”, de a atrage si pe altii in conflict. Doar ca, la fel ca la Bucea sau gara Kramatorsk, regizorul si scenaristul s-au dovedit la fel de imbecili si slab pregatiti „profesional”.

 12. Era de asteptat 😀
  asa au respins si articolul (pre-proorocit de mishteax c-o luna inainte 😉 )
  din NYT despre implicarea lor in assasinarea lui DUGHINA
  pentru a reveni (vezi filozoful BUDANOV) mai tarziu la ce-au vomitat !
  😀
  INTREBAREA e alta … NYT-ul putea trece sub tacere acest ADEVAR … de ce n-au tacut ?
  Nu dxeranja pe nimeni daca taceau ! 😐
  A cui e NYT-ul si ce vrea sa insemne subterna articolul ? 😉
  … cumva ca se fac alegeri in Ukraina si Zele e lasat prada „a lor lui” ? 😉

 13. „INTREBAREA e alta … NYT-ul putea trece sub tacere acest ADEVAR … de ce n-au tacut ?” 😮

 14. BIDEN sangereaza
  si „sangele lui” atrage PRADATORII ! 😉
  Altfel nu pot sa-mi explic !
  Sau sunt eu mai proasta 🙁 !

 15. „@THIS IS THE QUESSTION spune:
  20 SEPT. 2023 LA 11:19
  BIDEN sangereaza
  si „sangele lui” atrage PRADATORII ! 😉
  Altfel nu pot sa-mi explic !
  Sau sunt eu mai proasta 🙁 !”

 16. Ce spuneam ieri la 11:18?- Daca cineva a uitat sau nu a stiut, noroc cu dez axon natul rollasonat care CONFIRMA, NYT e publicatie
  ARXISTOID/BOLSEVICOIDA de EXTREMA STANGA!!! Fitzuica de EXTREMA STANGA marxistoid/bolsevicoida inca de pe vremea lu Marx care a si finantat-o, din „BANI PUBLICI”!!!NYT a participat locvace la ANATEMIZAREA Presedintelui NEBOLSEVIC/NEILEGAL Trump, pt a fortza
  instalarea prin FRAUDA ELECTORALA a ILEGALULUI BOLSEVIC Bideu!!! Da, Bideu, INAMICUL Nr. 1 al AGENTILOR SOVIETICI din viata reala si de pe forum care NU STIU ca Bideu LE E CAMARAD DE ARME!!!Le e camarad si prin MODUL CORUPT cum si-a RAPTUIT MILIARDELE in URSS -Rasputin , in China BOLSEVICA-Tzi Ohm Phing, in Polonia nepotzeilor lui Pilsudsky, in Ucraina condusa pana-n 2019 de ILEGALI SOVIETICI si sa nu uit Romania SEKUKURISTA!!! Rapturi comise IN COLABORARE cu SEKUKURITATILE din TARILE BOLSEVICE sub acoperire PSEUDO-„democrata” mentionate PARTIAL mai sus!!! – Partea intai –

 17. Ce mai spuneam ieri la 11:18? – Partea a doua: Armata ROSIE GENOCIDARA a impanzit STATUL SUVERAN Ucraina cu milioane si milioane de
  MINE ANTIPERSONAL, in afara de MINELE ANTITANC!!! Doua tipuri de mine de personal, tipul clasic ingropat in pamant si ULTIMUL TIP, POM-3, care se lanseaza din RACHETE SPECIALE care ajunse in zona vizata se desfac imprastiind MII de MINE prevazute cu PARASUTE in miniatura si TALPI de aterizare…Dupa aterizarea pe talpi din corpul minei se ridica telescopic un TUB PLIN ccu SRAPNELE, CUIE, BILE, EXPLOSIBIL si SENZORI ce activeaza o explozie nimicitoare la apropierea oamenilor, militari sau civili!!! Specialistii in domeniu estimeaza ca DEZAFECTAREA/DEZAMORSAREA acestor MASINI MONSTRUOASE ALE MORTII de catre sute de echipe de DETECTORI DE MINE ar putea dura SAPTE SUTE DE ANI!!! Si propaganda sovietica facea tapaj ca „amerlocii” ar fi aprobat livrarea
  catre ARMATA UCRAINEANA EROICA a „BOMBELOR CU DISPERSIE”, deja utilizate de Armata ROSIE GENOCIDARA!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.