Ucraina susține că a stabilizat situația pe frontul de est

soldați ucraineni

Trupele ucrainene au reuşit să stabilizeze situaţia pe frontul de est, a susţinut joi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a susţinut de partea sa că Rusia şi-a crescut în ultimul an de 2,5 ori producţia de obuze şi a lansat recent producţia de serie a unei noi bombe aeriene cu mare putere distructivă.

Generalul Sîrski a discutat joi la Kiev cu şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, pe care l-a informat asupra evoluţiei situaţiei pe front, unde trupele ruse sunt în ofensivă, şi a insistat că pentru armata ucraineană „priorităţile cheie sunt muniţiile şi apărarea antiaeriană”, potrivit unui mesaj pe care l-a postat pe Telegram.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat la rândul său în aceeaşi zi că muniţia armatei ucrainene este pe sfârşite şi le-a cerut aliaţilor Ucrainei să-şi sporească ajutorul oferit Kievului.

Comandantul-şef al armatei ucrainene a discutat tot joi cu şeful Statului Major al armatei franceze, Thierry Burkhard, căruia i-a transmis că „Forţele Armate ale Ucrainei au reuşit să stabilizeze situaţia pe frontul de est în acest moment”. Totuşi, mai devreme Rusia a revendicat cucerirea a încă unui sat pe acest front, pe care a înaintat gradual după ce a ocupat oraşul fortăreaţă Avdiivka.

În acest timp, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a vizitat în regiunea Nijni Novgorod o fabrică ce produce bombe aeriene şi muniţii de artilerie, conform unei înregistrări video difuzate de Ministerul rus al Apărării. Declaraţiile consemnate în înregistrare fac referire la creşterea producţiei de bombe cu lansare aeriană FAB-500, dublarea producţiei de bombe FAB-1500 şi lansarea producţiei de serie pentru FAB-3000.

Aceste bombe – cifra din denumire indică greutatea fiecăreia – au fost modificate cu kit-uri de planare şi corecţie a zborului care le transformă în bombe ghidate ce pot fi lansate de avioane de la o distanţă de circa 70 de kilometri de ţintă, permiţând aviaţiei ruse să acţioneze în afara razei de acţiune a sistemelor antiaeriene ucrainene.

Totuşi, conform anunţurilor Kievului neconfirmate de surse independente, antiaeriana ucraineană a reuşit recent să doboare mai mult de zece avioane ruseşti de vânătoare-bombardament Suhoi SU-34, după ce aviaţia rusă a riscat apropiindu-şi mai mult avioanele de linia frontului pentru a lansa astfel de bombe, care au un rol tot mai important în atacurile ruse, atât prin distrugerile provocate cât şi prin efectul lor asupra moralului trupelor adverse.

Aceste bombe ghidate de mare putere au avut un rol decisiv în cucerirea oraşului Avdiivka la sfârşitul lunii februarie. Atacaţi cu proiectile de acest fel, soldaţii ucraineni care apărau oraşul au rămas fără opţiuni şi au fost nevoiţi să se retragă. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, numai în luna februarie armata rusă a lansat aproximativ 900 de bombe ghidate.

Ministrul rus al apărării a afirmat în cursul vizitei la respectiva unitate de producţie militară că Rusia şi-a crescut în ultimul an de 2,5 ori producţia de obuze, iar producţia de componente pentru artilerie a crescut de 22 ori.

În acest război, care se duce în special cu artileria şi dronele, superioritatea artileriei ruse îngrijorează Ucraina şi aliaţii săi, care fac eforturi pentru a-şi creşte producţia. Postul CNN a relatat mai devreme luna aceasta că Rusia produce de aproape trei ori mai multe obuze decât produc împreună UE şi SUA, potrivit unor surse neprecizate din serviciile de informaţii occidentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

28 de Comentarii

 1. Poate ca Ucraina sustine ca a fost stabilizata situatia frontului cu trupe noi de mercenari occidentali… Ce situatie de rahat, care demonstreaza spalatura de creier a #lumii libere#: ucrainienii normali la cap fug de incorporare pentru ca nu vor sa moara pentru oligarhii #neonazisti condusi de piticu’criminal khazar, iar neonazistii occidentali vin cu bucurie pe front…
  Slava Z !

 2. Ca un regim sovietic dintr-o tara artificiala creata de Stalin si Hrusciov minte de ingheata apele nu e surprinzator. Surprinzator a fost ca vestul minte sincronizat si cu mai mult elan si imaginatie ca regimurile comuniste.

 3. al dracului de ruși ! deci avioanele rusești sunt doborâte în număr dublu decât sunt trimise-n misiune, dar după ce ating solul Rusiei kievene -se autoridică în număr împătrit se duc ăn rusia se reîncarcă și revin în număr „ÎNOPTIT” –și tot așa până vor întuneca cerul ca să nu se mai vadă steaua lui zele!

 4. AIA-AR FI DEMOCRAȚIE-ÎN FIECARE ȚARĂ NATO-REFERENDUM CORECT -CU OBIECT: PERSOANELE ÎNTRE 19 ȘI 55 DE ANI-CINE VREA SĂ MEARGĂ LA RĂZBOI ÎN UCRAINA ,SĂ DEA SEMNĂTURĂ ȘI SĂ SE VADĂ -CU SUTELE DE DIVIZII -LA ATAC-KREMLINUL SPULBERAT -ZELE-NȚARIFICAT, DACĂ NU SUNT AMATORI/ZELE PUS LA PĂSTRU-PACEA ÎNCCHEIATĂ -ȘI PACE ETERNĂ–CAM ASTA AR FI DOMNIA POPORULUI=DEMOCRAȚIA-NU-I AȘA!!

 5. Numai primul război mondial a fost mai „tot pe loc, pe loc, pe loc”. Cum cred că prostesc oamenii cu astfel de gogoși?

 6. @Fake Democracy Surprinzator a fost ca vestul minte sincronizat si cu mai mult elan si imaginatie ca regimurile comuniste. yes!!!

 7. Rusia nu trage in civili…asta este evident…Bombele rusesti de 1500 tone lansate pe centre urbane ucrainiene ar face mii de victime civile la un singur bombardament……De aceea merge lent inaintarea Armatei ruse in Ucraina….In schimb daca ar putea, Ucraina ar face victime mii de civili rusi..

 8. Da, tot ucrainienii au doborât azi noapte toate rachetele trase de ruși spre Kiev. Iar distrugerile sunt de la resturi. Cum schimbă purtătorii de cuvânt prin armată pe acolo cum apar minunile. Problema cine-i mai crede.

 9. Păi a stabilizat frontul, prin faptul că se retrage și-i lasă pe ruși pe tot teritoriul pierdut. Poeții ucraineni vor cânta în veci această măreață faptă de arme.

 10. Crapă fierea in postacii orci criminali, că Ucraina reușește ceva.Pentru oamenii normali asta e o mare sărbătoare.Nu numai fierea ci și inima sa crape in ei.Slava Ucraina.Ce oameni tâmpiti. Se pare ca Putin e crizat rau de tot. Cu Ucraina s-a facut deja de tot ra-hatul. In 2 ani a trimis la moarte jumate de milion de oameni (si rusi si ucrainieni) si n-a rezolvat absolut nimic. Tot ce-a cucerit e practic o gramada de moloz, orase abandonate si distruse. Dar o dau inainte ca niste descreierati cu atomicele. De parca n-ar sti care-ar fi deznodamântul!

 11. Mda … si Basila, cind cadea mort de beat in sant, unde dormea pina cind veneau de dimineata ciinii sa-l linga la bot, zicea la fel, ca „e stabilizat” …

 12. Urmează un spectacol grandios de fript orci.Focul sa se înalțe,sa mistuie hoiturile rusnacilor trimiși de Putin la moarte sigură.Pofta ce-am poftit…

 13. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat ieri la o cină privată că „Ucraina ar putea cădea foarte repede”

  Acest lucru a fost raportat de Politico cu referire la un participant la cină.

  „Acesta este un moment mai degrabă pentru comentarii decât pentru mobilizare și chiar mi-ar plăcea să văd situația să se schimbe. Trebuie să readucem trupele pe drumul cel bun și să le mobilizăm mult mai mult”, a spus președintele francez „pe un platou cu fructe de mare”, scrie Politico.

 14. Da , da , ne stabilizam de nu ne mai putem tine pe chicioare ! „Pe 21 martie, în orașul Mykolaiv, a fost lovită o unitate militară de la uzina Zorya-Mashproekt. Uzina producea piese pentru rachete și echipamente pentru armata ukrainiana . Potrivit locuitorilor din Mykolaiv, lovitura a fost dublată, cu o detonare mare, de explozia unuia dintre depozitele de muniție ” . Succesuri !

 15. AIA-AR FI DEMOCRAȚIE-ÎN FIECARE ȚARĂ NATO-REFERENDUM CORECT -CU OBIECT: PERSOANELE ÎNTRE 19 ȘI 55 DE ANI-CINE VREA SĂ MEARGĂ LA RĂZBOI ÎN UCRAINA ,SĂ DEA SEMNĂTURĂ ȘI SĂ SE VADĂ -CU SUTELE DE DIVIZII -LA ATAC-KREMLINUL SPULBERAT -ZELE-NȚARIFICAT, DACĂ NU SUNT AMATORI/ZELE PUS LA PĂSTRU-PACEA ÎNCCHEIATĂ -ȘI PACE ETERNĂ–CAM ASTA AR FI DOMNIA POPORULUI=DEMOCRAȚIA-NU-I AȘA!!

 16. Nu s-a stabilizat nimic. Ieri rusii au anuntat eliberarea a inca doua localitati: Tonenkoye si Orlovka

 17. Și Ceata lu’ Pițigoi tot nu vrea să ia URSul la trântă și freacă menta pe forum…
  Grăbiți-vă, buey 🌈ajoșilor, păna când nu se STABILIzEAzĂ frontul la granițele cu România și Polonia !
  Că Viktoraș Orban și Fico de-abia așteaptă să SARĂ !
  În TransCarpatia, măR🤣g…

 18. Aiasta nu puate hii dicăt nghinune cierească! Bunu’ Dumnezău s-o nghilostivit di nuoi… I Postu’ Paștiluor, uăi! Di-acum orcile or cădia ca săcerate, din senin! Slavă UiE, slavă Ghiolbannis!

 19. Alegeri libere in ukraina !
  Oare comediantul mic si macabru face 10% fara ajutorul us greed&co. ?
  Garantat nu .

 20. Și la această oră e harta ukrainei înroșită cu semne unde sunt explozii. Posibil sa fi stabilit ceva dar nu in totalitate, în schimb, batalionul Getica face dezastru in Belgorod, de fapt, pe toată partea rusă după granita cu ukraina.

 21. Am mai găsit într-o sursă română aceiași afirmație.. Apoi și ai noștri din RM, o sursă media cu sediul în Germania, fix aceleași baliverne.. Pesemne a venit vreo fițuică de undeva pentru a îmbărbăta clovnul până vin banii 🤣🤣
  Da și pe mioriticii încântați trebuie de liniștit.. Sindromul „capul în nisip” a adus numai daune..

 22. Razboiul va continua la infinit daca Vestul nu ajuta cu TOT ce are Ucraina nevoie si la timp, nu cu picatura, cum face acum. Ucraina are nevoie de sute de tancuri moderne, de mii de transportoare blondate, de zeci de avioane de vanatoare cu radare performante, si mii de rachete cu raza mare (300-500 km) de actiune. Din pacate, industria de aparare occidentala mai are nevoie de razboiul asta inca vreo 5 ani pe post de sperietoare ca sa cumpere armament modern cat mai multe tari. Cand se va termina razboiul, vanzarile lor se vor prabusi.

 23. Pe tarul, de sine-ales, il urasc si il detest. Si, pentru a-l pedepsi, il vreau dus la C P I. Ca se crede prea destept, c-a facut razboi nedrept, In Ucraina din apus,unde s-a facut de ras. In doi ani, cat au trecut, a fost, tot timpul batut. A pierdut sute de mii, din ostasii sai cheflii, Ca i-a dus neinstruiti si-au pierit dispretuiti. Prin minciuna si teroare, a ramas la carma, mare. Si cand nu ii merge moara, ne arata nucleara.Slava Ucraina!

 24. Ucraina a susţinut multe. Ba că Putin e mort, ba că vor ajunge la Moscova, ba că fac mare ofensivă mare …. eheheeeeee şi toate au cam fost pe dos. Deci: BĂ CU PROPAGANDA, MAI ÎNCET CU PIANU’ PE SCĂRI CĂ SAR COARDELE DIN EL!

 25. Ucraina este varza astazi au fost lichidati peste 450 de viermi nazisti urcani si gunoaie de drogati pedofili mercenari de eroii rusi ,NaTo trebuie sa cheltuiasca banii pe droguri ,parade de homalai si operatii transexuale

 26. Stabilizarea situației prin declarații de presă, sau cum să mai ținem puțin mortul la geam, să-l poată vedea poștașul, cand vine cu pensia!

 27. Cum? Fără alea 60 dă melearde dă la amerloci?
  …”dăcît” cu borcanele dă murături?
  Bună strateghiye! Ykonomikă, că nu dejaba-i ștoltănbergu’ ykonomizd, dă felu’ lui, șî dăpiuti Joiană dăbulenizd, dă felu’ lui……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.