Ucraina va primi bani din activele rusești înghețate

G7 summit or meeting concept. Row from flags of members of G7 group of seven and list of countries, 3d illustration

Liderii statelor din G7 au ajuns la un acord „asupra debursării a 50 de miliarde” de dolari pentru Ucraina prin utilizarea activelor ruse îngheţate, a anunţat miercuri seara preşedinţia franceză, precizând că această debursare va avea loc „înainte de sfârşitul lui 2024”, informează AFP.

„Există un acord. Ca întotdeauna în G7, liderii iau o decizie şi tehnicienii îşi fac apoi munca pentru a o pune în practică”, pentru a se asigura că ea este „conform legii”, „regulilor finanţelor publice” sau „capacităţilor financiare ale unora şi altora”, a explicat aceeaşi sursă.

„Va exista o unanimitate în G7 când va fi vorba de a utiliza aceste active îngheţate pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască”, a declarat înainte de aceasta John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

Ideea de a acorda Ucrainei până la 50 de miliarde de dolari (46,13 miliarde de euro) împrumuturi garantate prin profiturile obţinute din cele circa 300 de miliarde de dolari de active ale Băncii Centrale Ruse îngheţate de Uniunea Europeană şi de ţările G7 nu făcea consens printre statele membre ale G7.

„Aceasta este în principal o iniţiativă americană. Acest împrumut va fi rambursat prin profiturile obţinute din activele ruse îngheţate”, a explicat sursa.

„Însă, dacă dintr-un motiv sau altul activele ruse vor fi dezgheţate sau dacă profiturile din activele ruse nu vor mai produce ceea ce este necesar pentru a finanţa acest împrumut, atunci se pune problema repartizării acestei sarcini”, a adăugat sursa.

„Noi am pus principiile acestei repartizări şi acum tehnicienii sunt cei care trebuie să ajungă la o înţelegere asupra contractului care va fi în final semnat”, a mai subliniat Palatul Elysee, apreciind acest acord drept „foarte semnificativ”.

Una dintre întrebări este de a şti, de exemplu, care sunt garanţiile acestui împrumut „care este în principal american, dar care poate fi completat cu bani europeni sau cu contribuţii naţionale”, a elaborat preşedinţia franceză.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să sosească joi dimineaţa în Italia, pentru a participa la summitul G7.

El va avea de asemenea întrevederi bilaterale, vineri, cu Papa Francisc şi cu preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune.

Sâmbătă, el se va deplasa în Elveţia la summitul pentru pace în Ucraina, summit la care sunt aşteptaţi zeci de lideri din întreaga lume, însă fără Moscova şi Beijing.

Macron va pleca de la summit sâmbătă seara. Duminică el va fi reprezentat, a precizat Palatul Elysee.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

22 de Comentarii

 1. Veți plăti voi cu-vîrf-și-‘ndesat porcăriile ce le faceți din 2014 începînd, javhrelor amerloce!

 2. Numaidecât..
  Cu căldarea..
  Scârbe globaliste..mereu cu ochii pe bunurile altora.!! O sa vă stea in gât..

 3. Teritoriile furate contra bani blocati. Va plăti Rusia tot ce a furat. Sunt caraghioși ca tot ei vorbesc de furt.

 4. Cred ca nici suma 1000 de MLD nu ar fi suficienta pentru plata recompenselor de catre Statul Rus tuturor vecinilor lezati , pentru tot Raul facut Europei si Asiei , pentru rapturi teritoriale , pentru silnicii , faradelegi si violuri , pentru Comunism , pentru dislocarea popoarelor si populatiilor . Imperiul Mongol medieval transplantat in sec. XXI – Iata totusi ca Europa Civilizata incepe sa inteleaga ca NU poti conviatui cu Raul . A, sa nu uit : Rusia ,, custode de rea credinta returneaza Tezaurul Statului Roman !

 5. Ciocu mic rusilor , voi nu aveti drept de a cere ceva din Europa,Ati furat in timpul ww2 tot ce ati gasit in Europa , si cuiele de la caruta lui bunicu,iar tezaure si opere de arta gramada, cu care ati umplut Ermitajul !!!Rusine !

 6. Asa incepe adevaratul razboi: pentru bani.
  Bolsevicii americani cica reprezinta „lumea libera” in care capitalul e confiscat pe motive politice !!!
  Rusia a demonstrat ca e o democratie autentica, fata de neomarxismul occidental si dictatura amerloca…
  Slava Z !

 7. In capul Macronului liderii decid, nu justitia ? Am senzatia ca populatia la G7 este buna de plata a 50 de miliarde.

 8. Se practica la nivel de tara sistemul financiar globalist. Conturile clasei medii refractara la masurile globaliste vor fi inghetate si din ele se vor extrage ajutoarele sociale pentru clasele „defavorizate” pro-globalism. Ultra-bogatii, dupa marxismul-leninist = globalism vor ramane la butoane cu averile intacte. Continuati sa votati pnl-psd-usr fratilor!!! Oricat de bugetar hranit la tata sitemului ai fi trebuie sa fi idiot sa-ti votezi calaii care te trimit carne de tun intr-un razboi absurd care este contra romanilor ca-s rusi ori ca-s ucrainieni. Votatii vechilii care te baga-n iobagie!

 9. Trebuie să vorbim despre ce fac bombele în război. Bombele sfărâmă carnea. Bombele sparg oase. Bombele dezmembrează. Bombele fac ca creierul, plămânii și alte organe să tremure atât de puternic încât sângerează, se sparg și nu mai funcționează. Bombele dor. Bombele ucid. Bombele distrug.

  Bombele îi fac și pe unii oameni bogați.

  Președintele Dwight D. Eisenhower, în 1961, i-a definit pe aceștia: „complexul militar-industrial”…

 10. Khrushchev, din Cuba, cu shlapu. Prostalan putinisti,ai greșit . Rușii vor plăti reconstrucția Ucrainei ,plus daune de război. Plus izolarea Rusiei. Zeci de ani Rusia va suferi din cauza unui criminal încremenit în trecut. Prostalaule, țările occidentale au aliați puternici atât militar cât și economic. Până și rușii au afaceri in occident. Își țin banii in băncile occidentale . Își țin odraslele in occident,prostalaule.

 11. Deci intai liderii se pun de acord, dispun, si abia pe urma vad daca e legal pentru ca nu e. E o confiscare a unor active apartinand unui stat cu care occidentalii nu sint in razboi si cu care au relatii diplomatice. Nu suna deloc in regula si ma intreb pe viitor ce consecinte va avea acest abuz.

 12. A aparut deja si prima recatie rusilor care n-au stat cu bratele in san si-au blocat TOATE tranzactiile bursiere in dolari & euroi … si probabil urmeaza si alte masuri economico-financiare care o sa ne usture.

 13. Act banditesc, planuit de state care de secole traiesc prin jaf. Urmarile acestei decizii tembele si criminale se vor vedea zeci de ani de acum incolo iar „oalele sparte”, direct sau indirect, le va plati cetateanul de rind.

 14. Tovarășe Rammstein mai citește ceva istorie când pomenești de Ermitaj. Cât despre confiscarea fondurilor , ăștia au deschis cutia Pandorei , sistemul bancar va fi sifonat de către acești venetici , ăsta e primul pas pentru a ne confisca și noua agoniseala… Avem de a face cu o bandă de hoți occidentali care pradă o altă bandă de hoți ai Federației Ruse.
  Cum se va ”reconstrui” Ucraina cu acești bani din ”Împrumuturi” ?

  Democrația funcționează…. hoții de la vârf se pradă între ei, după aceea se uită pe unde mai sunt bani de prădat , cumva prin fondurile de pensie occidentale ( cam 17 trilioane evaluate) ?

 15. e tolerat pe forum ca sa mascareasca comentatori autentici si valorosi. Azi are cel putin trei falsuri.
  Asa e la @Coti?

 16. Cand muricanii se vor tira din Oiropa (sigur o vor face), fata batrana cu curu’ gol se va trezi ca nu va mai avea bani nici de Corega. O sa ne execute rusii si Sudul Global ca la cotul Donului. Nici izmenele nu vor ramane de UE. Continuati!

 17. Rammstein, dacă nu ai fost pe la școală măcar folosește google. Da, rușii au furat, dar nu singuri ci cot la cot cu americanii. Câte patente și oameni de știință germani au furat americanii, Rammstein? Apoi invențiile au fost prezentate ca fiind americane. Au furat și opere de artă, au și acum Germania sub control prin trupele americane de pe teritoriul german.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.