UE: Brexitul e o „tragedie”, limba engleză pierde din importanță

Președintele Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a decis să țină un discurs în limba franceză, pentru că „engleza își pierde importanța în Europa”. S-a întâmplat la Florența, acolo unde liderul de la Bruxelles participă la Conferința ”Starea Uniunii”, un eveniment anual dedicat demnitarilor europeni.

”Ezit între engleză și franceză. Dar m-am hotărât. Mă voi exprima în franceză, pentru că, încet dar sigur, engleza își pierde importanța în Europa și în Franța sunt alegeri duminică și vreau ca poporul francez să înțeleagă ce spun acum despre importanța Uniunii”, a spus Juncker.

Engleza a înlocuit treptat franceza ca limbă principală pentru comunicarea în instituțiile europene, în special după aderarea la UE a primului val de state est-europene, în 2004. În plus, engleza este limba oficială în Irlanda si Malta, ceea ce înseamnă că va fi folosită ca limbă oficială a UE și după ieșirea Marii Britanii, în 2019.

Președintele CE a spus la Florența că ”Brexitul nu este un eveniment minor”. ”Desigur, vom negocia cu prietenii britanici, cu transparență totală. Dar nu trebuie să ne înșelăm cu ideea că UE abandonează Marea Britanie. Este exact opusul: Marea Britanie abandonează UE”.

Aceste afirmații vin dupa ce cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a turnat gaz pe focul Brexitului, scriind că întâlnirea de săptămâna trecută dintre Juncker și premierul Theresa May a fost catastrofală și că președintele CE consideră că premierul britanic „vine din altă galaxie” când vorbim despre modul în care crede că se vor desfasura negocierile pentru Brexit, atât în ce privește datoriile financiare ale Londrei, cât și statutul cetățenilor europeni din Regatul Unit. Ulterior, Theresa May a acuzat Bruxelles-ul că se implică, prin afirmațiile critice la adresa guvernului său, în campania electorală pentru anticipatele de 8 iunie.

Juncker nu a făcut niciun comentariu direct asupra acestor declarații, adoptând chiar un ton conciliant atunci când a evocat ‘slăbiciunile’ UE. Acestea, a afirmat el, pot ”explica parțial rezultatul referendumului din Marea Britanie”. ”În multe privințe, UE a făcut prea mult, în mod concret Comisia” Europeană, a recunoscut el, evocând ”prea multe reglementări, prea mult amestec în viața concetățenilor noștri”. De altfel, Comisia Europeană a redus la 23 pe an numărul de inițiative legislative pe care le propune statelor membre, comparativ cu 130 până acum, a dat Juncker asigurări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.