UE ne lasă fără centralele de apartament!

UE ne lasă fără centrale de apartament! Parlamentul European a adoptat planul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră, care include eliminarea completă a centralele de apartament pe combustibili fosili până în 2040. Statele UE urmează să-și adapteze legislația în acest sens.

Eurodeputații au adoptat marți planuri convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, precizează Parlamentul European într-un document intitulat: Eficiența energetică a clădirilor: planurile PE pentru decarbonizarea sectorului

Revizuirea propusă a Directivei privind performanța energetică a clădirilor urmărește să reducă substanțial emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniune până în 2030. Un alt obiectiv îl reprezintă neutralitatea climatică a acestui sector până în 2050. Se dorește și ca numărul clădirilor cu performanța energetică cea mai slabă care sunt renovate să crească, iar schimbul de informații privind performanța energetică să fie îmbunătățit.

Obiective de reducere a emisiilor

Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030; clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Statele membre vor putea lua în considerare potențialul de încălzire globală pe durata ciclului de viață al clădirilor, care include fabricarea și eliminarea produselor pentru construcții utilizate la ridicarea lor.

În cazul clădirilor rezidențiale, țările Uniunii vor trebui să aplice măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20-22% până în 2035.

Conform noii directive, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033. Pentru a identifica clădirile care intră în această categorie se vor utiliza cerințele minime de performanță energetică.

Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili

Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură.

Scutiri

Clădirile agricole și de patrimoniu pot fi scutite de la aplicarea noilor norme. Țările Uniunii pot decide să excludă și clădirile protejate pentru calitățile lor arhitectonice sau istorice speciale, clădirile utilizate temporar, precum și bisericile și lăcașurile de cult.

Citat

Raportorul pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor Ciarán Cuffe (Verzi/ALE, Irlanda) a declarat: „Directiva arată clar modul în care politicile climatice pot avea beneficii reale și imediate pentru cei cu venituri reduse. Această lege va contribui la reducerea facturilor la energie și va aborda cauzele profunde ale sărăciei energetice, asigurând în același timp mii de locuri de muncă locale de înaltă calitate în întreaga UE. Abordarea a 36% din emisiile de CO2 ale Europei constituie un pilon absolut esențial al Pactului verde european. Rezultatul de astăzi arată că Parlamentul continuă să sprijine un Pact verde care asigură, în egală măsură, o tranziție echitabilă și ambițioasă”.

Următorii pași

Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

46 de Comentarii

 1. nu u-ie, care NU are nici o competenta legala asupra legislatiei Romaniei, atat timp cat nu s-a facut referendum de aderare si nici nu i-am ales noi, ci sug-oii de la noi, iar rumanii tre’ sa lase canapeaua si sa spuna NU cand este NU. u-ie este si trebuie sa ramana acolo unde a inceput: o piata libera si atat.

 2. UE are planuri dar nu știu cum e Românica. Noi avem încă sute de mii de case pe lemne, probabil zeci de mii nu au nici de lemne, gazul e preconizat să ajungă la ele în 2-3 decenii, deci 2050, iar alea cu pompe de căldură SF după 2060-2080. Asta e realitatea aici. Restul e cancan. Nu mai zic de nude in curte, alea sunt piese de muzeu in Europa, la noi un mod de viață. UE visează umed.

 3. Este Rau ! Ca la Munte este Frig ! Ce fac Oamenii de la Busteni de la Predeal ? Din Harghita , Joseni ? Ca la Munte este Frig ! Iar Oamenii se încălzesc cu Lemne sau cu Gaze ! Iar UE vrea sa ne faca 7 lei Kilowatul de Energie Electrica !

 4. ce face UE cu CO2 care îl aduce vîntul din asia, africa si america ?….multi nerozi la UE….si hoti de taxe pe co2….

 5. Nu u.e. dictează în România, cei care au semnat sau au avizat/votat, hoiturile de lux românești își bat joc de cetățenii români! U.e. nu poate dicta, sau ordona, sau impune fara a avea la baza acte semnate de rahatii din politica țării respective!

 6. Asta e vrajeala banditilor progresisti si a sclavilor de la noi ascunsi sub fusta U.E. ! Totul e pentru binele….cui ???Sa ne rugam sa arda U.E. asta pe jaratec de carbune !

 7. Sustinem plenar politica inteleapta a UERSS carri, iata, paste 35 da ani da cand am fozt impuscati da trradatorri fascijti demonstrreaza cu tarrie justeta si trrainicia bazi Societatii Socialiste Multilaterral Dazvoltate (SSMD).
  Multumim si pa aceasta cale tovarrasa Rusula fon Delaie ptr sprijinu acorrdat.
  Trraisca si inflorreasca Socializmu, cia mai inalta forrma da dezvoltare a societatii!
  Trraiasca Rrepublica Socealizta RROMANIEA!

 8. Stau la bloc intr-un oras fara incalzire centralizata.am centrala de apartament.o arunc,ca polueaza.ce pun insa in locul ei?sau nu mai pun nimic?

 9. Ca Presedinte NATO cer solemn poporului romanesc sa faca sacrificele necesare ptr salvarea Planetei.
  Numai interzicerea centralelor de apartament conjugata cu inarmarea Ucrainei si continuarea razboiului de aparare a civilizatiei occidentale lgbtqpedo pot reduce emisiile de Codoi la zero si chiar mai mult decat atat!
  A trebuit sa moara oameni pentru a avea un guvern competent.

 10. Sa puna taxe pe CO2-ul expirat! Respiri, ai nevoie de certificate verzi!

 11. Centralele pe combustibil fosil (gaz) se vor interzice cu conditia sa tina Uniunea Europeana pana in 2040.

 12. Am vrut sa imi fac pompa de caldura in apartament, dar vecina de sub mine nu a fost de acord. Eu am inceput sa gauresc podeaua sa ajung la panza freatica geotermala, ea zicea ca i-am gaurit tavanul. Deci podeaua unuia e tavanul altuia, si invers. Am pus si panouri fotovoltaice pe balconul propriu, dar am vedere spre nord, si chiar si asa, aici nu se vede soarele cu zilele.
  E mai frig ca pe vremea lui Ceausescu.
  Abia astept alegerile europarlamentare ca sa votez partidul comasat, ei deja au de pe acuma amandoua maini ridicate pt a vota orice green deal.

 13. Repet: Centralele individuale, pe gaz sau pe lemn, sunt mai ecologice si emit mai putin CO2 decat incalzirea centralizata, adica termoficarea. Este foarte simplu de inteles, cand combustibilul este ars in casa toata caldura ramane in casa in contrast cu termoficarea care va avea tot timpul pierderi la transportul agentului termic. Cea mai mare risipa si cu cel mai mare impact negativ asupra mediului este incalzirea electrica din motive evidente. Din aceleasi motive evidente o masina electrica polueaza mai mult cu CO2 decat o masina care foloseste combustibil fosil. Cel mai mare poluant pe planeta este transportul maritim urmat de productia de otel si apoi de transportul marfurilor pe cale terestra. Transportul maritim a crescut de maniera exponentiala in ultimii treizeci de ani pentru ca industria este in Asia. In consecinta nu mai eajunge combustibilul fosil pentru vapoare, trenuri si camioane. Suntem intr-o absurditate in care cetateanul plateste taxe CO2, iar proprietarii de cargouri si containere ,trilionari, sunt subventionati de catre omul de rand. Ca sa protejam cu adevarat planeta si ca sa iesim din hotia si robia actuala: nationalizarea productiei si distributiei de electricitate si de gaz si re0industrilizare, adica productie locala cu consum de produse locale.

 14. Multe probleme care nu sunt soluționate în comunitatea științifică, cum ar fi responsabilitatea umană pentru încălzirea globală, rămân subiectul unor încercări motivate politic sau economic de a le maximiza, de a le respinge sau de a le nega.
  ceritudini:
  -CO2 nu crește de fapt,dar chiar dacă ar fi adevarat creșterea nu are niciun impact asupra climei, deoarece nu există dovezi convingătoare ale încălzirii.
  -Chiar dacă există o oarecare încălzire, aceasta se datorează unor cauze naturale.
  -Impactul uman este mic, iar impactul continuării emisiilor de gaze cu efect de seră va fi minor.
  Chiar dacă efectele umane prognozate actuale și viitoare asupra climei Pământului nu sunt neglijabile, schimbările vor fi în general bune pentru oameni, pentru ca oamenii sunt foarte pricepuți să se adapteze la schimbări; în plus, este prea târziu să facem ceva în privința asta și o revolutie tehnologică va apărea când vom avea cu adevărat nevoie.

 15. Hahaha, maidanezii ăştia care ne conduc se joacă goi puşcă pe lânga sfanta mătărângă a poporului rumân! În loc de centrale ce punem? Rămânem la cheremul unora ca Nicuşor Dan care ne obligă să plătim toate pierderile din reţeaua centralizată? – FEREASCĂ ĂL’ DE SUS SĂ IASĂ RUMÂNII ÎN STRADĂ BEI CIOLOŞOILOR, KOVESOILOR, IOHĂNOILOR, BĂRNOILOR ŞI ORBĂNOILOR! VA FI VAI ŞI AMAR DE VOI! DE CE TA-SU’ ŞI MĂ-SA ŢOPÂRLANULUI DE LA COTROCENI AU CENTRALĂ ACOLO UNDE STAU DAR NOI CEI DIN ROMÂNIA NU AVEM VOIE SĂ AVEM CENTRALĂ? (repet: PĂRINŢII ŢOPÂRLANULUI DE LA COTROCENI AU CENTRALĂ!)

 16. CO2 fiind mai greu decît aerul, azot și oxigen, stă jos aproape de pămînt. Desenele ce arată o cupolă la mare înălțime ce ar fi ca sticla unei sere este prostie de prostie. De altfel au început să recunască și pe anumite canale (de canalizare) spun, da, ne-am înșelat, efectul de seră e la cîțiva metri.
  Numai că aici jos, CO2 e mâncat de plante (se pare că aceiași suprafață cu fîneață papă mai mult CO2 decît una cu pădure) iar ce rămâne intră-n pămînt.
  E vorba de înrobirea noastră, mai grea, nimic altceva.

 17. Cablurile electrice supraîncãlzite produc deja incendii peste incendii. Când toate casele, apartamentele de bloc si instituţiile vor suge energia exclusiv prin cablu…ce se va întâmpla?

 18. Avand in vedere caracterul dictatorial si deciziile aberarante ale UE, ma indoiesc ca aceasta va supravietui pana in 2040.
  Eventual, populatia Europei va spune “Destul!”
  Semnele sunt evidente, chiar daca mainstream media incearca sa le ascunda.
  Asa ca nu va faceti griji de centrale. Fiti mai ingrijorati de razboiul care ni se baga pe gat.

 19. La UE pachetele astea de legi sunt scrise de niste birocrati care sunt platiti ca asistenti pentru europarlamentari, si pe langa salariile nesimtite primesc bani de la corporatiile care le dau 90% din lege scrisa… doar le-o baga sub bot gunoaielor votate la nivel national, care stiu sa voteze doar DA si pe linie de bisericutza politica S&D+EPP=dictatura. Dupa ce voteaza acolo, DA, vin in rromania si le spun alegatorilor lor, ca asa a vrut UE si ca nu e loc de intoarcere… pentru ca alegatorii sunt prea prosti sa-i intrebe, sau sa-l interpeleze pe Ciolacu, Cioaca, si rebutul ala cu D de la USR, cu dovada cum au votat javrele lor acolo. Alta treaba e ca aia care imping legile astea sunt din tzari gen Franta unde totul e pe electric… ca sa treci toata tzara pe electric in rromania, se topesc toate transformatoarele, se topesc la 3 zile de canicula cu aere conditionate pornite… la 3 luni de frig cu centrale electrice de 10-30-50kWh o sa crape noaptea si dimineatza va gasesc aia bocna. O sa faceti tzurturi in timp ce „ecologistii” elitisti o sa va tina prelegeri

 20. Se pedepseste un continent, sau mari parti din el, pentru o presupusa poluare care nu ii apartine.

  Inainte macar se justifica printr-un motiv national reducerea datoriei externe nu in dorul lelii, incalzirea centralizata nu mai exista de 20-30 de ani a ajuns la fiare vechi, odata cu industria. A murit si poluareq ce pretind ei poluarea nu mai exista, din moment ce mormanul de fiare vechi nu mai poate emite CO2. Mallurile capitalist construite peste consuma su emit pe masura.
  Trebuie sa se puna de acord toti locatarii unui imobil sa-si cumpere centrala comuna sau ceva de genu, reintoarcerea la incalizirea centralizata.
  Unele termocencrale s-au inchis pentru ca smecherii nu-si plateau facturile la caldura si judecatorii corupti refuzau sa-i execute silit sau sa permita debransarea
  Datoriile s-au acumulat au avut de suferit si cei cu plata la zi. A crapat tot sistemul si faliment

 21. La casa pe pamamt Centrala pe gaze are logica….La Bloc, Centrala pe gaz nu are logica, e o aberatie tehnica si economica…Incalzirea centralizata este solutia logica, tehnic, economic, ecologic…La Bloc incalzirea centralizata este singura solutie inginereasca, nu exista nimic mai bun pe plan mondial…In Romania prabusirea Tarii dupa Lovitura de Stat din decembrie, a prabusit si incalzirea centralizata care functioneaza doar in Societatile civilizate….Incalzirea centralizata nu functioneaza in haos, in tari bananiere….Apa calda care circula prin intreg Blocul si il incalzeste poate fi obtinuta la Producator din orice sursa energetica, CET, gaz, pacura, carbune, fotovoltaic, eolian, nuclear deci este universala…Prima centrala nucleara modulara SMR, Akademik Lomonosov amplasata pe un vas maritim incalzeste apa care parcurge o conducta care trece prin Zeci de mii de apartamente la Bloc sau la Casa pe pamant in Siberia….Si in Romania Johanis face Centrala nucleara modulara americana la Doicesti dupa anul 2030.

 22. Pana in 2040 UE isi va reveni dupa experienta cu trotinetistii sau va fi istorie.

 23. Asa au facut si cu motoarele cu combustie interna si deja toti marii jucatori se reintorc la benzina. Cititi declaratia BMW despre planul lor electric pe urmatorii ani. 85% vor fi pe benzina.

 24. Agatarsii astia nu inteleg ca plantele au nevoie de CO2 ca sa creasca si sa traiasca si elibereaza oxigen. Sunt ca Mao cu revolutia culturala cand a omorat mierlele si a bagat China in foamete 7 ani pt ca ce sa vezi nu a mai avut cine sa lupte cu lacustele.

 25. @Calin: exact! CO2 nu influențează încălzirea globală ci doar ajută creşterea plantelor. Adică CO2 este substanța „verde”, în timp ce oxigenul arde. Acum în compoziția atmosferei CO2 există doar în proporție de 0.3%, dar a fost şi dublu în timpul glaciațiunilor!
  Încălzirea globală e dată de activitatea mai intensă a Soarelui din prezent, combinată cu mişcarwa de precesiune a Pământului şi cu faptul că acum traiectoria Terrei e aproape circulară (nu eliptică). S-au suprapus acum toate. Ceea ce nu e rău, că dacă ar fi glaciațiune omenirea ar fi preocupată doar de supraviețuire şi civilizația ar dispărea!!!

 26. acum ma gandesc de ce mafiotii securisti au investit in LANTURI HOTELIERE IN SPANIA, BANII FURATI SI TALHARITI PE SPEZELE ROMANIEI, IN TIMP CE LA NOI AR VREA SA INTERZICA GAZUL! a mai fost unu’ cu ani in urma, cu urme de O_O, care voia sa interzica centralele murale, cicase a incercat sa se suiciza…da’ n-a reusit…a ajuns putzin la parnaie…cam atat.

 27. bah da voi nu sunteti cam nesimtiti? v-a intrat democratia si capitalismul la cap? vreti si caldura? vorbiti de parca asta ar fi un drept al omului

 28. Ăstora de au idei așa de ‘crețe’, probabil le-a plăcut fimul de animație ‘The Croods (2013)’. Nici ăia nu aveau centrale de apartament în…peșteră!

 29. Autor al articolului sau redactor sau ce functii aveti pe acolo…DE CE CENZURATI….
  Va plac comentarii la mistocareala….

 30. Tarile cu clima calda sunt in avantaj , cheltuie mai putin pt eficientizare, fata de tarile cu clima rece sau temperata. Noaptea caldura care ar fi emisa de cladiri este cedata prin radiatiesi absorbita de univers, deci influenta este mica. Oricum, incalzirea locuintelor se face numai in perioada lunilor reci, poluarea cea mai insemnata provine de la autovehicule. Pt locuinte, solutia avantajoasa este probabil: case de lemn.

 31. Nu vă convine că mUE inchide gazul si vă lasă în frig ca să plătească armele ucrainienilior.Vreti sa nu vă moară copiii de frig in apartamente sau să nu fie convocati pentru inrolare întru apărarea Ucrianei? Nu se poate ,sunteti generatia de sacrificiu ,Uniunea are nevoie de voi morti copti!Cui nu- i convine sa emigreze…în Rusia.

 32. Toate blocurile noi construite după 2000 în sudul Bucureștilor sunt cu centrale de apartament. Hai ca se poate! Hai le demolam pe toate ca si asa sunt înghesuite de abia treci printre ele…apoi facem niște grădinițe reci sau tragem o linie de metrou.

 33. Le-a căzut cu tronc centralele de apartament. Dar ce ne facem cu aragazele, că tot românu’
  are unul sau chiar două. Ce ne facem cu CET-urile care folosesc gaz ?. În industrie se
  folosește gaz în cantități industriale. Ce ne facem cu mașinile pe GPL ?. Ce ne facem cu
  sobele la țară care folosesc cărbuni, lemne, ciucălăi, peturi și toată iarna poluează la greu.
  Sper ca până în 2040 să apară pe piață centralele de apartament electrice și curentul electric
  la un preț accesibil. Sper !

 34. Foarte bine ne fac jagardelele astea de la EU ,ne meritam soarta .Ne-a trebuit EU acum avem ! Acelas lucru si cu celelalte jagardele din NATO care veti vedea ca pana la urma ne vor baga intr-un razboi.

 35. …incet/incet, pe baza lipsei de reactie, vor realiza tot ce si-au propus, adica sa ne extermine…spunea cineva mai sus ca tre sa iesim in strada…asa este, anul acesta trebuie sa o facem de cinci ori…nu trebuie sa ne macelarim cu jandarmii, trebuie sa iesim toti si sa punem degetul pe aur…este singura si ultima sansa, altfel ne ia dracu!…

 36. UE ne lasă fără centralele de apartament!
  Și bine face, românii merită ce-i mai bun.

 37. UE a fost constrita confederala cu drepturile legislative ale fiecarui stat suveran. Acun sun 31000 pagini de normative europene centralizate de personaje nevotate de nimeni la care sa se supuna toate statele dictatorial, ceea ce nici in Russia nu exista. Asta cu centralele este doar un fleac fata de toate normativele asupra locuintelor incepand cu WC-ul si BIdeul ce sunt descrise pe 120 de pagini de norme UE. Suma sumarum fiecare familie va avea de cheltuit in medie cam 50’000 euro ca sa aduca locuinta la normele UE. ASa ca centralele termice sunt doar aperitivul, urmeaza cotletele , garniturile si prajiturile.

 38. Este razboi hibrid cu Rusia . Evvreii vor sa ne taie si la europeni conducta de gaze .Ce daca moare lumea de foame si frig . Ei vor Imperiu jaddanesc mondial.

 39. Ca intr-o zi romanii vor canta:”A sosit ziua dreptății/
  Ziua sfântă a libertății” Intr-o zi vom scapa de toti fripturistii interni si externi, sigur va veni acea zi.

 40. Atunci avem doua optiuni:
  1. Iesirea din UE.
  2. Daca nu iesim din UE, cei care avem centrale de apartament si nu avem alte optiuni, vom migra in Rusia unde gazele sunt ieftine si ordinele UE nu fac nici cat o ceapa degerata.

 41. N-are nimic prostia cu codoiu cu îngrijorări climatice și tralala, e doar un pretext lătrat permanent că argument pentru altă afacere și anume să înhațe înaltele moace bancare averea imobiliară a rândașului pe care să-l expedieze la baterie împreună cu ceilalți, unde le”dă” sex la”liber”, gândaci prăjiți, țoale uniforme, vaxxuri obligatorii, tik-toace, alcool și „iarbă” și cabine de sinucidere asistată.Peonii trebuiesc reduși la maximum iar in vitro se vor pregăti slugile, hibridizate precum câinii de rasă și îndoctrinați înca din-era să zic”pântec”- borcan.Ăsta-i planul.Cu AI recte sluga electronică perfectă, nu mai au nevoie de sclavi și nici nu mai vor să tolereze oameni independenți, periculoși pentru ei.Asta coc în cloaca aia a lor, de multă vreme.

 42. Oh, Ho, HO!

  Altii care se cred puternici in….2040!!!!

  Hai sa fie sanatosi nepotii, tuturor!

  Buna gluma!!!..2040!

 43. UE „vede” problema incalzirii globale de la arderea gazelor pentru ca resursele interne de gaze sunt pe sfarsite.
  Dar cresterea concentratiei de CO2 in atmosfera vine si de la lipsa padurilor – iar Europa Occidentala si-a ‘lichidat’ padurile pe laanii 1800 – 1900 pentru a face agricultura extensiva.

  Cand va „vedea” UE necesitatea REIMPADURIRII Europei?
  Cand se vor face statistici la nivel de tari cu raportul dintre suprafata impadurita si populatie
  si scaderea suprafetei impadurite in ultimii 200 de ani?
  Poate vom constata atunci ca Africa si America de Sud se sacrifica de sine pentru binele omenirii (prin padurile pe care inca nu le-au taiat)
  pe cand Europa nu prea mai are mult de taiat si a pastrat paduri doar in zonele unde nu se poate face agricultura.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.