UE nu trebuie părăsită, ci schimbată

Persistă criza sectorului agricol european. Duminică, la Madrid, sute de fermieri au protestat din nou, pe jos și pe tractoare, împotriva „birocraţiei excesive” și a reglementărilor de la Bruxelles de care sunt „sufocaţi”. Vineri, Comisia Europeană acceptase in extremis să slăbească respectarea unor cerințe de mediu, dar aceste „concesii”, cum le-a numit Ursula von der Leynen, n-au fost de natură să mulțumească protestatarii. Unul și-a decorat tractorul cu macheta unei ghilotine. „Parcă vor să ne taie gâtul”, și-a explicat gestul.

Fermierii din întreaga UE au ieşit în stradă în acest an, cerând eliminarea restricţiilor impuse de nefastul „Green Deal” conceput de Timmermans şi reimpunerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina.

În timp ce Ursula von der Leynen își ținea discursul triumfalist la Congresul PPE de la București, câteva capitale europene erau în fierbere. Afară era vopsit gardul, dar înăuntru era leopardul.

Fermierii cehi aruncau gunoi de grajd în faţa birourilor guvernamentale şi blocau străzile din Praga cu tractoare. Mii de fermieri polonezi protestau în faţa biroului premierului din Varşovia, arzând cauciucuri şi aruncând petarde. Fermierii belgieni dăduseră foc la cauciucuri în faţa unei reuniuni de la Bruxelles a miniştrilor agriculturii din UE. În discursul său, președinta Comisiei n-a rostit o vorbă despre această „pandemie agricolă” provocată în majoritatea statelor europene de propriile sale decizii.

Manifest pentru industria Europei

Dar nu numai agricultura continentului este pe butuci din cauza politicilor CE. Sub povara acestora gâfâie din greu și industria marilor corporții occidentale. Fermierii au protestat ducându-și atelajele pe bulevardele luxoase ale capitalelor, dar marii industriași au ales o cale tăcută. Peste 70 de lideri de afaceri și din industrie s-au reunit la Anvers într-o conferință cu ușile închise la care au invitat-o și pe Ursula von der Leynen. Era cu două săptămâni înaintea congresului PPE de la București.

Participanții, industriași din 20 sectoare industriale, reprezentând 7,8 milioane de lucrători în Europa, au prezentat situația critică în care a ajuns industria europeană și au cerut Comisiei Europene să scadă costurile cu energia şi povara reglementărilor „Green Deal”, pentru ca spațiul UE să poată rămâne competitiv în raport cu SUA și China. Principalele idei ale reuniunii au fost cuprinse într-un veritabil manifest al industriei Europei intitulat „Declarația de la Anvers” (v. https://antwerp-declaration.eu/). Între timp, Declarația a fost semnată de 542 de companii și 173 de asociații patronale și sindicale din toată Europa.

Ursula von der Leynen se lăuda cu modul în care „a scăpat Europa de gazul și țițeiul rusesc”, dar nu spune că, urmare a politicilor sale, prețul energiei electrice în UE este de 2,5 ori mai mare decât în SUA și China. Urmarea, se arată în „Declarație”, este că „atât IMM-urile, cât şi marile firme se confruntă cu cea mai severă scădere a activităţii economice din ultimul deceniu, cererea este în declin, costurile de producţie cresc, iar cei care investesc se mută în alte regiuni. Fabricile sunt închise, producţia oprită, oamenii concediaţi. Europa are nevoie urgent de o analiză economică”, se arată în documentul adoptat la Anvers de miliardarii industriași, în prezența președintei CE și a premierului belgian.

La finalul anului 2007, când extinderea se oprise după intrarea României și a Bulgariei, ponderea UE în economia globală era 18,10%. Astăzi a ajuns la 14,55% și – după evaluările specialiștilor – va continua să scadă spre 13,65% în 2028, dacă se păstrează actuala tendință.

Europa are dreptate cu obiectivele de reducere a emisiilor, dar răspunsul nu este decarbonizarea prin dezindustrializare„, a declarat Jim Ratcliffe, preşedintele miliardar al gigantului din domeniul chimiei Ineos Group. Ca să vedem ce greutate au cuvintele sale, menționăm că, având 194 de locații în 29 de țări, Ineos generează vânzări de aproximativ 50 de miliarde de lire sterline și are peste 26.000 de angajați. Materiile sale prime sunt folosite în orice, de la ambalaje pentru articole de toaletă, medicamente și alimente, până la telefoane mobile și mobilier.

Participanții la întâlnirea de la Anvers cer Comisiei Europene să introducă și un „European Industrial Deal” pentru a spori competitivitatea industriei solicitând, în special, energie mai ieftină, reducerea birocraţiei şi majorarea finanţării pentru tehnologiile ecologice.

„Reglementările în Europa sunt complicate, îndelungate şi nu oferă stimulente pentru a încuraja investiţiile. Avem nevoie de o transformare„, afirma Martin Brudermueller, şeful BASF şi preşedintele Asociaţiei Industriei Chimice din Europa (Cefic).

Aceleași constatări le-au făcut și miniștrii francez de Finanțe, Bruno Le Maire, și german al Economiei, Robert Habeck, care s-au întâlnit cu o zi înainte de reuniunea de la Anvers.

Suntem într-o cursă economică de 100 de metri, dar avem legat de picior un lanţ gros cu o bilă. Creşterea economică europeană este încătușată de norme, reguli, directive și reglementări, plus o birocrație excesivă impuse de la Bruxelles”, declara ministrul Bruno Le Maire, menționând că afacerile din SUA și China sunt scutite de suprareglementări. Le Maire a adăugat că, împreună cu ministrul Habeck, va propune un program pentru a elimina multe dintre reglementările impuse de birocrația Uniunii Europene și care împiedică creșterea economică și frânează dezvoltarea afacerilor în blocul comunitar.

Avertismentul industriașilor privind lipsa de competitivitate a Europei față de concurența Chinei și a SUA vine la doar câteva luni după ce Comisia Europeană a stabilit obiectivul de a reduce emisiile de carbon cu 55% până la sfârșitul deceniului și, ulterior, la 90% până în 2040.

Chiar dacă s-ar realiza acest plafon nebunesc, stabilit „din burtă” de birocrația bruxeleză sub coordonarea lui Frans Timmermans, acest lucru n-ar folosi la nimic. Într-o analiză a „Statista” pentru anul 2022, China este responsabilă pentru aproape 30% din aceste emisii, americanii de peste 11%, indienii de peste 7%, Rusia de 4,8% din emisii, iar UE de doar 6,7% din emisiile globale de astfel de gaze. Așadar, fiind responsabilă de doar a 16-a parte din emisiile de gaze toxice, UE are nebunia să creadă că poate salva planeta dacă Europa devine neutră climatic!

În plus, atmosfera nu poate fi „decupată” deasupra spațiului UE, care ar rămâne pur și imaculat! Poluarea majoră provine din China, SUA și India, nimeni neputând împiedica răspândirea poluării și deasupra batrânului continent.

Dreptul de a linge clanțe

Este necesară o precizare: criticile fermierilor, ca și ale industriașilor sunt îndreptate spre Comisia Europeană, nu spre Uniunea Europeană. Comisia Europeană este la originea tuturor reglementărilor controversate și, în cele din urmă, este singura responsabilă de starea comunității europene.

Propaganda confundă premeditat Uniunea Europeană cu Comisia Europeană. Nimeni nu dorește „să scoată România din UE”, cum sună acuzele puse în cârca „extremiștilor, suveraniștilor, naționaliștilor” etc. A critica aberațiile pe care le debitează Comisia Europeană nu înseamnă a nega arhitectura Uniunii Europene. Una-i una, alta-i alta.

După cum rezultă din atitudinile și ale industriașilor și ale fermierilor, din toate țările, problema nu este de a părăsi Uniunea Europeană, ci de a schimba modul ei de funcționare.

Pentru Ursula von der Leynen se anunță un mandat complicat. În replică la discursul ei de la congresul PPE, partidul condus de vicepremierul italian Matteo Savini a dat un comunicat în care arată că „politicile nebuneşti ale acestei mizerabile şi sinistre Comisii sunt cele care distrug Europa”.Comisia „nu a făcut nimic pentru a lupta împotriva imigraţiei clandestine şi a extremismului islamic, s-a preocupat să-i fure pe agricultorii italieni şi europeni cu taxe, reguli idioate, făină de insecte şi alimente sintetice”, mai scrie formaţiunea lui Salvini.

La Bucureşti, Ursula von der Leyen, în loc să explice ce va face pentru ca fermierii să nu-i mai cânte serenade din tractoare pe sub ferestra somptuosului său birou de la Bruxelles, i-a acuzat pe „populişti, naţionalişti, demagogi” că au scopul de a „ne distruge valorile şi de a distruge Europa noastră”.

Nimeni nu pune sub semnul întrebării „Europa paşnică şi unită” și nimeni nu vrea „să distrugă valorile și Europa noastră”. Dar nimeni nu ne poate obliga să fim complici cu prostia ori șmecheria contractelor secrete pentru vaccin. Acum se pregăresc cele pentru armament, tot la comun.

Ceea ce vrem este ca guvernul suprastatal autoinstalat la Bruxelles să revină la matca atribuțiilor din tratatele fondatoare. Votând pentru aderarea la UE, cetățenii europeni n-au votat pentru aberațiile debitate de prostocrația bruxelleză cu privire la viața lor, hrana lor, obiceiurile și tradițiile popoarelor lor.

Pentru România, ca și pentru celelalte state europene, problema nu este de a părăsi Uniunea, ci de a-i schimba regulile. Pentru că avem reguli și avem o Comisie care, în mod evident, au generat revolta a milioane de oameni din majoritatea statelor. Și dacă o măsură e proastă, schimbi măsura, nu-i acuzi de „extremism” pe cei care o critică.

Nimeni nu vrea ieșirea din UE. Fantoma „ieșirii din UE” este vânturată în România de o propagandă năimită și mediocră. Este o fantomă folosită ca alibi pentru a motiva lupta neostoită cu „extremiștii, naționaliștii, suveraniștii” – luptă de pe urma căreia tenorii propagandei câștigă dreptul glorios de a linge diverse clanțe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21
Octavian Știreanu 198 Articole
Author

48 de Comentarii

 1. este un imperiu care se vrea ridicat peste europa. un nou imperiu roman, un nou n a z is m/bolsevism in esenta FAS C IS M. u-ie nu se poate schimba. pentru ca NU EXISTA. PENTRU CA NU AM ADERAT NOI, OAMENII. au aderat slug-oii ocultilor naimiti in tari suverane si independente. a fost o INSELACIUNE DE LA BUN INCEPUT. oamenilor, popoarelor NU li s-au prezentat conditii si nici proiectul. li s-a spus ca va fi o COMUNIUNE PENTRU comert liber. ATAT.

 2. UE cu politicile sale idioate va face implozie singura. Dar nu a venit inca momentul.

 3. Nu prea știu, dacă UE și CE sunt chiar așa de separate pentru că am observat că UE execută ce spune CE iar CE execută ce spune WEF.Ori noi n-am vrut în WEF ci în UE și ne-am trezit că CE face regulă.Dar a rămas soluția ungurească pe care am fi vrut-o de la onor guv. RDOR(Republica Democrației Originale România), soluție pe care onor guvernul nu pare dispus s-o aplice deși spune că e „al nostru”. Până una-alta,prostocrația CE face regulă și pare inamovibilă prin jocuri de culise așa că se pune întrebarea: e mai bine să stăm în UE și să ne prăbusim odată cu șandramaua nu așa cum vrea WEF-ul sau mai bine le întoarcem spatele acum, cât pagubele nu sunt imense? Pentru că jocul pare întors împotriva noastră cu totul iar inepții locali se prevalează de „ordinele de sus” pentru toate furturile de și porcăriile pe care le fac? Și se mai pune una: mai avem șansa de a avea lideri autentici și responsabili sau trebuie abandonată speranța și țara?

 4. Erată”așa cum vrea WEF-ul” fâră nu(mâine, poimâine tembelefoanele vor scrie singure”ce trebuie”, conform, desigur, normelor CE șușotite de WEF).

 5. Nu, uniunea babilonica anticrestina antinationala si antiumana ue trebuie desfiintata !

 6. Doar ,,agricultura,,este pe butuci ? Pacat ca ,,ei,, nici nu isi dau seama cit de mari sint greselile pe care le fac ….

 7. Ce naiba sa schimbe daca e același nărav? Oricum, e inutilă pentru Europa cetățenilor, mai bine ar dispărea definitiv, nimic bun pentru cetățenii majoritari și țările europene. Totul e strict pentru ei.

 8. 1.procesul comunismului in europa? 2.rusia vrea sa deschida toate arhivele secrete vomuniste spre disperarea strainezilor? 3.rusia poate inchide deschiderea ua la marea neagra(ua nu ar mai putea avea drone marine) 4.in caz de rusia care ocupa ro,ro iar face figura din 23 a opta 44? 5.sua deschide granitele pentru romani? 6.securistii ro sint 85000,am citit bine? vrem maxim 12000,restul la capsuni in spania,ei vor trada ueul dar vor chinui romani dupa mwtodele cunoscute 44…89 7.cu 4000voturi un minoritar,ajunge deputat.minoritatea mongola? 8.daca pe 22dec 89 orl 18h0 reteaua r(cautati pe net:reteaua r,cine au fost tragatorii la revolutie) a tras spre romani,a omorit mii de oameni,de ce ei se,plimba liberi? 9.restituirea averilor furate de stat continua,neocomunistocapitalistii si au insusit vilele oamenilor,nu se,putea sa,stea cu chirie care va,sa,zica 10.razboi ue rusia?dc nu? 11.daca avem fiica de rege:margareta,hai sa o punem regina,facem regat civilizat,fara,tiganie 12.romania,cu doar 4mil locuitori?hai ca se poate,asa am inteles de pe net.

 9. Prostii! UE nu poate fi schimbata, pentru ca de la inceput a fost croita prost, ci trebuie desfiintata. Habarnistii vorbesc cum se pricep, dar initiatii stiu ca Dumnezeu a hotarat disparitia ei, lucru anticipat inca din 1939 de Sfantul Dimitrie Staniloae, folosindu-se de SUA, Perfidul Albion si Rusia. Deci, cei cu mintea la purtator sa nu se culce pe o ureche si sa se pregateasca din timp pentru ceea ce este inevitabil.

 10. O concluzie mai aiuristica daca nu cumva diversionista nici nu se putea: cica UE trebuie schimbata si nu parasita!!! De schimbat o schimba Rusia si China si chiar America, fiecare in felul sau dupa cum s-a vazut. Prabusirea sandramalei mafiote comunitare nu mai are nici o treaba cu cei care o conduc, chiar unii capabili care ar veni a o schimbe nu mai au ce. Soarta ei este pecetluita ca kolhoz pe tobogan. Europa Unita nu mai conteaza deja in lume nici economic
  si nici militar.Europenii se pot salva doar pe bucati, ca tari de sine statatoare cum au fost inainte care sa se alipeasca sau sa colaboreze cu noile uniuni care se formeaza si se vor forma la nivel mondial. Nu toti vor putea patrunde in BRICS. Romania are sanse fiind inca o tara bogata in resurse comparativ cu suratele europene care in viitor nici apa suficienta nu vor mai avea. Pentru Romania exista o unica solutie de viitor: ushcheala cat mai rapida din kolhozul falimentar.

 11. Evident.. UE trebuie să funcționeze pe bază de parteneriat, nu de organizație suprastatală care domină șantajează obligă la ceea ce nu vrei.. Azi te obligă la acceptarea de imigrație pe căi ilegale cu traficanți. Te obigă la inarmere. Te obligă la prețul energie și la sursa ei,.Deci dacă sunt 27 de state apoi totul să fi in consens, complectă ințelegere și nu sabotaje tembele pe diversiuni..

 12. ruptura intre cei chemati sa voteze si cei alesi… acelasi scenariu ca peste tot… se reglementeaza prost, perfid, incosntient, in bataie de joc. cei care cer voturile par a fi niste netrebnici in esenta lor atita vreme cit viziunile lor produc dezechilibre majore. si le produc, din nefericire, unul dupa altul! prea putina opinca in mediul decizional si prea mult guler alb, predispus la nonsensurile oricarui sens… probabil ca 99.9% din sistemul decizional este cumparat in viu, pe persoana fizica. identici cu toti politicienii de pretutindeni: gursiti cu simbrie de la buget…mincinosi, hoti, criminali.

 13. Uăi, vuoi încă n-aț’ aflat că-i mai rentabil să demolez’ “casa” vechi și să construiești una nouă dicăt s-o repari?…Altă “arhitectură” altă suprafață, altă dispunere, altă poziție…alț’ locatari…

 14. UE nu trebuie părăsită, ci REschimbată … intr-o simpla PIATA Comuna.

 15. Mulțumesc d-le Știreanu pentru analiza făcută.
  Comisia Europeană a ajuns sa fie dușmanul UE și care în loc de bunăstare pentru Uniune aduce sărăcie , dezordine si coruptie
  Ursula are minte de găină și apucături putiniste.
  La noi a venit să facă comasarea ,are nevoie de orice votulet și l-a găsit pe lîngatorul de clanțe și „VIITOR” Secretar NATO,Johanniss sa-i facă comasarea.Ii tremura fundu(curu) Ursulei ,cum ar zice „nea Cornel”, că nu va mai fi șefa Comisiei.

 16. UE așa cum este ea acum are o singura scăpare: „arsă” din temelie, „arat” adânc locul după ce a fost „dezinfectat”, așteptat vreo 25-30 de ani sa moară generația conducătorilor care au adus-o în starea asta și probabil încă 10-20 de ani sa se gândească un nou proiect. Un eșec total actuala structură la care s-a ajuns, mai sovietică și mai rea, mai toxica și nemernică ,decât originalul: uniunea sovietică ! Este o naivitate sa crezi că, din acest cadavru, se mai poate face ceva ! Praful și pulberea sa se aleagă de ea !

 17. Popularii și progresiștii au condus Comisia și sunt răspunzători pentru situația actuală. Își bat joc de țările din sud est și pauperizează populațiile acestora. Am ajuns noi românii să plătim cel mai scump gaz, toate deșeurile și otrăvurile sunt aduse aici pentru că vremelnicii conducători permit așa ceva. Pleacă românii de rău ce e în țară și de lipsa oricărei perspective pentru un trai decent. Majoritatea românilor abia supraviețuiesc. De vină nu sunt cei care nu au condus niciodată ci cei care ne conduc de 34 de ani. Toți văd „umilința de la capătul tunelului” și unii continuă să-i voteze pe călăi.

 18. Narativ a la Orban,aka Rusia. Vedeti-va voi de treaba dacilor,UE se descurca s-a descurcat si fara voi.Auzi,dau ei lectii de schimbare,tara care nu a facut reforme ,tara cu cei mai multi analfabeti ,cei mai multi corupti in politica.Tara cu interlopi si manelisti.

 19. Altul cu reforma-n cioc
  Tragi cu pusca,nu ia foc
  Reformator cu noroc….

  Pana ieri ne plictisea in grad de reformator Severin,care reforma globalizarea si Romania ‘un hub de securitate'(sa utilizez o definitie tampa si agasanta),azi reformeaza UE altul,maine ,cine stie…’
  Tara e plina de reformatori,unii expirati,altii deja verzi,mai lipseste o matura …

 20. Nu va mai dati ochii peste cap si nu va mai tavaliti pe tema UE. UE se schimba NUMAI ATUNCI CAND SI CUM VOR DORI AMERICANII. Caci, sa fim seriosi, UE nu este decat o TABARA MILITARA AMERICANA.

 21. Nu ai ce sa schimbi pentru ca nu este vorba de economie si restul celor materiale ci despre decaderea morala a vestului european. Povestea este veche, acum se culeg roadele. Sodoma si Gomora scrie pe batrana Europa. De la pierderea in viteza a identitatii istorice si religioase a plecat decaderea generala. Comisia Europeana nu are nici o vina, vinovati sunt depravatii deveniti noii dascali adunati prin toate ONG-urile finantate de ‘sorosi’ de tot felul. Astia au smintit tineretul european, America inca mai spera intr-o revenire.Rusia si-a luat masuri de protectie iar cand a vazut ca pericolul satanist devine periculos a trecut la fapte.

 22. Cracanele, cand te expui impudic ca un pitic cracanat in mod sigur il ai ca model pe Victorashul tau de la buda (si pesta). Cand era tanar s-a milogit la tataie Sorosh si s-a ales cu o bursa. Toti bursierii Sorosh sunt niste pacalici.

 23. Traisca doua sentimente. Un sentiment de uniune/fratie cu restul europenilor pe care-i consider frati si un al doilea de revolta de demilitare de tot ceea ce inseamna aceeasi frati care m-au umilit, care m-au tinut in saracie, pt ca sa prospere, care mi-au dat produse de calitate inferioara la acelasi pret, care mi-au distrus industria pt a nu avea concurenta a ma domina si pretentii in negociere, care m-au santajat pe banii din ”roata tiganeasca”, da am cotizat, iar cand ne-a venit randul sa primim fonduri europene ne-au pus conditii, nu poti aia, nu poti ailalta, doar ce vrem noi. Noi/Apusul cei superiori pt ca am fost cuceritori, am ucis, am subjugat alte popoare, am facut sclavi popoare intregi si deci este dreptul nostru de a hotara ce ai tu romane dreptul si cat ai dreptul sa faci agricultara si cat sa mananci sau sa exporti, sa te incalzesti/speli/luminezi. Noi/Apusul hotaram daca ai voie sa vorbesti cu turcul, chinezul. Noi/Apusul pt ca este dreptul nostru de stapani, oricand putem produce un razboi, un dezastru eco/conducta de gaz sau sa dezvolta noi campuri electromagnetice/fotovoltaicele, desi stim ca-s cancerigene, dar ce conteaza noi suntem farma, noi suntem stapani voi doar niste frati vitregi prea blanzi pt ca sa va revoltati. Vreau sa mor liber acei ani multi sau putini cat mai am. Nici in comunism URSS/Varsovia nu ne-a luat dreptul de a avea relatii comerciale cu occidentul sau orientul, nu ni s-a pus conditii in agricultura, nu ni s-a impus inchiderea minelor/CET si cat gaz avem voie si la ce pret. E o iluzie sa credeti ca Intunericul/UE poate fi schimbat prin oameni. Tragic, doar un mare cataclism ii va determina pe ”-” cu chip uman se inteleaga pe Malraux „Sec. XXI va fi religios sau nu va fi.” UE tinde spre partea a II a, face eforturi pt distrugerea lumii sub semnul unei ecologizari fortate.

 24. Articol excelent, FELICITĂRI !
  Dar CE POT FACE eu ?
  Doar să mă uit atent pe etichetă și să CUMPĂR produsele ECO din Urcaca ale lu’ Monsanto, Cargill et Co.
  Că-ți ÎNTĂRESC organismul, buey !
  Definitiv !
  Și să voteZ PeZeDeaua, PeNeLepra sau uSE🌈icii, buey !
  măR😜g…

 25. Ce plasa a luat Romanica!!!!
  Ce triumfalist se prezenta aderarea la Otan, Uie, etc. de catre scarbavnicii vremelnici intermediari la furaciuni si falimente!!
  Da, Uie cica ne-a dat bani, sa-i ia dracu cu banii lor ca au dat NUMAI unde au avut interese, in primul rand au luat pe consultanta mai mult decat obiectul contractului de lucrari, achizitii, servicii, etc.
  Ce plasa, ce inselatorie!
  Cate umilinte a indurat tarisoara asta din 2007 pana acum!
  Aflati ca dupa ce s-au infruptat statele membre fondatoare din bugetul generos al uniunii europene, timp de 40 de ani, de si-au asfaltat drumurile prin cimitire, paduri,etc, cand a venit si randul Romaniei, Bulgariei, su schimbat regulamentele de absorbtie a fondurilor europene in 2006, facand aproape imposibila absorbtia acestora, in paralel aratandu-ne cu degetul ca nu suntem in stare sa absorbim fonduri…..si muuuuulte altele!
  Deci, treziti-va oameni buni, ne-au impins spre faliment statal ca sa vina ei sa ne salveze, pe noi statul membru de categoria a 4 a.
  Am avut in ultimii 20 de ani vreun reprezentant al statului roman care sa spuna adevarul?
  Nuuuu!, toti tradatori, mincinosi ticalosi, cu simbrii straine.
  Daca mai vrem sa salvam ceva, sa iesim din aceste organizatii teroriste economic.

 26. Agricultorii protestează de mama focului, dar la vot îi aleg tot pe cei împotriva cărora au protestat.
  Industriașii fac reuniuni de criză, cu „ușile închise”, dar continuă să sponsorizeze campaniile electorale ale celor pe care îi incriminează.
  Care o fi logica, atunci?
  Nu cumva cetățenii sărăciți de șomaj, de falimente și de tot felul de crize, alături de imigranți vor deveni carne de tun?
  Da, UE se va schimba. Dar numai pentru aceia care vor mai rămâne.
  Până atunci, rușii vor fi alături de „tătucu”, iar europenii alături de „mămuca”. Căci de destin nu ai cum să fugi, pentru că el nu te urmărește, el te așteaptă.

 27. UE isi da aere de URSS, dar a ia pe calea apucaturilor lui Lenin fara realizari si merite deosebite. Ursula inca n-a trimis rachete pe Venus. Trimite contracte de vaccinuri si PNRR-uri bagate obedientilor sub nas de semnat. Care evident semneaza.

  Greendeal pe gaz rusesc nu mai face, exporta in China poluarea si importa masini verzi si dependenta in crestere se bunavointa Partidului Comunist Chinez. Ursula trebuie sa se dea dupa cum bate vantul in politica externa chineza, sa stea in gratiile lui Xi

 28. UE n-are nimic cinstit încă de la începuturi. Nu mai zic democratic că s-a putea să-nsemne, cel puțin azi, altceva; cînd te pun să alegi între doi-trei candidați preselectați nu e nicidecum alegere liberă și corectă.
  UE a fost făcută de bogați ce ne călăresc de sute de ani, poate mii, ce lasă moștenire urmașilor nu numai averi dar și sclavi, familii.
  (familia în latină înseamnă sclavi; familia societatis -sclavi de fermă; familia publica – sclavi legați de administrație sau de cei cu funcții mari)

 29. Schimbarea, nevoia și dorința de schimbare au devenit cauzele multor rele în ultimii ani. Schimbare de dragul schimbării, reforme de dragul reformelor. S-a vorbit mereu despre schimbare începând de la modul de gândire al individului până la formele de organizare ale comunităților, statelor, uniunilor de state cum este și aceasta despre care vorbim aici și vedem rezultatele.
  Modul de a gândi al unui om nu se schimbă peste noapte și probabil nici într-o generaţie nu se schimbă foarte mult iar cei trimiși la decizii nu s-au dovedit a fi întotdeauna cei mai mari gânditori. Dacă aceiași yesmeni cu tinichele în c.v vor continua să umple toate forurile și aulele prezente și viitoare, putem aștepta mult și bine providenţialele schimbări. A crede că se pot face schimbări cu oameni care nu se pot schimba, nu au nici un motiv sau nici un interes să se schimbe și nu se lasă sub nici o formă schimbați nici măcar din funcții după ce au contribuit în mod activ și pasiv la actuala stare de fapt, este cel puțin o iluzie. Când rădăcinile au fost infectate, întreaga ființă se infectează iar când o ființă este infectată, multe altele se pot infecta în jur dând naștere unor cangrene. A schimba o cangrenă cu alta, nu înseamnă a salva corpul sănătos ci a-l menține în starea de muribund, în perpetuă suferință. Atât se pare că putem face prin propriile forțe iar dacă peste toate acestea există totuși un bine, devine tot mai limpede că el vine din altă parte.

 30. Domnul Robert Habeck fie este schizofrenic, ori nu este același Robert Habeck care zbiera din toți bojocii să impunem cat mai multe sancțiuni economice Rusiei?!

 31. În loc de URSS și Lenin, avem acum EUSSR și Ursula von der Lenin. De ambele structuri bolșevice trebuie să fugi mâncând pământul!

 32. Inainte de TEMBELUTIILE EUROPENE , in fiecare an , PRAGA MIROSEA A PRIMAVARA CAPITALISTA !!! ACUM , dupa ce FERMIERII DEMOCRATI CEHI , au aruncat cu DEJECTII ANIMALE pe acele strazi PARFUMATE cu CIRESI JAPONEZI , a inceput sa cam PUTA REVOLUTIA de CATIFEA !!! CAM CAT 300 HAWEL !!!

 33. ” Bunul și cel mai presus de bunătate și întru tot Bunul Dumnezeu și Împăratul nostru, (căci cuvântul adresat robilor lui Dumnezeu se cuvine a-l începe de la Dumnezeu), a cinstit cu vrednicia voii libere pe toate făpturile cele înțelegătoare zidite de El, și, de aceea, unii sunt prietenii Lui, alții slugile lui cele adevărate, alții niște robi netrebnici, alții cu totul străini de El iar alții, în sfârșit, deși neputincioși, I se împotrivesc. Și prietenii Lui, Sfinte Părinte, după cum socotim noi, cei neștiutori, sunt ființele cele înţelegătoare și netrupești care Îl înconjoară. Slugile Lui adevărate sunt toți aceia care fără lenevire și fără slăbire au împlinit și împlinesc voia Lui, și robi netrebnici sunt aceia care, deși s-au învrednicit de Botez, însă făgăduințele date atunci nu le-au păzit cum se cuvine. Sub numele de străini de Dumnezeu și îndepărtaţi de El trebuie înţeleși cei necredincioși sau rău credincioși; iar împotrivitori lui Dumnezeu sunt aceia care nu numai că ei singuri nu au primit sau au lepădat poruncile lui Dumnezeu, ci se și luptă cu tărie împotriva celor care le împlinesc.” Sf. I. Scărarul

 34. Deci ești într-o relație de lungă durată cu o damă de bine, ce a luat-o pe căi strambe, și tu vrei să-i schimbi comportamentul, nu-i așa?! Măi da naiv mai ești!
  Mai mult de atât, tu nici nu înțelegi că trebuie să-i dai papucii (într-un mod cât mai elegant cu putință pentru a nu avea parte de multe neplăceri). Ei, nu îți meriți tratamentul la care vei fi supus, pardon soarta?!
  Putem lua, de asemenea, cazul unor parteneri de afaceri dacă nu vă place exemplul cu dama. Rezultatul însă e același. Motivul: dispariția încrederii ce stă la baza „iubirii”. Lumea noastră e construită pe încredere (de unde și cuvântul credit din jargonul bancar). Fără această credință nimic nu poate rezista în lumea noastră!
  Dar să presupunem (vorba raposatului Toma Caragiu) că mergem pe varianta împăcării și că totul a fost un accident.
  Prima întrebare e: UE vrea să se schimbe de bunăvoie și nesilită de nimeni (ca să nu dăm în „diverse”). Dacă spune că da, ce face ea concret pentru a-și recâștiga încrederea în ochii cetățenilor, în afara ofertelor deja existente pe tarabă (măcel între frați, persoane mai egale ca altele, stat polițienesc, făină de gândaci, cărniță de laborator, etc)??
  Să fiți iubiți și să aveți o zi bună!

 35. Nevoie de reindustrializare e ca de aer, in acelasi timp de industriasi de talia unor Malaxa sau Auschintt nu de ursula, certificate verzi si alte poante ieftine.
  Ce trimite cu „ajutoare” isi aduce UE contributia, pe langa greendeal, diversitate si caii verzi pe pereti, Kovesi si Macovei sa trimita dosare penale sa mai distruga putin capitalul autohton.

  Pana la urma vor fi alungati „europenii”, si inceput procesul invers globalizarii, demolate constructii inutile ca malluri si facut ceva util, intr-o lume postglobalizare. Cum ar fi industrializarea.

 36. Pe langa „traditionala” bula imobiliara se preconizeaza alte bule a vehiculelor electrice si posibil AI cu cimitire de masini electrice si fabrici zombi.
  Se anunta crize si in alte sectoate alimentar

 37. Cine să schimbe acest UE , tot ăștia care au ne-au adus în starea aceasta ? A părăsi UE-ul ăsta de acum înseamnă a-l schimba cu altceva , nu este neapărat nevoie să mai ținem o structură suprastatală plină de trântori bine hrăniți. Procesul democratic se bazează pe vot și negociere , ori acest UE a dus totul în derizoriu, ”proiectele” vin de undeva și sunt votate ”unanim” fără dezbateri sau modificări. Pentru cei care au trait vremurile comuniste deja cunoaștem acest mecanism ”democratic”. Deci cum vom negocia in ”noua Europă”, suntem sătui de hegemonia franco-germano-olandeză. De ce ni se impune un război pe care nu îl dorim ? Cine a votat politicienii care în loc de pace caută războiul ? Noi sigur nu am votat așa ceva.

 38. Tocmai ce au început, masonii, să recunoască sabotajele, inclusiv operațiunea amerlocă de distrugere a conductelor de gaz „NordStream” 1+2. Uite ce au ajuns să spună public: Germania „A trebuit să fie forțată să renunțe la petrolul și gazele rusești de care depindea cîndva aproape în totalitate”!
  https://www.spectator.co.uk/article/germany-is-the-wests-weakest-link-against-putin/
  De-aia fostul ministru de Externe polonez Sikorski a scris „Thank you, USA”, dupa citeva ore!
  Ghilotina va fi instalată curînd, pentru trădătorii din fruntea U.E.!

 39. Toma este foarte bine exprimat in tot ce este acest EU , plin de trintori si lipitori din tarile membre, pe care nimeni nu ii judeca si fac ce vor . Ar fi timpul sa fie ddesfiintata aceasta adunatura de trintori lacomi timpiti.

 40. Doru Popescu are dreptate . Piata comuna creata de Americani in anii ’60 a fost ideal pentru toate tarile membre . Ce este astazi , nu poate fi numita decit Comunitatea de jaf a tarilor membre .

 41. Nici pomeneala, @Stirene! UE de-acuma nu mai e nici macar UE la care-a aderat România! e o epava. Trebuie repede parasita, e nevivabila, toxica, esec total: si-a inventat dusmani pe propriul continent, printre prietenii de alta data, fiindca asa voiau SUA si UrSSula, care, primele, sunt ALT continent, si UrSSula, urmasa lui Hitler, cu radacini americano-germano-ruse, bizara combinatie pentru o bestialitate à la Johannis!). Si din visele de mare putere pe care le-avea (în ce? fiindca una din conditiile aderarii la UE era dezindustrializarea si distrugerea agriculturilor tarilor membre, în favoarea … liberului schimb – sic!, plus ca UE n-are bogatii naturale: România însasi lasându-se deposedata de americani & comp. de ele…), UE a ajuns o paria, la marginea lumii, si-asa va si ramâne, cu dusmanii pe care si i-a facut, si cu euro, a carui valoare, dat fiindca un calc al $, e si va si ramâne ZERO. Daca ar fi fost vorba de UE a lui De Gaulle, de la Atlantic la Urali (si de Gaulle era militar, GENERAL de la Saint Cyr, gândea strategic, de-aia a si câstigat, pentru Franta – care-l pierduse, de fapt -, al Doilea Razboi Mondial!), daca ar fi fost UE a lui de Gaulle, de la Atlantic la Ural, cu INDUSTRII, AGRICULTURI, STIINTA SI CULTURA, ar fi fost prima putere mondiala, de nedetronat. Vârârea cu orice pret a SUA-NATO-n ecuatie (România n-a avut voie s-adere înainte de-a fi membra NATO – dupa desfiintarea, de catre URSS, a Pactului de la Varsovia -, si asta dovedeste caracterul criminal, toxic, al UE, vârârea cu orice pret a SUA-NATO-n moarte cerebrala dovedita, si mai ales acuma, în ecuatie, a distrus-o. Amen si vesnica pomenire.

 42. UE si NATO trebuie desfiintate prin iesirea tarilor din aceste organizatii care s-au dovedit toxice si distructive. Tarile sa isi recastige independenta, suveranitatea, verticalitatea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.