UE o dă în bară cu politica energetică

Săptămâna trecută, prețul gazelor naturale a crescut cu 40% în Europa. Motivul: perspectiva unor greve la unele dintre cele mai mari proiecte australiene pentru gaze naturale lichefiate (GNL). Rareori se întâmplă ca gazele naturale lichefiate din Australia să ajungă în Europa, pentru că distanța care ar trebui parcursă face ca acest comerț să nu fie deloc viabil din punct de vedere economic. Australia produce însă 10% din volumul mondial de gaze lichefiate, iar dacă clienții gazelor din Australia ajung să caute o alternativă, atunci Europa ajunge să fie afectată, ceea ce s-a și întâmplat săptămâna trecută.

Situația de mai sus ne arată foarte bine noua realitate energetică în care se află Europa: sursele de gaze și petrol pe care se bazează sunt 100% globale, nu mai sunt unele continentale. Înaintea invaziei ruse în Ucraina și a renunțării treptate la hidrocarburile din Rusia, ceea ce se întâmpla pe piețele din Asia și Australia avea consecințe foarte limitate în Europa. Acum, după sancțiunile impuse Rusiei și renunțarea la gazele din Rusia, în ecuația energetică europeană au fost introduse mai multe variabile și noi vulnerabilități. Gazele lichefiate vor ajunge în acest an la același procent din consumul total al UE deținut anterior de gazele din Federația Rusă.

Din păcate, birocrații din UE au declarat finalul crizei energiei, ca și cum acest lucru ar fi fost rezultatul unei acțiuni politice. Realitatea este că problema energiei a fost diminuată de niște factori externi: o iarnă foarte blândă și scăderea prețului la materii prime în toată lumea, din cauza creșterii dobânzilor de către băncile centrale. Criza energiei rămâne, iar problemele ridicate de securitatea aprovizionării ș0i de prețul energiei rămân și ele.

”Dependența UE de gazele din Rusia nu a fost rezolvată; a fost doar mascată de o creștere a dependenței de cărbune (lignit), în cazul Germaniei, și de importurile de gaze lichefiate din toată lumea”, scrie economistul spaniol Daniel Lacalle.

Mixul energetic al Germaniei de la finalul anului 2022 spune multe despre eșecul politicii energetice a Berlinului. Lignitul avea 31,2%, gazele naturale 13,8%, uleiurile minerale 0,8%, iar energia nucleară 6%. După peste 200 de miliarde de euro investite în energia regenerabilă, Germania se bazează în continuare pe cărbune și gaze. Ce a făcut guvernul german după ce a închis o parte din reactoarele nucleare din țară? Le-a închis și pe celelalte. Economia germană are nevoie de multă energie, dar guvernele au făcut ca această energie să fie tot mai scumpă.

Ce s-a întâmplat în Spania? Guvernul a decis să aplice ”excepția iberică”, care elimină costul gazelor din prețul energiei, care este adaugat ca o taxă suplimentară la factura primită de consumatori. Rezultatul? Spania a ajuns pe locul cinci în Europa la prețul energiei și a pompat milioane de euro în economiile din Portugalia și Franța, care au cumpărat energia subvenționată, în timp ce spaniolii au plătit pentru gaze, inclusiv pentru importurile de GNL din Rusia. Guvernul a încercat să explice că gazele lichefiate cumpărate de la compania Novatek nu sunt gaze rusești, pentru că nu vin prin conductele Gazprom, însă Novatek este o companie rusă de top în domeniul energiei.

Europenii nu au văzut nici o scădere a prețului energiei. Facturile au crescut în mai toate statele UE (cu excepția a două țări) în a doua jumătate a anului 2022, în comparație cu 2021, o perioadă în care prețul materiilor prime a scăzut în intreaga lume. Media prețului pe megawatt, de 252 de euro, este cu 20-30% mai mare decât în SUA.

Criza energiei din UE nu a fost rezolvată. A fost mascată de o iarnă blândă și de reducerea importurilor de carbune și gaze făcute de China.

Guvernele UE continuă sa parieze pe o tranziție energetică eronată, care ignoră securitatea aprovizionării și competiția, iar asta va face ca UE să depinda de China în ce privește metalele rare și de OPEC și SUA în ce privește energia.

UE ar fi trebuit să abandoneze deciziile ideologice și să permită tehnologiei, concurenței și industriei să ofere soluția optimă pentru aprovizionarea cu energie. Decizia de a interzice dezvoltarea surselor interne de energie și axarea pe niște resurse volatile și intermitente, înainte ca tehnologia bateriilor să se dezvolte cu adevărat, a fost o greșeală uriașă, una care condamnă Europa la costuri mari și o creștere economică mică.

În China și SUA, factorii principali în politica energetică sunt accesibilutatea, securitatea și competitivitatea.

În Europa avem de-a face cu o mentalitate ”la noi nu permitem așa ceva” care face continentul mai dependent de alte state.

Subsidiile nu fac decât să întârzie dezvoltarea unor noi surse de energie, pentru că decidenții nu recunosc importanța concurenței și a distrugerii pozitive ca factori ai progresului. Intervenționismul Bruxellesului nu oferă energie mai ieftină și mai bună; el face doar ca UE să piardă competiția pentru securitatea energetică și tehnologică.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

20 de Comentarii

 1. Nu au dat-o’n bară, așa a fost planul. Ne-au sărăcit scumpind energia pe vrăjeli cu clima, Putin s.a.. Ne țin ocupați cu nimicuri în timp ce ne-au umplut de străini de alte rase.

 2. Cancelarul german a declarat că investigația cu sabotajul nordstreemurilor continua iar vinovați vor fi prinși și judecați…mai departe,conductele vor fi reparate și puse în funcțiune!!!

 3. escroci din toate tarile, dispareti!
  „perspectiva unor greve la unele dintre cele mai mari proiecte australiene pentru gaze naturale lichefiate (GNL).” a determinat cresterea pretului cu 40%… cite ziduri ale Tirgovistei ar trebui inaltate pentru un scop umanitar? adica lumea sa poata respira libera de constringerile si bisnitareala unor decidenti neghiobi.

 4. ,,Perspectiva unor greve…..” ?! Invoca perspective incerte, ca orice perspective, pentru a-si motiva cresterea preturilor la gaze ! Economie de piata autentica ! Prea ne cred prosti. Cat priveste politrucii UE, nimic nou sub soare. Iresponsabili, habarnisti, malefici.

 5. Mă gândesc că nu a explodat nici o conductă Nordstream. Mai mult, gazele au curs ne-ncetat chiar și pe a doua ce n-a fost încă dată-n funcțiune oficial.
  Dacă sîntem la Germania să-l cităm pe Nietzche la 1883: tot ce spun statele e minciună și tot ce au e din furat.
  Originalul: Aber der Staat lügt in allen Zungen der Guten und Bösen; und was er auch redet, er lügt – und was er auch hat, gestohlen hat er’s. Falsch ist alles an ihm; mit gestohlenen Zähnen beißt er, der Bissige.

 6. Mai sunt doua luni si jumatate pana vine frigul.
  Draga romane, strange cureaua.
  Pe noi cei cu pensii speciale ne doare la fluieriță.

 7. „Săptămâna trecută, prețul gazelor naturale a crescut cu 40% în Europa”❤️❤️❤️
  Ce-o sa fie POLITIC la IARNA in GERMANIA („motorul” UE ? ) daca gazele-s scumpe , de la rusi nu-i lasa militar americanii stationati la ei sa ia ieftin, francezii cu probleme de uraniu in Africa si ei insisi in RECESIUNE nu mai livereaza curent IN PLUS … nemtii si-au taiat la sfatul VERZILOR (americani, 360° Baerbock care spunea ca ukrainenii sa fie ajutati chiar in dauna poporului neamt) SURSELE CLASICE de ENERGIE 😛 ?
  VIN VREMI NASOALE ca de fiecare data cand ne conduc „cei cu ciupilika” (scrie-n BIBILIE ca si Dumnezeul lor ii bate des) SHALOM, SHALOM , PUP ! <3
  NASOL !
  Iarna RECESIUNII cu REVOLTE, nemteasca vine sigur = NATO se va destrama, ca orice omenesc, din motive PUR macroeconomice (rusii inca nu l-au uitat pe MARX, si-au facut in AFRICA in asa fel incat dupa congresele africane 😉 la Moskwa nemtii sa aiba modive pentru a se revolta contra guvernului "lor" la iarna !)
  PPS: CAT CREDETI CA VA MAI FUNCTIONA ce se DESTRAMA "NULAND"-ier acum, acum ????
  CAD curand bancile americare care subterna sug accelerat cash-ul UE ? 😉

 8. „„Săptămâna trecută, prețul gazelor naturale a crescut cu 40% în Europa”
  VOLATILITATEA asta in plina RECESINUE germana si pierdere a puterii de cumparare a EURO
  nu e de bine ???! CRESTERE INTR-O SAPATAMANA = ULTRAVOLATILITATE = ce-o fi la iarna la nemtii in recesiune? POLITIC!
  Neaparat trebui sa cada GUVERNUL USA ! Fac doar prostii ! Apara investii perdante („primavara araba” .uite un’ne-a dus !)
  🙁
  NULAND e evreica asa ca poate avea incredere in evreul MARX ! Sau nu e practicanta ca atheistul iudeu Telinsky ?
  SHALOM !
  (si-n ISRAEL se-mpute mozaic „treaba” = toate merg global-globalist dracului de suflet, in lume = urmarile crizei din 2008 ?)

 9. Daca doar „PERSPECTIVA unor greve” deci nu chiar greve … au facut o crestere de 40%
  ce vor face „astia”? in GREVE nu perspective de greve 😀 ?
  Cresteri cu 400% ?
  NASOL momentu’ … dulce coliva ! :*

 10. Politica Rusiei de a baga gazul si petrolul in Europa a fost gresita. Ce a primit Rusia la schimb? Nimic, Rusia a primit mai mult NATO cum a zis Biden ….Noroc ca politica gresita a Rusiei a fost corectata de SUA care a distrus Gazoductele…. Sper ca le – a distrus pe vecie….Ca si Romania, Rusia a primit toate electronicele necesare din China….Nu vad ce folos are cineva de la Europa! Ca iti da euroi? Asta e un cal troian…..In schimb UE iti ia mintzile, te face necreativ si analfabet care e multimit cu Ratia de Parizer cu Soia
  de la Kaufland….

 11. Rahatul fascist merge doar în mizeria globalistă, când nu are concurență, nu-i așa? Da, kamaraden, minte au și alții, alții care nu dau doi bani pe idioțeniile globalizatoare gen hârțoaga climaterica de la Paris, si care vor sa fie ei primii, nu sa se închine la șontorogii vostri, sfinti cu coarne gen SS(soros-schwab).Ba încă nici la bursele voastre de hârtie igienica verde cu dubla utilizare.Adevarul este ca nu exista ceva mai patetic ca un escroc prost.Si asta devine din ce in ce mai evident.

 12. Plagiindu-l pe sociologul Palada am sa spun ca „europenii, ca si romanii, merita tot ce e mai „bun” ” pentru ca mai suporta ca premierii si presedintii care paricipa la Consiliu UE, for decizional, sa voteze toate aberatiile Comisiei UE, dar mai ales ale Ursulei si ale lui Borell…Acum chiar se imprumuta in numele tarilor membre cu miliarde sa i le dea lui Zelenschi, iar premierii si presedintii tarilor membre UE tac ca baliga in gramada de gunoi. Singurii care s-au revoltat au fost ungurii…Asta insa nu a oprit-o pe Ursula, ca daca a primit ordin din SYA ca Europa sa suporte costurile razboiului, ursulica se executa.

  Asa ne trebuie daca sefii nostri politici o lasa pe Ursula sa fie Hitlerul Europei si sa ne extermineze prin frig si foame!!
  …si cand te gandesti ca l-am impuscat [e Ceausescu pentru ca ne-a spsu sa punem o haina in plus pe noi daca e frig in case!!! Acum frigul se va instala la nivel european…Pe cine sa impuscam….ca e prea mic zidull de la Targoviste pentru toti vinovatii…

 13. Caline, oricate mai sunt unele bubite in UE,crede-ma ca este mult, mult mai bine cand esti liber si poti alege,poti calatori,poti avea drepturi si esti aparat.Decat in dictatura sau alaturi de un stat terorist cum e Rusia.Asa cum este ea lumea Occidentala,se regleaza din mers.Pentru ca sunt luate in considerare opiniile.Daca-ti pute UE,poti circula dus via Rusia si sa nu te intorci.Ia cu tine si auristii.

 14. axon Esti pe campuri.Rusia a castigat mult cu Occidentul .Dovada,o gramada de oligarhi rusi peste tot in UE si in lume cu limuzine,case de vacanta ,vase de croaziera.Si un Putin superbogat.Dar cu o tara saracita.Nu faptul ca a dat gaze spre UE este problema Rusiei.Ci a crezut ca poate cumpara tari sau politicieni de care sa se foloseasca.Nu ca nu a mai cumparat cate un limbric gen Orban al hungariei si ctiva de ici colo.Dar politica lui brutala a dus la pierzanie Rusia teleaca putinist.Da-ti doua palme sa-ti revii si nu mai indruga prostii.Cu statele sarace Rusia nu a castigat nimic.Eu abia astept sa faca si China o greseala strategica,ca NATO,SUA si aliatii sa-i puna la colt pe ambii comunisti imputiti si increzuti.Dar Xi stie bine ca nu tine si se rezuma doar la gargara.

 15. WEF-ul gândea că zilionarii proprii e dăștepti și Ping va percuta la laudele lor spre a le netezi lor calea către gubernia mondiala de unde acelasi Ping va astepta mângâieri în crestet. Sămădaul chinez e orice, numai prost nu e. Le-a dat dreptate, le-a arătat cum poți ține sireakii-n frâu pe bani de foame, le-a luat tehnologia si le-a umplut magazinele cu marfa si buzunarele.L-a „dispărut pe Jeke Ma dar idiocrația bruxelleză nu a realizat însemnătatea gestului.Acum mai are de digerat dasAuto plus alte firme nemtești ce se mută din lipsă de kilowați si good bye, blue sky, Europa pe care o lasă-n drum cu degetu-n nas.Imbecilii Canberrei nu ard cărbunele la ei acasa ci îl vând zâmbind strâmb la acelasi Bruxelles.Pâna una-alta, astea-safaceri si aduc dolari, dolari care nu vor mai însemna nimic odata cu instalarea youanului ca valuta de schimb în BRICS.Fără bani, învățământ, industrie si energie, jegurile se vor retrage de la conducerea unei Europe scuturate de conflicte interne si datoare până-n dinți, lipsite de enetgie, resurse si infrastructura industriala, o groapa de gunoi plina cu panouri solare sparte si ventilatoare căzute si de o populație săracă lipită in ghetouri violente.Atunci, speră ei, vor chema China in „ajutor” pentru „marele reset”.Numai că China n-are nevoie de probleme suplimentare iar ei vor avea soarta lui Ma. Dar sunt prea plini de ei și prea proști să-si dea seama de asta.Spusele lui Margaret Sanger referitoare la eugenia rasei, li se lipesc de minune.Ea spunea”proștii trebuie să dispară”.Ori, dacă-i cauți, Bruxellesul e locul potrivit.

 16. Erată, imbecilii Canberrei vând cărbune Beijingului, de unde cumpăra gaze și petrol rusesc.Tare, embargoul, ce să zic.Acu si UE vrea petrol tot de acolo desi au cacalău în Marea Nordului.

 17. Daca aceasta crestere la gaze are drept cauza doar o greva nenorocita, e clar ca pretzul va scadea din nou, pina in toamna! Ma mira ca un publicist de talia lui Marchievici nu a intrevazut asta! Pentru doar zece la suta din gazul necesar, o crestere reala la nivel global nu are cum sa se produca. E iar o fumigena, trasa de cotcodacii lui Putin!

 18. Toate conflictele armate majore au fost pt. sursele de energie și dependente de acestea . Unitatea de măsură a energiei ( în S.I) este Kwh , care s-a implementat nu numai pt. energia electrică , dar și pt. cea calorică etc. ( unde se mai utiliza Kcal , după caz Nmc. etc) . În fapt producția energiei electrice , calorice , mecanice etc . sunt reversibile cu diferite randamente . La baza producției este însă sursa primară . Combustibilul fosil( gazos, solid, fluid) poluant nu acoperă nici 20% din necesarul european. Vor mai *trage câțiva ani pe Kolonia română după care KAPUT .Combustibil nuclear nu este pe continent , Africa și Rusia – NIET ! . Cu *vântoase și *solare vorbim la iarnă . Astea dacă nu vrea Zeus , coana Ioropa rămâne *descoperită așa cum a luat-o în cârcă de pe plaja mediteraneeană , cănd era minoră și el fiind Taur . Problema e că asta la bătrânețe s-a *cuplat numai cu KILOWACI . Unii zic c-a intrat la Kolhoz . Da de unde ! Comuniștii erau cu ^Electrificarea și puterea sovietelor^ . Trotinetiștii sunt cu *dezelectricarea și puterea suzetelor *

 19. „…face doar ca UE să piardă competiția pentru securitatea energetică și tehnologică”…
  Lasă, nu-i nimic, cînd Rusia va termina cu Ukraina, armata ei va începe marșul către Vest și va anexa U.E., transformînd-o în furnizoare de produse manufacturate, pentru războiul cu S.U.A. falimentare. No problem! Hallelujah, brothels……[RumBurak Özçivit]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.