UE, ”un cartel” conceput pentru a-i ruina pe fermieri

Când i-am cerut să-mi explice de ce va merge cu tractorul 400 de km, până la Atena, Manos, un țăran la a șasea generație din Tesalia, mi-a spus: ”Dacă nu merg, ferma mea va fi ruinată ca și școala din sat, cooperativa, poșta și sucursala băncii”.

Povestea acestui om nu este nici nouă și nici limitată la Grecia. Suntem obișnuiți cu protestele fermierilor francezi care blochează drumurile și obțin destul de mult e la politicieni înainte de a se întoarce la munca pământului. Uneori au avut loc și la Bruxelles scene care au atras atenția – în 2012, o coaliție multinațională a fermierilor a împroșcat cu tone de lapte clădirea Parlamentului European, ca protest împotriva reducerii cotelor de lapte.

Ce este nou la ultimele proteste ale fermierilor este că pe străzile capitalelor noastre nu au ieșit doar suspecții de serviciu. Televiziunile ne arată cum fermierii se mobilizează în întreaga UE, din Polonia și până în Irlanda. Nu suntem obișnuiți să-i vedem intrând în orașe într-un număr atât de mare pe fermierii din Olanda și Germania – în mod tradițional mult mai bogați decât colegii lor greco-latini”, scrie economistul grec Yanis Varoufakis.

”Dacă îi întrebați pe fermierii din Olanda și Germania de ce sunt atât de revoltați, răspunsurile lor vor fi similare cu cel dat de Manos: va vor spune că este in pericol modul lor de viață, capacitatea lor de a lucra pământul. Îi cred. Însă fermierii britanici se confruntă și ei cu o amenințare existențială, însă ei nu blochează șoselele. Aproape jumătate din cultivatorii de fructe și legume din Marea Britanie și o treime dintre producătorii de lactate ar putea da faliment în mai puțin de doi ani. De ce nu ocupă și ei Trafalgar Square? Firește, răspunsul ține de diferențele culturale, însă explicația cea mai importantă este legata de aspectele structurale ale Uniunii Europene.

În teorie, UE este o zonă al liberalismului și a pieței libere; în realitate, UE și-a început existenta ca un cartel al producătorilor de cărbune și oțel care, în mod deschis și legal, au stabilit să controleze prețurile și producția prin intermediul unei birocrații multinaționale. Această birocrație, adică prima Comisie Europeană, a fost învestită cu puteri legale și politice care depășeau procesele democratice și prerogativele parlamentelor naționale. Prima sarcină a acestei birocrații fost îndepărtarea restricțiilor privind libera circulație a cărbunelui și oțelului între statele membre. Până la urmă, ce rost ar avea un cartel transnațional, dacă produsele ar fi oprite la graniță și ar fi taxate? Al doilea pas al Bruxellesului a fost să extindă acest cartel dincolo de cărbune și oțel, cooptând industria produselor electronice, automobilelor și, desigur, sectorul bancar.  După ce tarifele pentru bunurile manufacturate au fost eliminate, al treilea pas a fost eliminarea tuturor tarifelor.

Numai că asta ar fi însemnat, printre altele, crearea unei concurențe total nereglementate care i-ar fi afectat pe producătorii de lapte, brânză și vin din Franța și Germania. Ce să facă Bruxellesul pentru a obține acceptul celor mai bogați, mai mari și mai influenți politic fermieri din Europa pentru a crea o zonă de liber schimb? Le-a dat o halcă foarte mare din profiturile de monopol ale cartelului industriei grele.

Așa a apărut și asta este Politica Agricolă Comună. Se poate vedea asta în Tratatul de la Roma, care a stat la bazele Uniunii Europene de azi: este un contract între cartelul industriei grele din Europa și fermierii bogați ai Europei, un contract potrivit căruia cea mai mare parte a bugetului european generat de amintitul cartel se va duce către cei din urmă. În 2021, UE a alocat 378 de miliarde de dolari pentru PAC – este 31% din bugetul total al UE pentru perioada 2021-2027. Din acest munte de euro, circa 80% ajunge în buzunarele celor mai bogați 20% dintre fermierii Europei. Iar cel mai rău lucru este că nu există cale de ieșire din această situație: aceste sume uriașe și distribuirea lor inegală se bazează pe o înțelegere încheiată în anii 1950 și face parte din fibra UE.

Distribuirea inegală a acestor sume este justificată prin ”productivitate”. Marii proprietari de terenuri sunt mult mai productivi la fiecare hectar cultivat. Financial Times arata, în 2021, că fiecare lucrător crește cu 7.000 de euro valoarea unei mici ferme – definită ca una cu o producție totală între 4.000 și 25.000 de euro. Spre deosebire, un lucrător suplimentar sporește cu 55.000 de euro valoarea unei ferme mari – una cu o producție mai mare de 500.000 de euro.

Prin urmare, majoritatea fermierilor din sudul Europei – inclusiv din anumite zone ale Franței, unde suprafețele fermelor sunt mult mai mici decât în Germania sau Olanda – abia au supraviețuit. Între timp, colegii lor din nord au obținut profituri substanțiale, resurse și subsidii.

Asta explică de ce fermierii greci, spanioli, din sudul Italiei și din Franța au tendința de a bloca șoselele: în urmă cu șase decenii, ei au ajuns la o înțelegere care se dovedește total neprofitabilă. Însă acum, odată cu procesul de dezindustrializare care începe să prindă viteze în Germania, cartelul industrial paneuropean care trebuie să le ofere subsidii generoase fermierilor bogați a început să intre și el în declin.

Cât îi privește pe fermierii din categoria lui Manos, ei au fost loviți de o combinație de probleme vechi și noi. Ei sunt vizitați de furtunile legate de schimbările climatice, care le distrug recoltele și echipamentele. Întârzierile ridicol de lungi care caracterizează birocrația din Grecia fac ca companiile de asigurări să vină foarte greu în ajutorul unor fermieri precum grecul nostru.

Însă o sursă mult mai urâtă de nemulțumire este intrarea fermelor în posesia fondurilor de investiții. Profitând de falimentul Greciei, aceste fonduri au intrat în țară pentru a cumpăra împrumuturile neperformante ale fermierilor la 5 cenți pentru un euro, iar apoi au scos pământul la licitație. În acest fel, interesele oligarhice pun mână pe pământ și, beneficiind de granturi și împrumuturi de la Bruxelles, acoperă acest pământ până de curând roditor cu panouri solare. Țăranii și orășenii din Grecia plătesc prea mult pentru electricitatea produsă astfel. Apoi, țăranii sunt deposedați de terenuri, în timp ce alimentele de producție internă sunt tot mai puține.

Și în părțile mai bogate ale Europei avem povești similare: în Olanda și în Germania. Aici sunt trei motive principale. În primul rând, pentru că a cedat companiile publice de electricitate cartelului care se ascunde în spatele caselor de licitație din Olanda, UE nu poate face nimic pentru a-i proteja pe fermieri de voracitatea speculanților de pe piața energiei și a rentierilor. În al doilea rând, fermierii trebuie să îndure un coșmar birocratic pentru a solicita și pentru cel mai mic beneficiu sau chiar pentru dreptul de a tăia un copac care îi lovește cu crengile peste față atunci când trec cu tractorul. În a treilea rând, este Ucraina: nu doar prețul mai mare al combustibilului și concurența importurilor de ”solidaritate” de cereale în valoare de 13 miliarde de euro făcute anul trecut, dar și, mai important, perspectiva ca, dacă Ucraina sfâșiată de război va adera l UE, cele mai multe țări care sunt acum beneficiari neți ale fondurilor PAC, inclusiv Polonia, să devină contributori neți, fermele lor urmând să suporte costul aderării Ucrainei.

Iar apoi urmează doua mari probleme. Prima este Pactul Verde European. Bruxellesul spune doar ce este politically correct și cere acțiune ecologistă imediată, însă nu are cu ce plăti. Să luăm nemulțumirea fermierilor olandezi: după zeci de ani în care s-a prefăcut că nu observă problema poluării cu nitrați, guvernul olandez – presat de Bruxelles – le cere brusc fermierilor să-și reducă șeptelul cu 30%.

A doua problemă este și mai gravă: prăbușirea economică de 15 ani a Europei, care după mine poate fi explicată integral prin gestionarea stupidă a crizei euro. Această prăbușire explica de ce continentul se dezindustrializează. De aceea Politica Agricolă Comună nu mai poate respecta acordul original din anii 1950 dintre cartelurile industrial și agricol ale Europei. Acesta este si motivul pentru care Pactul Verde European este o altă potemkinadă europeană – un alt produs al tendinței europene de a anunța cifre cât mai mari, care însă dispar la o privire mai atentă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

33 de Comentarii

 1. Un tip intră într-un bar, din Brașov, nou deschis în Piața Sfatului, unde auzise că se folosesc doar supertehnologii de servire a clientilor. Apare barmanul, un robot de ultimă generație și-l întreabă ce coeficient de inteligenţă are.
  Tipul zice 160. Atunci robotul îi propune un whiskey de 15 ani vechime și începe să discute cu el despre esoterism, mecanică cuantică, nanorobotică.
  A doua zi revine tipul, curios. Robotul întreabă ce IQ are. Āsta zice 90. Atunci îi oferă o halba de bere, relativ bună și începe să vorbească cu tipul despre fotbal, femei, amprenta de carbon și mâncare.
  Ziua următoare, clientul si mai curios, revine la bar. Robotul întreabă de IQ. Tipul zice 60. Atunci robotul îi oferā un pahar de vin ieftin și prost și-l întreabă: „Și anul āsta, tot cu PSD votaţi?

 2. …nimic nou sub soare, numai ca asta este explicatia economica , sa spunem…de fapt, in spate se ascunde ceva mult mai grav…orice rezistenta, incipient politica, trebuie intretinuta, alimentata, subventionata, sponsorizata…in general acest lucru il fac firmele mici, care sufera consecintele unor politici aparent gresite…de aici bani si sprijin logistic mai intai pentru campanii electorale, mai tarziu pt echipament de lupta…daca le-ai omorat pe astea, ai anihilat rezistenta…cine mai crede ca iesitul in strada sau votul vor mai avea vreo relevanta dupa acest an, in cazul in care cei care sunt la butoane nu vor fi dati jos si judecati, se inseala amarnic…

 3. Toate acestea se întâmplă fiindcă SUA a pornit un război împotriva Europei, conform doctrinei Wolfowitz pe care o aplică constant, un război în care armele au fost înlocuite de politicienii corupți instalați în fruntea statelor europene şi a conducerii UE, care şi-au trădat națiunile. Acest război a fost deka în mare măsură câştigat de SUA, scopul fiind jefuirea Europei şi transformarea ei într-o colonie săracă, lipsită de resurse, dezindustrializată, cu un tineret woke, debusolat şi fără educație, cu forța de muncă calificată transferată peste Ocean, cu probleme grave sociale, lipsită de valori morale, cu excesiv de mulți imigranți cu o criză profundă de identitate şi fără viitor.
  Asta e situația.

 4. Cum zicea V. Orban, e timpul ca Europa sa recucereasca Bruxellul si la Bruxell sa fie si politiceni europeni (care servesc interesele Europei).
  A gresit? Are cineva impresia ca CE, PE pun pe primul loc interesele cetatenilor UE?

 5. Doamne bine mai era
  Cand eram la vremea mea
  Cand lucram la CAPeu
  A mea viata ca ficior
  O petreceam pe tractor
  Azi tot stau in carciuma
  Si beu vin de troscota

  De acord cu tovarasul gazetar, pamantul trebuie nationalizat si lucrat in comun

 6. Vedeti de ce nu ne-au lasa americanii(!)
  in SCHENGEN ?

  Pentru ca la „URAGANUL la …BERLIN!” si revoltele fermierilor pe CAMIOANELE multinationaleor AGRICOLE-n URKANIA
  atat le mai trebuia americanilor „ukrani”
  URA pe camioanele trecute pe-o granita SCHENGEN lipsa intre Romania si UE !

  URA pe americani era mai mare FERMIERILOR EUROPENI 🙁 daca CAMIOANELE UKRANE (de facto multinational-agricol AMERICANE) era mai vizibila decat
  e mascat (1 milion de tione trecute cu acte-schimbate pe la …VAMA ca nu-i 😉 SCHENEGEN 😛 )

  Astea-s maruntisuri (vezi „contorul” noii vami din VASLUI … la Buzatu 😉 )
  problema MONDIALA e ca i se intinde o curasa in OM USA-ei pentru ca intrand in razboi desi in criza DATORIEI si-a bancilor ä
  sa-si
  ucida cu propria agresivitate …DOLLARUL ! 😉

  IQ=?

  Multi vad putini price lumea …si … nivelele ei ierarhic divergente de intelegere 😉 ! SHALOM !

 7. „x spune:
  20 FEB. 2024 LA 16:13”

  Doar desfiintare NATO mai poate salva UE !
  DE CE ?
  Pentru ca sforari de la HQ UE in BRUSSEL sunt conform supraveghierii electronice a orasului 🙁 😉 🙂
  la HQ NATO din acelasi … oras : BRUXELLES ! 😛
  __________
  intelegeti de ce subteran se duce-o lupta pentru a mentine livid NATO ? -> Pentru ca NATO e deja vazut ca
  cauza nu doar nordstreamista a UE ci si a
  nereusitelor sanctiuni UE
  dictate direct UE-auei de peste drum ! (IQ=?)

  @gmplay … aud , prophetule ? de unde stiai si tu de-astea 🙁 ?

 8. Fraților, în Kaufland este morcov din Africa😯😯 la vânzare! E clar pentru toți, daca nu se unesc cetățenii să iasă puternic în stradă, inima României (agricultura și pomicultura) sunt moarte! România există și supraviețuiește doar din importuri, cum fac reclama cel de la Lidl, citez din memorie „marfa românească e doar in sezonul agricol”! La ora actuală, sunt produse marcat Romania din agricultură dar nu există sezonul pentru acele legume! La fel și în Italia, Elveția inca mai au agricultura și în perioada iernii prin acele solarii uriașe dar nu cu folii, sunt clădiri destinate acestor solarii, de asta e și prețul puțin mai mare. Felicitări lor!

 9. UE a aplicat o politica agricola proasta dupa 1990. Cu primele tari aderate a introdus cote la mai toate productiile agricole la care apoi a renuntat. A acordat subventii marilor ferme si nu micilor fermieri. Crizadintre 2008- 2012, pandemia, perioadele de inundatii mari si secete au adus agricultura in UE in faliment pentru micile ferme. Iar UE numai vrea sa ajute agricultorii mici si mijlocii. De acumm fiecare sa se descurce caci subventiile UE sunt tot mai reduse. Dar nu are curaj sa o spuna direct si pe fata.

 10. UE nu e Rusia Caline.Nu mai bate campii. Nu-ti place,pleaca din UE.Ne-ai face o mare favoare.

 11. IMAGINATI-VA URA europenilor pe americanii
  cum multinationale agricole in Urkania
  daca se defiinta granita dintre UE si Romania 😀 !

  … aud ? pe cine cade „vina” ca n-am intrat in UE fara vami SI CONTROALE la camioane (cu milioane de tone de grau „ukran”)
  #= NE „iubesc” americanii daca ne obliga vamal la pagube ?

  Desi sa le zicem mersi „aliatilor” … nemti OBLIGATI la NORDSTREAM au
  fost SILITI sa intre chiar In RECESIUNE …in timp ce STRANIU —doar USA + RUSSIA sunt pe crestere !

  Asa ca nimeni nu vede … 😉 … shplilul ? 😛

  IQ=?
  😉

 12. parere… Poate rumania ta sa alimenteze cu produse rrumanesti toata tara? Nu. Narativele astea nationalist-agricole sunt de tot rasul. Fermierii sau taranii trebuie sa faca agricultura performanta.Nu ca in evul mediu.Iesiti naibii din nostalgiile ceausiste ca va ingropati tara.

 13. „Un tip intră într-un bar, din Brașov, nou deschis în Piața Sfatului, unde auzise că se folosesc doar supertehnologii de servire a clientilor. Apare barmanul, un robot de ultimă generație și-l întreabă ce coeficient de inteligenţă are.
  Tipul zice 160. Atunci robotul îi propune un whiskey de 15 ani vechime și începe să discute cu el despre esoterism, mecanică cuantică, nanorobotică.
  A doua zi revine tipul, curios. Robotul întreabă ce IQ are. Āsta zice 90. Atunci îi oferă o halba de bere, relativ bună și începe să vorbească cu tipul despre fotbal, femei, amprenta de carbon și mâncare.
  Ziua următoare, clientul si mai curios, revine la bar. Robotul întreabă de IQ. Tipul zice 60. Atunci robotul îi oferā un pahar de vin ieftin și prost și-l întreabă: „Și anul āsta, tot cu PSD votaţi?” Ai descris corect situatia din Romanistan.

 14. In cazul oricarui domeniu birocratia inventata, de unii care n-au servici sau de slujbasi obscuri, la ordinul corporatiilor, merge spre blocaj sau faliment ! Dar nu reuseste nimeni sa vada ca asta se doreste ! Articolul precedent – Lumea libera, izolata de lume si de libertate – explica foarte bine de ce este posibil sa se petreaca astfel de scenarii !

 15. UE duce un razboi murdar impotriva cetatenilor ei dandu-le bani si luindu-le libertatea de a-si hrani viata si in timp si banii dati.Generalii acestui razboi sunt chiar sefii de state care au inteles exact ce au de facut pentru distrugerea propriilor tari.Nimic din ce face UE nu se inscrie in dezvoltare sustenabila asa cum le place sa acopere realitatea inventand termeni goi precum:rezilienta,sustenabilite,incluziune,diversitate de parca pana acum lumea nu ar fi lucrat in sensul progresului si toate realizarile umanitatii ar fi fost cadouri politice.Acesti termeni sunt folositi tocmai pentru a putea distruge la adapostul lor.Renuntarea la gaz ieftin pentru a cumpara gas scump este impotriva oricarei legi economice.Nu poti amputa economia in numele unor principii necontrolabile .UE se ingrijoreaza de ziua de maine ucigand ziua de azi.Si totusi corul secaturilor votante este imens.Cine sau ce eveniment ar putea opri aceasta afacere murdara in plina expansiune care confunda previziunea cu diletantismul controlat?

 16. Mizeria agricultorilor europeni e o parte din ruina Europei, programata de catre Reserva Federala din USA, adevaratul guvern din USA, si sprijinita fericit de politicienii UE.

 17. …ue poate hrani sanatos jumatate din omenire…este un functional care spune ca romania-fosta- nu poate hrani 10 meleoane de cociocari, fostul granar al ioropei!…acest functional nu stie-este un poponar spalat pe creier-ca tara poate produce rezerve, inclusiv de legume, pt intervalul recolta/recolta… dar pt ca acest lucru sa se intample, trebuie sa mai avem-am avut, dar nu mai sunt-depozite adecvate…copii ai durerii, inainte de 89 era loc sub soare pt toti, si pt olimpici la mate si fizica, si pt cei mai putini olimpici, strungari, electricieni…dar, vrand nevrand, toti erau obligati sa munceasca…acum, daca statul iti da bani sa-ti bagi in vena si sa ti-o tragi prin diverse locuri, totul este ok!…pt acesti idioti, totul vine de la imprimanta 3d…

 18. @Olingea Gavojdea- daca mi-aduc bine aminte bancul era cu Joianis, dar in conditiile actuale, cu bu-cur-estenii cei mai inteligenti dintre traci , puteti actualiza . Deci, daca in apartamentele voastre este frig si carati apa calda cu ibricul de cafea, va intreb „Și anul āsta, tot cu USR si Nicusor Dan votaţi?! sa va fie de bine!

 19. Nu vreau sa impresionez si nici sa inspaimint , insa :

  U.E. = Cel de-al IV-lea REICH – cu siguranta

 20. Cică ministrul agriculturii l-a demis pe directorul APIA pentru intarzierea plăților către agricultori. Funcționarii APIA in loc să-și miște hoiturile hoațe din birouri că să meargă pe teren, iau spaga de la micii agricultori. Cei mai mari hoți din istoria Românie cu salariul de 5.000 de euro brut/ luna plus spaga aferentă! Succesuri Kodruta la cum se jefuiesc fondurile europene. Toți banditii APiA își schimbă jeep-anele la 5 ani!

 21. „Imre spune:
  20 FEB. 2024 LA 20:07
  In favoarea Multinationalelor agricole???🤔😁”

  DA ! mai sti … agricole ca „bomboanele” agricole din comunism !

  PS: Dac-ai sti cat red de prosti dupa ce-am muncit o viata sa ajung unde mi-s acum !
  Ai rade si tu !
  Ca GENIU imi permit sa rad de …vezi cum a pierdut Hillary presedentia HAHAHA
  si cum fundatia ei pierde massiv bani in Urkania!

  INTREBARE … la ti-e bun GENIU ca sa nu te razbuni prin el cand dupa o viata de munca (RAND Corpo.) ai ajuns
  STAPAN (fie si doar stapan pe cea mai scumpa marfa a PUTERII 😉 = „pre-informatia” )

  MAGA ! Dintr-un pariu a stiut TRUMP inca din april ca democratii !(dece i-a stat o saptaman mintea lui COMEy de la FBI in 2016 pentru a castiga … TRUMP ? 😉 )

  Habar n-avetic e-i suberan si cat de dificile i-e DOLLAR-ului si BANCILOR yanekie taman acum 🙂 !
  IQ=?
  (nu va spun ce urmeaza in OM si Israelului 🙁 ca nu vreau lacrimi 🙁 SHALOM ! TRAIM VREMI DISPERATE !)

 22. Te inseli. Cei cu iq 60 au pus botul la minciunile pripagandei hashtag rezist USR si au votat Johannis.[NewsReader]

 23. „Imre spune:
  20 FEB. 2024 LA 20:07”

  Sti de unde si-a inspirat Radu banciu umorul 😀
  din comentariile mele la betie pe EvZ a cum 12-14 ani 😉 !
  😀 !

  Te asigur ca pentru un REAL GENIU –umorul e un reziduu de gandire !
  (putini stiu cen sunt si ce pot propagandistic real ! nu puerilitatile obligate …aici pe fituica ! Cornel si „maestrul” inca stiu !)

  😛

 24. „Armand spune:
  20 FEB. 2024 LA 18:45
  Mizeria agricultorilor europeni e o parte din ruina Europei, programata de catre Reserva Federala din USA, adevaratul guvern din USA, si sprijinita fericit de politicienii UE.”

  Sti de ce voia CEAUSECU sa defiinteze satele romanesti si sa-i bage pe taranii romani, cati mai ramsesera la Blocuri-Satesti ?

  Exact MOTIVUL asta de il vor NE-COMUNISTII GLOBALI azi
  pentru desfiintare FERMIERILOR si aplicarea MULTINATIONALELOR in Agricultura !

  Daca te duce bybylika si ai IQ>125 ‘ntelegi ! daca nu DEAGEABA-ti explic !

  PS: Mishteaux chiar are IQ-ul ala si…
  „micul fum” ungurul GUCCIFER ä
  a fost „inchis” pe deageaba ! NEVINOVAT de ce i s-a pus in carca ! -> MAGA ! 😉

  Castig un pariu cu serviciile lumii -> TRUMP = POTUS ! (fara „cineva” nu ante-stia de august-ul cu MAR-a-LAGO si nu-si dosea continutul dosarelor gasite doar coperti …care-o salveaza viata , a la JFK, acum !

  Ce cautau multi in DUBAI recent 😉 ALTCEVA decat …punerea OUALOR in mai multe cosuri !
  NULANDIERII (deci si BIDEN) e OUT !

  la fel cum retroactiv straniu e ca „USA e OUT!” in cazul …. fondurilor urkane !
  V-am mai zis prophetii REALI …nu pot gresi pentru ca HASHEM nu greseste prin ei !

  SHALOM ! [IQ=?]

 25. @facocerul ” 🙁 SHALOM ! TRAIM VREMI DISPERATE !” ghinion. Civilii din Gaza traiesc vremi TRAGICE!!!

 26. ..” dupa ce-am muncit o viata” …

  Respect shi tie!

  Sclavagismul modern= setea de informatie, l_am platit Cu munca . sanse?. Inca traim. Antrenarea proximitatilor. revolta „omului ” functioneaza. Asa e scris.

  Exista un DAT. Daca ai sansa memoriei, il recunosti. Doar tu poti intelege.

 27. totusi, cat de saraca a ajuns CIA daca plateste postaci pro-occidentali de-o tampenie atat de evidenta?

 28. UE a fost conceput inspre a fi vasalul americii, spre a avea colonii, Iar in momentul in care era ca rusul să dea mîna cu neamțul, gazul fiind la ușa neamțului cu contracte de semnat, a izbucnit rezbelu,..unde americanul știa minutul de cînd vor intra rușii in ukraina, Iar evident au venit sancțiunile, care au mutat fabrici pe alte continente, a venit liberalizarea energiei, care-și impunea 18 grade in case,. plus acu vezi cu agricultura, cînd te pune pe butuci, nu te mai subvenționează ai să papi grîu ukrano-american cu GMO sau lăcuste, sau ceva artificial, căci imigrația și clima oricum fac din europa un continent negru.. Deșteptă-te bre..poate ai copii.

 29. UE : esec in politica economica, esec in politica energetica, esec in politica agricola, esec in politica externa. A mai ramas ceva?!

 30. O Europa de state suverne si independente de interesele globaliste se numeste Grupul Statelor de la Visegrad.

 31. Conducerea hue este o adunatura de criminali obedienti fata de politicile descreieratilor de la wef si alte structuri aberante. Ei conduc discretionar, tiranic si dictatorial in timp ce se pretind aparatori ai democratiei si statului de drept. Rusine eterna ticalosilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.