UE vrea să monitorizeze drepturile omului în Rusia

Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, au depus un proiect de rezoluţie prin care solicită ONU să numească un expert care să monitorizeze situaţia drepturilor omului în Rusia, o propunere calificată de Moscova ca „părtinitoare din punct de vedere politic”, informează AFP.

După discuţii intense, toate ţările membre UE, cu excepţia Ungariei, au decis săptămâna trecută să solicite Consiliului Drepturilor Omului al ONU să numească un raportor special pentru Rusia. Luxemburg a prezentat proiectul de rezoluţie marţea trecută, potrivit unor surse familiare cu dosarul.

Această iniţiativă a apărut pe fondul îngrijorărilor cu privire la escaladarea represiunii în Rusia, pe măsură ce războiul continuă în Ucraina.

Textul proiectului, care ar urma să fie votat de Consiliul Drepturilor Omului la începutul lunii octombrie, exprimă îngrijorarea serioasă „faţă de deteriorarea semnificativă a situaţiei drepturilor omului în Federaţia Rusă” şi sugerează numirea unui „raportor special pentru situaţia drepturilor omului în Rusia pentru o perioadă de un an”. Expertul desemnat va trebui să „colecteze, să revizuiască şi să evalueze informaţii relevante de la toate părţile interesate” şi să prezinte un raport scris Consiliului Drepturilor Omului (cu sediul la Geneva) în termen de un an, precum şi un raport Adunării Generale a ONU de la New York.

Chiar înainte de publicarea acestui proiect de text, misiunea rusă de la Geneva a trimis o scrisoare ţărilor europene în care le îndeamnă să „respingă această iniţiativă părtinitoare din punct de vedere politic şi nefondată”. Această scrisoare asigură că ţările occidentale au folosit de multă vreme „chestiunea drepturilor omului ca pretext pentru amestecul în treburile interne ale statelor suverane”.

Dacă rezoluţia este adoptată, ar fi pentru prima dată când Consiliul Drepturilor Omului, format din 47 de membri, ar adopta o rezoluţie privind situaţia din Rusia. La începutul acestui an, Consiliul a cerut o anchetă cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în Ucraina.

Proiectul de rezoluţie evidenţiază „restricţii severe ale dreptului la libertatea de opinie şi exprimare, de întrunire paşnică şi de asociere (…) care au ca rezultat reprimarea sistematică a organizaţiilor societăţii civile, a apărătorilor drepturilor omului, a presei independente, a jurnaliştilor şi a opoziţiei politice de către autorităţile ruse”. Este tras, de asemenea, un semnal de alarmă în privinţa „închiderii forţate în masă a organizaţiilor societăţii civile (…) şi a presei independente”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

22 de Comentarii

  1. Acest tupeu extraordinar in care unii cred ca trebuie sa fie politia mondiala si sa dicteze cine e bun si cine e rau. Intr-un final totul se reduce la cine are mai multe tancuri ,avioane si rachete si ala devine „cel bun” care dicteaza „celui rau” cu mai putine tancuri!

  2. Sa le monitorizeze și in România, începând cu sărăcia, dreptul de a avea un acoperiș deasupra capului, mâncare buna, medicina de vârf, miniștri, politicieni si primari care sa nu se comporte precum stăpânii de sclavi cu sclavii!

  3. Ia sa vedem cum va monitoriza UE drepturile europenilor care vor iesi in strada de frig la iarna si vor primi gaze si bastoane.

  4. Proiectul de rezoluţie evidenţiază „restricţii severe ale dreptului la libertatea de opinie şi exprimare, de întrunire paşnică şi de asociere (…) care au ca rezultat reprimarea sistematică a organizaţiilor societăţii civile, a apărătorilor drepturilor omului, a presei independente, a jurnaliştilor şi a opoziţiei politice de către autorităţile ruse”. Este tras, de asemenea, un semnal de alarmă în privinţa „închiderii forţate în masă a organizaţiilor societăţii civile (…) şi a presei independente”

    Daca citesti doar partea asta poti sa juri ca e in UE/ SUA discutia despre covid. sau despre migranti, elgebetei …

  5. Jocuri de oameni mici… Poate c-a venit timpul ca editatUE sa solicite ONU monitorizarea calității vieții in propria ograda și in US

  6. M(UE) ar trebui să monitorizeze drepturile europenilor(prețurile gazelor, electricitatii, prețul alimentelor, dreptul la un loc de munca).

  7. Se pregateste o alta oferta de job pentru Iohannis, pentru „viata de dupa” cea de „presedinte” (sanchi !) taietor de frunza la cîini : cea de sef al viitoarei „agentii de monitorizare a drepturilor omului in Rusia” ! Pai, nu se da el mare monitor de schi ? …

  8. S-a trezit tărîța intr-un căcățiș de „țară” (pe care pina si copiii de gradinița o cunosc drept un paradis al spalarii banilor murdari !) sa ceara monitorizarea alteia, cam de citeva mii de ori mai mare !! Rîd de ma sparg !

  9. Un raportor special pentru situaţia drepturilor omului în UE pentru o perioadă de un an nu facem? Dar un raportor raportor special pentru situaţia drepturilor românilor în Romania nu facem? Sa constate raportorul cum isi bate joc de Româniua nemernicul Iohannis şi gaşca lui. Să ne spună de câte ori s-a şters la fund nemernica reptilă cu Constituţia? Să ne spună raportorul cum au fost delapidate fondurile UE de catre partidul lui Băsescu şi acum, în timp ce Nuţi e la pârnaie, Boc e liber? Grijania mamei lor cu războiul lor şi cu Ucraina lor şi cu ambasadorul lor! Ambasadorul Ucrainei mai este în România? Nu a fost trimis acasă?Afară din România cu bandiţii din Ucraina! Ucraina este un stat terorist! Trebuie ştearsă de pe harta Europei! Americanii si ruşii se folosesc de Ucraina pentru a îngenunchia Europa! HUOOOOOO PARLAMENTARILOR EUROPENI!

  10. Mda,.și puii mei nu ar vrea,.. baba cu koițze ?? Să fii atât de prost incât să și zici așa ceva,.. Mai rar..

  11. Foarte bine, dar poate monitorizeaza si CUM SE RESPECTA DREPTURILE ROMANILOR DIN JUDETELE ROMANESTI HARGHITA SI COVASNA si cum se respecta drepturile romanilor din Ucraina.

  12. @ singur.. Păi bre ciumete,..românii din secuime au nu numai dreptul, ci și stângul,..Așa că o pot lua la sănătoasa,. pricepi ??

  13. Asa am aflat si eu ca un URS MARE e editat, dar d-ala otravitor, ca sunt si unguri normali. Mai rar asa auto-denunt!

  14. Idioțenia europene vezi doamne Rusul nu are grija de Ruși in schimb au Francezi și Americanii ….nu vă este rușine cu vrăjeală ? Are dracu mai bine de copilul meu decât mine și mama lui …. sunt scârbit de porcăriile lor

  15. Circ total!
    Și drepturile camionagiilor canadieni pe care i-a ciomagit poliția, le-a spart parbrizele și cauciucurile, blocandu-le banii în bancă ??

  16. singur E incredibil ca lumea il mai si apreciaza pe nesimtitul asta sovin si fanatic antiroman.

  17. Astrobalamuc, nu am stiut pana acum. Daca nu-si dadea arama pe fata nu as fi stiut nici acum. Daca as fi stiut, nici nu m-as fi uitat la el. Il apreciaza pe asta cineva? Probabil, aia de la spitalul de bolnavi mintal, care spera sa-l aiba pacient si isi imagineaza ca le va da spaga daca se prefac ca il apreciaza.

  18. Eu zic ca ,voi ,copeicarii sa o lasati mai moale , ca rusii respecta drepturile omului! Pai ce drept e ala de bati la editat, ca la fasole , ca vor ei sa se invete in scoli de drepturile lgbt istilor, ca interzice organizatiile cetatenesti sorosi finantate din afare, il inchide pe bietul navalnii ( liderul opozitili de 1% din rusia) -acesta biata monica macovei a rusilor- fara macar sa fi furat arhiva politiei ruse,ca monica noastra anticorupta- etc, etc Pai astea e drepturi? Dupa propunerea de imbaiere sub dus a intregii familii ,pt economisirea de energie, trecerea la cura de gandaci si viermi a europenilor- despre care nu a fost intrebat nici un babuin, aceasta monitorizare mi se pare intr-adevar necesara

  19. Mi se pare ca trebuia invers: Rusia ar trebui sa monitorizeze drepturile omului in UE,si asta urgent.Ce tupeu jegos !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.