Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a încercat sâmbătă, într-o vizită la Kiev, să asigure Ucraina de sprijinul european de neclintit, la câteva zile după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a aruncat în incertitudine susţinerea din partea Washingtonului pentru efortul de război ucrainean.
Borrell, primul oficial al UE de rang înalt care vizitează Kievul de la victoria electorală lui Trump, a declarat că scopul deplasării sale este de a sublinia sprijinul UE pentru Ucraina, în contextul în care războiul acesteia cu Rusia se apropie de 1.000 de zile.
Uniunea Europeană a oferit deja un sprijin militar şi financiar de 122 de miliarde de euro Ucrainei şi a instruit aproximativ 60.000 de soldaţi ucraineni, a spus Borrell, adăugând că blocul comunitar îşi propune să ajungă la 75.000 până la sfârşitul iernii.
„Acest sprijin rămâne de neclintit. Acest sprijin este absolut necesar pentru a continua să vă apăraţi împotriva agresiunii Rusiei”, a declarat Borrell în timpul unei conferinţe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga la Kiev.
„Avem nevoie de livrări mai rapide şi de mai puţine linii roşii autoimpuse”, a spus el, reafirmându-şi sprijinul pentru cererea Ucrainei de a i se permite lovituri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor militare din interiorul Rusiei.
Sprijinul aliaţilor occidentali a fost esenţial pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva Rusiei, un inamic mult mai mare şi mai bine echipat.
Deşi Statele Unite sunt un aliat cheie, Trump a criticat amploarea sprijinului militar şi financiar al Washingtonului pentru Kiev şi a promis că va pune capăt războiului rapid, fără a spune cum va face asta.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost printre primii lideri care l-au felicitat pe Trump şi a spus că discuţiile sale cu preşedintele ales al SUA ar trebui să continue.
„Nimeni nu ştie exact ce va face noua administraţie” americană, a mai spus Borrell sâmbătă, subliniind că preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, mai are încă două luni în funcţie pentru a lua decizii.
La rândul său, Andrii Sîbiga a declarat că Kievul speră la continuarea sprijinului conducerii SUA pentru obţinerea unei „păci juste”, adăugând că echipele celor două părţi vor începe să pregătească o potenţială întâlnire viitoare între cei doi lideri. El nu a oferit alte detalii.
La primirea lui Borrell, Sîbiga a reafirmat că Kievul nu ar trebui să fie forţat să accepte concesii. „Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că liniştirea agresorului nu va funcţiona”, a spus el. „Avem nevoie de pace reală, nu de împăciuire, care va aduce mai mult război”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene.
Borrell, care urmează să părăsească funcţia în decembrie, a declarat că miniştrii apărării din UE se vor reuni săptămâna viitoare pentru a discuta despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei, atât militar, cât şi diplomatic, şi a pleda pentru „creşterea susţinerii în acest moment critic”.
Trupele ucrainene sunt în dificultate pe linia frontului, în timp ce Rusia avansează constant în regiunea estică Doneţk. Forţele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.
Sa fi fost în locul lui Zelensky, direct pe front îl căram, să simtă ce simt ukraineenii nonstop! A fost hotărârea la nivel politic global dar pe executări de ordin militar inca din 2003-2004, și nu vor să recunoască sub nicio formă.
UrCracii sunt muci & terci pe tot frontu’ !
Doar VITEJII din Ceata lu’ Pițigoi mai pot pune URSul pe fugă luând la trântă dreaptă, corp-la-corp, FAB-urile Rusești.
Hai, 🌈ajosilor, sus pe trotinete și năvăliti la 🌈akhovo !
Vin și eu un pic mai încolo, să vă StatMajoreZc, măR😜g…
● RumburKK- StatMajoriZdu’ GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKK ●
Si aceste ajutoare promise de Josep Borrell Ukrainei ,cam citi ani de acum inainte va dura ? Ukraina nu este nici in EU si nici in NATO ,totusi este ajutata de occidentali non stop si ce este destul de curios ,vad cu totii ca aceste ajutoare se duc pe apa simbetei si totusi se insista netinind cont ca exista o limita si nu poti face asta la infinit.
Musiu , vezi că #trotineta asta Leopardă are pană pe driapta . ARATĂ PARCĂ AR FOST PRIVATIZATĂ prin PSAL de Petrov cam la fel ca ARO Mușețel ./
Oare cine o să le facă de petrecanie borerilor ăștia?
Continuare/ A apărut Dan Ioan Popescu DIP , să vază ”morman de fer vechi după privatizarea de succes cu investitorii stratejici. În plan secund Izaura lui Bercea Mondial C.E .O . la firma ”Spoi Tingir .
TELECINEMATECA – Jelanie , nu fi trist cine n-are baftă la lupte , are în amor . dacă n-ai cuceriri la Rasia , rămâi cu cele anterioare cuceritoare parisuite -bruxelizate .
Ca zelenski nu poți fi pt. că este unicul și cel mai cel . Dar sunt locuri libere de Cezari și Napoleoni , să ne treci pe toți Rubiconul sau Niemenul .
hahhahahaha… din ciclu prostii europei, azi Sefa Comitetului Electoral din Germanistan a zis ca e problematic sa faca alegeri anticipate repede, ca sunt probleme cu disponibilitatea hartiei… si imediat industria hartiei a contrazis-o. EUropa incepe sa devina un circ unde singurul numar e umor cu clovni
Pe fondul războiului din Ucraina,contractorii privați americani și europeni oferă tot felul de angajamente și oferte celor interesați de misiuni militare în Ucraina,prin postări pe un site de angajare „Silent Profesionala”,pentru cei care au lucrat sau luptat în industria militara și de securitate privată,cu oferte din cele mai mari ce ajung până la 2.000 de dolari pe zi plus bonusuri de misiune.
@ „Teddy”, 09 nov. 2024 la 22:26
„Oare cine o să le facă de petrecanie borerilor ăștia?”
Noi! …cine alții?! …că doar n-o să ne lăsăm în nădejdea ghenerațîilor educate „corect politic”, și miloase!
A doua zî dupe ce N.A.T.O și U.E. se prăbușesc, căutăm cele mai bune crăci pă străzi……[Rumburak]
Razboiul este intre amerucani si rusi ca si cel din coreea. Razboiul se opreste cand nu mai sunt arme . Rezolvarea ca in coreea prin impartirea in 2 ucraini. Borel vrea la razboi cu soldatii tarilor slugi. De aia nu trebuie votat sluga Ciuca .
”Ultima vizită a șefului diplomației UE la Kiev”
Sper ca Trump sa-i mai aduca cu piciorele pe pamant pe mai marii UE pt. toate politicile lor aberante, acompaniati in acest demers de ridicatorii de maini la comanda. Politici impuse fortat cetatenilor UE.
Mai marii UE care par niste dictatori, mai populisti (chiar) ca ai nostri, sub umbrela democratiei impun legi si reguli care atenteaza chiar la perpetuarea speciei umane. Sunt de o incompetenta si ticalosie fara egal, impunand restrictii de neconceput cum ar fi ex. sarbatorile mari de baza ale unui popor.
Nu ne-o fi placand Trump dar e nevoie de el. MAi marii UE au sarit imediat dupa alegerile din SUA. Nu le place pacea.
Un mosneag senil aflat in pragul nebuniei ,angajeaza UE in nume personal.
„Ajutorul” Vestului Colectiv pentru Ucraina a fost așa de util încât au pierdut de peste 2 ori mai mult teritoriu decât ceea ce ceruseră rușii să fie teritoriu autonom ca să nu se mai repete masacrele odioase ale teroriștilor Azov asupra rusofonilor din est, o generație pierdută și o țară distrusă.
Să fie recunoscători ucrainienii! O afacere bună (pentru complexul militaro-industrial din SUA și Israel, evident).