Uluitor ce a descoperit RAR în trafic

Bilanț alarmant. Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, anul trecut, 89.520 de vehicule la nivelul întregii țări și au constatat că 40,01% aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (24,51%), emisiile poluante (18,91%), punți, jante, anvelope și suspensie (11,29%), vizibilitate (11,23%) și șasiu și elemente atașate șasiului (10,40%), conform unui comunicat al RAR transmis miercuri.

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,12% dintre vehiculele controlate și în 1,68% dintre cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție.

‘În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 6.380 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 5.522 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident. Aproximativ 2,2% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2024, au fost aplicate 27.032 de sancțiuni, au fost retrase 22.892 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 341 de vehicule și 304 ITP-uri au fost anulate’, se arată în comunicat.

În București și județul Ilfov au fost verificate, în perioada menționată, 6.655 de vehicule. Dintre acestea, 69,2% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte iar 1.539 (23,13%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 17,73% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 5,6% aveau probleme legate de identificare și 4% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră în această regiune au fost aplicate 4.054 de amenzi contravenționale și au fost retrase 3.649 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară, precizează sursa citată.

‘Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni’, se mai arată în documentul citat.

Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Problema este starea conducatorilor auto. Cand se ciocnesc, se rostogolesc sau accidenteaza pietoni pe sosele, nu din cauza starii tehnice se intampla. Cauzele sunt tembelismul, iresponabilitatea si nerespectarea regulilor de circulatie……[Rumburak]

  2. Ha, ha! Ș’ io car’ m-aș hi putut jura c-o discopirit în trafic nește senilate urkace camuflate ș’ cu număr fals di Ro…

  3. @carcotas stai linistit ca gioarse sunt si alea mai noi cu vechime de 2-5 ani sa zicem, sunt praf, au km multi, sunt epave care in tarile de origine au avut dauna totala carpite dupa accidente sau chiar facute din doua bucati sudate! de ce crezi ca o masina de 50000 euro noua, la 5 ani vechime se vinde cu 10000 euro?

  4. Să nu cumva să v-atingeti de-alde slavă Ucrainii care n-au ITP, rovignete, RCA-uri, autorizații de transport!

    Puneți biruri pe romani până-i omorâți de tot, fi-r-ati ai dreacu’ de împuțiți!

  5. Pă’, să bage ITP-ul zilnic ca să mai ia niste bani muuuulti la buget ca să luăm Patrioate și să tinem hoții pe funcții.

    Hai siktir, bă, trepanaților!

  6. Cum e clasa politică a României, exact că mașinile de pe șoselele aceleiași țări! Numai ruginituri și rable repuse in funcțiune.

  7. Le recomand celor de la RAR ca impreuna cu Politia Rutiera sa faca un recensamant al gropilor, denivelarilor, a obstacolelor transversale din apropirea trecerilor de pietoni (in Arad pe str. Poetului sunt doua asemenea obstacole cu inaltime de aproape 30cm, iarna daca ninge ramai blocat in fata lor),sa vedem dupa acest recensamt cate din neregulile constatate la autovehicule au cauza starea drumurilor. Nu poti cumpara lunar elemente de suspensie, iluminat, etc. sa platesti si taxa de drum si cireasa pe tort RAR sa te scoata tot pe tine posesor de autovehicul vinovat ! Apropo pe la magazine le care zic ele ca vand piese auto conforme (nu turcesti).

  8. Sunt satul de gioarsele care scot fum ca la soba cu carbuni. RAR nu-si face treaba, statiile de ITP sunt o gluma. Traiasca spaga!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.