Un ajutor care „dă aripi” Ucrainei

Olanda va livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16 pentru a o ajuta în lupta sa împotriva invaziei ruse, a anunţat vineri guvernul olandez, transmite Reuters.

„Astăzi l-am informat pe preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski în legătură cu decizia guvernului nostru de a pregăti pentru început 18 aeronave de luptă F-16 spre a fi livrate Ucrainei”, a transmis pe reţeaua X premierul interimar Mark Rutte.

„Livrarea de F-16 este unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor încheiate cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina”, a adăugat acesta.

Livrarea avioanelor de luptă mai depinde de emiterea de către Ministerul de Externe olandez a unei autorizaţii de export şi de îndeplinirea criteriilor cu privire la personalul şi infrastructura din Ucraina, a mai spus Rutte, fără a evoca un termen pentru aceste decizii.

Anunţul face în schimb posibilă rezervarea de fonduri şi personal pentru a pregăti avioanele în vederea livrării, a precizat guvernul olandez.

„Am vorbit cu Mark Rutte pentru a-i mulţumi guvernului olandez pentru decizia sa de a începe pregătirea primelor 18 avioane F-16 pentru a fi livrate Ucrainei”, a reacţionat pe X Volodimir Zelenski.

Olanda a trimis luna trecută primele sale F-16 americane la noua facilitate de antrenament pentru piloţi şi personal ucraineni din România, aminteşte Reuters.

Danemarca, Norvegia şi Belgia au anunţat de asemenea că vor furniza F-16 Ucrainei, după ce guvernul SUA a aprobat trimiterea lor pentru a combate Rusia, imediat după încheierea programului de pregătire a piloţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

18 Comentarii

 1. demontate a livrat deja Polonia, dar acum sectia de asamblare din baza aeriana de la Starokonstantiniv a fost deja distrusa cu doua kinjale.
  Altii la rand…

 2. Olanda sa presupunem ca le trimit aceste avioane ,dar au si aeroprturi ukrainienii ,sau tot de Romania se foloseste ?

 3. NU am nevoie de Ucraina care nu e decat o Colonie in plus….Daca vrem ca Romania sa mai fie Libera trebuie sa ne rugam sa invinga Rusia armatele invadatoare NATO….Doar Echilibrul militar intre Rusia si SUA poate aduce Pace si o Romanie Libera…fara Trupe si baze militare straine pe teritoriul Romaniei..

 4. Întrebare logică: vor avea F-16 dar nu o sa mai aibă piste de zbor funcționale, deci, de unde vor decola pentru a combate Rusia fără să implice statul respectiv în conflictul militar?

 5. Romania redevine Libera doar daca Rusia invinge NATO…Doar asa se reface Echilibrul Strategic care a asigurat Pacea 80 de ani…..Echilibru Strategic demolat de Expansiunea NATO la Est dupa 1990….SUA poate sa aduca tot Armamentul din Lume….Daca conventional nu mai face fata, Rusia inchide jocul cu o Lovitura nucleara gen Hirosima la Kiev…SUA nu pot replica nuclear, Ucraina nu e in NATO, iar SUA ar risca conflictul nuclear cu Rusia cu rezultate catastrofale pentru ambele tari….Occidentul joaca Ruleta ruseasca..

 6. De unde vor decola pt misiuni de lupta, cumva Romania? Astfel devenim parte in conflict, conform legilor razboiului. Multumim, Ciolannis!

 7. Palavre ! Rutte e pe făraș.
  Doar în ultima săptămână Rușii au doborât 4 avioane Urcace, așa că avioanele OlandeZe le vor ajunge Urcacilor o lună.
  Cel mult două, măRog…😂
  [°°°RumBurKaK – trolaK UrKaK – RumBurKaK]

 8. Route ăsta nu va mai fi mult la putere ,a pierdut alegerile.Ce naiba chiar nu sunteti la curent??

 9. Urcacania este terminata deja si nici macar sicriele astea zburatoare din anii 80 nu vor mai putea s-o aduca la viata. Occidentul cu aceste livrari de armament risca sa escaladeze acest conflict pana la izbucnirea celui de al 3 Razboi Mondial. Si chiar asta se va intampla. Ceea ce va duce la disparitia USA, UE si Israelui de pe harta. Aliluia.

 10. Și asta nu e tot, Zlensky a negociat amânarea plății datoriilor până în 2027.

 11. Pistele functionale nu e singura problema, un F16 are nevoie si de grupul tehnic pentru verificarea aeronavei inainte de zbor cu piese de schimb ssi personal calificat si grupul logistic pentru alimentare cu combustibil si incarcarea armelor cu munitie (proiectile, bombe,rachete). Dispunerea acestor grupuri in zona pistei le face foarte vulnerabile si prin scoatera lor din functiune avioanele sunt inutilizabile.

 12. Putin nici o secunda nu se va gândi și va bombarda pista de decolare unde va fi..nici îndoială..

 13. Până să poată fi operate de piloți ucrainieni, atâția câți mai există, Zelenski va fi istorie. Se știe că pregătirea personalului navigant, piloții, cât și a personalului auxiliar durează ceva timp, măcar un an, dacă ști engleza, dacă vorbești doar rusnaca, este mai greu. Mai este necesară o infrastructură serioasă la sol, aceste avioane fiind foarte pretențioase, începând cu pista de decolare, de care are mare grijă Putin, continuând cu cele necesare întreținerii, și a logisticii, aflate tot în grija lui Putin, așa cum s-a dovedit în cazul celorlalte feluri de armamente livrate Ucrainei. Așa că până în final povestea se va termina cam ca în cântecelul copilăriei cu cei 10 elefanți, care….până a rămas doar unul, și care va ajunge drept exponat , trofeu de război, în Piața Roșie din Moscova, alături de Leopard, de Abrams, și alte acareturi. Este drept că va face o gaură în bugetul de premieri ai armatei rusești, aceasta fiind nevoită să acorde multe recompense celor care doboară aceste păsări prețioase. Se cunoaște determinarea rusnacilor de a distruge tancurile vestice, pentru premiul gras cu care sunt stimulați.

 14. 20 de avioane la asa de mare tara sau front deschis de Rusia. F-16 nu e o simpla drona de 20-30.000€, mult mai mult de atat. O armada de oameni specializati, in spate numai sa le tina un functiune. Defectarea sau pierderea unui aparat, greu si scump de inlocuit, pe timp de pace dar in plin razboi si mai complicat. La MiG-29 sau aeronave sovietice se mai pricepeau si avea cu ce si cu cine sale repare, nu era neobisnuit in blocul estetic. La F-16 mai mult americanii se pricep si pot produce piese de schimb. Oricum avioanele din Olanda, noi sau putin folosite, nu sunt.
  Si la rusi si la ei, baza greul nu l-a dus armament avansat, tancuri T-90 tot alea vechi T-72, le capturau si le treceau dintr-o parte in cealalta, li se potriveau ca o manasa. Abrams, F-16 100%dependenta de americani sau NATO pentru Leopard.

 15. tot ce este american e scump si complicat ….ceva ca armamentul lui hitler…povestea cu f 16 e doar booster psihologic …singurele ajutoare pt ucraina sint doar rugaciuni fierbinti in genunchi pe coji de nuca sparta

 16. Olandezii joaca in locul lui Stan si Bran, care din păcate nu mai sunt? Radeam si noi de adevaratelea de politrucii olandezi de 2 lei. Daca aterizeaza eFurile 16 de frica rusilor pe mult indragita de admiratorii romani, ING BanING?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.