Un an de la prima vaccinare anti-Covid în România

Astăzi se împlinesc 365 de zile de când în România se făcea prima vaccinare anti-Covid. Până acum au fost administrate peste 15 milioane de doze de vaccin. Puțin față de țintele stabilite de autorități, ținte care au fost ratate una câte una.

120 de milioane de doze de hoţie

Până la 1 iunie, Guvernul își propusese să se ajungă la 5 milioane de persoane vaccinate, iar o țintă de 10 milioane a fost stabilită pentru 1 august.

Prima vaccinată, o asistentă medicală

În 26 decembrie 2020, primele 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns la Institutul „Cantacuzino”. O zi mai târziu, s-a dat startul campaniei de vaccinare. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Vaccinarea s-a făcut în etape. Primii care au beneficiat de vaccin au fost angajații din sistemul sanitar.

România donează aproape 1,3 milioane de doze de vaccin

În 28 decembrie, s-a lansat platforma pentru programarea online la vaccinare, care a fost asaltată în scurt timp de sute de mii de români.

În 15 ianuarie 2021, a început etapa a doua de vaccinare, cea care se adresa populației cu grad ridicat de risc: adulți cu vârsta peste 65 de ani, bolnavi cronic și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

În martie s-a dat startul etapei a treia, dedicate populației generale, astfel că din 15 martie au devenit disponibile listele de așteptare. În acea zi, autoritățile au anunțat că, până la ora 18.00, 47.000 persoane s-au programat la vaccinare, iar 353.332 persoane s-au înscris pe listele de așteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile.

„În cursul zilei de astăzi, ritmul de înscriere pe listele de așteptare a crescut de la 322 rezervări/minut în intervalul 09.00-10.00, la 1.243 rezervări/minut între orele 11.00-13.00, ajungând la un maximum de 3.657 rezervări/minut între orele 13:00-15:00”, anunța atunci CNCAV.

În 5 mai, autoritățile au anunțat că populația generală se poate prezenta direct la centre, fără programare, pentru vaccinare.

Din 2 iunie a început și campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani.

Vara a topit vaccinarea

Țintele stabilite de autorități au fost ratate una câte una. Până la 1 iunie, Guvernul își propusese să se ajungă la 5 milioane de persoane vaccinate, iar o țintă de 10 milioane a fost stabilită pentru 1 august.

„Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţinte: – până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; – până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane. Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinaţi, putem lua în considerare renunţarea la masca de protecţie. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectaţi măsurile de protecţie şi să mergeţi la vaccinare”, spunea în aprilie premierul de atunci Florin Cîțu.

Cîțu, marele importator

Ținta de 5 milioane de români vaccinați cu cel puțin prima doză a fost atinsă cu două luni întârziere, în 31 iulie 2021, iar cea de 10 milioane a rămas în stadiul de țintă și acum.

„Era o estimare, de fapt”, a spus Cîțu, la începutul lunii iunie, întrebat despre ratarea țintei.

Pe fondul relaxărilor și concediilor din timpul verii, tot mai puține persoane au ajuns în centrele de vaccinare.

Au fost zile în care se vaccinau mai puțin de 10.000 de persoane. Unul dintre recordurile negative a fost atins în 12 septembrie, când autorittățile au anunțat că în ultimele 24 de ore fuseseră vaccinate cu puțin peste 4.500 de persoane.

Doza 3, de la sfârșitul lui septembrie

În 28 septembrie a început administrarea dozei de rapel (doza 3) în România pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager.

În octombrie, autoritățile au avut întâlniri cu o delegație a OMS pentru a analiza motivele care stau la baza încetinirii campaniei de vaccinare.

DNA cercetează achiziția de vaccinuri. Reacții!

„Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022. Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale”, a transmis atunci CNCAV.

Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri, în octombrie campania de vaccinare s-a reînsuflețit.

Zi după zi, au fost bătute recorduri în ceea ce privește numărul de persoane vaccinate, astfel că în 27 octombrie s-a ajuns la aproape 151.000 de persoane vaccinate în 24 de ore.

Interesul pentru vaccinare a scăzut din nou în lunile noiembrie și decembrie, iar cifrele de acum arată că, de la începutul campaniei de vaccinare în România, peste 7,9 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, aproape 7,8 milioane au schema complete de vaccinare, iar apoape două milioane au și doza de rapel.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Asta a fost programul „dezvirginare grup vaccinuri” cu extindere si abonare. Oricum, se va alege praful de orice din Romania, castigatorii, daca pot spune asa, sunt vecinii bogati ai aeroporturilor si plavanii carora li se vor pune avioanele la dispozitie prin lege deja existenta, pentru ca la secunda doi in caz de dezastru sau razbel in Romania, pleaca fara a sopti sau urla o vorba, un sunet! Un an de la prima intepare, va mai trece un an de la prima dezertare prin zbor din Romania dezastrului bine facut pas cu pas.

  2. Inteleg ca, in mare, s-au folosit 20 milioane de doze de vaccin. Atunci de ce draku am cumparat 120 milioane?

  3. Un an de la íntâmpinarea cu surle și trâmbițe a unei lădițe transportată în gheață carbonică și păstrată la o temperatură de -80 de grade, în timp nu a mai fost nevoie de asemena proceduri iar cele 5 doze conținute de un recipient au devenit 6, intervalul între cele două înțepături a fost ‘adaptat’ pentru ca, în cele din urmă, să se decreteze ‘cocktailul’, prima doză la alegere iar cea de a doua musai Pfizer sau Moderna, adicătelea, mARN.

  4. Si care-i treaba?
    Ziua primului „vaccin” trebuie sa devina ziua nationala, „ZIUA VACCINULUI INEFICIENT” ?
    Iar Mihaela Anghel sa-i ia locul Ecaterinei Teodoroiu pe bancnota de 20 lei?
    Poate fi si subiect pentru o lucrare de doctorat: „Istoria vaccinarii degeaba anticovid in Romania”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.