Un „arc de fier“ al Rusiei în jurul Europei

Prin intervenția militară pe care o pregătește în Libia, Rusia încearcă să înconjoare Europa cu un „arc de fier“, într-un „mare joc“ de strategie, a cărui miză trece dincolo de interesele economice sau de problemele migrației și terorismului, avertizează într-un interviu pentru EUobserver amiralul Binelli Mantelli, fost șef al Statului Major al Armatei Italiene.

După intervenția militară din Siria, Moscova își îndreaptă atenția către Libia, un stat eșuat în care influențele sunt ușor de exercitat, mai cu seamă în lipsa unei politici coerente a UE și NATO, după intervenția militară ce a dus la căderea regimului Gaddafi. Libia este sfâșiată între două guverne (unul recunoscut pe plan internațional și unul dominat de miliții), între nenumărate triburi, iar cea mai bine organizată forță militară se află sub conducerea generalul Khalifa Haftar, care a reușit să pună stăpânire pe terminalele petroliere ale țării, controlând astfel principala sursă de venit.

Este contextul în care comandantul trupelor americane din Africa, generalul Thomas Waldhauser, a declarat pentru Reuters că între Rusia și Haftar este o legătură care „nu poate fi negată“, iar aceasta se face prin intermediul Egiptului, un stat care beneficiază din 1979 de ajutoare militare americane de miliarde de dolari.

Armata americană a informat că pe teritoriul egiptean, la granița cu Libia, a fost creată o bază militară rusă. Rusia a negat informația. „Sunt acolo și încearcă să influențeze acțiunile (din Libia), îi urmărim cu mare îngrijorare, iar, pe lângă partea militară, am observat și activități ruse în domeniul afacerilor“, a spus generalul Waldhauser. Sprijinul militar pe care Rusia îl oferă generalului Haftar este o lovitură pentru Statele Unite, pentru că, după ruperea legăturilor cu regimul Gaddafi, generalul libian a locuit mult timp în SUA, în Virginia, nu departe de sediul central al CIA de la Langley.

Intervenția amiralului italian Mantelli poate fi pusă pe seama atenției acordate de SUA flancului estic al NATO, în dauna celui sudic. Ea a venit cu o zi înaintea întâlnirii de vineri, la Bruxelles, a miniștrilor de Externe din țările NATO, prima la care va participa secretarul de stat Rex Tillerson. Pentagonul a anunțat joi că a început rotația unei brigăzi NATO în Bulgaria, România, Polonia, Ungaria și țările baltice. Este vorba de 4.500 de militari, 250 de tancuri moderne, transportoare blindate, care se vor roti la fiecare nouă luni în aceste state.

Reacția Rusiei a venit prin declarația ambasadorului la NATO, Alexander Grușko: „Cu siguranță vom răspunde total asimetric. Nu suntem observatori pasivi, luăm toate măsurile militare pentru a contrabalansa întărirea prezenței NATO, care nu este justificată“. În plus, Grușko a spus că orice inițiativă a NATO de a susține aderarea Ucrainei și Georgiei „va duce la explozia situației și va face ca Europa să fie aproape de o criză a cărei dimensiune este de neimaginat“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.