Un fel de ”shaorma”. Măsurile fiscale stimulează evaziunea. Unele sunt neconstituționale

Pachet cu măsuri fiscale lipsit de viziune, care stimulează evaziunea și mai  are și prevederi neconstituționale. Este motivul pentru care analistul economic Adrian Negrescu a spus despre măsurile propuse de guvernul Ciolacu  că sunt un fel de  ”shaorma cu de toate”.

„Luăm niște măsuri care nu fac decât să stimuleze evaziunea fiscală. De exemplu, creșterea TVA la tot ce înseamnă consum, inclusiv produsele cu zahăr, cafeaua pe care o bem la terasă, prăjiturile pe care le cumpărăm de la cofetărie, toate se vor scumpi semnificativ. Vă garantez că multe dintre micile afaceri de familie vor risca și vor încerca să nu mai emită bon, special pentru a reuși să vândă ceva în condițiile în care prețurile deja s-au dus mult în sus”, a explicat Negrescu.

Analistul a evocat discuția cu șeful unei multinaționale din domeniul băuturilor răcoritoare

”(…)am ajuns la consumul de acum 15 ani, adică românii au început să bea mai mult apă de la robinet, nu-și mai permit apă minerală, nu mai vorbesc de sucuri carbogazoase. Și să spunem că era bună viziunea asta: limităm produsele astea cu zahăr că dăunează sănătății. Numai că noi creștem TVA și la produsele ecologice, sănătoase, tradiționale românești. Și acolo creștem taxa, deci și acolo cresc prețurile”

Nu văd o viziune în această shaorma fiscală cu de toate. ”Nu există o logică. Una care să ducă la ce ne dorim cu toții: la creșterea capitalului, la un comerț și o creștere a consumului și la protejarea investitorului român, ba dimpotrivă”, a explicat Negrescu la un post Tv.

Impozitare dublă e neconstituțională. „La microîntreprinderi creștem de la 1 la 3% taxa pe afaceri, mai punem și o taxă câte 1% pe cifra companilor mari și te întrebi: ce ne dorim până la urmă?

”De la 1 octombrie vor să aplice tot ce ține de taxele care se referă la consum, adică creșterile astea de taxe în legătură cu produsele accizabile, creșterea taxelor în zona de vânzări de proprietăți – interesează foarte mult acest lucruri, că se scot foarte mulți bani de acolo, cel puțin pentru moment – și tot ce ține de consum. Celelalte, de la 1 ianuarie – creșterea impozitării la microîntreprinderi, taxa de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii și a băncilor. Acolo oricum e o chestie neconstituțională: ai dublă impozitare – taxă pe cifra de afaceri și taxă pe profit. Puteam veni aici cu o supraimpozitare ca-n sectorul energiei, să luăm modelul și să-l aplicăm pe sectorul bancar”, a conchis Negrescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Mai îmbuibaților hoți drogati săriți in sus că va impozitează Ciolacu piscinele cu apa cristalina? La pușcărie,ba!

  2. Impoziteaza Telecabina de la Busteni cu 19 la % . Si asa pretul e ridicat ! Doua calatorii cu Telecabina 200 de lei ! Oamenii merg cu Masinile pana la Piatra Arsa si coboară im jos cu Masinile spre Sinaia .

  3. Trebuie să fim siguri că se știa dinainte că dubla impozitare este neconstituțională și că nu va fi aplicată, mai ales că e vorba de mari companii. Este doar o mișcare electorală care va prinde la ignoranți. Uite ce sânge în instalație are Ciolacu, mai ceva ca Dragnea, impozitează marile companii. Praf în ochi. De marile companii nu se atinge nimeni că nu e voie de la partenerul strategic, de la doamna ambasadoare Kathleen și de la tușa Unssula15%. Sărăcimea trebuie impozitată atâta timp cât mai suflă producând CO2. Plus că inflația se va umfla brusc după măririle de salarii și pensii promise.

  4. nu prea inteleg daca mai mira pe cineva asta, masurile astea sunt luate de niste manelisti financiari/economici/culturali/educationali… in ziua de azi toata pleava facultatilor particulare a ajuns pe functii, oameni care s-au educat la PROstTeVad, Latrina3, Prima si La Be1… cu modele ca Gigi, Giovanni, si spurcatul ala de comentator de Turul Frantei care se vrea acum un fel de jurnalist/analist. Parlamentul e plin de escroci, si tot timpul apare scandalul cu pretul locului de senil sau derutat cotizat la partid, si de aia ajungi sa se legifereze de Guvern prin OUG-uri, si legi pe „asumarea raspunderii”

  5. „românii au început să bea mai mult apă de la robinet, nu-și mai permit apă minerală”

    Beau „apa plata” ca asa le recomanda toate doctorizdele la tv. Dupa care se mira ca n-au minerale si isi beau urina ca Csalash. Deh, automedicatie, ca Borsecul s-a dat la un pafarist care baga in ea gaze la greu. Beti apa minerala naturala, ca Valcele (mult fier) sau ca Tusnad Verde (Ca, Mg, Na, K, HCO) ! Sau beti apa naturala alcalina Aquavia sau Azuga. Ca sa va linistesc cu „controversele”, imi ud florile numai cu apa alcalina, o duc excelent. Vazand asta, o folosesc la kafia si la supe. Nu mai beau kafia altfel facuta, decat cu apa alcalina si green sugar, care nu schimba gustul la orice. Sanatate si excursii ‘n strainatate !

  6. Asta se întâmplă când este lăsat să conducă Guvernul Juma’de Cozonac. Sau 2 cozonaci, că nu îmi este clar. Maria Antoaneta, ai legătura…

  7. Imbuibatii cu piscine cu apa cristalina nu platesc impozite statului roman fiindca firmelelor cu tot cu palate si piscine sunt inregistrate in insule paradis fiscal. Legea este pentru restul lumii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.