Un fost jucător de la Everton a ajuns selecționer după ce a dat mită!

No Merchandising. Editorial Use Only Mandatory Credit: Photo by SPORTING PICS/REX (399216v) LI TIE - EVERTON VS LEEDS, ELLAND ROAD, LEEDS, BRITAIN - 2002 VARIOUS PREMIERSHIP FOOTBALL

Există și astfel de evenimente în lumea fotbalului care par desprinse dintre niște filme polițiste, dar ele chiar reprezintă realitatea, una care, din păcate, pe lângă multe alte lucruri deformează tot mai mult imaginea celui mai iubit sport. Un fost jucător al echipei de Premier League, Everton, s-a recunoscut vinovat și a prezentat tot filmul evenimentelor care i-au permis să ajungă unde își dorea, într-un grav caz de corupție privind obținerea postului de selecționer al unei reprezentative de pe continentul asiatic.

Fostul internațional chinez Tie Li a îmbrăcat tricoul albastru al echipei din Liverpool în sezonul 2002-2003, având 29 de prezențe. Era primul jucător chinez la nivel de Premier League, dar din păcate din sezonu următor jucătorul nu a mai repetat evoluțiile bune și timp de trei ani a făcut parte din lotul lui David Moyes, fără a intra un minut. Tie Li a trecut la antrenorat în anul 2012, fiind în două rânduri antrenor secund la echipa națională, unde edra visul să ajungă. Și a reușit până la urmă, în 2019, dar numai după ce a dat mită consistentă președintelui federației și secretarului general al acesteia. Acum fostul internațional se află în detenție sub acuzația de corupțoe și mărturisește totul în cadrul unui documentar al televiziunii naționale.
Totodată el face și alte declarații care aduc la lumină o curupție ininmaginabilă în fotbalul din China, care acum câțiva ani devenise noul Eldorado al fotbalului.
Antrenorul, aflat în acest moment în detenţie provizorie pentru fapte de corupţie, a dezvăluit și faptul că a contribuit și la trucarea unor meciuri, pe vremea când se afla pe banca tehnică a unei echipe de club. De asemeni, a ajutat mai multe echipe să promoveze din eșalonul secund, în cel de elită, prin cumpărarea mai multor meciuri.
Regret enorm. Ar fi trebui să rămân cu picioarele pe pământ şi să urmez calea corectă. Sunt unele lucruri, care, la vremea aceea, erau practici obişnuite în fotbal.
Tehnicianul a avut nevoie de ajutorul oficialilor fostului club la care antrena, Wuhan Zall, pentru a interveni în favoarea sa la Federația Chineză de Fotbal (CFA).
În povestea sa, Li a mărturisit că a trebuit să ofere 255.000 de euro mită către Xuyuan Chen, preşedintele CFA în acel moment și că a mai fost nevoit să achite și 128.000 de euro secretarului general din cadrul aceleași organizații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Specific Capitalismului (= Lupta salbatica pentru supravietuire si imbogatire ) = mita , spaga , crima ,super-exploatarea resurselor si a fortei de munca , secatuirea Terrei , incendierea , denuntul , suspicionarea – sunt la la temelia acestui sistem socio-politic bolnav .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.