Un Green Deal european căzut din Lună

UE are un Pact Ecologic European prin care să ajungă la zero emisii de carbon până în 2050. Bruxellesul transmite că acest plan nu poate avea succes decât dacă toate statele membre îl vor respecta. Tot de la Bruxelles se spune că acest plan nu poate avea perdanți, ci doar câștigători, căci Pactul nu va funcționa decât dacă toți vor avea de câștigat, că nu trebuie să se ajungă în situația în care o țară pierde locuri de muncă și alta câștigă locuri de muncă de pe urma aplicării Pactului. Președinta Comisiei Europene spune frumos că ”nimeni nu va fi lăsat în urmă”, că vor muri ramuri industriale, dar vor fi create altele.  Mai ieri, Cristian Bușoi repeta după Ursula von der Leyen și spunea că susține ”o tranziție justă și incluzivă, care să nu aducă deservicii și dezechilibre economice niciunei țări a UE”. Numai cuvinte frumoase, numai orizonturi luminoase și o Planeta sănătoasă și verde putem vedea din Pactul Ecologic.

Însă sunt economiști care nu văd lucrurile astfel, nici pentru Europa și nici pentru America, acolo unde aripa progresistă din Partidul Republican a propus un New Green Deal parcă și mai rupt de realitate decât cel european – zero emisii de carbon în zece ani. Iar printre cei mai fermi critici ai acestor pacte ecologiste sunt reprezentanții școlii austriece. Ei nu sunt niște ”negaționiști” ai încălzirii climei, dar nu sunt nici prozeliți ai noii religii verzi impuse de sus prin pacte constrângătoare sau prin turnee mult mediatizate ale unei misionare adolescente din Suedia. În spatele Pactului Ecologic pot sta mult mai multe decât nobilul obiectiv de a salva Planeta.

Mai jos, o vedere critică a Institutului Mises asupra Pactului Ecologioc European.

Caracteristica politicienilor de stânga de astăzi este că vor înlocuirea a ceea ce funcționează cu ceea ce sună bine. Politica modernă, fie ea din SUA sau din Europa, se rezumă la distrugerea a ceea ce a avut chiar și un minim succes, totul pentru a-i satisface pe zeii ortodoxiei progresiste. Cel mai bun exemplu sunt combustibilii fosili, o sursă de energie care ne-a scos din mizerie și întuneric și ne-a dat o prosperitate pe care lumea nu a mai cunoscut-o. Ce vor să facă progresiștii? Vor să folosească confiscarea, favoritismul, centralizarea și coerciția pentru a combate schimbările climatice. UE va atinge acest obiectiv prin marele proiect inutil numit Green Deal, Pactul ecologic european.

Ce este Pactul Ecologic European

Este ceva mai realist decât versiunea lui americană, care își propune ajungerea la zero emisii de dioxid de carbon în doar zece ani, față de UE care își propune să ajungă aici în 30 de ani. Însă ăsta este poate cel mai bun lucru pe care îl putem spune despre această propunere, care a fost aprobată de Parlamentul European, deși unii politicieni au cerut să fie incluse ambiții și mai mari. În mare, Pactul Ecologic este o politică economică proastă care va afecta și așa greaua situație a Europei și va accentua scăderea creșterii economice.

Pactul Ecologic începe cu examinarea de către Comisia Europeană a directivelor și regulamentelor și apoi se trece la modificarea lor pentru a le alinia la noile obiective climatice ale UE. Dacă vă gândeați că acquis-ul comunitar este și așa stufos, așteptați să vedeți ce va rezulta până în martie 2021, când birocrații vor prezenta pachetul de legi etatiste. Cel puțin Marea Britanie nu va trebui să i se supună.

Ei vor să implementeze o economie circulară, una care să sublinieze sustenabilitatea modului în care sunt produse bunurile în Europa. Obiectivul este de a consuma mai puține materiale și de a asigura o mai mare refolosire și reciclare.

Ca și Noul Green Deal american, programul UE vrea să ”dubleze sau să tripleze” rata de reabilitare a clădirilor. Astăzi, procentul reabilitării este de 1%, deci pentru a-l majora considerabil va fi nevoie de o mulțime de intervenții și ordine care să asigure că aceste clădiri vor fi mai eficiente energetic.

O altă prevedere ține de introducerea de tarife suplimentare pentru țările terțe care nu vor să-și reducă emisiile cu efect de seră cu o viteză comparabilă cu cea a UE. Un alt aspect este clientelismul care transpare din amplioficarea parteneriatului public-privat pentru susținerea cercetării și inovării în zona tehnologiilor care să duca la oțel ecologic, la baterii verzi și la o folosire mai bună a îngrășămintelor de către agricultori.

Un cuvânt des întâlnit în planul Comisiei este ”promovare”. Oficialii UE vor să ”promoveze” alternative sustenabile de carburanți, să ”promoveze” vehiculele electrice. Vor să ”promovez” produsele agricole obținute fără defrișări. Să ”promoveze” reducerea transportului aerian și să susțină transportul de marfă feroviar și pe apă. Promovare este un eufemism pentru coerciție.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, crede ca pentru Europa a sosit ”momentul pasului pe Lună”. ”Nu avem încă toate soluțiile. Astăzi este începutul unei călătorii. Este momentul european al omului pe Lună. Obiectivul este să împăcăm economia cu planeta noastră și să le facem să producă pentru oameni”.

Cât va costa?

Noul Green Deal din SUA este estimat la 93.000 de miliarde de dolari. Pactul Ecologic European va primi un sprijin UE de 1000 de miliarde de dolari. Însă nu acesta este costul total. Aceștia sunt banii considerați necesari pentru a pune lucrurile în mișcare. Bilanțul final va fi cu mult mai mare.

Dar mai este un cost – impactul asupra industriilor. Analiștii trag semnalul de alarmă și spun că afacerile vor fi afectate grav de ambițiile decarbonizarii și de accentul pus pe sursele regenerabile. Un exemplu este cărbunele.

Cărbunele este pe moarte, iar primul său inamic a fost chiar piața liberă. Însă moartea cărbunelui este grăbită de stat, deși continuă să aibă o piață importantă în Europa de Est – în termeni de consum și producție. Deși industria minieră s-a redus treptat, ea mai oferă încă zeci de mii de locuri de muncă și se estimează că în următorul deceniu vor rămâne fără slujbe 160.000 de oameni, din cauza proiectului european.

Mai trebuie să ne gândim și că acest plan ecologic este o împunsătură pentru Rusia. În ultimii ani, Rusia a început să exporte multă energie în Europa. Dominația Moscovei în industria energetică a fost atât de mare, încât a construit mai multe conducte, pentru a obține o cotă și mai mare din piața de gaz a Europei. Dacă Pactul Ecologic va deveni lege, atunci aceste conducte ar putea fi abandonate, din moment ce nu se mai încadrează în standardele strategiei climatice.

Cel mai mare cost ar putea fi creșterea economică. ”Acest Green Deal este cea mai importantă schimbare în politica energetică europeană din ultimii 20 de ani. Companiile din acest sector nu trebuie să subestimeze problemele care vor veni”, scrai Nick Butler in Financial Times.

Clar, simplu și greșit

Orice propunere pentru lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru salvarea planetei se bazează pe concetrarea puterii și pe expansiunea agresivă a implementarii regulamentelor și a constrângerilor. Birocrații nu vor să lase piața liberă să vină cu soluții inovatoare pentru problemele climatice. Ei lasă să se înțeleagă că planeta este prea importantă pentru a fi lăsată în seama locuitorilor ei. Doar guvernele și cei pe care guvernele îi selectează pentru contractele publice, doar ei pot fi prietenii cei mai buni Mamei Natură. Din nefericire, aceasta abandonare al inovației și a a industriei, un lucru cu care de altfel ne-am obișnuit în Europa, va fi un nou pas către ruinarea Europei. Așa cum scrie H. L. Mencken, «pentru fiecare problemă complexă există un răspuns, care poate fi clar, simplu și gresit». UE știe prea bine asta.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

9 Comentarii

  1. Bun, in regula; intelegem ca dementa tip Savonarola (si a alto multi alti reprezentanti ai patologiei europei vestice) se aplica azi prin intermediul unor gunoaie imbruxeleze care nu pot trece de stadiul ipsatiunii frenetice rezultata inclusiv din cosangvinizarea si involutia mentala a germanilor, nordicilor si anglo saxonilor. Este de neinteles insa cum rasaritenii nu produc decat niste slugi naimite de acesti imbecili vestici. Fie psd , pnl sau derbedeii mai prpaspeti, usr/+, produc tone de cretini nonintelectuali gata sa ne umileasca sub stindardul neo-marxisto-enviromentalist. Cat de usor ne vindem noi, de la filozofi ce-si studiaza penisul si pana la redusi mintal, navigator de feisbuc/instagram… imi doresc sa traiesc vremurile cand cretinii astia vor realiza la ce au subscris

  2. Institutul Mises, @florian, şi altor ca ei care văd tot felul de conspirații, planuri ascunse de control al economiei prin green deal şi susținătorii lui. Dar ei refuză să vadă că poate şi companiile petroliere, de gaz şi cărbune au şi ele strategii ascunse de a controla economia mondială şi că acordul green deal le stă ca un ghimpe în coastă şi le zdruncină hegemonia economică mondială Pe care o dețin de aproape un secol. Poate că adevărații farisei neo-marxişti sunt chiar aceşti proprietari sau acționari majoritari de la companiile petroliere internaționale cu tentacule întinse pe toate continentele prin demența lor vor să-şi maximizeze profitul sau multizeciledemiliardele pe care le fac anual, ducând în derizoriu încălzirea globală sau schimbarea climatică. Pt oameni ca @florian şi cei care reprezintă institutul Mises propun dublarea emisiilor prin arderea combustibilor fosili în următorii 30 de ani anularea de îndată de punere în aplicare a green deal, sunt aproape sigur că o mare parte din politicieni(majoritară să zicem peste 80%) din SUA, UK şi UE vor asculta de propunerea mea.

  3. Bun program acest Pact ecologic european. El va trebui să aibă Motto: “Și la vară cald.“

  4. @Vegeta – Dar nu este vorba despre nicio conspiratie, baietii astia imbruxelezi o fac pe fata; si cu siguranta nu ma dau in vant dupa „chietrolishti”; dar intr-adevar, cu ajutorul acestui petrol omenirea a avansat tehnologic si sunt de acord cu tine: nu neapart si moral a evoluat. Sunt inebunit cand vad defrisarile, smogul si toate neajunsurile suprapopularii cu de toate: de la oameni si pana la sticle de plastic. Nu cred ca mi-as da viata pt balene, dar te asigur ca daca as fi avut oportunitatea, as fi ajutat cumva ca acestea sa profite de un mediu oceanic mai bun. Problema este alta: te-ai uitat la filmele cu discursul lui Hitler? Ei bine, omul era vizibil scelerat, diliu. Te uiti la animalele astea care promoveaza enviromentalismul? Au privirile fixe, discursul de lemn (exact ca pe vremea comunistilor) si debordeaza de fanatism. Asa cum dementul de Savonarola a facut un rau urias Bisericii, asa demntii astia fac un rau incomensurabil ideii de salvare a mediului. Sunt fanatici, sunt scelerati, sunt inculti si rai. Si in spatele lor se ascund viitorii profitori ai „noii lumi”.

  5. Companiile austrice bune prietene cu Werner s-au băgat și el în pactul ăsta?

  6. Pana in 2050 mai moare magaru’, mai crapa samaru’… Europa va fi si mai islamizata, millenialsii vor fi la butoane, populatia Terrei se va apropia de 10 miliarde (jumatate din ea in China si India)… „UrSULA von der Prefectura” vorbeste si ea discutii, in loc sa treaca la cratitza eco pe jar, in resedinta eco din pestera !

  7. Bruxelles n-a aflat că economia dirijată, decisă de niște unii, de la centru, de partidul unic, a eșuat demult.

    Cum a murit comunismul așa se duce și globalismul. Șoros e din ce mai radical din disperarea că va eșua, la fel ca în 1989 comunismul.

  8. Suma de dictatori fanatici în Europa, actualmente : Macron – care-a fost ieri la „capatâiul lui Mont Blanc” , unde sa tina o … cuvântare (tipul fiind obisnuit cu logoreea si inutila, si enervanta) -, Angela Merkel si fanatica de Ursula von der Leyden, ultima belea publica-n data, Yannick Jadot, europarlament „verde”, dupa Daniel Cohn Bendit, altul. Lista fiind fara sfârsit. De ce n-au trimis respectivii nenorociti avioane sa stinga focurile-n Amazonia, daca voiau aer curat? de ce nu depolueaza râurile? de ce distrug parcurile si taie masiv padurile? de ce betoneaza, respectivii criminali, în loc sa-si opreasca „dezvoltarea” cancerigena, fiindca betonu-i cancerigen? de ce le-au sustinut razboaiele lui Bush-Obama, soldate cu dezertificari si-un numar imens de imigranti? de ce nu investesc în Africa ramasa fara apa? ce-i asta? „încalzirea planetei”, si-nca „din cauza omului” = imensa gogorita. A-nghetat, o data, fara om, în tertiar, si tot fara om ca factor decisiv se-ncalzeste-acuma. @florian : si tu, cum esti? scrii sloganuri, aiurea. Cu „Savonarola” si-altele de care n-ai habar. Neavând dreptate decât într-o singura privinta : c-asa-zisii „Verzi” fanatici, dictatori imbecili, îi fac rau, nu bine, pamântului.

  9. Tovarăşii au vrut doar un deal din „…ă brânză oile-s la muncie”. Adică ei fură pădurile în continuare şi proştii plătesc oalele sparte. Orbeşti de atâta cenuşe

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.