Un laureat Nobel te învață cum să economisești!

Italianul Giorgio Parisi, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 2021, a sugerat că pregătirea pastelor fără flacără poate permite o scădere a consumului de energie, măsură ce s-ar putea dovedi utilă pentru a face economie în actuala situaţie de criză energetică, transmite EFE.

Într-o postare pe Facebook, Parisi a explicat că, odată ce apa începe să fiarbă, se pot adăuga pastele, se lasă la fiert două minute, după care se stinge focul, iar ”pastele fierb pasiv”, datorită căldurii reziduale.

Parisi, cercetător la Universitatea Sapienza din Roma, a calculat că în acest mod se economisesc ”cel puţin 8 minute de consum de energie”.

”Cel mai important este să puneţi capacul, se pierde multă căldură prin evaporare. După ce fierb pastele, dau focul la minimum, ca să fiarbă foarte puţin fără să consume. La fel puteţi încerca să stingeţi focul, aşa cum se sugerează în această postare, care nu este a mea (…) şi pe care nu am făcut altceva decât s-o redistribui. Evident, aşa consumaţi mai puţin gaz şi pastele tot se fierb”, comentează el.

Dezbaterea despre cum să se fiarbă pastele fără să se risipească energie nu este nouă, comentează EFE. În urmă cu câteva luni, asociaţia Unione Italiana Food, care îi reprezintă pe fabricanţii de paste, a transmis că acoperirea oalei cu un capac în timpul fazei de fierbere accelerează procesul de gătire şi permite economisirea ”a până la 6% din energie şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon”.

Asociaţia citată explica totodată că stingerea focului după două minute de fierbere, lăsând capacul pus, presupune o economisire energetică şi a emisiilor de CO2 care poate ajunge până la 47%.

”Cu un consum mediu de 23,5 de kilograme de paste pe cap de locuitor, fiecare italian ar economisi până la 44,6 kw/h, 13,2 kilograme de emisii de CO2 şi 69 de litri de apă pe an”, calcula Unione Italiana Food.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

36 de Comentarii

  1. Hahaha, la iarna veti face dus cu caldura reziduala de pe teava. Vreti economie, tineti apa de fiert in temperatura din bucatarie > de 20’C, nu alimentati oalele direct de la retea < 6'C, diferenta este economie.

  2. Cum mortii ma-sii a luat asta premiul Nobel. Dupa cum zice, e absolvent de scoala ajutatoare. Sa-si bage el pastele ” undeva ” si sa le fiarba!

  3. Le cam știam din copilărie toate aceste “trucuri” fară ca bunicii și părinții să fi luat premiul Nobel pentru fizică. Economisirea, apei, a mâncării, cumpatarea erau în firea oamenilor. Inclusiv apa decspalat vase, nu se foloseau detergenți se dadea la porci cu resturile de mâncare, deși era ruși să nu mânânci tot din farfurie. Societetea de consum nu au descoperit-o și preamărit-o ca motorul bunăstării și al progresului românii sau unguri!

  4. Superbă știre, dar…să-l înțelegem și pe dl. Parisi, laureat Nobel pe economie la fizică. La câți cozonaci copți la soare mănâncă dânsul, e firesc să treacă acum la macaroane fierte la foc stins.
    Atenție, pentru adepții d-lui Parisi, am o rețetă de cascove prăjite, de o să vă pe degete ca Grivei pe.
    O fac publică numai la schimb cu premiu Nobel, imiati, dar nu mai mult de două-trei ori pe zi!

  5. Si pentru ca n-am Nobel, doar scoala generala nr.2 din Agnita, alimentati oala cu apa calda din centrala, se consuma mai putina energie in centrala inchisa decat in aer liber si oala ca radiator. Je suis DAria !

  6. Ăsta a luat premiul nobel pentru fizică?…o fi făcut fizica cu suplinitorul din sibiu…
    Până unde poate merge crestinismul la oameni, mi-ar fi rusine să ies pe sticlă cu asemenea declarații, stai dracului în cocina ta nenorocitule …asta-i ca bancul ala cu bulă care vindea frigidere la polul nord!!…
    Stați c-o să apară Fritz pe sticlă să ne recomande conform fizicii,că temperatura în case să nu depășească punctul de topire al gheței…
    Criogenia salvează România!!!

  7. De ce nu da sfaturi pentru bogatii lumii si pentru politicieni,ci numai pentru cei care mananca paste mai tot timpul . Ce reduceri de CO2- s-ar face daca nu s-ar mai folosii iahturile,avioanele personale,incalzitul apei pentru piscinele interioare,incalzitul castelelor,vilelor cu peste 15 camere.care multe sunt nelocuite,micsorarea numarului petrecerilor si dineurilor cu sute de invitati si mancaruri sofistica ,cu produse aduse cu avioanele de peste mari si tari. Da ,aceia ,nu trebuie sa stea cu ochii pe ceas,sa calculeze cate minute sta oala cu paste pe aragaz si cat gaz economisesc. .In mintea acestui om inteligent,nu mai exista substante toxice periculoase,care sunt eliberate in aer,deversate in ape sau introduse in alimentatia omului [formaldehida,AL,cianuri ,acizi ,pesticide,insecticide amoniac etc] si care sunt daunatoare omului si naturii ,ci numai CO2 ,care este considerat cel mai periculos dar care poate fi absorbit de copaci.Daca iei premiul Nobel,nu inseamna ca ai caracter si constiinta.

  8. si noi am pregatit la Oxford o teorie cvare va reinoi stiinta moderna
    si vom lua premiul NOBEL in grup (donandu-l saracilor din City )!

    O asa mai auzitzi de noi ! …
    Apropos teoria noastra va revolutiona energia prin ardere rapida la VARF :

    ” TEORIA CHIBRITULUI ! ” … curand in revistele de specialitate …japonezii au deja cumparat PATENTE
    California o vrea ca sa poata alimenta TOATEEE masinile electrice (de alimentat zilnic seara, se stie ) LA ACEEASI ORA !

    Nu uitati sa dati mai departe ..de la OXFORD : ” Teoria chibritului !” … revolutionara … GREEN DEAL …etc.

    SO LONG U-LONG ! :*

  9. „”Cu un consum mediu de 23,5 de kilograme de paste pe cap de locuitor, fiecare italian ar economisi până la 44,6 kw/h, 13,2 kilograme de emisii de CO2 şi 69 de litri de apă pe an”, calcula Unione Italiana Food.”

    Cat or sa consume daca fac si ce le zice desteptul asta maaronar ca ei, al lor
    si daca-si reduc mncarea la JUMATATE ?
    La asta nu s-a gandit NOBEL-iatul ?
    la faptul ca daca isi reduc mancarea la jumatate pot …tot doi vecini gati la aceeasi oala ?
    Bun … ca vechi KOLHOZ-ist i-as putea spune ca … desi n-am decat cateva doctorate (pe bune!) …si n-am premiul NOBEL
    CEL MAI IEFTIN AR iesii MACARONARII
    daca ar face minacarea la CAZAN … tot doua strazi la un ceaun … sa vezi atunci …megawatii !
    Ce fizica a studiat asta cand NU stie ca o mie de oale marunte
    consuma mai multi megawati decat un CAZAN de KOLHOZ ?

    GRESESC ?
    🙁

  10. Mascariciule CUM ITI permiti
    sa dai sfaturi comuniste unui savant occidental
    unui noebeliat PREMIUNM ?

    A-socialule ! 🙁
    (unde ti-e respectul fata de authoritate bre … bizonule ! ciocul mic si la … CAZAN ! asa te vrea UE ! 🙁 )

  11. ar fi de 2-oua premii NOBEL !

    Daca publica cehstia cu … 2-oua strazi al un cazan
    mai primeste NOBEL-ul odata
    de data asta pentru … ECONOMIE !

    [nu le mai dati idei la IDIOTII astia SAVANTI ! 🙁 ]

  12. viki > tu n-ai invatat la scoala ca CO2 este hrana plantelor care sunt hrana Pamantului ? Vrei sa ne lasi fara ele ? Ai vazut in pandemie cum s-au curatat canalele din Venetia in doar cateva luni ? Mai usor cu turismul inutil, romanii degeaba se duc pe afara, cand se intorc isi reiau obiceiurile de la granita, in primii 10m.

  13. Ma tem ca asta va insemna sfarsitul erei palincii, ca aia se fierbe de doua ori.

  14. Ăștia sunt normali, după ce ne au mințit ani la rând cu descoperirile lor,tot ei ies în față cu tupeu și mănâncă rahat așteptând ca noi săi m-ai credem,Ei trebuie aruncați la groapa istoriei.

  15. Si daca vreau sa Mananc Sarmale ? Cat trebuie sa las sa fiarba ? O Ora ? Doua Ore ? Si asa avem Gazele la Comun nu avem Contoare de Gaze si chiar daca Nu consum Gaze , tot Platesc Gazele !

  16. Cel mai Bine , Prajeste Ouale cu Lupa la Soare ! Nu consuma Gaz deloc !

  17. Tipul ăsta și alții ca el or fi citit „Știință și Tehnică din anii ’80. Era „cum să pregătești sarmalele cu economie. Acolo se puneau la fiert, apoi se puneau într-o pătură/perne.dune etc. Se țineau jumătate de oră, apoi iarăși se puneau la fiert și tot așa vreo 3-4 ore. Elegant, nu? Să le mai dăm „idei”: școala s-a redus în ;oc de o oră erau 45 de minute și 5 minute pauză. Se numeau module. La facultate, orele se terminau obligatoiu la ora 17. Trebuiat stinse lămpile în sălile de clasă, laboratoare, etc. Elevii și studenții erau trimiși acasă. Și acum marea economie. Într-o sală de clasă erau 30 de elevi (sau 80-100 de studenți la cursuri – atunci se chiulea mai putin) unde aveai între 6 și 12 neoane (depinde de mărimea sălii – poate mai multe), dat mulțimea de elevi și studenți pleca spre casă unde aprindea fiecare cel puțin un bec (mă rog, în cămine un bec la 2 persoane sau mai multe 2-5 în functie de cameră). Faceți o socoteală!!! Calđură era poate la centrala termică, în rest apa până în 40 de grade și caloriferele nu puteau încălzi mare lucru. Noroc că la tv erau doar două ore la care nu prea se uita nimeni (mai degrabă la bulgari, sârbi, unguri). Vremuri faine, ce ziceți? De Nobel chiar!

  18. Și după ce s-a ghiftuit cu macaroane nefierte în apă călâie, îmbogățite, un pic, cu prosciuto de greieraș, să dea o fugă până la Torino, că Juve joacă în Liga Campionilor. Seara, în nocturnă, evident. Că unde e valoare…
    Totul pentru Europa! Totul, până la fotbal.
    SLAVA!

  19. Nu râdeți tovarăși, că așa este ! Nu râdeți tovarăși, e cam nasol, de acum încolo trebuie sa gândim !
    Firma Engie face niște concursuri pentru idei despre economisirea energiei; conform regulamentului ideea trimisă acolo devine automat proprietatea firmei și o poate folosi cum vrea ea fără să menționeze autorul. Noi vrem numai subvenții, iar consumul să rămână la fel că înainte, că și cum nu ar exista nicio criză. Mda, gânditul e meserie grea !

  20. „daca vreau sa Mananc Sarmale ?”

    Sarmalele Reci, este si o formatie cu numele asta.

  21. Tomlin,nu ai inteles nimic din ceea ce am scris,mai citeste odata.M-am referit la faptul ca toata lumea isi indreapta atentia catre Co2 , pe care il considera periculos.dar care poate fi absorbit de copaci],, daca ii avem ,,],eliberand apoi oxigenul, in loc sa-si indrepte atentia spre substantele toxice periculoase care afecteaza ecosistemul.

  22. De drac nu mancati sunca,costita,slanina si carnati afumati?
    Nu trebuiesc incalzite deloc

  23. Domnu’ laureat… Pe moment mai avem voie sa mincam paste. Dar ce ne facem cind Coana Ioropa ne va obliga sa trecem pe insecte? Gindacii si greierii cum ii preparam? Sau ii mincam raw-vegan, ca tot e la moda?

  24. Eu zic una și mai tare.Să-si ia un decompresor cu manivelă, să videze oala și s-o țină între picioare.Dacă vidul e suficient de înaintat, fierb tăițeii și la 20 de grade, măcar atât scot cracii de italiancă „Antonio fa caldo”.Dupa x minute dau drumul la aer înăuntru și mănânca un sandvici.Eu mi-aș da tata lu nobel pentru „invenția” asta.Unde mai pui că înjumatățești carbonul daca dai la mandravela cu rândul.Numai sa nu mănânci fasole și să scapi alt gaz cu efect de seră dacă te forțezi prea mult

  25. Ideia cu …doua strazi la un ceaun/cazan de kolhoz
    nu e economic rea !
    Savini trebuie sa intrebe SOVIETUL dela Bruxelles daca le dau fonduri europene pentru CEAUN ca apa au ei in Italia !

    Viitorul e oricum , dupa DAVOS, … LA COMUN !
    … de ce n-ar incepe „energetic” cu cazanul (pana fac „social”, prin „fierberea broastei” KOLHOZUL) ?

  26. „Grivei spune:
    6 SEPTEMBRIE 2022 LA 18:34
    De drac nu mancati sunca,costita,slanina si carnati afumati?
    Nu trebuiesc incalzite deloc”

    Eu nu inteleg de ce nu trec toti in UE nu doar FRANTA 🙁 la … COZONAC 😀 !
    Stime de Antoanetta ca nu aia de-l manca (pe cozonac) vor MJRII din 🙁 cauza lui ….

  27. Auzi bree, fierberea aia la presiune scăzută se cunoaște demult în munții Anzi din America . Acolo sus, cartofii se gătesc doar copți pentru că apa fierbe la 70 de grade dar asta nu înseamnă că și cartofii sunt fierți . Așa îți dau și eu o idee pentru uzul tău personal : umpli cada cu sifon și când intri să vezi cum începe să clocotească ; merită să încerci. !

  28. Aragazul consuma infim in comparatie cu centrala pentru incalzirea locuintei, adica ce a spus “geniul” ala despre pastele care se fac singure in oala e irelevant. Sa ne explice “geniul” cum incalzim locuinta tinand centrala inchisa. ?

  29. @crocodilul satului ai perfectă dreptate. ? cred că asta va fi bulgărele de zăpada ce se rostogolește la vale și va mătura „elitele politice”.

  30. N-ai citit tot.@Postăkel.După ce-ai fierto-ntre cracii bașoaldei, halești un sandvici.Cât despre baia cu sifon, e splendidă ideea, ți-aș da premiul lu bunicu lu’ Nobel pă ea da’ o superi pe Greta că sifonu’ e cu codoi!Nu mai bine pui mandravela să facă bule și faci baie îmbrăcat? Sau cu câinele, ca englejii? Și nu e mai bun un duș sub umbrelă, ca sa nu consumi prea multa apă și să nu răcești? Mă gândeam și io, așa ca un laureat…

  31. vmu ,cand nu era pasta de dinti se spalau pe dinti cu sare.Se punea sare pe deget si se frecau dintii.Aveau dintii albi cum avea Kunta Kinte !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.