Un laureat Nobel te învață cum să economisești!

Italianul Giorgio Parisi, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 2021, a sugerat că pregătirea pastelor fără flacără poate permite o scădere a consumului de energie, măsură ce s-ar putea dovedi utilă pentru a face economie în actuala situaţie de criză energetică, transmite EFE.

Într-o postare pe Facebook, Parisi a explicat că, odată ce apa începe să fiarbă, se pot adăuga pastele, se lasă la fiert două minute, după care se stinge focul, iar ”pastele fierb pasiv”, datorită căldurii reziduale.

Parisi, cercetător la Universitatea Sapienza din Roma, a calculat că în acest mod se economisesc ”cel puţin 8 minute de consum de energie”.

”Cel mai important este să puneţi capacul, se pierde multă căldură prin evaporare. După ce fierb pastele, dau focul la minimum, ca să fiarbă foarte puţin fără să consume. La fel puteţi încerca să stingeţi focul, aşa cum se sugerează în această postare, care nu este a mea (…) şi pe care nu am făcut altceva decât s-o redistribui. Evident, aşa consumaţi mai puţin gaz şi pastele tot se fierb”, comentează el.

Dezbaterea despre cum să se fiarbă pastele fără să se risipească energie nu este nouă, comentează EFE. În urmă cu câteva luni, asociaţia Unione Italiana Food, care îi reprezintă pe fabricanţii de paste, a transmis că acoperirea oalei cu un capac în timpul fazei de fierbere accelerează procesul de gătire şi permite economisirea ”a până la 6% din energie şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon”.

Asociaţia citată explica totodată că stingerea focului după două minute de fierbere, lăsând capacul pus, presupune o economisire energetică şi a emisiilor de CO2 care poate ajunge până la 47%.

”Cu un consum mediu de 23,5 de kilograme de paste pe cap de locuitor, fiecare italian ar economisi până la 44,6 kw/h, 13,2 kilograme de emisii de CO2 şi 69 de litri de apă pe an”, calcula Unione Italiana Food.

 

 

Recomanda 4
Author

11 Comentarii

  1. vmu ,cand nu era pasta de dinti se spalau pe dinti cu sare.Se punea sare pe deget si se frecau dintii.Aveau dintii albi cum avea Kunta Kinte !

  2. N-ai citit tot.@Postăkel.După ce-ai fierto-ntre cracii bașoaldei, halești un sandvici.Cât despre baia cu sifon, e splendidă ideea, ți-aș da premiul lu bunicu lu’ Nobel pă ea da’ o superi pe Greta că sifonu’ e cu codoi!Nu mai bine pui mandravela să facă bule și faci baie îmbrăcat? Sau cu câinele, ca englejii? Și nu e mai bun un duș sub umbrelă, ca sa nu consumi prea multa apă și să nu răcești? Mă gândeam și io, așa ca un laureat…

  3. @crocodilul satului ai perfectă dreptate. ? cred că asta va fi bulgărele de zăpada ce se rostogolește la vale și va mătura „elitele politice”.

  4. Aragazul consuma infim in comparatie cu centrala pentru incalzirea locuintei, adica ce a spus “geniul” ala despre pastele care se fac singure in oala e irelevant. Sa ne explice “geniul” cum incalzim locuinta tinand centrala inchisa. ?

  5. Auzi bree, fierberea aia la presiune scăzută se cunoaște demult în munții Anzi din America . Acolo sus, cartofii se gătesc doar copți pentru că apa fierbe la 70 de grade dar asta nu înseamnă că și cartofii sunt fierți . Așa îți dau și eu o idee pentru uzul tău personal : umpli cada cu sifon și când intri să vezi cum începe să clocotească ; merită să încerci. !

  6. „Grivei spune:
    6 SEPTEMBRIE 2022 LA 18:34
    De drac nu mancati sunca,costita,slanina si carnati afumati?
    Nu trebuiesc incalzite deloc”

    Eu nu inteleg de ce nu trec toti in UE nu doar FRANTA 🙁 la … COZONAC 😀 !
    Stime de Antoanetta ca nu aia de-l manca (pe cozonac) vor MJRII din 🙁 cauza lui ….

  7. Ideia cu …doua strazi la un ceaun/cazan de kolhoz
    nu e economic rea !
    Savini trebuie sa intrebe SOVIETUL dela Bruxelles daca le dau fonduri europene pentru CEAUN ca apa au ei in Italia !

    Viitorul e oricum , dupa DAVOS, … LA COMUN !
    … de ce n-ar incepe „energetic” cu cazanul (pana fac „social”, prin „fierberea broastei” KOLHOZUL) ?

  8. Eu zic una și mai tare.Să-si ia un decompresor cu manivelă, să videze oala și s-o țină între picioare.Dacă vidul e suficient de înaintat, fierb tăițeii și la 20 de grade, măcar atât scot cracii de italiancă „Antonio fa caldo”.Dupa x minute dau drumul la aer înăuntru și mănânca un sandvici.Eu mi-aș da tata lu nobel pentru „invenția” asta.Unde mai pui că înjumatățești carbonul daca dai la mandravela cu rândul.Numai sa nu mănânci fasole și să scapi alt gaz cu efect de seră dacă te forțezi prea mult

  9. Domnu’ laureat… Pe moment mai avem voie sa mincam paste. Dar ce ne facem cind Coana Ioropa ne va obliga sa trecem pe insecte? Gindacii si greierii cum ii preparam? Sau ii mincam raw-vegan, ca tot e la moda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.