„Observ zilele acestea o manipulare legată de diferența dintre salariul mediu de la stat vs salariul mediu din privat și cum a crescut această diferență cu 20%.
O să enumăr câteva argumente pentru care nu e corect să comparăm mere cu pere și de ce acest tip de analiză nu este relevant:
1. 95% din angajații de la stat au studii superioare și implicit o grilă de salarizare mai ridicată. În ultimii ani statul a externalizat cele mai multe job-uri cu studii medii fiindcă nu mai putea atrage forța de muncă. Atunci când se face media salariului la privat se includ și toți cei cu venitul minim, în general fără studii superioare care au în mod firesc salarii mai mici.
2. Statul are trei categorii de angajați care reprezintă 60% din propriul personal și care are o grilă mare de salarizare. Aici intra medicii, profesorii și angajații din ordine publica, apărare și justiție. Aceste categorii e firesc să fie bine plătite fiindcă altfel nu am putea funcționa ca societate.
3. Creșterea de diferența între privat si stat a venit în ultimul an din creșterea cu aproximativ 50% a salariilor din invătământ, domeniu care reprezintă o treime din angajații statului. Aici au crescut salariile de intrare in sistem de la 2500 de lei la 4000 de lei ducând media astfel mult mai dus. Dacă cineva își imaginează ca se puteau atrage absolvenți buni cu 2500 de lei înseamnă că trăieste în altă Românie.
Desigur că există o grămadă de angajați la stat care nu își merită salariile și care ar putea livra servicii publice mai bune însă atâta timp cât învățământul și sănătatea vor fi sisteme publice atunci comparația dintre grilele de salarizare de la stat vs privat este irelevanta științific și incorectă moral“.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Lasă un răspuns
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
liberali, amantele bolsevicilor!
un liberal beat explica. Cum se explica atunci spaga data pentru angajare la stat?
ia linitati bugetul la srictul necesar, organizati concursuri pe bune, si veti constata ca in loc de doi doctori docenti la o primarie este necesar doar unul.
Gestiunea afacerilor predata de unul de la stat e cool!
Prosteală pe față, totul se face de-a valma.
Pentru cateva mii de profesori debutanți au fost maritè substanțial salariile la un sfert de milion de profesori.
Peste tot in Europa salariul unui profesor debùtant este 1.3-1.6 salarii minime. Și ăia au nòrma didactică 40 ore/săptămană nu 18 ore ca la noi.
@tetea: în Europa, cadrele didactice au după finanțiștii la stat, cele mai mari salarii(locul 2) dar în Romania, coada clasamentului. Cat despre grohăiala in scris a acestui labagiu prezent pe ecrane live alcoolizat, mă mir cum de îl mai băgați în seamă. Atenție, nu e bășcălie, la RTV și B1 abia dacă putea vorbi și stă cu ochii deschiși, se ștergea la bot de saliva și nu înțelegeai nimic din ce grohăia. Problema e că nu e unicul care apare pe tv in acest hal.
vai, alt subiect inutil al carui scop este dezbinarea intre oameni… privat vs stat… si unul si celalalt, scuzati, de ra.hat! la fel de inutili si lipsiti de perspectiva.
asunteti toti niste (editat) ordinari, Stamule! Calculati salariile cu media ponderata si atunci tot adevarul iese la suprafata! Sunteti toti niste (editat) ordinari, partidele voastre sunt doar organizatii de tip mafiot! Ce rezulta ca sunteti voi, policienii?
la stat ai beneficii, asigurari, job sigur, reguli sigure…
la privat in romanica…wild west…mica intelegere…nu v-ati invatat minet in 30 de ani …
jobu e pina se trage tunul…dupa aia..dai marunt din buze
… domnul liberal!!! procentele diferă la ”stat” față de ”privat” ???? de zeci de ani salariile se discută în procente, iar de ceva vreme doar amărâtul de bugetar și titular al postului (nevasta, copii și amanta sigur nu știu) și șeful lui știu ce leafă mică are. Despre ce vorbim??? Cine manipulează??? La ăia de la SNSPA, toată lumea se ofusca pentru că fac politică, dar ăsta ce face?????
Oho, angajatii de la stat au „studii superioare”: au CVurile pline de licente, masterate si doctorate la celebrele Fabrici de diplome Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Nicolae Titulescu, BIOTERRA, Universitatea Ecologica, SRI, SNSPA etc!!
Halal „studii superioare”!
A-propos, in toate Rapoartele de tara pentru Romania, facute dupa aderarea la UE, Comisia Europeana explica slaba absorbtie a fondurilor europene prin „capacitatea slaba a administratiei publice din Romania”!!!
Ce zici, bre, de „studiile superioare” ale habarnistilor care lucreaza la stat?!
Bai Stamule, Praleo! Ha da` dice faci tu calcule pentru romani? Bahtalo neamule!
Corect , faptul ca au marit salariile profesorilor. Poate cei o treime de angajati la stat cumulindu-le salariile le echivaleaza pe cele de la injustitie. Cealalta treime o fi prin administratie. dar marindu-le salariile vom avea in sfirsit ” Rominia educata” ? Sau va fi tot la fel de”educata” precum Stamule si progeniturile actuale ?