Un nou acord între România și Ucraina. A fost semnat

Ministrul român al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, au semnat Acordul privind dezvoltarea comunicaţiilor electronice şi cooperarea în domeniile digitalizării şi protecţiei cibernetice.

”Bogdan Ivan, ministrul român al Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Mykhailo Fedorov, viceprim-ministru pentru Inovaţii, Dezvoltarea Educaţiei, Ştiinţei şi Tehnologiilor, ministrul Transformării Digitale al Ucrainei au semnat Acordul privind dezvoltarea comunicaţiilor electronice şi cooperarea în domeniile digitalizării şi protecţiei cibernetice”, anunţă vineri Ministerul Cercetării.

Acordul urmăreşte dezvoltarea relaţiilor puternice dintre cele două state în sfera digitalizării şi a securităţii cibernetice, precum şi extinderea cooperării dintre România şi Ucraina.

„Prin Acordul semnat cu omologul ucrainean, România îşi întăreşte poziţia de hub regional pentru tehnologii emergente şi securitate cibernetică. Punem astfel bazele unui mecanism prin care Uniunea Europeană va finanţa proiecte concrete de transfer tehnologic şi de cunoştinţe către Ucraina, proiecte în care România va fi lider de parteneriat”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Acordul asigură fundamentul unei colaborări strânse şi concrete a instituţiilor cu atribuţii în ce priveşte infrastructura IT&C, digitalizarea şi securitatea cibernetică din cele două ţări.

Principalele direcţii de acţiune vizează: creşterea rezilienţei şi a protecţiei infrastructurii digitale din Ucraina şi România; consolidarea nivelului de protecţie cibernetică a reţelelor şi infrastructurilor naţionale ale Ucrainei şi României; dezvoltarea infrastructurii cloud pentru serviciile publice electronice; schimbul de experienţă în ceea ce priveşte formarea de politici în domeniul comunicaţiilor electronice şi al tehnologiilor emergente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

 1. in hubutzul din padure
  aveau casa doi pitici
  vine pupaza si spune
  stau si eu in hub aici
  pupupu lala la
  Ucraina are nevoie de munitie ,nu de jucarele

 2. … nu știu ce se urmărește de fapt, dar se lasă impresia că apropierea dintre ucraina și România este mai profundă decât dintre Moldova și România. Se încearcă are creare unui întreg după modelul Cehoslovacia? îmbinarea dintre Cehia și Slovacia? Se încearcă introducerea ucrainei în UE și NATO prin contopirea forțată cu celor două state? Prea multe decizii converg spre acest deznodământ.

 3. `„ce se ascunde sub preșul tehnologizărilor tehnologiilor tehnicizanto informative? cine va plăti?azi e nouă,mâine-i zece-un cip-cip și-o apă rece! TOT ÎN OBUZE ȘI-N TUNURI ȘI-N PATRIOATE PLĂTITE DE ION ȘI GHEORGHE!

 4. Au deja rezolvat problema SALARIILOR si PENSIILOR economiei pe 10 ani la pamant Urkane ?
  Asta mai aveau de rezolvat : INTERNETUL ?

  Americanii de la WALLSTREET spun ca Ukraina e economic la pamant si doar reconstructia (pe banii cui si profit cui ?)
  dureaza 7 ani ! In PLUS
  BLACKROCK si VANGUARD spunea „reconstructia Ukrainei fara LITORAL si fara bogatele regiuni DONESK&etc …”
  NU MAI E PROFITABILA !

  In concluziile BALCKROCK (care nu asociatie de binefacere ci ABSOUT orientata pe PROFIT ) trebuie pentru ca „SHALOM!”
  sa am incredere !

  Cat timp pot platii romanii o parte din PENSIILE si SALARIILE ukranilor cu infrastructura distrusa si de facto FARA EXPORT DE MARFURI ?
  Cat timp pot platii nemtii asta … ei in RECESIUNE ?
  Cat timp pot platii farncezii, atat de-n WC, incat au marit din LIPSA DE FONDURI varsta de PENSIONARE cu riscul chiar de-a-si face REVOLUTIE mincitoresc interna ?

  MDA ! Toate urate si murdare in Urkacia ! SINCER ! ❤️❤️❤️

 5. „BLACKROCK si VANGUARD spunea „reconstructia Ukrainei fara LITORAL si fara bogatele regiuni DONESK&etc …”
  NU MAI E PROFITABILA !”

  Ne vor OBLIGA americanii cu armata la noi sa platim OALELE SPARTE DE EI in URKANIA ? 🙁 🙁 🙁
  Sper sa nu acceptam asta …

  🙂

 6. Multe vrbe goale şi inutile. Pe sistemul „Mircea, fă-te că lucrezi”.

 7. Păi,.. nu știu de ce dar mereu pariezi pe calu 13. Cătă șansă de existență mai dai ukrainei ?? Sau te uiți la alt film ??

 8. Grafen epitaxial semiconductor cu mobilitate ultra-înaltă pe carbură de siliciu. Epigrafenul semiconductor pe substrat cu carbură de siliciu monocristal are o bandă………….. care este de 10 ori mai mare decât cea a siliciului și de 20 de ori mai mare decât cea a altor semiconductori bidimensionali.
  Aviz intepatilor.. Daca experimentati confuzie si vertijuri nu va panicatzi. Se actualizeaza periodic pachetele de date necesare pentru buna dumneavoastra functionare.

 9. Domnul asta Bogdan Ivan, ministrul român al Cercetării, Inovării şi Digitalizării ,alta treaba mai buna pt. tara lui si pt. romani nu avea de facut de cit acest acord intre Romania si Ukraina ? Are impresia cineva ca acest acord cu Ukraina ne va aduce noua ceva bun ? Totul va fi in favoarea ukainienilor ,iar noi ca de obicei, vom avea numai de pierdut .Daca nu ma credeti, derulati toata arhiva de acorduri si contracte facute de inteligentii nostrii politicieni cu tarile straine si spuneti-mi care din aceste acorduri sau contracte ne-au folosit noua si am avut de cistigat .La fel va fi si cu asta acum facut de inteligentul nostru ministru, Bogdan Ivan.

 10. La anu’ pe vremea asta, Urcaca e o amintire urâtă.
  Rat’sChild a trecut-o deja la CAPITOLUL PIERDERI.
  măRog, era și timpul să mai și piardă bani…😂

 11. Ceea ce vedem va continua .Aceasta decizie este doar un mic pas ce vine in urma deciziilor anterioare luate de catre Iohannis .Trilaterala Rep.Moldova ,Romania ,Ucraina ,parteneriatul strategic nou infiintat , ajutorul acordat Ucrainei in plan militar si economic , intrarea Romaniei in Schengen si parcursul devenit European al Rep.Moldova si al Ucrainei , oferta ce tine de instruirea pilotilor de avioane F16 si de alte noi oferte ce se concretizeaza chiar acum cu Marera Britanie , tintesc nu numai nasterea unei forte militare extraordinare in aceasta parte de lume dar si opresc toate actiunile ruso – maghiare inca din fasa .Forta data de aceasta Uniune(Visegrad s-a dezintegrat)va cuprinde si Polonia si va contesta in curind si dominatia Turciei din Marea Neagra ca si partea Europeana a Stambulului .Dupa cum bine vedem Marea Neagra nu mai poate oferi protectie niciunei forte navale indiferent cit de mare si de puternica este ea .In Romania vedem cum Orban de Budapesta vrea sa formeze o alianta punctuala aducind impreuna pe Kelemen(UDMR) ,Barna(USR),Ciolos(Reper) ,Orban fost PNL si Tomac(PMP) spre al sprijini ,conform dorintelor Moscovei ,punctual, doar in alegerile Prezidentiale , pe Simion (AUR). jocul devine interesant pe nmasura ce Trump pierde fondurile si sprijinul material al amarilor investitori si pe masura ce banii se consuma iar evenimentele atasate il prind din urma pe Trump .

 12. Ne vor OBLIGA americanii cu armata la noi sa platim OALELE SPARTE DE EI in URKANIA ? 🙁
  Sper sa nu acceptam asta …
  Ursarul abia asteapta sa faca asta!

 13. Limpede ne este !
  Întregii Planete Mer🌈 șamd.
  Kinjalele Rușilor trec prin ALA Urcacă ca (!) prin brânZă.
  Oameni buni, eu vă tot spun da’ voi nu vreți să mă credeți:
  Urcacii n-au fost în stare să arate resturile de la o singură hipersonică doborată !
  Jocul e încheiat, Putin a MUTAT DECISIV.
  Rușii isi vor lua Donbasul, Crimeea, Sudul Basarabiei, Kievul etc.
  Ungurii și Slovacii VOR PRIMI TransCarpatia. PoloneZii POATE vor căpăta Galitia.
  Și România va OBȚINE, CU SIGURANȚĂ :
  PRAFUL DE PE TOBĂ, măRog…😪
  [°°°RumBurKaK-UrKaK BuiMaK-RumBurKaK°°°]

 14. Cât s-a cheltuit(a se citi furt prin lege) din pnrr, restul a ajuns unde trebuia inițial, la ukraina.

 15. Motto:
  „Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul“
  (Proverb românesc)
  Nu mai stim să vorbim româneste. Limba română este agresată de tot mai multe neologisme inutile. Se foloseşte excesiv englezescul „HUB” desi există românescul „centru”. De asemenea se exagerează cu termenul englezesc de „DRAFT”, desi avem cuvinte românesti precum ciorna, plan, schiță. In ultima vreme se folosesc unele sintagme ciudate precum „CLOUD GUVERNAMENTAL” , o asocuiere idioată intre un cuvânt englezesc si unul românesc.
  CLOUD provine tot din limba engleză (cloud= nor). In româneste există expresia „nor de puncte” care se referă la o reprezentare grafică a unui mare număr de date posibil de interpretat prin identificarea de relații sau repartiții mai mult sau mai puțin omogene, care pot corespunde aplicării unei distribuții normale (curba lui Gauss). Prin extensie, s-a ajuns la conceptul de „Cloud computing” care se refera la domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să trebuiască să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Asadar, „Cloud computing” înseamnă gestionarea bazelor de date, în sensul înmagazinării, regăsirii, prelucrării si prezentării informatiei. Inconvenientul major al sistemului „cloud computing” se referă la probleme de confidențialitate, deoarece furnizorul de servicii poate accesa oricând datele din cloud. Si exemplele ar putea continua.

 16. În temeiul bunei colaborări între Ucraina și România, putem să li-l facem cadou ucrainenilor pe Iohannis, să se bucure de el.

 17. Cu vreo zece ani in urma era alta situatie politica si militara globala .Atunci SUA facea tot ceea ce dorea in lume .Acum s-a schimbat totul .Putin joaca pe fata in favoarea UE. Razboaile vor continua si numarul lor va creste si la un moment dat , de la sine ,Europa va trebui sa fie lasata libera de catre SUA.Deocamdata SUA ofera UE doar armament in UE si Ucraina si expertiza militara iar UE cumpara in contrapartida gazul lichefiat din SUA .Cistigatoarea absoluta este UE ce a reusit sa isi vada toate interesele obtinute .La ce ma refer .UE se federalizeaza rapid , isi vinde armamentul de ultima generatie peste tot in lume si cumpara doar armament sofisticat de la Americani ceea ce o pozitioneaza intr-o forta militarta noua fara a mai fi detinatoarea armamentului invechit de tip sovietic ce este distrus in lupta .Depozitele natiunilor din UE sunt goale si se alimenteaza doar cu armament si echipamente de ultima generatie .Nici o alta entitate supra statala sau statala nu poate face asta .Toti sunt tributari unor depozite arhipline de armament vechi . NATO european creste ca si UE ce isi extinde teritoriul fara lupta oferind doar Ucrainei ceea ce ii este necesar .Rusii pierd sute de mi de oameni ca si Ucraina ,China este oprita din visul numit Drumul matasii in Pacific iar in O.M. teroristii ce atacau mereu capitalele Europene sunt eliminati .UE isi realizeaza intreg targhetul cu mina altora .

 18. Romaniei i s-a ordonat sa parieze pe calul mort ! Ce trist! Iar o sa luam plasa! Apropo , cum a ramas cu canalul Bastroie ? Cine a luat teapa si acum tace molcum ?

 19. Romania, ca de obicei inselata sifara viziune in polotica externa… 🙁

 20. Ce să zic, v-a lovit marea dragoste de ukrani, până ieri-alaltăieri dușmani, împinși de la spate de codoșii amerloci. Regrete eterne!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.