Un nou război în Africa de Nord?

Pare că un nou război se profilează la orizont. Părțile implicate ar putea fi Algeria și Maroc din cauza rivalității lor de a deveni țara dominantă în această regiune și a diferențelor lor în legătură cu situația  din Sahara de Vest.
Într-o declarație făcută marți, șeful de stat major al armatei algeriene, generalul Said Chengriha (foto), a anunțat că forțele armate ale țării se vor desfășura în masă la granița cu Maroc „pentru că ne temem de o escaladare militară din septembrie”.
Cuvintele șefului militar i-au surprins pe observatori, deoarece atât Marocul, cât și Algeria au declarat de mai multe ori că nu vor declanșa un război cu țara vecină.
Dar Chengriha a făcut referire la acordurile militare stabilite de Rabat cu Israelul, care includ crearea unei baze militare la graniță și a unei fabrici de producție de rachete și alte arme.
Trupele algeriene care sunt staționate în prezent în nordul țării, lângă granițele dintre Niger și Mali, urmează să fie transportate la granița cu Maroc, a spus Chengriha. Aceste trupe sunt considerate unități de elită și au cele mai moderne arme de fabricație rusă.
Generalul algerian își justifică o atribuie intenției Marocului de a pregăti atacuri masive împotriva trupelor de pe frontul Polisario, o mișcare de eliberare a Saharei de Vest care are sprijinul Algerului.

Generalul algerian își justifică desfășurarea de forțe prin intenția Marocului de a pregăti atacuri masive împotriva trupelor de pe frontul Polisario, o mișcare de eliberare a Saharei de Vest care are sprijinul Algerului.
Dacă marocanii atacă Polisario cu drone și arme livrate de Israel, ei vor putea încălca granița cu Algeria, din moment ce sahrawii își au taberele de refugiați în regiunea algeriană Tindouf, despre care Marocul susține că îi aparține.

Selon Chengriha pare inevitabil că va exista o ciocnire între dronele marocane care încalcă granița cu Algeria și apărarea antiaeriană algeriană situată la graniță. Polisario, la rândul său, a indicat că își va intensifica și atacurile împotriva forțelor marocane stabilite în spatele unui zid de protecție în Sahara de Vest. Algeria, în opinia unei surse militare consultate, nu intenționează să interzică saharauilor să-și desfășoare atacurile și raidurile împotriva zidului de apărare.
Ce scenariu s-ar putea întâmpla într-o regiune atât de sensibilă, învecinată cu Sahel, unde există grupuri de jihadiști legați de Al Qaeda și armata islamică?

În opinia analiștilor, dacă ar exista o confruntare între trupele algeriene și cele marocane, Statele Unite și Uniunea Europeană ar interveni rapid pentru a impune pacea. Totul va depinde însă de condiții, din moment ce Națiunile Unite susțin că sahrawii trebuie să se pronunțe asupra viitorului lor, în timp ce Marocul afirmă că acest teritoriu, fostă colonie spaniolă, îi aparține și nu este nevoie să se desfășoare un referendum de autodeterminare, așa cum cer Algerul și Polisario.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

 1. „În opinia analiștilor, dacă ar exista o confruntare între trupele algeriene și cele marocane, Statele Unite și Uniunea Europeană ar interveni rapid pentru a impune pacea.”
  Si atunci TICALOSII astia de ce nu CER (macar) Ucrainei si Rusiei sa faca un armistitiu si apoi pace?! De ce niciun occidental iubitor de valori (materiale) si oameni (morti) nu vorbeste de VIATA UMANA ci numai despre cum sa escaladeze razboiul, sa mai moara oameni SI SA VANDA ARME SCUMPE? Razboiul dintre Ucraina si Rusia e rentabil ptr UE si SUA in timp ce cel dintre Algeria si Maroc NU?
  Cinismul maxim este la UE care produce arme si munitii ptr Ucraina din fondul PENTRU PACE al UE …

 2. Nenea gurnalistul ,unde ai invatat geografie ? Pe googletranslate ? Ia vezi cu ce Mediterana se invecineaza la nord Algeria !Unde ai facut scoala ? Poate Guernica matale este prin Gibraltar ,nu ? Ia scoala-l din groapa pe Pablo Picasso sa te invete nitica geografie. Si tu ala care ai tradus articolul la ce „faculta privata”ai pierdut banii babacilor ?Formatori de „ompinii”…..

 3. Da nea Klausica ce zice ? Asteptam cu viu interes bagatul in seama si lori de pozitie strasnica in treburile altora..Nu strica nici un mic ajutor de cateva sute de milioane de coco,arme,alimente si medicamente,ca doar fraierii platesc.Nu se poate ca discultii aia sa strice programul de vizite presidentiale.Na,pe la sfarsitul anului 2023 domnul Iohannis are programat o vizita turistica,pardon,adica de lucru,in Africa de Sud la brat cu ravasitoarea lui.E pacat sa nu vada Africa de Sud si tarile din jur asa ca la sfarsit de mandat..Poate pune si de un gioc de golfulet si se intereseaza de preturile imobiliarelor.Nu strica niciodata o vilisoara colea cu vedere la ocean.Pfai..asta e cel mai plimbat presedinte al tuturor timpurilor.Ce conteaza ca e un munte de nesimtire si tupeu ?E liberal.Trebuie sa fim mandri nevoie mare ca ne cheltuie bani din bugetul tarii fara cap si vreun folos.Sa vina avionul privat de indata ca acus dau cu paltonul de pamant de nu va vedeti incultilor.Sunt preesedinte si imi permit fraierilor.Dispareti la cules sparanghel daca vreti bani si salarii marite.Pas cu Pas.Ha..Haa..Haaa..Haide Carmecita mea sa mergem sa vedem lumea pe banii fraierilor.Europa am vazuto,Asia am vazuto,America de Nord si de Sud am bifat ,urmeaza Africa ,ca Egiptul nu se pune,ca aia au doar camile si piramide..Ce mai ramane vizitat? Asa,da.Australia.draga mea ravasitoare.Da lasam pe 2024 asa ca la sfarsit de mandat presidential ca doar fraierii platesc .

 4. Inaninte de-a pleca dintre comentatrorii pe site va rog sa stergeti din arhiva asta:
  Se vede ca tzradam ceva ce va aduce paguve imense USA si nu vreau sa se folosesca impotriva mea !
  Am si eu o pensie de luat ! PUP !
  PROMIT ca de-acum voi actiona din umbra pana va fi , dintr-o toana personala ales din-noi , in pofida mlastinii veci yankeie din voia noii malstini: TRUMP POTUS :
  „mishteaux spune:
  4 IUNIE 2021 LA 18:28
  daca „cinjeva” ar atrata faptic …cine e de fapt in spatele NORDSTREAM2 (doar republicani americani !)
  pentru a cele „cineva” nu ar mai exista nici gaura de sarpe … etc.
  de aceea NOI glumim vrute-si-NE-vrute
  realiatea va spune post-factic ea ce e …cum-e !❤️❤️❤️
  ?
  [nu ca „unii” n-ar avea acces direct la informatii ultra-mega-confidentiale ? … cate-odata oricum nu poti schimba nimic din ce-i planuit ???!]”

 5. „…în nordul țării, lângă granițele dintre Niger și Mali” e ÎN SUD…
  Deci conflictul va fi între Algeria musulmană șî arabă de-o parte, șî fiii lu’ Izdrail giu-u-iș yidiș p’în „proxi” regatu’ ‘lii marokane! Allah akbar!
  Apropo: în spatele marokinăriei ambițioase e Okțidentu’, pretin cu Rejili Blaturilor Ha(p)ssân! …adeca e N.A.T.O.! …Rromînistanu’ dă relijie ne-definită (că dac’-ar fi definită, n-ar lăsa yankeii pocăiți globalijdi să-și bată-‘la în mod repetat dă B.O.R., cum fack dă cîțiva ani încoa’…) șî membru ‘ksual N.A.T.O., oare ce pozițîie va adopta? „Capră”, ca în cazu’ Kosovo (nu-i recunoaște yeggzistența, da’ trimite reprezentativa dă fuțibol să joace la Pîrștina)? Tare-s curios… Mai ales că e vorba că fabrica „Renault” dîn marokinărie (făcută modernă, recent, șî urmează să-i crească tiraju’ șî să preia modelele dîn Ioropa dă iEst) va prelua producția dă la fabrica învechită a lu’ Ceașkă, dă la Pitești, că vrea șî salarii mari! Haleluia, brothers……[Rumburak]

 6. „mishteaux spune: 4 IUNIE 2021 LA 18:28 ???
  [nu ca „unii” n-ar avea acces direct la informatii ultra-mega-confidentiale ? … cate-odata oricum nu poti schimba nimic din ce-i planuit ???!]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.