Un nou spectru bântuie Europa

Marine Le Pen a fost și este dată în continuare drept câștigătoarea primului tur al prezidențialelor, pe 23 aprilie. Aceleași sondaje arată că ea va pierde în fața contracandidatului din turul decisiv.

Ultimele sondaje indică un scenariu neverosimil pentru turul doi: o luptă între extrema dreaptă și extrema stângă – Marine Le Pen (22%) contra socialistului radical Jean-Luc Melenchon (20%). „Un spectru bântuie Europa, spectrul lui Jean-Luc Melenchon“, scrie The Washington Post. E drept, candidatul de centru Emmanuel Macron se menține pe poziția a doua, cu 22%, însă procentele sunt extrem de fluide.

Despre cum s-a ajuns aici poate explica cel mai bine Parchetul Național Financiar, o variantă franceză a DNA-ului din România și „un actor-cheie în alegerile din Franța, deși nu candidează“, după cum scrie agenția Bloomberg. Reacționând la informațiile din presă, PNF a deschis, în ianuarie 2017, o investigație în cazul favoritului clar al prezidențialelor la acel moment, fostul premier François Fillon, acuzat că și-a angajat soția și copiii în echipa parlamentară retribuită cu bani publici. Mai nimeni nu știa în Franța despre existența PNF și presa a explicat cum a luat naștere, în 2013, instituția care pare să joace rolul decisiv în alegerile prezidențiale.

Rolul electoral al serviciilor secrete

PNF nu a influențat atât de mult alegerile din Franța pe cât a făcut-o FBI în Statele Unite, scrie Bloomberg, însă este limpede că Parchetul a fost un actor important și că acționează cu o viteză deloc caracteristică justiției franceze. Jim Shields, profesor la Aston University din Bir­mingham, spune pentru Bloomberg că „niciodată nu a existat un asemenea proces sau un asemenea verdict dat în timpul unei campanii prezidențiale“.

Conspirația

Fillon a ripostat și a denunțat o conspirație: investigația PNF e pusă pe seama orientării sale proruse și ar fi o încercare de a deturna cursul politic al Franței către viziunea capitalistă a fostului bancher Emmanuel Macron. Întreaga strategie electorală a experimentatului Fillon s-a transformat într-o încercare de a scăpa de ancheta PNF, prin îngroparea sa definitivă sau măcar pe durata mandatului prezidențial. Acesta a fost cursul dat de PNF alegerilor din Franța, unele considerate cruciale pentru viitorul UE, și poate că presa internațională ar trebui să vorbească și despre un alt spectru care bântuie Europa – spectrul instituțiilor care influențează procesul electoral prin deschiderea investigațiilor în momente-cheie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.