Un nou tratament pentru cancerul mamar

Un tratament testat împotriva cancerului mamar în stadii incipiente a arătat că reduce riscul de recidivă cu 25%, potrivit unui vast studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate vineri şi care aduc o nouă speranţă pentru numeroase paciente, informează AFP.

Aceste rezultate preliminare au fost dezvăluite în cadrul celei mai mari conferinţe anuale a specialiştilor care luptă împotriva cancerului, organizată de Societatea americană de oncologie clinică (ASCO) la Chicago.

„Este vorba despre un studiu clinic foarte important şi care va schimba practica” medicilor, a declarat Rita Nanda, profesoară de oncologie la Universitatea Chicago, care nu a participat însă la aceste cercetări.

Noul tratament, Ribociclib, a fost dezvoltat de compania farmaceutică Novartis împotriva celui mai des întâlnit tip de cancer mamar (HR+/HR2-).

El este deja utilizat (în combinaţie cu o terapie hormonală) pentru pacientele afectate de un cancer în stadiu avansat, cu metastaze.

Obiectivul noului studiu a fost acela de a testa medicamentul în cazul cancerelor aflate în stadii precoce (de la stadiul 1 la stadiul 3).

Gestionarea acestei boli a implicat în general recurgerea la chirurgie şi radioterapie, uneori şi la chimioterapie, dublate de mai mulţi ani de terapie hormonală.

În pofida acestor tratamente, „o treime din pacientele atinse de un cancer în stadiul 2 (…) vor avea o recidivă”, a declarat într-o conferinţă de presă Dennis Slamon, oncolog la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), prezentând rezultatele studiului. „Şi aceste recidive pot să apară la două sau chiar trei decenii după diagnostic”, a adăugat el.

Peste 5.000 de persoane au participat la studiul clinic, din care jumătate au primit Ribociclib şi terapie hormonală, iar cealaltă jumătate doar terapie hormonală.

Potrivit rezultatelor preliminare, riscul de recidivă a scăzut cu 25% pentru pacientele care au primit medicamentul.

Ribociclib funcţionează prin blocarea proteinelor (CDK4 şi CDK6) care influenţează creşterea celulelor canceroase.

Alte două tratamente ce inhibă proteinele CDK – Palbociclib şi Abemaciclib – au fost deja aprobate împotriva cancerului mamar metastazat.

În plus, Abemaciclib a fost deja autorizat recent în Statele Unite împotriva cancerului în stadiu precoce, însă doar pentru femeile cu risc mare de recidivă şi ai căror ganglioni limfatici au fost afectaţi de această boală.

Ribociclib ar putea reprezenta o opţiune pentru femeile ai căror ganglioni limfatici nu au fost atinşi de cancer, a subliniat Rita Nanda.

Peste 2 milioane de cancere mamare sunt diagnosticate în fiecare an la nivel mondial, iar această boală cauzează anual peste 600.000 de decese. Majoritatea diagnosticelor sunt realizate într-un stadiu precoce al bolii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

 1. Cancerul mamar este, ca de altfel orice alt cancer, o boală metabolică.
  Cauza înmulțirii necontrolate a celulelor și transformarea lor în celule canceroase este încetarea funcțiilor mitocondriei, adică a producătorului de energie a celulei.
  Pentru că mitocondria nu mai produce energie prin procesul complex de ATP sinteză (adenozin trifosfat), celulele canceroase fac rost de energie prin fermentarea glucozei (zahărului) din organism.
  Pentru a înfometa și a ucide celulele canceroase faceți următoarele:
  – renunțați la consumul de zahăr sub orice formă: sucuri, prăjituri, ciocolată, îndulcitori.
  – renunțati la consumul de carbohidrați, care, în esență, sunt tot niște zaharuri: grâu, orez, orz, mălai.
  – mâncați carne, ouă provenite de la animale hrănite cu iarbă și fân, nu cu cereale.
  – mâncați cât mai multe legume verzi: varză, brocoli, spanac, ceapă verde.
  – luați suplimente alimentare care ajută mitocondria să producă energie: magneziu, vitamina B1, zinc, vitamina D3.
  – mâncați cel mult 2 mese într-un interval de cel mult 8 ore, nu mâncați încontinuu.
  – beți apă sărăcită în deuteriu (izotop al hidrogenului), aceasta este produsă la Rm. Vâlcea, la fosta uzină G.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.