Un parteneriat de care depinde viitorul planetei

China şi Statele Unite, singurele responsabile pentru 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, intenţionează să-şi continue colaborarea la cea de-a 28-a Conferinţă ONU privind schimbările climatice de la Dubai, a declarat miercuri emisarul american John Kerry, în ajunul deschiderii acesteia, relatează AFP.

„Suntem pe locul doi, ei sunt primii” care emit aceste gaze şi „fără o acţiune ofensivă din partea Chinei şi a Statelor Unite pentru reducerea emisiilor, nu vom câştiga această bătălie”, a subliniat, din Dubai, John Kerry în cadrul unei conferinţe de presă.

„Am decis să lucrăm împreună pentru succesul acestei reuniuni COP” (Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice – n.r.) , a adăugat el, menţionând ultima sa reuniune, la începutul lunii noiembrie, cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.

Discuţiile „vor continua în zilele următoare la Dubai”, potrivit emisarului american care a cerut ca cele două ţări să „accelereze” acţiunea lor pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială, aşa cum a preconizat în 2015 Acordul de la Paris.

China se situează în prezent pe primul loc în ceea ce priveşte emisiile de gaze, însă, ţinând cont de emisiile cumulate ale ţărilor de-a lungul timpului, se află pe locul doi, după Statele Unite.

Într-un interviu acordat AFP în septembrie, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fathih Birol, a cerut ca Statele Unite şi China să lase deoparte „tensiunile lor geopolitice şi economice” în timpul COP28.

După luni de discuţii discrete, cele două ţări au difuzat în noiembrie o declaraţie comună privind clima în care au stabilit numeroase domenii de coordonare, în special metanul, al doilea gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon. Acest comunicat menţiona obiective comune pentru COP28.

Una dintre cele mai aşteptate decizii, care urmează să fie luată oficial prin consens, va consta în stabilirea primului „bilanţ” al Acordului de la Paris.

Acesta trebuie „să câştige” încrederea lumii, fiind sincer, puternic, vizionar şi cuprinzător”, a declarat John Kerry, afirmând că Statele Unite vor insista pentru a fi menţionată „accelerarea renunţării la combustibili fosili ‘neîncetat’ „, adică fără captarea sau stocarea de CO2.

„Sunt încrezător că vom face progrese, întrebarea este cât? (…) După fruct vom judeca pomul”, a conchis el.

COP28, cea mai mare şi mai importantă reuniune globală pentru abordarea urgenţei legate de încălzirea climatică, începe joi la Dubai, un summit decisiv pentru viitorul climatic şi energetic al planetei, unde zeci de lideri mondiali şi mii de activişti, experţi, oameni de ştiinţă, industrii şi actori sociali vor căuta soluţii la această criză, notează EFE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

 1. La această conferință va vorbi și mutul 3 minute!… cică vor veni șefi de state și guverne!…că care sunt?…

 2. Muricanii n-au nici o credibilitate in peste 80% din tarile lumii, sunt insa buni la propaganda, care prin definitie e adresata saracilor cu duhul sau celor cu deficit de neuroni.

 3. Hans Clos, „Dialog cu pamantul” 1969, carte de calatorii in nordul Canadei…in timpul voiajului au loc doua incendii majore de padure si autorul explica normalitatea acestor incendii care se produc in fiecare an… Anul acesta incendiile padurilor canadiene sunt datorate „schimbarilor climatice”…(Google ne spune ca CO2 reprezinta in medie 0.04% din atmosfera si ca vezi Doamne pe la 1700 era 0.025% (cum au masurat pe vremea aceea aceasta valoare medie??!!) Studiile stiintifice indica ca masa verde de pe planeta reuseste sa absoarba CO2…Pornografilor climatici gen Greta nu le plac datele astea si raspund tavalindu-se pe jos si batand din picioare ca suntem prosti si nu intelegem dezastrul…Stiati ca marea bariera de corali australiana si-a dublat suprafata in ultimii zece ani? Cu alte cuvinte infloreste!! Mai tineti minte cum Al Gore ne spunea odata ca va disparea complet? Acum avem o problema cu metanul…De ce motorina mult mai usor de obtinut ca benzina (deci mult mai putin poluanta si mult mai ieftina la productie) este mai scumpa decat benzina? Ca sa se justifice inchisorile de 15 minute si interzicerea tractoarelor folosite in agricultura moderna care hraneste miliarde…

 4. La Combustibilii fosili se va renunta dupa epuizarea acestora!!!….Cum asta se va intampla peste vreo 400 de ani…din fericire…pentruca niciuna din energiile vezi de azi nu pot inlocui combustibilii fosili…

 5. In fata ciclurilor solare si cosmice, China, SUA sau Rusia sunt niste notiuni absolut inutile in momentul asta in materie de influentat viitorul planetei. Recent un vulcan a erupt in Indonezia si a scuipat carbon cat o sa emita Germania in urmatorul secol. E subiect de meme. Prostii se sufoca voluntar cu botnitze de plastic otravit. Elitele stiu ca urmeaza un ELE, stiu si tot ce fac este sa-si sape ca sobolanii gauri in pamant, sa-si puna la adapost seminte, carti si alte chestii folositoare dupa catastrofe planetare. Sa-si conserve puterea. In alta ordine de idei, stiati ca rezultatele masuratorilor de datare a artefactelor antice sunt puternic viciate de exploziile solare ?

  https://www.nature.com/articles/d41586-023-03546-w
  https://www.spaceweatherlive.com/en/news/view/512/20231129-m9-8-solar-flare-with-earth-directed-cme.html

 6. NU mai am NIMIC de adaugat la Cele SCRISE deja de Commentacks Responsabili … 🙂

  DECAT :
  CUM sa facem sa BLOCAM Prostia Gen Greta ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.