Un pas mic sau o cale lungă? Klaus Iohannis despre Schengen! 

Un pas mic sau o cale lungă? O cale lungă, spune Klaus Iohannis, care le transmite politicienilor să rămână cu picioarele pe pământ.

Președintele României nu împărtășește entuziasmul manifestat zilele acestea privind ”dezghețul” în relațiile cu Austria.

„Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers cum a trebuit”, atrage atenția Iohannis. ”Nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un vot favorabil pentru România”, a  continuat acesta.

Înaintea  Summitului UE -Balcanii de Vest, Iohanis le taie din entuziasm cu declarațiile sale, afirmând fără echivoc, România are slabe șanse să fie acceptată în Schengen. Austria se opune în continuare cu vehemență.  Suntem departe de un vot pozitiv al Austriei, conchide președintele.

„Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers cum a trebuit. În cazul nostru, tot la începutul iernii, Austria a refuzat să dea un vot pozitiv. De atunci toată lumea negociază pe toate căile. Însă până la un vot pozitiv, mai este cale lungă

Nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un vot favorabil pentru România. E nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare. Nu se pune problema ca și alte state să pună piedici României, sigur nu Ungaria, însă noi suntem, tratați la pachet cu Bulgaria, așa că negocierile se poartă în mai multe părți.

Președintele reiterează că pentru România există asigurări de susținere din partea tuturor statelor.

Iohannis nu exclude totuși intrarea cu frontierele aeriene, ”dacă există un compromis acceptabil”.

Ciolacu. Austria e mai flexibilă

Am declanșat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut. Austria e mai flexibilă. Nu puteau să anunțe triumfalist că fără nicio condiție o să intre România aerian, urmând ca anul viitor, sub președinția Ungariei, vom continua cu pasul doi, terestru.

Este ministrul de Intene la Viena, la negocieri. Să nu credeți că din cerințele pe care le are Austria, care nu mi se par unele exagerate, pentru că cu toții ne dorim o întărire a frontierei. Nu ne păclim unii pe alții.

Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr, cu zece ani mai tânăr. Ăsta este adevărul. Dacă vrem să ne mințim, și să băgăm totul sub preș, nu vom reuși. Sunt discuții normale și sunt ferm convins că vor fi benefice”,  declara în urmă cu două zile Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. Terminați dracului cu minciunile, infractorilor din politica românească, mințiți precum clanurile din zonele de ghetouri când înșală cetățenii.

 2. 49 la suta duc dorul de Comunism Exista o Solutie ! Taiati-le Apa Calda . Caldura . Lumina , Telefoanele Mobile , Internetul , Cablul tv , Malurile , Marketurile de Bloc , Carnea , Laptele , Pâinea si sa va vedem cum o sa Stati la Coada pentru Orice ! Cu Alimentarile Goale fără Alimente cu doar Crevetzi si Champagnie ! Si o sa va saturati de Comunism ! Când o sa va dati Seama ca in Comunism Nu Era de Mâncare dar aveati Bani si nu puteati sa cumparati nimic cu banii ca nu era de Mâncare !

 3. Neagu Mircea spune:
  13 dec. 2023 la 19:16 ———Stimabile ,tragi ceva pe nas ,sau esti din nastere atit de inteligent ? Lasa mancarea ,priveste la cum arata Romania jefuita si vinduta in totalitate strainilor,la inprumuturile facute de clasa politica pe care nici copii copiilor nostrii nu le va putea achita si lista dezastrului ar fi lunga .Gindul vostru este doar la mancare ,uitati-va in ce hal a ajuns tara asta !

 4. Trag pe Nas Rinofug ! Si este Bun si pentru Plămâni ! Mai ales Iarna ! Ca Vara nu-i ca Iarna ! Vara Cald si Iarna Rece , Apa Calda ! Ca este o Lucrare la Magistrala Sud ! Si cred ca iesim din Iarna cu Magistrala Sud Reparata ! Nu sunt Securist cu Momeli !

 5. Adica astia se bat intre ei ! Iohanis il saboteaza pe Ciolacu . Hi, hi, foarte tare si vai de noi. Probabil ca Ciolacu este prea optimist iar Iohanis este calul troian austriac in Romania.

 6. „Iohannis îi coboară pe politicieni cu picioarele pe pământ!” !! Asta-i dovada de egoism si rautate ! Adica ce, numai el si cu nevasta-sa sa zboare creanga peste tot prin lumea asta ?

 7. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr, cu zece ani mai tânăr.
  -in „buletin” toti suntem mai tineri…..

 8. @ Neagu Mircea 13 dec. 2023 la 19:16

  ala era capitalism, bai cap patrat. Ce ti se baga de la 1980 incoace. Astazi, dec 2023, ti se mai zice si roma si te tin afara din europa. Nainte de 1980 nu tinea nimeni afara din europa. Ten aripa de tatar cu capu patrat. Naveti creer, bhaa.

 9. Pe Internet Explorer se baga Reclame Politice Mincinoase realizate de Inteligentza Artificiala !

 10. Turistul National care se plimba fara rost cu ravasitoarea de minuta cu avioane de lux pe cheltuiala romanilor stie spune. Nu executa decat ordinele venite din strainatate ca Romania sa nu intre in Schengen! Face orice impreuna cu pupincuristii lui sa se realizeze ordinele primite.

 11. Daca trebuie negociat, negociati cu imbecilul de la Cotroceni. El s-a inteles cu austriecii sa nu intram in schengen pana nu vom importa o parte dintre emigrantii de care austria nu are nevoie. Noi stim, degeaba incearca el diversiunea cu securizarea granitelor. In Italia debarca zilnic sute de emigranti, mare parte fara documente, iar multi ajung si in austria. Dar deh, italia e tara fondatoare a ue.
  Nu prea inteleg pozitia ue si nato comparand situatia din Romania si ucraina. Pentru noi nu se bate nimeni pentru ca nu meritam cu asa prosti la conducere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.