Aderarea Ucrainei la NATO,  Un ping-pong între SUA, Germania și Franța

Guvernele statelor NATO dezbat în spatele ușilor închise chestiunea viitorului statut al Ucrainei în raport cu Alianța. Potrivit The Washington Post, toate statele NATO sunt de acord că Ucrainei trebuie să i se permită să facă noi pași către statutul de membru, însă unii aliați sunt foarte ezitanți.

Decizia trebuie luată până la Summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în luna iulie. Luna trecută, secretarul general NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a spus că la summit va fi discutată aderarea Ucrainei la NATO. ”Summitul NATO va fi important din mai multe motive… Președintele Zelenski va pune problema aderării țării sale la NATO, va pune problema garanțiilor de securitate și asta va fi o prioritate pe agenda summitului”, a spus Stoltenberg. ”Viitorul Ucrainei este în NATO. Toți aliații sunt de acord cu asta”.

Însă lucrurile nu stau așa, scrie The Washington Post. Alianța este divizată între Est și Vest. Statele est-europene din NATO vor ca Ucraina să facă pași concreți către aderarea la NATO și să fie stabilit și un calendar al aderării. Unele state vestice, inclusiv SUA, nu sunt de acord cu această abordare și vor să se concentreze mai mult asupra războiului cu Rusia.

O serie de oficiali americani care au discutat cu jurnaliștii de la The Washington Post spun că ”aderarea la NATO și potențialele garanții de Securitate sunt chestiuni care ar trebui discutate doar ca parte a încetării conflictului”. Țările care se opun aderării Ucrainei la NATO se tem că acest lucru ar implica NATO într-un război direct cu Rusia.

SUA sunt pentru ”întărirea cadrului birocratic al cooperării NATO-Ucraina sau pentru o decizie pentru extinderea sprijinului tehnic oferit de NATO pentru Ucraina”, scrie The Washington Post. Casa Albă nu dorește să se pronunțe public în favoarea aderării Ucrainei la Alianță.

În luna aprilie, purtătoarea de cuvânt a Casei Abe, Karine Jean-Pierre, a spus că decizia privind aderarea Ucrainei trebuie luată de ”țările NATO” și de țările care își depun candidatura, adăugând că administrația Biden vrea să se concentreze în acest moment în principal asupra furnizării de arme pentru Ucraina, pentru respingerea agresiunii ruse.

The Washington Post a discutat cu un oficial dintr-un stat est-european care spune că ”în acest moment avem de-a face cu un ping-pong între Germania, Franța și Statele Unite”, care se acuză reciproc că împiedică aderarea Ucrainei la NATO. Aceste neînțelegeri nu sunt rezolvabile pentru moment, însă guvernele din NATO au căzut de acord să prezinte în continuarea imaginea unei Alianțe solidare.

Președintele Vladimir Putin a denunțat planurile Ucrainei de a adera la NATO și, atunci când a prezentat motivele invadării Ucrainei, a arătat că extinderea NATO a fost unul dintre primele pe listă.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

19 Comentarii

 1. Parcă o condiție de aderare era să nu ai conflicte la graniță cu nimeni!…păi ce facem intră tot NATO în război cu Russia?…adică sfârșitul lumii..?

 2. Cum va vota Joha, ca un tradator ? Ukraina detine nemeritat doua provincii romansti ! Semnatura premiantului Severin nu este valabila, n-a intrebat pe cineva cand a semnat ca-chimistul in defavoarea a 100.000 de familii pagubite.

 3. Vraja marii! Ucraina va intra în NATO la …sfântu așteaptă! Ei nu știu cum să stopeze razboiul nu cum să-și ia o belea pe cap! Kinjal-ul e invincibil! Patriotul e un fel de volhov cu bătaie mai lunga iar himars un fel de kub modernizat. Lasa-ti bancurile și apucati-va de canapele!

 4. Aderarea Ucrainei la SATAN NATO inseamna in fapt razboi termonuclear pe fata USA-Rusia. Dupa care va veni pacea peste tarile care vor scapa din acest mega-macel. Nu uitati ca Soarele rasare intotdeauna de la Rasarit.

  • Chiar daca unii habarnisti dusi vadit cu pluta nu inteleg cum Ucraina este deja in NATO nu-i bai .

 5. Zelensky visează cai verzi pe pereți, iar liderii europeni vor să se erijeze în principalii sprijinitori ai Ucrainei din cauză de publicitate. Aceasta nu poate adera la NATO în timp de război ci doar după și dacă va câștiga războiul. Ceea ce este foarte discutabil. Iar noi n-are rost și nu trebuie să intrăm direct cu Rusia în război, prin intermediul NATO, din cauza Ucrainei, cu care ne urâm reciproc. Iar Ungaria și Turcia se vor opune oricum aderării ucrainenilor la NATO vreodată.

 6. Normal ca le-au distrus nulitatea de sistem, dezamplasarea unui sistem Patriot de pe locul de tragere dureaza cel putin 40 minute timp in care de la prima lansarea a unei rachete Patriot, rusii au timp sa detecteze rapid coordonatele locatiei pentru ca avioanele dotate cu Kinjale aflate in zbor la peste 1000 km sa lanseze un Kinjal. Tocmai spre locatia de unde trage cu rachete Sistemul Patriot. Zlava Sistemum Patriot un fel de prastie, ce costa 1 miliard de dolari inefectiva pentru Asul Kinjal.

 7. Aceste discutii legate de intrarea Ukrainei in NATO ,dovesc clar ca indiferent ce legi sau regulamentele dupa care se conduce acest NATO exista, pot sa nu fie respectate atunci cind se doreste.Cine este curios sa caute sa citeasca regulamentele dupa care functioneaza acest NATO ,poate sa vada exact ce afirm eu.

 8. Chiar acum se configureaza si o alianta a avionelor ce vor fi oferite Ucrainei .Cine inca mai crede ca totul a fost facut de Occident la plesneala se inseala amarnic . Pasii sunt extrem de vizibili .Rusii nici macar nu au curajul sa numeasca invazia razboi stiut fiind cum in caz de razboi declarat ,in secunda doi,intreg teritoriul Rusiei poate fi lovit .Distrug doar cladirile din Ucraina si depopuleaza astfel aceste teritorii care oricum nu mai pot fi locuite usa in usa de rusi si ucrainieni ,in speranta de a putea face o separare intre ei si Occident in ultima instanta chiar lovind aceste teritorii cu mici incarcaturi nucleare. Putin a fost pacalit chiar de ai lui asa cum se intimpla si acum .Tancurile de carton si uniformele de parada stau marturie .Acum vedem si la Kinjal acelasi lucru .Nimeni nu va mai dori sa cumpere arme sovietice .

 9. Dilema rămâne, cine vârât primul ‘bățul prin gard’ (includerea în sfera de influență a Ucrainei (Estul sau Vestul(?)), către Balcanii de Vest ‘nu se mai înghesuie’ nimeni.

 10. Concluzia:Daca o tara are probleme cu vecinul adera la NATO si se rezolva conflictul.Dar cand vecinul e Rusia in plin razboi, se mai poate?US par mai constiente de situatie desi platesc ceva la acest razboi.”Marile tari” Estonia,Lituania,Letonia parca au chef de un mondial.Germania ar vrea,soptind in tacere, dar parca nu e prea sigura pe sine.Totusi Ucraina va adera la NATO atunci cand nu va mai conta NATO.

 11. Mai degraba tenis decat pingpong, ca se joaca cu rachete.

 12. Caline, iar dezinformezi ? Spui tampenii asa cum ti=ai obisnuit dacii liberi.

 13. Nu cred ca e in stare vreun parerolog,roman sau strain,sa prevada evolutia NATO in urmatorii ani,care vor fi noii membrii si care vor fi membrii care sunt pe faras ..Politica adevarata e necunoscuta parlagiilor y compris publicul larg
  Un exemplu: nimeni nu a prevazut destramarea URSS,nici macar SUA sau un Gorbaciov,groparul comunismului national, nimeni nu a prevazut agresivitatea nationalista lui Putin din ultimii zece ani,nimeni nu poate spune unde va duce circoteca SUA & China, doua supra economii complementare,dar cu viziuni social- politice divergente
  PS totul e gargara si dezinformare

 14. Admiterea Ucrainei in NATO nu e posibilă! NATO va tine cont si de pozitia fermă a Rusiei!
  Ce e acum? Distrugerea Ucrainei.
  ZELENSKI marseaza continuu pe implicarea deschisa in conflict a NATO. Actorul-dictator va fi lichidat de ai lui la un moment dat pentru distrugerea completă a Ucrainei.
  Individul a intrat intr-o fundatura a
  iadului. Nu are ieșire. Sunt vinovați si cei din Occident care-l încurajează dandu-i arme si bani.
  Penteru orice minte sănătoasă e clar;Ucraina nu poate învinge Rusia cu tot ajutorul Occidentului.
  Dacă RUSIA va ajunge cu spatele la zid ,atunci situația va degenara inrun război fără învingători.
  OCCIDENTUL știe bine acest scenariu si nu va trece linia „PERICOL DE MOARTE”.

 15. Titul deageaba …mor ukranii (si si-au micsorat si tara, c-un etnic la conducere de-i suparat si Stephan Bandera)
  doar pentru ca VESTUL stie ca-n viitorul plin de crize …DRUMUL MATASII pe-o geografie controlata de rusi …
  va disocia UE si NATO … facand americanii sa plece PERDANTI din EUROPA !
  USA e cea in pierderea daca cordonul „DRUMUL MATASII” se face pe uscat intre CHINA si UE !
  DE CE ?
  Pentru ca SUA are de 36 TRILIOANE datorie prorpriilor cetateni … datorie de stat ! E in DEFAULT !
  Altceva ar fi daca …nu e chiar de yankei prognozat ca CHINA va fi economic in 5 ani vioara-ntai !
  Si dupa BREXIT o uniune intre GERMANIA si RUSIA ar rupe NATO …deoarce mastodontul RUSIA-GERMANIA(=UE) ar decalasa USA …etc.
  USA e un IMPERIU …in cadere ! Asta se vede prin faptul ca nu se mai impune decat LUPTAND nu CUMPARAND …
  RAZBOIUL UKRAN (pierdut!) e …cntecul de lebada yankeu !
  O spun ca PROPHET cu … mare triSStete ! 🙁
  SHALOM !

 16. De ce rusii se joacă de-a șoarecele și pisica doar EI ( Putin și Generalii ) știu ! Oricum , mai devreme sau mai târziu , ukra va fi ” neutră” in cadrul Federatiei Ruse ! Oricât s-ar striga : ” slava ukraini” ! ( Și nu mai cenzura opiniile nealiniate !!) Regulile și normele UE și NATO au devenit …DIKTAT ! In acest fel Occidentul se apropie tot mai mult de …apus ! SLAVA APUSULUI !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.