Un regizor român se plânge de cenzură la Chișinău

Scandal în teatrul moldovenesc. Un regizor-dramaturg din România s-a plâns de cenzură în procesul de realizare a unui spectacol pentru teatrul Luceafărul de la Chișinău, scrie https://newsmaker.md.

David Schwartz a spus că spectacolul său despre corupție ar fi nemulțumit reprezentanții Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS). Iar într-un final s-ar fi decis amânarea spectacolului cu un an. În reacție, reprezentanții teatrului au numit declarațiile regizorului „manipulatorii” și că acesta ar fi accentuat în viitorul spectacol „identitatea persoanelor publice” din Moldova care au acceptat să ofere informații teatrului sub protecția anonimatului”.

 

Teatrul a menționat că risca să fie atras la răspundere „pentru aceste încălcări” iar unii actori antrenați în proiect „au declarat că demisionează din teatru”. În plus, regizorul ar fi intenționat ca la sfârșitul spectacolului să aducă „mulțumiri anumitor persoane, unele dintre ele fiind implicate politic”. Pentru NewsMaker, reprezentanții PAS au declarat că „este libertatea și decizia unui teatru ce spectacole pun în scenă” și că „PAS nu cenzurează nici spectacole, și nici alta formă de exprimare”.

Integral pe newsmaker.md

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Dictatura democratica si aspectele ei. Candidatii la intrarea in adunatura numita UE.

 2. Daca PAS spune ca nu cenzurează nici spectacole, și nici alta formă de exprimare, inseamna ca exact asta face. Apropo, mai stie cineva cine mai e prin opozitie in republica moldova ? Sau toti sunt deja la puscarie, ca in Ucraina/Rusia ?

 3. Ma mir! Domnul Schwartz e de acelasi neam cu Maia, dar o fi de partea lui Shor. Ei intre ei. Sa se duca la rabin sa-i impace.

 4. Sandu care a inchis zeci de televiziuni si posturi radio ilegal se jura ca nu e cenzura. Moldova e un stat stalinist girat de serviciile de la noi

 5. BUNĂ! nu stiu ce posturi de radio si/sau tv a inchis,dar daca sunt cele care fac propaganda si politica Kremlinului,atunci e in regulă .

 6. hahahahah… au inchis doar vreo 20-30 de posturi, dar e ok ca erau in limba rusa… curat „democratic”, curat „valori europene”, curat „libertate de expresie”… tipic rromanilor sa accepte cenzura in numele „democratiei”. sa vezi cand o sa inceapa cenzura pe baza de „dezinformare” si spionajul deschis care se pregateste pentru toti cetatenii in numele „protectiei copiilor” … in timp ce in scoli va indoctrineaza copiii

 7. ‘David Schwartz’, regizor roman?Chiar nu mai exista inteligenta,ne luati de prosti…
  Coldea presedinte si osul la treaba!

 8. Asta da democratie.
  Ciolacu ,Iohannis, mergeti repede si pupati-o in dos pe Maia.

 9. I se acordă prea multă importanță acestui domn pe nume David Shcwartz. E un regizor de mana a treia. Nu are in palmares nici un spectacol important. Nici un premiu care să conteze. S-a refugiat în teatrul social care nu prea e teatru. Strigă că e cenzurat si că e persecutat etnic. Se bagă singur in seama. Mai lasa-ne în pace, Davd Schwartz! Regia nu e pentru tine!

 10. Sper că numitul SCHWARTZ DAVID isi va incheia aici cariera. Oricum, individul e imaginea ESECULUI NEGRU. Un impostor. O mazetă!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.