Un secret bine păstrat: „A fost ars din ordinul tovarășei Ceaușescu”

Unul din secretele cel mai bine păzite ale cinematografiei româneşti de dinainte de 1990 este Suta de lei a lui Mircea Săucan, relatează Cineclic.

A lui Săucan, pentru că lui i s-au încredinţat şi scenaristul (Horia Lovinescu) şi directorul de imagine (Gheorghe Viorel Todan) şi compozitorul (Anatol Vieru) şi interpreţii (Dan Nuţu, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici, Violeta Andrei) şi, nu în ultimul rând, unul din principalii producători (Constantin Roateş), care a făcut infarct şi a murit atunci când s-a declanşat scandalul monstru următor terminării filmului. Aşa cum se mai găseşte prin arhive, Suta de lei (în varianta director’s cut, nu în versiunea trunchiată arbitrar de autorităţi, cu unele secvenţe refilmate şi altele amputate, niciodată agreată de regizor, dar şi aceea devenită repede tabu, până în 1990) reprezintă, poate, cel mai bine cinematografia românească de autor din anii ’70.

Negativul filmului a fost ars, producatorul (Constantin Roateş), a facut infarct si a murit la dispensarul studioului, regizorul a fost la un pas de nebunie. Filmul, in copie pozitivă, a fost pastrat de oamenii studioului si redat publicului dupa ’89. Din pacate singura copie pastrata din cele 3 existente este de o calitate foarte slaba (director’s cut) , menționează sursa citată. Filmul „100 de lei” cat si capodopera lui Saucan „Meandre” pot fi urmarite online pe canalul Youtube.
„A fost ars negativul din ordinul tovarașei Ceausescu. La premiera nu mai exista negativul. Inginerii, muncitorii de la controlul tehnic plangeau. Lui nea Tica Roates, directorul filmului i s-a facut rau, s-a dus la punctul medical de la Buftea, a facut infarct si a murit. A murit o data cu filmul si cu toata munca mea, 62 de ani avea.”- Mircea Săucan
“Nu este nimic de neînţeles în acest film „îngropat de viu” (Călin Căliman), aşa cum nu era nimic „subversiv”, „prolix”, „elitist”, în Meandre. A fost vorba, pur şi simplu, de o lipsă pregnantă de aderare la tipul de cinema – foarte modern, experimental, deloc popular – propus de regizor. Pentru că miza nu e nici motivul furtului unei conserve de sardele dintr-o alimentară şi nici scopul alergării personajelor pe coclauri. Suta de lei propune un cinematograf al jocurilor secunde, al pendulării între „aparenţe” şi „realitate”. Cine aşteaptă explicitări şi intrigi (aşa cum oferă, din plin, filmele „cu subiect” şi cu mulţi spectatori) va fi dezamăgit. Cine este dornic să desluşească limbajul audio-vizual din acest poem cinematografic pe tema indiferenţei se va bucura. (Suta de lei, arăta Ecaterina Oproiu la premieră, este sinonimul indiferenţei.)” -sursa Sinonimul indiferenţei – sursa 100 de lei Marian Rădulescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

15 Comentarii

 1. poate citeste si duomna cu nucile si colivele….ce buni erau „tovarashii” maaah…hai poate aude si calitzeasca, draga de ea…rau imi pare ca este bolnava si prapadita, dar acra a fost si cand era sanatoasa, cu ani in urma. acra si amara. mari iubitori ai lu’ ceausila… toooashu nicooolae ceaaaausessscu…toaaasha elenaaaa ceausescuuu. hai siktir, bhai, cu prostalaii vostri lacomi si cruzi!

 2. Am o stranie intrebare, tinand de stiinta geneticii:
  – Cum dracul a avut familia Ceausesecu COPII, recunoscut destepti (de inteligenta lui Doina nu se indoaiau nici dupa lovilutie, fostii colegi ai ei de studentie !n-au declarat-o post-comunist PROASTA ca yankeu-obligat, 😉 , pe ma-sa :|)
  daca despre ei se spune AZI, ca si dupa NUREMBEREG despre HITLER , c-au fost … oameni prosti: DE CE AU AVUT COPII DESTEPTI ? 😀 !

  GENETICA spune ca din prosti nu se pot naste (prea) destepti (desi accidental genetic se pot naste unii „normali) la fel
  GENETICA spune ca prin „regresia statistica spre mediana” din genii nu se nasc (neaparat) genii ! 🙁

  REINTREB
  …cum dracul s-a nascut din astia 2-oi din poza articolului, copii destul de destepti …de facto toti peste media de inteligenta a romanului cotidian ?
  Sa fie in parte PROPAGANDA, invingatorului despre INVINS, ce-i face azi PROSTI pe fostii sefi, famiglia CEASCA, ai RO ?

  REPET: Nu-mi explic DISCREPANTA (ATENTIE 😀 🙁 😉 ) … GENETICA
  dintre inteligenta lor de cuplu si media de inteligenta a copiilor lor !

  Sa zicem ca a avea un copil destept e normal, ca exceptie/accident de la regula, insa n-au cum fi fost GENETIC-PROSTI daca copii lor, verificabil azi, TOTI, n-au fost cum le sunt „laudati” azi parintii … de urmasii celor 4 milioane de membrii de partid
  … brusc-inexplicabil disparuti fara urma (de comunist 😉 ) neaos-ideologic-romanesc DUPA LOVILUTIE !(?)

  Doar evreii mai ramasesere (o vreme din inertie 😉 ) COMUNISTI dupa revolutie …
  comunistii ethnic-romani s-au lepadat rapid de „ideologie” (IQ=?, convingerile unui „cotidian” 😛 )
  devenind din ATEI-comunisti …;) BUNESCU stie 😉 … peste nocturna: ORTHODOCSI °! 😐

  IQ=?

  AUD ?
  (SHALOM ! ❤️❤️❤️?

 3. CEASUSESTII … 😛 … daca erau PROSTI nu doar ca ar fi avut copii prosti
  ci nu s-ar fi tinut la conduserea ROMANIEI atat timp
  tinad cont de … COLCAIALA politic-tradatoare-neaos-romaneaca dela „fruntea” tarii …etc. !

  Au fost tradti de intimii lor la LOVILUTIE …cea ce denota ca n-aveau EQ ca sa miroase prefacutii din cauza IQ-ului peste medie !
  PS: nu doar se spune ca cu cat mai destept cu atat mai greu de-a vede „empathia” din ceilalti ! 😉

  MDA ! Despre omorati numai de rau …sau cum e proverbul la valahi ? ! 😀
  (USR e … feriti-va de ei ! 😐 SHALOM doar evreilor buni ! ❤️ O spun ca eu insumi evreu ! 😐 )

 4. Filmul a fost vizionat de 856.348 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei. cine a vrut sa-l vada ,l-a vazut

 5. Gentic n-au fost prosti ceausestii insa dupa lovitura de stat
  USA a plicat aceeasi metoda ca dupa ww2 cu STALIn si URSS-ul !

  Laudadt si stimat , ajutat in ww2 contra nemtilor …STALIN a fost facut albie de porci 😀 PROPAGANDISTIC dupa ce
  americanii au vazut ca si el , „dictatorul” avea BOMBA ATOMICA primita PRIN „NISTE” EVREI de la USA ce-o deja folosise cu victime civile-n JAOINIA !

  Sa fim seriosi …dupa PROPAGANDA ukran-recenta VIZIBIL ca ultra-mincinosa 😀
  iti vine sa te intrebi OARE cate s-au mintit si despre … WW2 , si alte cele 😐 !
  Fara a pomenii ca evreu …HOLOCAUSTUL si minciunile despre el scrise de un evreu mai celebreu decat altii: „NORMAN FINKELSTEIN” 😛

  SHALOM ! … (de se mai aude dupa „pogroame” si „7 oct.” de NULAND si proorocit decazuti ei, azi, sectanti ?
  Oare doar evreii au propheti REALI ? MAGA ! 3301 Q … s-al ajute cineva pe TRUMP dinnou POTUS ! 🙂
  AUD ? 🙁

 6. N-am vazut filmul, nu ma pronunt (dar probabil ca, dupa cum e prezentat ca „modern si experimental”, cam in genul „Cannes”, as fi iesit din sala dupa 10 minute cu dureri mari de cap !) … totusi, pozele din articol (doi barbati in pat … doi barbati pe canapea … etc) … cred ca ar fi facut sali pline azi cu LGBTQ-isti …

 7. Bre, lasati – ne cu cretinismele botezate fraudulos arta. Cretinisme de arta inchipuita, pe banii pulimii… Au trecut 33 de ani de libertate …dar nu puteti numi macar un film ca lumea, o piesa de teatru ca lumea din Romania!…@ misteaux…Ceausestii au fost inteligenti pentru ca au avut toti copiii inteligenti….@ marin…esti un gargaragiu greu de cap, dovada ca se contreaza cu mortii… ai macar vreun copil mai de Doamne ajuta? Mai de Doamne ajuta inseamna sa nu semene cu tine.

 8. „Joc secund” pentru niste hoti. Sa fim seriosi! Bataie de joc de Ion Barbu. Si furtul, o „aparenta”. Demna de Kant, nu-i asa! Caliman Calin & comp. = impostori. Roates, pe care-l caineaza articolul = grav bolnav de inima, ca nu faci infarct din senin. I-o fi placut paharul si si-o fi pierdut noptile. Raport de la cauza la efect falsificat. Punere-n scena caraghioasa, cu barbati „plângând”, suferind de obsesie maniaco-depresiva pentru .. o suta de lei. Sa fim seriosi. Cu Saucan, autor de „capodopere” în frunte.

 9. care bha, ca cu o suta da lei faceai discoteca,restaurantu, mancare vin, si dadeai si mhue dupa aia.

  vremuri dalea nu mai apucati voi.

 10. Suta de lei avea Valoare ! Cumparai 3 kile de Brânză de Oi sau 3 kile de Carne de porc . Faceai 1 Oala de Sarmale si Mancai 1 saptamana cu 200 de lei ! Cu 1000 de lei Mancai 1 luna ! Intretinerea era 350 de lei , 35 de lei Telefonul , 90 de lei Lumina !

 11. Cred ca se exagereaza. Filmul Suta de lei era difuzat in unitatile militare de caravana cinematografica a armatei, impreuna cu alte filme romanesti cu actori talentati din acel timp.

 12. CODUL PENAL 21/06/1968 – Portal Legislativ
  legislatie.just.ro › Public › DetaliiDocument
  Distrugerea, jefuirea sau însusirea unor valori culturale + Articolul 360Distrugerea sub orice formă, fără necesitate militară, de monumente sau construcții …

  -cu asta suntem de acord
  JOS CENZURA!
  (evident ca AZI orice are „necesitate militară”,
  se dau si ordonantze militare)

 13. Ceausestii nu au fost prosti. Au fost inculti. Una-i sa fii incult si cu totul alta-i sa fii prost. Prostu-i prost din nastere. Poti sa-l dai la orice fel de scoli si de studii, caci tot prost ramane.
  Astfel se si explica de ce copiii Ceausestilor nu au fost prosti. Au fost copii scoliti……[Rumburak]

 14. sHE FRUMOS LI SHADE lor in poza : Tovarasha Aushescu si Tovarashu Aushescu. O copilarie nefericita, o tinerete „revolutionara” urmata de o viata de huzur finalizata cu o ingreunare cu plumb. Sa traiti bine acolo unde sunteti acum, la cazanul cu smoala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.