Un summit pentru pace la Cairo

Lideri politici din diverse tari (europene, africane, asiatice, arabe) se întâlnesc sâmbăta aceasta la Cairo, la un summit convocat de Egipt pentru pace și încetarea focului în razboiul dintre Israel si Gaza.
Lista participanților așteptați până acum la Summitul pentru Pace de la Cairo îi include pe președintele Abdel Fattah al-Sisi, președintele Mahmoud Abbas, regele Bahreinian Hamad bin Isa Al Khalifa, prințul moștenitor kuweitian Sheikh Meshal al-Ahmad al-Sabah, Giorgia Meloni, Pedro Sánchez, Kyriakos Mitsotakis, Nikos Christodoulides, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Cu toate acestea, în ciuda importanței celor adunați, Israelul nu este de așteptat să accepte apelurile la pace, ținând cont de faptul că forțele sale militare se pregătesc să invadeze Fâșia Gaza în cadrul unei escalade aprobate de guvernul de extremă dreapta de la Tel Aviv. Pe de altă parte, absența reprezentanților din Statele Unite, Iran și Israel indică faptul că rezultatele întâlnirii nu vor fi decisive.

Liderii a 12 țări, inclusiv înalți oficiali din Turcia, Qatar și Europa, converg spre Egipt pentru conferință, dar absența celor trei mari din centrul conflictului face foarte puțin probabil ca summitul să poată scoate ceva din pălărie“.

Iranul este jucătorul greu care poate avea un cuvânt important în acest conflict. Teheranul este atât un aliat al Hamas, ai cărui militanți au ucis peste 1.400 de oameni în Israel în atacul din 7 octombrie, cât și al Hezbollahului din Liban, despre care mulți observatori se tem că va intra în război împotriva Israelului din nord.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor: „În acest moment, acest conflict este limitat între Israel și Hamas și vom face tot ce putem pentru a asigura descurajarea în regiune, astfel încât acesta să nu devină un conflict mai larg”.

Statele Unite au refuzat miercuri rezoluția ONU prin care se cere o pauză în luptă pentru a permite asistența umanitară în Gaza, care a fost bombardată aproape constant de când Hamas a atacat Israelul. Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a spus că rezoluția nu a subliniat dreptul Israelului la autoapărare.

La Riad, liderii din Golf și ASEAN au emis o declarație prin care cheamă toate părțile implicate în conflictul din Gaza să pună în aplicare o încetare permanentă a focului și au condamnat atacurile asupra civililor din enclava palestiniană.

Liderii summitului au cerut, de asemenea, livrarea de ajutor umanitar, provizii și alte necesități și servicii esențiale către Gaza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

 1. Pai Israelul nu poate pur și simplu să bată palma după tot ce s-a întâmplat. Cine mai da pe ei doi bani daca trimit rezerviștii acasă în schimbul unor promisiuni pe care nimeni nu le poate garanta ? Aici e vorba de statalitatea lor care e foarte particulară. Orice ar fi trebuie sa-si restaureze prestigiul sifonat. Cu orice riscuri iar elita de acolo știe asta. Europenii fac in pantaloni dar așa sint ei.

 2. Intalnire INUTILA daca SUA refuza sa participe si este de acord cu ce face Israelul. Acu trebuie sa recunoastem ca SUA nu are ce face. Este la mijloc santajul finaciar al unnui stat supradator, care depinde de tiparnita de dolari a FED, banaca privata Rotshchild, care are rolul de trezorerie a SUA

  Janet Yellen a dat semnalul sustinerii razboulului putrtat de Israel – avem bani sa suportam doua razboaie – cel purtat de Ukraina si cel purtat de Israel.
  Dupa aceasta declaratie a sefei FED ce mai putea face administratia americana? Si asa sunt la un pas de dezastru…

  Yellen a promis ca va tiparii suficienti dolari pentru ambele razboaie – deci spectacolul trebuie sa continue indiferent cati oameni mor.
  Traiasca tiparnita de dolari si profiturile din industria de armament americana!!!

 3. Un summit fara licurici n-are nicio valoare. Senilul Joe, intre doua scaune diareice, a dat liber evreilor la intrat in Gaza, a trimis vaporase si puscasii lu` Marin. Astia se intalnesc degeaba.

 4. Normal că israela nu accepta pacea! Dar obliga alte țări să care toti infractorii din zona lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.