Undă verde pentru exportul cerealelor ucrainene

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă prelungirea acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene, informează Reuters şi AFP. Liderul turc a făcut anunţul în cadrul unui discurs televizat, fără a preciza durata prelungirii, care potrivit unui responsabil ucrainean va fi de încă 120 de zile.

„În urma discuţiilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea acordului care urma să ia sfârşit pe 19 martie”, a spus Erdogan în discursul susţinut la Canakkale.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a precizat pe Twitter că acordul a fost extins pentru 120 de zile.

Ankara a afirmat anterior că speră o extindere cu 120 de zile a acordului, Rusia insistând în schimb pentru 60 de zile.

Acordul asupra „Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră” semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, a vizat limitarea unei grave crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. El a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a circa 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU.

Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale şi îngrăşăminte. Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni dure după invazie, măsuri care nu afectează produsele agricole şi îngrăşămintele dar – potrivit Moscovei – creează „bariere” pentru exporturile respective prin restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Pe unde sa le exporte, prin aer sau prin zona romaneasca necontrolata de hoiturile de la conducerea Romaniei? Azi, zona de deasupra insulei serpilor a fost penetrata aerian de suhoy-urile rusnace, nato a aparut in viteza paralel cu turcia si dusa a fost zburatoarea.

  2. A nu se uita ca aceste companii de export cereale din Ukraina sint in propietatea americanilor .Asa ca mai usor cu exportul ukrainian pt.ca de fapt, firmele care exporta sint americane.Ukraina este doar cu numele ,la fel cum este si Romania.

  3. Dragi fermieri români, dragă dle Muscă..
    Uitați de grâu anul ăsta și cultivați cânepă indiană…
    Ferice de cel ce consumă grâu contaminat…

  4. Conducatori de tot rahatul. Nu ucraineni sunt de vina, noi suntem prosti ca le permitem, nu avem coloana ca polonezi si nici macar ca bulgarii. De fapt noi suntem buni doar la intorsul armelor dupa cum adie mai convenabil vantul. Curve, capre nimic bun in decursul istoriei. Slava prostiei!

  5. @Paulian
    Corect, dar mai putem face ceva ca sa scapam de ei? Sa iesim de sub jugul american?

  6. parere…–Tatae,trezeste-te la adevarata realitate si judeca putin ,sa le exporte exact pe acolo de unde primesc aproape zilnic transporturi cu armament si munitie de la criminalii occidentali.Lasa ironiile cu aerul, ca te faci de rusine !

  7. Supărare fermierilor noștri este ca ei au graulpe stoc prețul scade și ei nu ca vor ieși în pierdere ci vor câștiga mai puțin. De ce pana acum nu au vândut nimic nu cumva ei au așteptat la colt ca bișnițarii interlopi proxeneți?!?!? Merita o lecție acești fermieri avari nesimțiți, agricultură a devenit o afacere. Agricultura de viitor va fi a marilor companii care au mai multe ramuri ale agriculturii care au lanțuri integrate de la producție procesare pana la magazine de desfacere. Adio rozatorii de subvenții. Sa vina marile companii și aici în țară la noi . Eu m am saturat sa mănânc alimente din import și pâine congelata.

  8. Prea Sfant Treime si Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Maria scufundati in canalui Bastroe toate vase ucrainiene de mare tonaj, pana la completa lui blocare, ce tranziteaza acest canal oe care l-au adanci autoritatile de la Kiev cu toate ca nu aveau acest drept. Nu mai lasati poporul roman sa fie calcat in picioare de acest poppr nelegiuit care stapaneste vechile noastre pamanturi romanesti fara nici un drept. Amin.

  9. Luis tocmai ce spuneam. Ne meritam soarta. Ai vederea de ansamblu ingusta. Era vorba de principiu, de verticalitate aici. Tu care habarnist fiind, rupt de realitate dai cu bata-n balta. Meriti un post la conducerea tarii, ca te-ai potrivi perfect cu gandirea de a vinde strainilor tot ce-a mai ramas de praduit. Iesi si asteapta cu paine congelata si sare ucraineana marile companii straine practicante de bune practici in agricultura nerozatoare de subventii doar de la o tara…… Astept si alti frustrati. Alo Aiurel dormi? Rusine si iar rusine

  10. Eu sunt satul de asta cu fermierii nostrii.
    Graul ukr ieftin cică a invadat piata romaneasca dar preturile la panificatie tot cresc.
    Fermierul roman a jucat la bursa. A asteptat sa tot creasca pretul.
    Asta cu contaminarea e poveste, la grane se fac analize multiple. Acum 3-4 ani o nava cu grau romanesc (30 mii tone) a fost refuzata in Egipt.
    Productia la hectar e cam aceeasi si in Romania si in Ukr,nu poti sa spui ca aia folosesc mai multe chimicale. Stai sa vezi chitaituri prin iunie pentru ca la vremea asta silozurile trebuiau sa inceapa sa se goleasca,sa fie pregatite pentru noua recolta.

  11. Nu dorm , tipule, oare nu ne am gândit ca o sa vina și o criza alimentară?! Problema este sa consumăm produse românești finite de calitate nu din import. Ia mergi tu pe la țară sa vezi fermierii plini de bani de arogante extravagante opulenta nesimțiți ce jepane au ce vile ce utilaje toate de pe terenul altora și muncă la negru de la sclăvoi. Satele românești sunt ruinate de aceste jigodii numite patroni fermieri evazionisti. Iau terenul de la țărani pe care ii iau in râs cu arenda mizerabilă 300 sau 400 kg la ha pe an fără sa plătescă impozitul pe acel teren la primărie. Fermierii iau subvenții și beneficii din bugetul statului rambursări de tva despăgubiri de secetă subvenții la motorina etc tot felul de scheme de plata dar banii nu ajung în agricultură în irigații. Dacă tot dam subvenții hai sa producem și produse românești finite nu sa importăm alimente. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale. Sunt f mult cazuri când terenuri necultivate sau animale fictive primesc subvenții. Autoritățile statului dorm. Control permanent pe teren nu din birouri.

  12. Care EXPORT de cereale ucrainene!??…Ucraina NU mai are recolta anul acesta,iar ce a fost s-a vandut in UE pentru plata armamentului primit in 2022,…nici 10% din cereale ucrainene nu au ajuns in Africa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.