Unde-l doare de fapt pe Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei a revenit vineri cu „clarificări” pe ce a dispus joi Curtea de Apel, susținând că nu a fost foarte clar în relatările media.

„1. ANI a reținut că sunt incompatibil și în conflict de interese. Curtea de Apel a anulat această parte de raport.
2. ANI a apreciat că s-a comis o infracțiune căci Primaria a plătit o amendă pe care trebuia să o plătesc eu. ANI a formulat plângere penală la Parchet.
Curtea de Apel a reținut că nu se poate pronunța pe această chestiune, care e de competența Parchetului. Însă între timp s-a pronunțat definitiv Tribunalul București, secția de contencios administrativ, care a spus că amenda trebuie plătită de Primărie, nu de mine. Parchetul va constata automat că infracțiunea nu există”, a scris Dan pe pagina de Facebook.

Curtea de Apel Bucureşti a admis joi, în parte, cererea în care Nicuşor Dan a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care edilul a fost declarat în stare de incompatibilitate şi conflict de interese.

Pe de altă parte, instanţa nu a fost de acord cu cererea lui Nicuşor Dan de anulare a părţii din raport, trimis de ANI la Parchetul General, care se referă la infracţiunile de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

„Admite excepţia tardivităţii formulării cererii adiţionale şi constată decăzut reclamantul din dreptul de a invoca noi motive de nelegalitate. Admite excepţia inadmisibilităţii exercitării controlului de legalitate asupra dispoziţiei din raportul de evaluare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Respinge cererea de anulare cu privire la acest aspect ca inadmisibilă. Admite în parte cererea formulată de reclamantul Nicuşor Daniel Dan în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Anulează în parte raportul de evaluare nr.58231/G/II/23.12.2022 sub aspectul constatării existenţei stării de incompatibilitate şi conflictului de interese. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei, care nu este definitivă.

Nicuşor Dan a fost prezent joi în sala de judecată, el susţinându-şi cauza în faţa judecătorilor.

ANI anunţa, în luna februarie, că Nicuşor Dan s-a aflat în incompatibilitate şi conflict de interese:

* Incompatibilitate – în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicuşor Dan a exercitat şi alte funcţii de conducere în cadrul a patru instituţii sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

* Conflict de interese – în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), Nicuşor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei. În opinia ANI, Nicuşor Dan a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Pe de altă parte, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Nicuşor Dan a infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal şi a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât:

* o amendă contravenţională aplicată de către o instituţie publică lui Nicuşor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului Bucureşti, iar demersurile de contestare la instanţa abilitată au fost efectuate de către Direcţia Juridic din cadrul PMB pentru Nicuşor Dan, atât în calitate de persoana fizică, cât şi în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calităţi;

* în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8393 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Dl. Nicusor-palmier care inca esti primar General/pe Capitala…de ce ai dispus sa dispara pavajul(realizat ca la carte dar de un primar de Sector) din fata magazinului Unirea, asta, ca sa fi reales la anul ca sa ingropi Bucurestiul?!? Deja se mandreste ca a platit un studiu de fezabilitate ca sa lege Tramvaiul 32 de la Mitropolie cu Tramvaiul 21 din piata Sf. Gheorghe …ales bules!

  2. Daca ar fi facut Olgutza ot Banie la fel ca Mucushor Ban, se satura deja de puscherie! Onor „Justitzea” procedeaza fix ca in cazul Ciolanis! Exista incompatibilitatzi (de stanga, pesediste) si non-ncompatibilitatzi (alea de dreapta, liberale si useriste)!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.