Ungaria atrage fauna extremismului european

În mesajul său către țară din luna februarie, premierul Viktor Orban declara că nu va primi în Ungaria imigranți din Orientul Mijlociu și din Africa, ci „adevărați refugiați: germani, olandezi, francezi, italieni, jurnaliști și politicieni îngroziți care vor să regăsească în Ungaria Europa pe care au pierdut-o la ei acasă“. Nu este vorba despre potențiali investitori atrași de programul guvernamental prin care se acordă cetățenie ungară în schimbul unor investiții substanțiale, ci despre extremiști din toate colțurile Europei, care se adună de ani buni în Ungaria.

Unul dintre ei este germanul Horst Mahler, 81 de ani, unul dintre fondatorii grupării radicale Facțiunea Armatei Roșii, în anii 1970. În ultimii ani, Mahler a fost condamnat de mai multe ori la închisoare pentru incitare la ură și negarea Holocaustului. Este căutat de poliția germană pentru că a fugit în Ungaria în momentul în care a fost eliberat condiționat.

În Ungaria, Mahler l-a întâlnit pe extremistul britanic Nick Griffin, fondatorul organizației radicale „Internaționala Cavalerilor Templieri“. Griffin a condus Partidul Național Britanic în perioada 1999-2014, a fost ales eurodeputat, dar și-a pierdut mandatul și a fost exclus din partid din cauza viziunilor sale. Potrivit presei ungare, Griffin dorea să se stabilească în Ungaria. La conferința „Stop Operațiunii Soros“ (organizată de Mișcarea Identitară a Studenților maghiari), acesta arăta că „este o comunitate de imigranți vest-europeni care crește rapid aici, francezi, britanici, suedezi, știu câțiva germani care se vor muta aici în curând“. Griffin are o relație apropiată cu extremistul maghiar Laszlo Toroczai, fost lider al grupării revizioniste „Cele 64 de Comitate“ și primar al unei localități apropiate de granița dintre Ungaria, Serbia și România.

Un alt extremist britanic aflat în Ungaria încă din 2013 este preotul scoțian Jim Dowson, fost lider al Partidului Național Britanic și al mișcării Britain First. Dowson conduce din Budapesta o publicație online de extremă-dreapta și colaborează îndeaproape cu ideologul rus Aleksandr Dughin pentru deschiderea unei filiale la Belgrad. Legăturile grupărilor de extremă dreapta cu Rusia sunt completate de Bela Kovacs, eurodeputat al formațiunii naționaliste Jobbik (al doilea partid parlamentar din Ungaria), acuzat de spionaj la Bruxelles în favoarea Federației Ruse. Kovacs a fost deseori „observator“ la alegeri și referendumuri, precum cel pentru anexarea Crimeii la Federația Rusă.

Aflat sub amenințarea suspendării dreptului de vot în Consiliul UE și a unei deliberări a Comisiei de la Veneția legată de legea ce ar interzice activitatea Universității Central Europene, finanțată de George Soros, guvernul de la Budapesta a luat două măsuri importante. Lui Jim Dowson i-a fost interzisă revenirea în Ungaria, Ministerul de Interne arătând că a luat decizia la recomandarea Centrului Antiterorist, potrivit căreia britanicul este o amenințare la adresa securității naționale. Două zile mai târziu, pe 26 mai, apare informația că Nick Griffin va fi și el expulzat din Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.