Ungaria avertizează public Bulgaria

Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la spaţiul Schengen dacă guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc, a transmis sâmbătă Ministerul de Externe ungar, potrivit Reuters.

Într-un comunicat ce-l menţionează pe ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, acesta precizează că a transmis clar guvernului de la Sofia că Budapesta va bloca prin veto aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen dacă respectiva taxă percepută asupra principalei surse de aprovizionare cu gaz a Ungariei rămâne în vigoare. „Dacă ei pun în pericol pentru mult timp securitatea aprovizionării Ungariei cu energie, atunci noi vom opune veto intării lor în Schengen”, a avertizat şeful diplomaţiei ungare.

Noul guvern bulgar condus de premierul pro-occidental Nikolai Denkov a impus în luna octombrie o taxă de 20 de leva (10 euro) pe fiecare megawatt oră de gaz rusesc, pentru a diminua veniturile Rusiei în contextul războiului din Ucraina, deşi nu a existat la nivelul UE vreo decizie pentru impunerea unei asemenea taxe.

Ungaria consideră această nouă taxă ilegală şi nejustificată şi a cerut Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie împotriva Bulgariei, ceea ce nu s-a întâmplat. Serbia şi Macedonia de Nord au protestat la rândul lor faţă de impunerea acestei taxe de către Bulgaria.

Ungaria, ţară lipsită de ieşire la mare şi deci cu posibilităţi limitate de a se aproviziona cu gaze naturale lichefiate (GNL), este în continuare dependentă de gazul importat din Rusia. Gazul rusesc care tranzitează Bulgaria către Ungaria şi Serbia vine dinspre Turcia prin conducta TurkStream.

Premierul bulgar, care a motivat taxa impusă tranzitului rusesc prin creşterea veniturilor la bugetul de stat şi a susţinut că această taxă ar „echilibra” piaţa, a declarat săptămâna aceasta că Ungaria i-a trimis prin canale diplomatice semnale că ar putea bloca aderarea Bulgariei la Schengen şi a promis că o va abroga.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

25 de Comentarii

 1. Romanule ( dacule – si nu numai ) citeste Istoria :

  Hunii( acum – unguri ) au fost intotdeauna dusmani ai tatarilor ( acum – bulgarii ) .
  Probabil . g e n e l e. lor sunt incompatibile.
  asadar , Rugam Cercetatorii britanici sa-si dea verdictul , Lumea stiintifica asteapta ticsita de nerabdare.

 2. Bulgarii se îmbogățesc numai prin taxele pe gazele care trec pe la ei, în timp ce de la noi, de la români iau și gazul de pomană și nici taxe nu plătesc !
  Oare, până când ?!
  P.S. Cică Bulă vine la taică-su și-i cere împrumut 2.000 lei.
  – Până când , întreabă ăl bătrân ?
  – Până nu te iau la poceală !!

 3. Furtuna ,,intr- un pahar cu apa “. Problema , nu capitala , ci de clarificarea a ceea ce vrea sa faca UE pentru a întări structural UE pentru viitor a lansat- o președintele Franței , Macron la summitul recent de la Bruxelles la care a declarat ca ,,următoarele luni vor fi decisive pentru UE și Ungaria “. Știm ca joi , pe 14 .12.23 , liderii statelor europene nu au putut cădea de acord asupra unui pachet de 50 miliarde euro pentru Kiev din cauza opoziției Ungariei. Astfel ca Ungaria a intrat în opoziție cu cancelarul german Scholz care a declarat miercuri , 13.12.23 ca,,obiectivul continuării sprijinului militar al Occidentului pentru Ucraina este de a consolida apărarea acestei țări intr- o asemenea măsură încât Rusia nu va mai îndrăzni să o atace vreodată “. Amintim ca Macron la finalul summitului a declarat : ,,Mă aștept ca Viktor Orban , în contextul în care el este respectat și se ține cont de interesele sale legitime , să se comporte în următoarele luni ca un european și să nu ia ostatice avansurile noastre politice”.

 4. Corecta poziția Ungariei. Au sânge-n instalație, așa trebuie procedat.
  Românii de ce nu au procedat tot așa cu Austria ? Simplu, pentru ca noi nu avem coloana vertebrala, mămăligă și mămăligari, trădători de neam și țara și la Cotroceni și în PSD+PNL.

 5. Asta înseamnă să-ți iubești țara și să folosești dreptul de veto cînd interesele ei o cer.Aviz trădătorilor vînzători de țară români!

 6. Puteam lua sute de milioane de euro anual doar pe tranzitu gazelor daca tara nu era condusa de tradatori. si asta de acum 20 de ani. gazprom vroia sa plateasca 4-500 milioane atunci. echivalentu a 2 miliarde azi.

 7. Noi nu vrem sa invatam nimic de la Viktor Orban, desi avem ce invata.
  Iata de exemplu, in ultima vreme, tot mai multe voci se pronunta in favoarea primirii in UE a tarilor din Balcanii de vest, oarecum chiar pe repede-nainte.
  As vrea sa-i vad si eu, fie pe Johannis fie pe Ciolacu, dupa modelul lui Orban sau Nehammer in cazul Schengen, ca Romania va uza de dreptul de veto la extinderea UE, pe motiv ca nu este functionala.
  Nici nu are importanta ca este sau nu functionala.
  Asa motiveaza si ei, tinerea Romaniei la usa Schengen.
  Asa sa motivam si noi veto-ul la extinderea UE.
  Dar pentru asta trebuie sa ai curaj, demnitate, verticalitate, macar cit au bulgarii !

 8. Așa a făcut Bulgaria și României la începutul anilor 2000 când incă contam industrial și aveam surplus de energie electrică pentru export și Transelectrica avea solicitări spre Turcia. Bulgarii au cerut taxă de traversare foarte mare făcând imposibil exportul. S-a vehiculat atunci cablu submarin spre Turcia. Până să se facă au ajuns turcii exportatori. Ungaria ar fi acceptat exportul dar la începutul anilor 2000 nu aveau infrastructură de transport energie electrică și stații de conectare cu Vestul, numai una cu Ucraina. Cât a fost sabotată și a regresat România în 20 ani se vede că am ajuns importam energie electrică de la Ungaria. La fel se poartă cu noi bulgarii cu conexiunile conductelor de gaze dinspre Marea Caspică, resping legături cu România. Fiind slugarnicii necondiționați ai USA și UE nu contăm suntem Ciuca umilințelor și răutăților din partea vecinilor. Iohannis, Ciucă, Ciolacu, eroparlamentarii României nu negociază nimic, nu cer nimic pentru România, botează cum zice Ursula, Macron sau Bundeskanzler de-amboulea.

 9. mai bine arunca in aer conductele,un mc de gaz rusesc sa nu se mai vanda in Europa

 10. nu vor fi trimisi sa-si bea cafeaua in stepele mongole, asa va fi in UE. Occidentul este prea rabdator.

 11. Bulgarii pot inchide oricand robinetul daca ungurii nu ies cu banii. Milogii aia vor totul de-a moaca.Santajul cu Shengenul nu mai tine. De fapt mafiotii din vest nu-i vor pe romani si bulgari in Schengen iar nataraul de la Budapesta le face fara sa-si dea seama jocul.

 12. Vorbeste Vlad Tepes! Si-a tras acest nick pentru a fi credibil dar el este omul devotat ungurilor si nu romanilor. Este un pensionar tablagiu din Salaj. Matei Corvin scrie pe el.

 13. Ar putea dubla bulgarii taxa. Daca ungurii joaca tare sa joace si bulgarii. Daca Ungaria actioneaza in interesul tarii, zic eu ca si Bulgaria poate.

 14. Făcea parte taxa pe gaze din criteriile ce trebuiau îndeplinite pentru Schengen? Era vorba ca România de exemplu indeplineste criteriile de vreo 11 ani. Asta e maxima neseriozitate si bataie de joc!În cazul ăsta se poate invoca orice motiv.

 15. O amenințare inutilă a ungurilor, fiindcă vor avea grijă alții, mai din vest, să nu intre nici Bulgaria, nici România în Schengen.

 16. Toți sînt înțeleși, sînt păpuși, personaje, actori politici, ce fac ceea ce li se spune de cei nicioadată aleși dar conduc lumea de sute de ani. Pricină de a scumpi gazul și-n Ungaria, de aține Bulgaria și, mai ales, România afară de Schenghen, ca să nu plece străinii de alte rase aduși cu cheltuială ca parte a Planului Kalergi. Ungaria, deși importă, are printre cele mai mici prețuri nu numai din UE dar și din Europa. România, deși are, este pe locul șase la scumpeală!

 17. Se vede ca Ungaria a fost parte a unui imperiu iar Bulgaria doar pasalic si colonie ruseasca si americana…

 18. Ministrul de externe al Ungariei spunea zilele trecute, după o vizită la București, că partea zis română va da curent și gaze noi fabricii de baterii de la Debrețin. Va fi cea mai mare din Europa.

 19. se supara bulgarii! Ca si ei au opinci, numai bune pentru parlament!

 20. Ce poate sa faca un JEG de huunnggurr,decat SANTAJ !.Asa este toata istoria lor de triburi turcice barbare venite in Panonia!.

 21. ce pretentii aveti? voi nu l-ati vazut pe neamt cum a anuntat el la tv cu zambetul pe buze specific dupa summit ca s-a obtinut inceperea negocierilor de aderare pentru ukraina si moldova de parca ar fi obtinut cine stie ce succes pentru romania si nivelul de trai al romanilor? si asta in timp ce orban a primit 10,5 miliarde numai ca sa iasa din sala la vot?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.