Ungaria: Noile taxe au alarmat investitorii

Activele maghiare, precum acţiunile listate la Bursa de la Budapesta şi moneda naţională forintul, sunt în scădere după ce premierul Viktor Orban a dezvăluit planurile pentru un set extins de noi taxe pentru a susţine economia.

Propunerea este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri care au alarmat investitorii, în timp ce Ungaria se îndepărtează tot mai mult de Uniunea Europeană şi de aliaţii săi din NATO, scrie publicaţia Bloomberg.

Orban şi-a început săptămâna aceasta cel de-al patrulea mandat consecutiv prin declararea stării de urgenţă, imediat după ce a impus un amendament constituţional care permite guvernului să guverneze prin decret în situaţii precum războiul din Ucraina vecină.

Compania din energie Mol Nyrt, care şi-a văzut profitul crescând din vânzarea ţiţeiului rusesc, a scăzut cu până la 15% la debutul şedinţei de tranzacţionare, în timp ce OTP Bank Nyrt, cea mai mare bancă din Ungaria, a scăzut la un moment dat cu 13%. Forintul s-a apropiat de un minim record faţă de euro. La ora redactării acestei ştiri acţiunile MOL au minus 10% iar cele ale OTP minus 5%. Indicele BUX scade cu 4,2%.

Într-un mesaj video transmis miercuri seară, Orban a afirmat că în acest an şi anul viitor urmăreşte să suplimenteze la buget „cea mai mare parte” din ceea ce a numit „profituri suplimentare” în sectoare precum cel bancar, al asigurărilor, al energiei, al telecomunicaţiilor, al marilor magazine şi al companiilor aeriene. Această sumă ar urma să finanţeze reducerea preţurilor la utilităţi şi să ajute la modernizarea forţelor armate.

„Aceasta este o veste foarte proastă pentru investitori nu doar pentru Ungaria, ci şi pentru întreaga regiune”, spune Michal Konarski, analist la MBank SA din Varşovia. „Nu se pot evalua în mod corespunzător acţiunile în acest mediu operaţional, câştigurile pe acţiune fiind aproape imprevizibile”.

Ungaria ar putea, de asemenea, să plănuiască să lovească MOL cu o taxă pe importurile de ţiţei rusesc, potrivit lui Tamas Pletser, analist de acţiuni la Erste Group Bank AG din Viena. O astfel de mişcare l-ar putea ajuta politic pe Orban, care este izolat în UE pentru că nu a susţinut interdicţia blocului de a cumpăra petrol rusesc.

Forintul a scăzut cu până la 1% în raport cu euro înainte de a recupera majoritatea pierderilor şi de a se tranzacţiona cu 0,1% mai slab, la 393,08 la ora 11:05 la Budapesta. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale în monedă locală pe 10 ani ale Ungariei a crescut cu 21 de puncte de bază, ajungând la 7,05%, cel mai ridicat nivel din ultima săptămână.

Orban, cel mai longeviv şef de guvern din UE, a intrat în conflict cu blocul comunitar pe teme care variază de la Rusia la imigraţie şi statul de drept.​

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. taxeaza borfasii si hotii din corporatii… si care e problema?

  2. Vai! Parca ar vorbi guvernanții noștri, cum plang ei de mila multinaționalelor, ca nu se mai pot lăcomi.

  3. Nu te agita degeaba bre.. Deocamdată investitorii vin in Ungaria, nu pleacă și sunt mulțumiți de stabilitatea legislativă și de politicul maghiar..

  4. A incercat unu’ pe nume Dragnea asa ceva sa faca si pe la noi, dar a iesit rau pt el personal, acum sa vedem ce iese peste gard in curtea ungureasca. Tine ori ba ❓?

  5. Marea Britanie a introdus o taxă excepțională de 25% pe profiturile producătorilor de energie, care va finanța subvenții de sprijin pentru rezidenții care nu-și pot plăti facturile de energie în creștere, a anunțat joi ministrul britanic al Finanțelor, Rishi Sunak.

    „Introducem o taxă temporară și țintită pe profiturile din energie, percepută asupra profiturilor companiilor de petrol și gaze, la o rată de 25%… De asemenea, introducem o nouă alocație pentru investiții care dublează scutirea pentru companiile energetice care își investesc profiturile în Marea Britanie”, a declarat oficialul, citat de Reuters.

    Potrivit lui Sunak, companiile energetice fac prea mult profit pe fondul creșterii galopante a prețurilor, în timp ce cetățenii britanici obișnuiți se luptă cu o adevărată criză a costului vieții.

    Anterior, Regatul Unit s-a opus impozitelor pe profit, considerându-le un obstacol în calea investițiilor.

    Se așteaptă ca noua taxă să contribuie la strângerea a aproximativ 5 miliarde de lire sterline (6,3 miliarde de dolari) pentru a finanța subvenții de 650 de lire sterline (816 dolari) care vor fi plătite către aproximativ 8 milioane dintre cele mai sărace gospodării din Marea Britanie, potrivit lui Sunak, care a precizat că banii ar putea fi aplicați și producătorilor de energie în viitor.

    „Știm că gospodăriile sunt lovite puternic în acest moment… Sprijinul fiscal ar trebui să fie oportun, direcționat și temporar”, a spus oficialul, citat de Bloomberg.

    Anunțul privind impozitul excepțional vine după ce autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Marea Britanie a avertizat asupra unei noi creșteri a facturilor la energie electrică și gaz înainte de următorul sezon de încălzire.

  6. Ungaria a mai taxat cu ani in urma bancile. De atunci e catalogat „dictator” in presa globalista, dar si la noi. Occidentul urmareste caderea lui Orban interzicandu-i sa cumpere energie. El reactioneaza prin suprataxarea celor care vor sa-i distruga tara. Adica cei care-i distrug tara sa suporte costurile. Inteligenta si curajoasa miscare. Bravo lui.

  7. Sa nu credeti ca masurile economice se rezuma doar la suprataxarea multinationalelor si bancilor. S-a anuntat diminuare cheltuielilor de stat (!), dar si alte masuri privind investitiile etc. Cine are ochi sa vada…

  8. Ungaria avanseaza curajos si abil conform constiintei destinului ei : anul 1956, anul 1989, anii 1990-2002, si anii 2010-pana in prezent.

  9. Ma mut in Ungaria,ramane aici guwernuu mieuu ca doar puutiinn de de vinaaa, puuutttiiinnn si peeeseeedeee pass cu paaas

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.