Unul din doi tineri gata să plece din Franța!

Mai mult de unul din doi tineri francezi este gata să plece din țara lor, arată un sondaj OpinionWay pentru EconomieMatin și Taiga.  Cercetarea arată că majoritatea (54%) dintre tinerii francezi cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt hotărâți să părăsească Hexagonul din cauza climatului politic și economic.

Sondajul dezvăluie, de asemenea, că alegătorii LFI, RN și Reconqûete sunt de departe cei mai pesimiști. Astfel, 39% dintre alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon sunt tentați să părăsească Franța, urmați de alegătorii Marine Le Pen și Eric Zemmour, la 36%.

De cealaltă parte a spectrului politic, doar 14% dintre alegătorii lui Emmanuel Macron își exprimă dorința de a părăsi Franța din cauza climatului politic și economic, sau chiar 20% dintre alegătorii lui Yannick Jadot și 21% dintre alegătorii lui Valérie Pécresse.

Canada, o destinație de vis pentru cei care vor să părăsească Franța

Printre destinațiile pe care le aleg francezii care se gândesc la expatriere se află America de Nord (36%). Pe locul doi se află expatrierea în Europa, cu Germania (7%), urmată de Italia (6%), Regatul Unit (5%) și Spania (4%).

Africa se află pe locul trei în rândul destinațiilor de expatriere, cu 9% din intențiile declarate, inclusiv 6% în Africa de Nord. În cele din urmă, Asia și Australia atrag fiecare 6% din voturi.

Pentru Bruno Jeanbart, director de studii politice și vicepreședinte al OpinionWay, „acest sondaj confirmă o formă de oboseală și dezamăgire în rândul francezilor față de țara lor”.

Un sondaj realizat în noiembrie 2013 de Toluna Quicksurveys pentru EconomieMatin, cu aceleași eșantioane și cote, a relevat la acea vreme că 49,9% dintre francezi erau susceptibili să părăsească Franța, din cauza crizei economice de la acea vreme, cu șomaj crescând la 10,1%.

Expatriere: de ce mai puțini candidați pentru plecare în 2023?

În primul rând, deși rata șomajului este cu 30% mai mică (7,4%), această diferență nu este suficientă pentru a explica această scădere semnificativă a dorinței de a expatria, cu excepția foarte notabilă, așadar, a tinerilor, dintre care 54% doresc să plece față de 44% care doresc să rămână.

Cealaltă explicație este că, între timp, au intrat în joc „orice este nevoie” și „bani magici”. Toate crizele politice și economice din ultimii ani au fost „rezolvate”, sau mai bine zis, dezamorsate, cu miliarde de ajutoare, prime, subvenții și venituri de înlocuire. Criza extrem de gravă a Vestelor Galbene a inițiat mișcarea, a validat metoda. Iar perioada Covid a demonstrat prin absurd că era posibil să stai liniștit acasă fără a face nimic, continuând să primești un salariu sau un venit alternativ!

Dorința de a părăsi țara este așadar mai puțin mare pentru cei stabiliți, convinși că sistemul francez de redistribuire este  capabil încă să atenueze această criză, și poate pe cele ulterioare. În schimb, lumea a devenit „mai puțin atractivă. În 2013, 50% dintre candidații inițiali doreau să meargă în America de Nord (Canada, Statele Unite), iar Statele Unite erau în frunte cu 30%! Acum, „America” nu mai este un vis. Este Canada! Asia s-a prăbușit și în intențiile candidaților la plecare (6% față de 12% în 2013). În fine, Israelul este considerat destinație de 1% dintre respondenți, față de 3% în 2013. În schimb, Africa primește 9% din intenții, inclusiv 6% pentru Africa de Nord, deși a lipsit declarații din 2013.

Fisa tehnica :
Acest sondaj a fost realizat de OpinionWay, certificat ISO 20252, pe sistemul CAWI, în perioada 20-21 decembrie 2023, pe un eșantion de 1.006 persoane reprezentative ale populației franceze în vârstă de 18 ani și peste.

Eșantionul a fost constituit prin metoda cotelor, ținând cont de criteriile de sex, vârstă, categorie socio-profesională, categoria zonei urbane și regiune de rezidență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

15 Comentarii

 1. S-or fi saturat si ei sa mai traiasca intr-o tara musulmana si colorata, cu perspective de a deveni si mai musulmana si mai colorata.

 2. Semnificativ mi se pare că cei mai triști sunt alegătorii comuniștilor și cei ai extremei drepte. Întotdeauna am considerat că ăștia sunt un pic zdruncinați la cap. Avea Dostoievski un personaj care era bântuit sărmanul de gândul sinuciderii, dar nu voia să moară așa pur și simplu și de aceea tot încerca să intre în grupuri radicale în căutarea unei cauze mărețe pentru care să se sacrifice. Nu a găsit niciuna și din cauza asta era tot timpul trist. Așa sunt și viitorii emigranți francezi și pun pariu că nu or să plece nicăieri. Când faci cauzalitate de stânga, când numai alții sunt vinovați pentru eșecurile tale nu îți vei găsi locul nicăieri și îți vei pune speranța în tot felul de partide exaltate.

 3. In ritmul asta, Hexagonul va deveni o colonie a Magrebului. NU degeaba, numele cel mai des intalnit la nou-nascutii din Franta este Mahomed.

 4. Mno, nu-i bai! Îs destui smuciț’ in Rumunia car’ ș-ar da chicioare-n coor să trăiască intr-o “țară. ca afară”…

 5. Se duc unde? Incerc sa gasesc o tara in care un tanar sanatos, muncitor, cu studii ok, nu olimpic, poata sa traiasca decent…si nu gasesc! Trebuie sa facem ordine in Romania. Primul pas este apararea propritatii private, apararea libertatii de exprimare, energie la pretul corect. Daca suntem lasati sa traim, sa respiram, tinerii vor avea viitorul pe care si-l vor face singuri daca sunt lasati sa si-l faca!

 6. Când ai de-astea, valoarea contractul social, fundația unei țări, tinde spre zero și intră-n că opțiune „ubi bene ibi patria”, zicală de pe vremea romanilor, fără nevoia de-a fi tradusă.Franța e un eșec de proporții, Charlemagne de s-ar scula, ar lichida toată administrația din’60 încoace și are un vrachiere de motive.Tembelismul”elitelor” nu are egal decât în credința nestrămutată că banii te fac dăștept și te feresc de propria-ți prostie, lucru care nu e departe de a fi infirmat cu brio.

 7. Pacienti care, dupa 10 ore de asteptare pe holul vreunui spital (la „Urgente” !!) mor aproape nebagati in seama de nimeni. Agricultori care, sufocati de datorii si cu un cistig lunar mizerabil, se sinucid in staulul fermei, sub privirile placide ale vacilor. Elevi care isi ataca profesorii in clasa, cu cutitul. Trafic de droguri infloritor, cu zeci si chiar sute de morti anual in incaierarile pentru „teritorii”, din pacate soldate si cu vistime colaterale nevinovate. Darorie de stat imensa, in timp ce Macron face „cadouri” de miliarde, unele dupa altele si in cel mai pur stil dictatorial, neintrebind pe nimeni si nesocotind pina si un parlament devenit decorativ. O tara saracita masiv, in timp ce bogatii sint si mai bogati, sub o mass media nenorocita, mincinoasa si manipulatorie. Incompetenta, llichelismul si curvasaria politica de sus pina jos, de la ultimul secretar de stat pina la Elysée. Aceasta este Franta unui impostor, probabil cea mai mare escrocherie „politica” a secolului” ! Ma rog, dezastrul actual a fost pregatit cu o ghrija demna de o cauza mai buna, si de catre canaliile care i-au precedat pulifriciului actual (ps : miine se deschide Salonul Agriculturii la Paris, bineinteles cu un Macron care se va duce ca sa scarpine vitelul intre coarne si ca sa se indoape bine cu produse regionale … sper doar ca a doua zi ziarele franceze sa publice o fotografie cam ca cea de pe vremuri, in care o poza cu Hrusciov era titrata : „Hrusciov printre porci. Al treilea din stinga” …)

 8. @… spune,
  Misteriosule Care_esti!
  PRIMuu PAS ar trebui sa fie ASTA:
  Sa SE InCOIeze Catziva, NU multzi, da’ GREI la MINTE si CARTE Bine ASIMILATA, SI cu Suflete de ROMANI,
  INCA NeStricati de Ideile LIFTESQUEES si sa se duca sa CAUTE Bine in SUA, pe
  Partea A BUNA si RATIONALA de la Varfuu’ PUTERII REALE de Acolo si sa le CEARA sa aiba GRIJA de SUA si APOI SI de NOI, Ieshtia MaiMici de P’AICI.
  Adica sa NE lase sa NE dezvoltam si sa NU NE mai LASE la Discretzia lu’ Alde TORIAs, FATZA Vizivibila a lu’ Partea a RA si DeFazata a Puterii REALE DIN SUA, pe care o scot in Fatza si pe care ROMANIA au lasat-o in Distrugere de Alde Bechtel, OMV, RosiaMontana, Phizer, etc.
  RESTuu’ Belelelor TOATE „izvorasc si cura” din Aceasta Politica a DISTRUGERII Controlate.
  SE opresc ASTEA Rele, putem reInvia …

 9. Cum sa pleci intr-o tara mult mai saraca si la cheremul SUA la comenzi cum este Canada franceza ? Cine face sondajele astea sau cine le publica ? Sunt raspunsuri la mijto sau la suparare.

 10. hahaha… cat de idioti sa fie sa plece in Canada, aia din Canada nu stiu cum sa fuga de acolo la ce preturi au ajuns casele, inflatia si regimul totalitar al lui Turdeau.

 11. Declinul economic, social și de prestigiu internațional al Franței este consecința directă a celor 50+ ani de socialism – “redistribuirile” de venituri de care se face referire în articol.
  Ori cum a zis cineva , socialismul eșuează atunci când se termină banii “celorlalți”. În final cineva mai trebuie să și muncească . Și nu cu program de lucru de 35 de ore pe săptămână si cu revolte anarhice permanente pentru “drepturi”

 12. Va fi si mai rau in Franta. Irak, Afghanistan, Iran…asa arata tarile musulmane, iar Franta este deja o tara musulmana.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.