Urcă tensiunile între aliați: „Nu mai transferăm!”

Polonia a anunţat că nu mai aprovizionează Kievul cu arme, declaraţie care ilustrează tensiunile tot mai mari dintre cei doi aliaţi, într-un moment cheie al ripostei Kievului la invazia rusă, scrie AFP.

„Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la postul privat de televiziune Polsat News.

„Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt”, a explicat el.

El a mai precizat că hubul militar situat în oraşul Rzeszow, în sud-estul ţării, prin care trec echipamente occidentale cu destinaţia Ucraina, funcţionează normal.

Premierul nu a precizat când Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a încetat să le furnizeze şi nici dacă acest lucru are vreo legătură cu conflictul privind cerealele ucrainene, Varşovia interzicând importul lor pentru a proteja interesele fermierilor săi.

Anunţul său a fost făcut la câteva ore după convocarea „de urgenţă” de către Varşovia a ambasadorului ucrainean pentru a protesta faţă de comentariile preşedintelui Volodimir Zelenski la ONU.

Marţi, preşedintele ucrainean a criticat că „unele ţări se pretind solidare (cu Ucraina) sprijinind indirect Rusia”.

Viceministrul polonez de externe, care l-a primit pe diplomatul ucrainean, a denunţat această „teză falsă” şi „mai ales nejustificată în ceea ce priveşte Polonia care sprijină Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Anunţul de vineri al Bruxellesului cu privire la încetarea interdicţiei de a importa cereale ucrainene, pronunţată în mai de cinci state ale UE, a inflamat spiritele, provocând embargouri unilaterale la care Kievul a răspuns luni anunţând că va depune plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Ca răspuns, premierul polonez a avertizat miercuri că va extinde lista produselor ucrainene interzise la import.

„A face presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode adecvate pentru soluţionarea diferendelor dintre ţările noastre”, a avertizat diplomaţia poloneză într-un comunicat.

„Facem apel la prietenii noştri polonezi să lase emoţia deoparte”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, după ce Varşovia a anunţat convocarea ambasadorului ucrainean.

Denunţând „caracterul inacceptabil pentru Ucraina al interzicerii unilaterale de către Polonia a importurilor de cereale ucrainene”, Nikolenko a adăugat că „partea ucraineană a propus Poloniei o soluţie constructivă la problema cerealelor”.

El a deplâns, de asemenea, „caracterul incorect” al remarcilor făcute de preşedintele polonez Andrzej Duda în cursul unei întâlniri cu media la New York. Duda a comparat Ucraina mai ales cu un om care se îneacă, riscând să-l tragă la fund şi, de asemenea, să-l înece pe cel care încearcă să-l salveze (Polonia).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

31 de Comentarii

 1. Adica Ucraina si-a creat singura problemele interetnice si si-a vandut pamantul americanilor, si noi ceilalti spalati pe creier de propaganda neonazista occidentala TREBUIE sa-i ajutam…
  Ajutorul e simplu: Slava Z !

 2. E de monent supararea. Sa vedem cum reactioneaza polonia cand rusica ataca direct la granita si ukraina nu reactioneaza militar! Sa vedeti ce rapid isi schimba ideile si apar solutiile de la polonica!

 3. Lumea se trezește dar plăvan nein, nein, nein? Somn ușor pe mai departe, plăvan puturos și mediocru!

 4. ‘ Kievul a răspuns luni anunţând că va depune plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului.’, tupeu nemăginit dacă te gândești că Ucraina nu este membră UE. Statele care își văd interesul interzic importul grânelor așa-zis ucrainiene, mare parte terenurilor agricole din această țară fiind deținute de corporații americane.

 5. ‘ Kievul a răspuns luni anunţând că va depune plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului.’, tupeu nemăginit dacă te gândești că Ucraina nu este membră UE. Statele care își văd interesul interzic importul grânelor așa-zis ucrainiene, mare parte a terenurilor agricole din această țară fiind deținute de corporații americane.

 6. In lipsa de ciolaci, guwernere si ciuci si alti lingai si inchinatori la inalte porti.

 7. E o lecție,.incă una de credibilitate a ukranului, de cum minte de fapt din prima clipă și cum nazismul ukran există doar prin sprijinul american..Polonia, zeloasă și cu un guvern aproape identic, care stă in ”bună vecinătate” cu rusul,.a recunoscut că are pe frontul ukran trupe regulate..Acu mă intreb de ce a sacrificat el polonezul patriot, viața semenilor săi de dragul unui astfel de turbat ??

 8. Se pare că ura față de ruși nu e cel mai bun liant într-o alianță.
  Mai trebuie și ceva pozitiv pe-acolo.

 9. Americanii totdeauna au gândit așa:
  – sunt teroriști? Da!
  Dar ne sunt de folos? Da!
  Eii, atunci ne sunt prieteni.
  Așa și cu naziștii ucrani

 10. Trebuia să vă fi gândit mai demult, guguştiucilor, în loc să puneți botul la toate promisiunile mieroase al licuriciului, cum că Polonia va lua locul Germaniei în construcția europeană. Sunt abureli care oricum nu se vor materializa, şi în care voi credeți în continuare.
  Cât timp Zelenski are materiale de şantaj gârlă despre ce ilegalități s-au comis de partenerul strategic în Ucraina din 2014 încoace, de răstoarnă tot establishmentul SUA dacă vrea, stați capră! 😁
  PS: filmulețele în care apare tânărul Biden cu „prostituata” din serviciile ucrainiene au fost puse pe piață doar aşa, ca să arate că nu glumesc, şi că au oregătită „artileria grea”. Cam cum tăiau mafioții câte un deget al unui ostatic şi-l trimiteau familiei.

 11. Polonia este răsfățată de către americani . Polonia a fost asigurată de către licurici că va avea armata cea mai dotată din eu. Germania este periculoasă pentru americani,deci nemții o să fie ținuți cu capul la cutie cât mai mult posibil. Oricum Europa va fi adusă la sărăcie (Occidentul) și prin asta și sateliții idioți est-europeni (adică românașii). Licuricii trebuie sa stea pe culoarul marea neagra marea baltica cât mai mult pentru a rupe Germania de Rusia. Într-un cuvânt dezastru. Dar lucrurile astea se știu și poate se pot schimba. Depinde de ce se întâmplă și ce se executa după perdea.Doamne ajuta.

 12. Parere, Polonia are doar de castigat. Medvedev a propus retracedarea tuturor teritoriilor care au apartinut altor state inainte decal doilea razbel mondial. Judecata, o Polonie mai mare, un cuvant mai greu in UE, fonduri mai mari. E si dezavantajul numarului mare de urmasi ai lui Bandera, dar polonezii, se vor descurca, nu ca tolomacii de pe Dambovita

 13. Parere, Polonia are doar de castigat. Medvedev a propus retracedarea tuturor teritoriilor care au apartinut altor state inainte celui de al doilea razbel mondial. Judecata, o Polonie mai mare, un cuvant mai greu in UE, fonduri mai mari. E si dezavantajul numarului mare de urmasi ai lui Bandera, dar polonezii, se vor descurca, nu ca tolomacii de pe Dambovita

 14. Astia de la Kiev sunt genul de oameni care nu se inteleg cu nimeni se cearta si cu cei care ii ajuta. Nu vreau sa fac apologia „agresorului” intrat „neprovocat” dar nu cumva in conflictul asta rusii au dreptate ?

 15. Au inceput liderii europenii sa se convinga de cine sunt Zelenski si Ukrania pentru viitorul Europei! Acest lider si gasca sa de hoholi banderisti apropie Europa si lumea de un conflict general si poate nuclear! O Ukranie victorioasa impotriva Rusiei va fi un mare pericol pentru Europa, va pretinde sa dicteze si sa ceara!! Exemplu dat de liderii polonezi trebuie urmat si de altii, dar mamaligile noastre, in frunte cu Klaunus, gasesc mereu portite pentru favorizarea ukranilor! PS. Klaunus a si „gasit”, la NY, modul de rezolvare a tranzitului cerealelor ukrane, impreuna cu Zepelinski!!

 16. )„Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”-DACĂ-I ADEVĂRAT ȘI DACĂ SE MAI ÎNCHIDE ȘI Rzeszow-UL -SE VA PETRECE CU SIGURANȚĂ CEEACE DOREȘTE 91% DI POPULAȚIA LUMII ADICĂ : PACE IAR PIENEL PANTOFUL LUI HRUȘCIOV VA DISPARE DE PE TOATE ECRANELE-(mai bine dispărea acum 4 ani,să-l fi lovit pianul de să-i fi și căzut instrumentele)

 17. Pai si ce mai astepti, Zelenski ? Mama lor de polaci, bombardeaza-i ! „Cine nu e cu noi e impotriva noastra”, nu-i asa ?

 18. Slava ai ? Daca nici rușii frați lor nu-i înghit Dinu pot trai în pace , după ce rusul le-a dat teritorii de la români, unguri , polonezi și chiar de la ei însăși, le-a construit atomocentrale de 6 Gw bucata , baraje și hidrocentrale , iar toate astea in timp ce trăiau bine nu că românii , care băgau 30\ din buget în dezvoltare(să avem noi mâine aur și pâine , ha ha) . Ce sa mai zici că au sărit și la americani care îi susțin total . Retardați și ingrați ! Dar puși pe bătaie . Succesuri mari e slava !

 19. Hai că nu mai este mult până Polonia va invada Urcacania! Urcacania va fi tot mai mică si mai pitică căci nimeni nu are nevoie de un mastodont in Europa.Polacii vor trece granița cu armata pe motiv că apără teroriile cu etnici polonezi de ruși : Lvov etc.Și astfel ceea ce mizau amerlocii se intâmplă: prăbudirea totală a Europei.Nu a fost greu ,doar niste dobitoci la conducere și gata.

 20. Iți dai seama de câtă inteligență și seriozitate are polonezul, ca atunci când s-a prăbușit avionul lor cu juma de guvern polonez in drumul spre Katin,.au zis că ar fi fost rușii de vină, deși clar se putea știi de instrucțiunile de aterizare tembele date pilotului. La fel in istorie polonezul nu a fost niciodată in bună vecinătate cu kazacii,.Mereu au avut ceva de impărțit.. iar azi cică ar fi aliați.. Minune,..scurtă..

 21. Daca polonezii sunt aliati cu Ucraina atunci rusii au tot dreptul sa bubuie polonia. Nu sunt aliati. Doar le vand arme la prosti.

 22. Daca Polonia nu mai marseaza pe supunere absoluta in fata diktatului politico-economico-militar de sprijinire a ucrainei cu orice pret, nicio problema: se va gasi prin zona un stat-marioneta gata sa accepte orice, in orice conditii, numai sa sa poata continua sa se imprumute de la generosii creditori internationali…
  Orice asemanare cu state, personaje sau evenimente reale este intamplatoare.
  P.S. Gurile rele spun ca in tirurile ucrainene cu grau miroase a amfetamina; dar ce mai conteaza asta cand mai importanta e Victoria Finala?!

 23. Cautati si revedeti episodul dedicat din Dezastre in aer, de pe National Geographic, si o sa aveti o imagine mai completa asupra intregii intamplari… Da’ cine stie, poate si aia or fi rusofili si au fost cam rauvoitori cu polonezii…

 24. Romania dupa Ciuca si Ciolacu n-au prea ajutat militar Ucraina. Ucraina „uita” sa mentioneze Romania, din lista de tari care ajuta. Din vointa lui Zelinki, Kievului sau din discretia Bucurestiului.
  Polonia ce arme avea de dat deja sunt pe front. Piese de schimb mai degraba, unele noi mai incet de fabricat armament compatibil cu Tratatul de la Varsovia. Polonia face pasi sa fie 100% compatibila cu NATO. Licente din tarile aliate, abandonarea licentelor expirate din URSS sau Rusia.

 25. Polonia isi urmărește interesele istorice: va interveni singura în război ajungând la Kiev fără dificultate, în câteva zile, invocând pericolul rusesc în condițiile dezintegrării armatei Ucrainei. Vor înlocui regimul Zelensky cu acordul americanilor dar și al rușilor și vor crea o „uniune polono – ucraineana” renunțând la regiunile rusofone, inclusiv Crimea. Va fi sfârșitul razboiului, urmăriți deci acțiunile Poloniei, sunt demult calculate!

 26. Inca o dovada ca ucrainenii sunt total lipsiti de bun-simt si de respect fata de cei care i-au ajutat, mai ales acordandu-le ajutor refugiatilor. Am vazut ce tupeu au si in raport cu M. Britanie, dar si cu Romania! Niste oportunisti, profitori, corupti si mincinosi!

 27. Mai acum o săptămână Radu Tudor cu ghinărarii Bărbi , Bălăceanca etc . ziceau că leșii sunt cu 2 divizii super-nova , gata să intre în *horă pe față , nu ca până acum pe șest . Între timp întrebat dacă Ucraina este doar ”o piatră de hotar”, generalul rus Andrey Mordvichev a declarat că ”acesta este doar începutul” și că ”războiul nu se va opri aici”.Adevărul e undeva la mijloc , adică pe la Lwow , avănd în vedere că unul din puținele cuvinte împrumutate din limba polonă este oribilul * Kurwa./// Damen Dans !!

 28. Putina istorie. In 1938 Anglia este de acord cu cedarea unei parti din Cehoslovacia germanilor. In 1939 asigura Polonia ca se va opune militar unei invazii. La 1 septembrie incepe al 2-lea razboi mondial. La 3 seprembrie Anglia si Franta declara razboi Germaniei fara a intreprinde ceva in sprijinul Poloniei. La 17 septembrie URSS intra cu armata in estul Poloniei. Anglia si Franta nu declara razboi URSS-ului pe motiv ca a acordat garantii doar impotriva Germaniei. La 1 august 1944 cu trupele sovietice la periferia Varsoviei incepe insurectia polonezilor de eliberare a capitalei. Trupele sovietice se opresc. In 63 de zile insurectia este lichidata de catre nemti fara ca insurgentii sa primeasca vreun ajutor substantial din partea aliatilor. Sfarsitul razboiului. Polonia este ocupata de sovietici cu acordul mai mult sau mai putin al Angliei si SUA. Granitele se modifica le dorinta lui Stalin, polonezii fiind impinsi catre est cu aproximativ 300 Km. In 1939 Polonia avea granita comuna cu Romania pana undeva la est de Sighetul Marmatiei. Sunt polonezii constienti de trecutul lor istoric? Vom trai si vom vedea.

 29. Putina istorie. In 1938 Anglia este de acord cu cedarea unei parti din Cehoslovacia germanilor. In 1939 asigura Polonia ca se va opune militar unei invazii. La 1 septembrie incepe al 2-lea razboi mondial. La 3 seprembrie Anglia si Franta declara razboi Germaniei fara a intreprinde ceva in sprijinul Poloniei. La 17 septembrie URSS intra cu armata in estul Poloniei. Anglia si Franta nu declara razboi URSS-ului pe motiv ca a acordat garantii doar impotriva Germaniei. La 1 august 1944 cu trupele sovietice la periferia Varsoviei incepe insurectia polonezilor de eliberare a capitalei. Trupele sovietice se opresc. In 63 de zile insurectia este lichidata de catre nemti fara ca insurgentii sa primeasca vreun ajutor substantial din partea aliatilor. Sfarsitul razboiului. Polonia este ocupata de sovietici cu acordul mai mult sau mai putin al Angliei si SUA. Granitele se modifica le dorinta lui Stalin, polonezii fiind impinsi catre vest cu aproximativ 300 Km. In 1939 Polonia avea granita comuna cu Romania pana undeva la est de Sighetul Marmatiei. Sunt polonezii constienti de trecutul lor istoric? Vom trai si vom vedea. Am rectificat in directia Vest.

 30. @Plangi, PARERE, plangi … 🙂
  Ti-a cazut Ceriul in Cap, ca lui ASTERIX … 🙂

  Ia UITE Minune …:)

  Sunt de AORD cu URSuu’ pe care INCA nu il recunosc de MARE …

  Este SINGURUL care priceput ci Siretneia de Bashkirez de Stepa ca o POLONIE Umflata MMARE, va fi mai a DREACuu’ decat Ucriana …

  Sa NU regretam Prezentuu’ ca Trecutuu’ ORICUM va fi si mai RAU !

  JOACA Americii AICI, din 2014 NEva costa pe TOTI enorm.

  Si, din Neferiire SI pe America.
  Zic din Nefericire pen’ca DACA America AR FI condusa Altfel ar fi CY ADEVARAT Primus Inter PARES de TOTI, inclusiv de China si Rusia.

  Mai ale de RUSIA care arde de Nerabdare sa SE CONSTRUIASCA in Fine, pre SINE, in Loc de RAZBOAIE si MOARTE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.