Urgență: Legile anti-cămătărie

Mesaj de la BCR primit de un debitor care are un credit ipotecar/imobiliar:
“Vă informăm că din 10.10.2022, rata creditului ipotecar/imobiliar la care sunteți titular va fi de 3829.41 RON ca urmare a modificării ROBOR. Va mulțumim, BCR”.
Rata a fost relativ constantă în primii 5 ani de contract, întrucât dobânda a fost fixă, iar nu variabilă (nu conținea indicele ROBOR). La trecerea la dobândă variabilă (ROBOR + marjă fixă) costul lunar/rata se recalculează, dar nu la ROBOR-ul de acum 5 ani, ci la ROBORUL curent, care este de peste 5 ori mai mare. Ghinionul debitorului este cvadruplu: au crescut facturile la utilități și costul general al vieții, iar salariul s-a menținut constant, la nivelul de acum 5 ani.
O rată lunară de 2460 lei devine 3829.42 lei începând cu 10 octombrie 2022, dată care pică exact în perioada începutului școlii copiilor și a sezonului rece, unde la București va fi frig ca la Moscova sau la Berlin, va fi întuneric ca la Paris și va fi “sobrietate” energetică Bruxelles style.
Se observă o diferență la rata lunară a creditului de peste 1400 de lei, ceea ce este echivalent cu un salariu minim sau cu o pensie medie.
Clasa de mijloc, de care nu se preocupă nimeni din 2007 încoace, chiar dacă este principalul izvor de încasări la buget (consumă, iar acest gest generează tva, accize și locuri de muncă), va sărăci în mod accentuat. Cu un salariu de 4000 de lei nu se mai poate plăti decât rata la bancă. Cu un salariu de 5000 de lei se mai pot plăti și facturile la utilități. Nimic altceva. Debitorul, care teoretic are un salariu bun (1000 de euro) va fi obligat să treacă, în mod natural, la “sobrietate” energetică. Poate doar să spere că insectele comestibile nu vor fi mai scumpe decât carburantul (la care va renunța, de asemenea, “natural”).
De aceea, este de o urgență maximă ca Parlamentul să aprobe, în forma lor originară, iar nu cea emasculată de bănci, legile anti-cămătărie*, și să modifice urgent legea insolvenței persoanei fizice, într-o manieră care să impună prevenția supra-îndatorării și creditarea responsabilă și să permită tratamentul (extra)judiciar al supra-îndatorări și, mai ales, ștergerea de datorii, pentru insolvența scuzabilă.
*vorbim de:
(i) plafonarea dobânzilor și a celorlate costuri ale creditului,
(ii) combaterea executărilor silite abuzive, care duc la evacuarea debitorului din locuința familială,
(iii) retractul litigios, menit a neutraliza comerțul ilicit sau incorect cu datorii, derulat sub denumirea de “colectare de creanțe
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

42 de Comentarii

 1. mai bine de imprumuti de la nutu camatru !!!..iesi mai ieftin…
  nu va e rusine ,in special acestei banci BCR..!!..este cea mai nociva institutie bancara din romania…oare guvernatorul nu poate face ceva cu criminalii astia de la bcr??…

 2. Dupa aproape 33 de ani, ar fi cazul sa ne intrebam CUI BONO revolutia?
  Avand in vedere ca din ’89 de la 0(zero) dolari datorie externa, Romania a sarit, in 2022, de 150 de miliarde de dolari datorie?
  Da,da…chiar asa, CUI i-a folosit?

 3. Nu va suparati, dar in Romania CAMATARIA este legala.

  Iinstitutiile Finaciare Nebancare (IFN) au dobanzi intre 1 ai 1.5% pe ZI, adica intre 30% si 45% pe LUNA (adica 30 de ZILE), adica intre 420% si 540% pe an!!!

  De ce sa mai faci camatarie la negru, cand poti sa iti faci un IFN? Totul legal si nimeni nu se atinge de ele pentru ca si printre liberali sunt „proprietari” de IFNuri!!!

  La IFNuri apeleaza cei mai saraci romani, nebancabili…pentru sume mici pana la pensie sau salariu…Statului, guvernului, parlamentului nu-i pasa. Intoarce capul in fata fenomenului!!!

 4. Nici o problemă, maestre Piperea. Nu ne temem. La iarnă ne punem cravata. Rezolvat prooblema frigului.

 5. De bă, de ce va împrumutați pe zeci de ani? Poate pierdeți serviciul, poate crăpați, ce faceți? Lăsați datoria pe copii? N are nici o vina banca.

  • Ba gigione,daca n-ai fost in viata ta intr-o banca comerciala,vezi-ti de ale tale,ca habar nu ai ce vorbesti.doar banca pe care stai tu in parc nu are nicio vina.
   PS:te imprumuti si tu geniule,prin guvernul tau.crezi ca tu nu platesti dobanzile alea astronomice,cele mai mari din ue???vai de neuronul tau!

  • Poate unii nu pot fura si atunci trebuie sa ia imprumut de la banci.Daca vor sa traiasca.

 6. Ratiunea de existenta a unui stat este protectia locuitorilor , asigurarea ordinii si serviciilor de sanatate si invatamant , justitie , lupta impotriva violentei fizice , economice, prin lege . Statul roman nu mai exista , cetateanul e lasat in voia sortii : „scapa cine poate”
  Situatia actuala convine multora intrucat permit abuzul .

 7. Tot Dragniiia e de vină? Păi nu urlau ei, ăștia din clasa de mijloc,că nu doresc pomană de la „ciuma roșie”?

 8. Sigur banca n are nicio vina,te momește cu credite din dobânzi enorme își face profituri astronomice și spre sfârșit îți ia și bunul.Luam de la săraci și dam la paraziții bogați aia care nu măresc veniturile populației ca să poată apela la credite.Totul pentru mafia financiar bancara! Tu asta pro bănci stai cu ma-ta la 40 ani sau furi de nu ai credite.

 9. Reclama înșelătoare practici inselatoare-asta este activitatea sectorului bancar globalizat.

 10. Mda ! Și apoi ne mirăm că s-ar putea ca astfel de români să ajungă un fel de antisemiți când află cine sunt cei care-i jecmănesc în asemenea hal !
  Dar mai ales cine-i tartorul lor : Manole Itzărescu….

 11. Hai sa vedem daca va fi aprobata si in ce conditii! Pute a atasare a unui paragraf in subsolul legii, ca de obicei, care ii avantajeaza pe camatari, pentru ca politica este complicitate in orice domeniu in Romania.

 12. Comentarii răutăcioase. La orice alta banca dacă era acest împrumut, acuma tot 3800 de lei ar fi avut. Dobânda băncii de obicei era între 2-4% la ipotecare și 8-10% la consum + robor la 3 luni. În teorie, acest robor trebuia sa acopere doar inflația și banca nu pierdea nimic dimpotrivă profitul era la fel. La 2400 de lei cu inflație anuala de 15% omul ar fi trebuit sa aibă o majorare de 15 procente adica 2400 + 360, mai exact 2760 de lei. Diferența pana la 3800 adică 1040 de lei ii sunt luați omului cu japca. Asta nu reglementează BNR sau Guvernul. Și asa, milioane de români sunt furați, iar tocmai ce BCR raportează 51% profit fata de aceeași perioada 2021. Romanii raportează ca au încă puțin și ajung la sapa de lemn. BNR-ul susține ca majorarea indicelui robor taie din inflație Fals. Era ok dacă aceasta inflație era cauza banilor din sistemul financiar, dar acum inflația este efectul majorării energiei gaz, curent, combustibili și exact acolo nu se umbla deloc.

 13. Cu fiecare majorare a indicilor robor BNR suprima economia, atât cât mai este și oamenii care nu mai au cum face fata cu veniturile la o luna de cheltuieli. Dar de sus de acolo de la BNR asta e doar o statistica, o situație ciclica, ceva cifre..

 14. Haiducul Piperea strikes again! Nu mai cenzura, băi democratule, pe pagina de FB, că ești la fel ca cei pe care îi acuzi de cenzură. Capisci?

  • @Preda Buzescu bati campii. Domnul Preda nu este om politic si discuta pe facebook cu cine vrea. Periculos este cand oamenii politici sau cei din functiile publice baneaza postarile.
   De fapt de frica romanilor multi politicieni sau inalti functionari nici nu au pagini de facebook sau bloguri pe care cetatenii sa isi spuna parerea.

   Ceea ce spune domnul Pipera e de bun simt….asta pentru cei acre il au…

 15. Banca ar trebui sa fie un sistem de finanțare care sa stimuleze economia unei tari și sa sprijine populația, în schimbul unei decente marje de profit. Dacă nu e asa e cămătărie și în România BNR care e reprezentantul cetățeanului în ecuația asta de fapt face tot posibilul ca băncile sa fie în profituri record la nivel UE poate chiar mondial. Wow. Vorba filmului „Ce i-as bate, ce i-as bate”

 16. Rețetă sigură a falimentului statal, plus cu preturile energiei…

  • @Salvamar Dl Preda (parcă era Piperea, totuși) n-o fi om politic, dar tinde către… Acum este în faza în care face pe niznaiu: candidez, nu candidez!

   Iar tu, dacă ai ajuns să te uiți în gura unui avocat, înseamnă că mai ai multe de învățat.

 17. Hoția e altfel decît cred mulți, cu specialiști cu tot.
  De pildă banii dați împrumut nu sînt nici din agoniseala cuiva nici din de pe urma „sistemului de rezerve fracționare” (tra. din franceză).
  Economistul german Richard A Werner, în 2013, a arătat și dovedit* empiric pt totdeauna că banii dați cu împrumut se fac în momentul cînd se dă împrumutul, se fac din pitară seacă. Toți banii de pe piață au la origine un împrumut.
  Păreri?
  *Can banks individually create money out of nothing? — The theories and the empirical evidence
  Richard A.Werner

 18. Comentariu rautacios: Cu prilejul acesta poate se mai depopuleaza putin si Bucurestiul, ca este jale mare… asta apopos TR, DB etc…

 19. Bancile de peste tot își trăiesc “golden age” , câștig oricum și la împrumuturi și la conturi curente și la depozite!!! Ce uita sistemul bancar mondial este ca după fiecare epoca de câstiguri ușoare s venit o prăbușire… o sa vina timpul când “bancherii” o sa cereasca sprijin… cam ca polițiștii astăzi, care înseamnă populația sa lunar alăture. Eu-al alătura dar am depășit de mult vârsta lor de pensionare, nu cunosc nici in ghertoi mafiot care sa ma finanțeze și nici nu o sa imi dea pensia pe care ei o primesc!

 20. adevarat ! si nu se va schimba niciodata, fiindca debandada e intretinuta de baietii destepti care fac miliarde ! nu are cine sa faca o noua revolutie ! functionarii armata si politia, sunt „cumparati” cu salarii, pensii si alte avantaje…pensionarii sunt o clasa invizibila si neorganizata…..raman cativa salariati in privat care stau cu ochii pe ceas sa plece definitiv din tara…..

 21. Tot Richard A Werner spune că aceste lucru nu este rău DACĂ s-ar da bani pentru folosul oamenilor și al comunității și nu, cum se face azi, pentru speculații.
  Germania are, încă, cel mai mare nr de bănci, nu filiale, pe cap de locuitor. Multe bănci sînt locale, non-profit. Să zicem că cei din Băilești își fac bancă, să-i zicem BB. Aceasta nu va da bani lui Sucă ca să cumere imobiliare ieftin și să le vîndă scump sau să construiască, tot așa, să le vîndă mai scump decît a cheltuit și face. Nu va da bani nici unui străin ce vrea să facă fabrică de textile cu o mie de angajați cînd, în tot Băileștii și împrejurimi, nu sînt mai mulți de 50 fără servici dar se bizuie pe Ciucă că-i va livra muncitori străini peste noapte.
  Sistemul bancar, mai ales BNR, trebuie să fie în mâinile noastre, ale românilor, și atunci nu vor mai fi trîntori, românii o vor duce bine.

 22. lasati ca intervine urgent mugurel si face leul cat dolarul ca sa puteti plati( pe spatele producatorilor)
  de asemenea mugurel va mai lichida, dupa bancile populare si IFN si CAR urile ca nu cumva sa puteti scapa. ca trebuie luate casele romanilor sa fiti chiriasi sau sa le inchiriati la ucrainieni .

 23. Nu poţi da legi anticămătărie, dacă ţara este condusă de cămătari. Ce susţine autorul este de bun simţ şi are drept scop binele societăţii. Dar scopul statului eşuat este binele unei oligarhii, nicidecum al societăţii. Plătiţi taxele şi mergeţi să votaţi cu aceiaşi hoţi de 32 de ani! La muncă, sclavilor!

 24. La noi piata este distorsionata permanent de tot felul de speculanti, institutiile statului sunt paralizate de incompetenta si relatii iar guvernul arunca in scarba 50 de bani pe un litru de motorina/benzina celor din a caror taxe si impozite le sunt platite salariile si pensiile nesimtite, ca astia nu au produs un leu in viata lor. Anul trecut s-au infiintat cele mai multe firme cu domeniul de activitate in energie electrica si gaze naturale, vand gaze cei care nu au gaz nici macar pentru a incarca o bricheta, nici macar un dinam de bicicleta cei care vand energie electrica, marii furnizori cumpara gaz de la firme care nu au nici macar o sonda decorativa in fundul gradinii, la banci este un jaf pe dobanzi si comisioane mai ceva ca la hotii de buzunare din autobuz, totul cu complicitatea institutiilor statului platiti regeste pentru scobit in nas si facut bilute prin birouri, de aia cu siguranta nationala in bot nici nu mai zic, doar nu tine nimic de siguranta nationala jefuirea cetatenilor. Ce asteptari sa ai de la un guvern care nu stie decat sa mareasca salariile bugetarilor ca sa isi acopere ei salariile si pensiile nesimtite, s-a avut grija ca sa nu mai avem nici un patriot in guvern ci doar executanti de doi bani. Oare chiar nu tine de nimeni sa verifice cum de s-a ajuns la asemenea cresteri are ratelor, cum de au ajuns bancile care au tot interesul sa creasca nivelul ratelor la asemenea cresteri fara ca nimeni sa ii intrebe ceva? O fi inflatie numai la noi? In Italia, Germania ce tarife practica aceleasi banci? Nu cumva romanii sponsorizeaza dobanzile scazute din vest? Cand se ocupa institutiile statului roman si de aceste aberatii din domeniul bancar si energie?

 25. Efectele a 15 ani de pupat dosuri la Bruxelles : Romania a ajuns tara in care moralitatatea a atins cote paroxistice. Cum, minciuna ? N-o spun eu, o spun americanii (CIA World Factbook). Romania are a doua cea mai mare rata de mortalitate din lume. E mai probabil sa mori daca esti cetatean roman decat daca esti cetatean al Banghadesh-ului sau al unei tari din Africa subsahariana.
  https://www.cia.gov/the-world-factbook/field/death-rate/country-comparison/

  Traiasca UE !

 26. Daca ai trecut de reper și nu ai inspirat de doua ori poți să o iei in bot! Ce bine îmi pare că tinerii neo-marxisti le distruge pensiunile/apartamentele închiriate de liberali/hoți către prostovani! Mai jigodiilor liberale din ce venituri de bugetari v-ați construit pensiuni/apartamente la munte și la mare și nu declarati/plătiti nimic la stat?

 27. Intră banca în sevraj din lipsă de clienți.Depuneri canci, împrumuturi puține și neperformante, tranzacții pe small business în cash ca să nu-și bage statul râtul.Oricum stau pe plus pentru că nu au banii pe care-i împrumută dar inflația le dă peste ceafa lată. Problema este că fac parte din aceeași mizerie ca politica șișmenurile elitarde dar nu prea dau cu subsemnatul în cazul frecvent în care o zbârcesc.Dacă mai țin minte, și am o memorie bună, nu sunt 10 ani de când banul public a tras respectiva șandrama financiară afară din latrină.S-a întâmplat cu câteva semnături răsplătite generos cu sinecuri la neamuri și parai la partei.Pe cine nu lași să crape nu te lasă să trăiești…

 28. Pipera ce spui dumneata spun toată lumea nu faci decât să amăgești oamenii ….. spuneți-le adevărul …. Oameni buni suntem pe cont propriu nu ne ajută NIMENI și numai îndrăzniți să sperați la ceva bun …singurul lucru care îl puteți face este să numai vă uitați in gura nimănui mai ales la TV …care in afară de apocalipse ,crime,terorism,scandal ieftin nu prezintă nimic ….asta este modul lor de a trăi și acest Pipera este la fel …face pe bunul și va amăgește …. adică face ce fac toți din mass media de rahat ……. mănâncă rahat

 29. Vad ca sunt baieti care isi dau cu parerea cat de nasole dl Piperea. Unii spun ca daca ai ajuns sa te uiti in gura unui avocat … Pe bune? Noi cei care scriem pe aici vreo 3-4 randuri suntem deja mari cunoscatori, stim cum e cu ROBORUL cu IRCC-ul suntem specialisti in litigii si practici inselatoare, mancam pe paine economie. Tranzactionam bitcoin, nu ne uitam noi la niste indici de astia stabiliti intre banci. Domnul avocat sa se duca acasa si sa ne lase, ca ne descuram noi. Noi avem Ciuca, avem Orban Catzu, Manole, Vasilescu, Marcelica, Campeanu, Daea si multi altii care au grija de romani sa nu saraceasca, sa avem un trai mai bun de la o zi la alta, ceas de ceas muncesc pentru noi si pentru tarusiara asta. Hai dom piperea, ce sa ne mai batem capul cu camataria 🙂

  Daca nu era initiativa domnului Daniel Zamfir, un alt plimba in vant, dat afara de la PNL si acum prin PSD, toti imprumutatii din 2019 si pana in 2022 ar fi platit dobanzi de 8% + domanda bancii. De asemenea, daca anul acesta inca s-a mai miscat creditarea este ca aceste credite s-au facut la 1,8-2,6% + dobanda bancii care este o dobanda la limita decentei. La 8% + dobanda bancii, nu iti mai intra niciun musteriu pe usa bancii. Ei stiu asta, dar lasa toti fraierii de dinainte de 2019 pe ROBOR deoarece asta produce mult, mult, mult profit, fara niciun efort.
  Concluzia, romanilor le place sa fie ciuca bataii de joc si hotiei. E atat de prost ca i se fura banii din buzunar de mancare si el zice ca e de vina razboiul din Ucraina nu ca bancile au profituri ametitoare. Wow, in ce tara traim.

 30. Trebuie sa existe mai multe tipuri de Andrei. Andrei prosti, Andrei destepti, Andrei perfizi, Andrei platiti, Andrei, andrei. Posibil sa fie si vreo 2-3 Andrei de la banci pe aici care posteaza si e normal sa aiba si ei poziti PRO acestor dobanzi, care nu sunt chiar atat de mari daca stai si te uiti bine. Nu? Eu sunt un Andrei care apreciaza modul de a spune lucrurilor pe nume a dlui Piperea. Daca am avea 10-20 de oameni din acestia in societate, poate lucrurile s-ar schimba mai repede in bine si nu ar mai pleca alti zeci de Andrei din tara de scarba si lehamite. Cum era? Tara lui Andrei! sa speram ca nu e vorba de Andrei de la banca, Andrei de la guvern, Andrei din servicii 😀

 31. Țara funcționează pe datorie.obisnuiti-va la 15-20 miliarde pe an.deficit.bancile sunt toate străine.iar leul e tinut cu perfuzie.de 20 de ani.fara intervenții cursul euro acum ar fi minim 6lei.de ce? companiile străine trebuie sa repatrieze mai mult. asta se întâmplă când paznicii de vite și șoferii de basculantă ajung la putere.

  • Nuu breten ruman, țara asta s-a târât de la un expert la altul, numai că nu erau experți la făcut bani pentru țară, ci din țară pentru ei!.Pentru tufele de Manciuria care măcăne-n palavrament eroisme să nu-ți faci iluzia c-ar fi utili, ca paznicii de vite sau șiferii de basculante, ei aș! Ei se screm dsă te facă pe tine, util bugetului lor, și au în mod evident, succes!De unde chestia asta pe voi că fac pe proștii din prostie? Nuuu, cu asta vă prostesc pe voi ca să aibe alibi la manglă! Prin’91-92 mai toți directorii de fabrici s-au trezit că au handicap mental, cu patalama în regulă! Îți pui problema la ce le-a folosit?

 32. Sistemul bancar = cămătărie ‘reglementată’. Ce se va întâmpla ce cei care își vor pierde casele în urma imposibilitătii de a-și mai achita ratele, cu cei care nu vor putea achita utilitățile, Costituția ( ARTICOLUL 47 Nivelul de trai (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent; ARTICOLUL 22 Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică ) îî mai apără ?!

 33. Dragnea e de vină și ordonanța 114… :))))
  Hai, vă urez succes , vă pup pe portofel. Chiar nu se mai putea cu PSD-ul lui Dragniaaa…ce bine că v-ați bucurat că l-au băgat ambasadele occidentale și multinaționalele la pușcărie pe motiv de ordonanța 114…
  Ați auzit-o voi p-aia cu karma ? Eeee…
  :))))

 34. Băncile din România au făcut în primele 6 luni profit de 5 ori mai mare decât în primele 6 luni din anul trecut!de ce când inflația,spune INS,e de 15 la sută?băncile sunt lăsate să facă camătă pentru că,apoi,statul să se împrumute la bănci!deci,jupuirea românului cu aprobarea statului,a celui pe care îl plătim cu 30000€/lună!

 35. Cu ce ziceai că te-a ajutat pe tine Piperea? Cu dobânda la bancă? Păi băi nea, acum dobânda chiar este 8% (adică Robor) + dobănda băncii.

  Dacă ai chef de idoli n-ai decât. Eu mă ajut singur, nu am nevoie de avocați în blană de politruci ca să-mi facă viața mai usoară.

 36. lacomia…greed-ul unora si lumea fraierilor care vor sa traiasca peste conditzia lor…
  indatorare cu peste 30% din venit…te condamna la saracie…house-poor
  un job nu inseamna nimic in ziua de azi…anul asta il ai la anul nu mai exista…mai ale intr-o tzara ca romanistanul
  fara industrie natioonala proprie nu exista nimic sigur…
  executarea ordinelor fmi, bm, eu si a altor aburici condamna romania la saracie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.