Ursula von der Leyen, criticată chiar de ai ei

Desemnată candidat al Partidului Popular European pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen nu este chiar pe placul tuturor.  Cu doar câteva zile înainte de congresul de la București unde s-a parafat desemnarea, partidul Les Républicains care face parte din PPE a publicat o scrisoare usturătoare care a criticat moștenirea politică a doamnei von der Leyen și nu a lăsat nicio îndoială cu privire la opoziția față de realegerea ei.  

Ce îi nemulțumește pe republicanii francezi?

„De prea mult timp, Uniunea s-a distanțat de cetățenii europeni și le-a alimentat neîncrederea ridicând ziduri în reflexe tehnocratice. Nu ne putem resemna cu această criză de încredere”, scrie Eric Ciotti, președintele Les Républicains, în scrisoare. „Pentru a face față provocărilor viitoare, Europa are nevoie de claritate. Europa are nevoie de schimbări profunde și de reînnoire în fruntea Comisiei Europene. Președintele în exercițiu al Comisiei nu poate fi această candidată pentru că ea întruchipează tocmai această deriva tehnocratică”.

 

Dl Ciotti o critică pe doamna von der Leyen pentru că nu s-a prezentat drept candidat principal în așa-numitul sistem Spitzenkandidaten în 2019 și a fost, în schimb, aleasă de dl Macron ca o figură suficient de conservatoare, moderată și flexibilă pentru a potoli fracțiunea progresistă din Consiliul European.

Numirea surprinzătoare a lui Von der Leyen a enervat Parlamentul European, care i-a confirmat candidatura cu o marjă foarte îngustă. Ulterior, a încercat să se răscumpere propunând un  program ambițios și de anvergură, inclusiv European Green Deal, un fond de recuperare de 750 de miliarde de euro, achiziția în comun de vaccinuri, 13 runde de sancțiuni împotriva Rusiei, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, reforma cuprinzătoare a politicii de imigrație și azil și o legislație revoluționară pentru a controla IA și tehnologia de ultimă oră.

Dl Ciotti se concentrează asupra unora dintre aceste inițiative pentru a denunța mandatul doamnei von der Leyen ca fiind prea progresist și contrar valorilor conservatoare, făcând-o direct responsabilă pentru protestele fermierilor care au măturat recent în toată Europa. Această reacție a pus-o pe doamna von der Leyen într-o poziție delicată, prinsă între apărarea acerbă a Green Deal-ului și presiunea din partea dreaptă a familiei sale politice.

„Candidată a domnului Macron și nu de dreapta, ea a lăsat continuu majoritatea europeană să se îndrepte spre stânga”, explică domnul Ciotti. „Acesta a fost în special cazul în ceea ce privește problemele de mediu și agricultură, dar și în gestionarea crizei migrației. Această derivă a alimentat furia care este acum auzită pe tot continentul, în special în rândul fermierilor și pescarilor noștri”.

Dl Ciotti continuă criticând-o pe doamna von der Leyen pentru că, potrivit lui, a îmbrățișat „dogmele antinucleare” și „politicile de decreștere promovate de stânga” și pentru că „nu a reușit să facă față imigrației de masă și să asigure frontierele externe”, o aparentă referire la creșterea constantă a cererilor de azil după pandemie. În 2023, Uniunea Europeană a primit 1,14 milioane de cereri de protecție internațională, un record de șapte ani .

De asemenea, Ciotti o critică pe doamna von der Leyen pentru participarea la un eveniment pentru Renaissance, partidul lui Macron, în octombrie anul trecut despre care spune că reflectă lipsa ei de loialitate față de partid. „Dând cetățenilor europeni impresia că Europa se construiește fără ei, sau chiar împotriva lor, doamna von der Leyen și domnul Macron riscă o slăbire dramatică și periculoasă a proiectului european”, spune dl Ciotti.

Scrisoarea este adresată lui Manfred Weber, președintele PPE, și este datată 5 martie, deși a fost făcută publică pe rețelele de socializare a doua zi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. Mda.. E mult prea evident și s-au trecut prea multe lini roșii, ceea ce deja e urlător la cer , ceea ce face ca actuala gașcă de lichele să dispară la lada de gunoi a istorie. Acu probabil se simte deja vîntul schimbării și se simt intre ciocan și nicovală.. probabil au de dat și socoteală.. ceea ce e de pîrnaie.. ergo, caută țapul ispășitor.

  2. O tin langa cu stanga sau dreapta, de parca pe cetateanul european asta il intereseaza. Poate pe cei cu capul in nori. Sa ne reamintim : gestionarea, generarea chiar, crizelor economice, energetice, politica agricola catastrofala, greean dealul extrem de pagubos, afacerea oribila a vaccinurilor Covid 19, sustinerea oarba a Ucrainei prin impunerea de sanctiuni absurde impotriva Rusiei, care mai mult sau intors impotriva propriilor state, s.a.

  3. Totul din gura in gura de la Merkel pe continuitate cu executare obligatoriu. Compromisuri îngrozitoare vor fi din plin dar doar pe spatele altor țări. Candidat unic propus, candidat unic depus candidatura, candidat unic rezolvat! Așa e in ‘democrația’ europeană de tip dictator și tiranica!

  4. Scrisoarea este o flatulență-n vântul de stagnare europeană conform proverbului românesc: câini layra, caravana trece !

  5. Ursula, „prietena” lui Frau, s fost pusă acolo unde este să țină hațurile UE cu mâini aspre..

  6. Cui nu-i place PACEA , să încerce RĂZBOIUL mergând în urkaka să apere investițiile Monsanto, Cargill, Dupont , adică vreo 50% din pământuri devenite proprietatea yankeilor !!! Felcerița asta ( CORUPTA PÂNĂ IN MADUVA OASELOR ) este INTRUCHIPAREA RAULUI ABSOLUT cu întreaga gașca de descreierați ( oligarhi ) care conduc Europa spre abis cu DIRECTIVE ABERANTE și CRIMINALE (economice, sanitare , militare ) și SANCȚIUNI împotriva Rusiei care sunt mai păguboase pt. cetatenii europeni !!! Nu pentru asta am vrut în UE și NATO , adică să ne controleze viața de la A la Z și să devenim carne de tun împotriva Rusiei ( cea mai mare țară și cea mai mare putere nucleară care vrem sau nu vrem este și va fi vecina noastră !!! ) pentru interesele ocultei și corporațiilor !!! … Ca urmare a DIRECTIVELOR mai rele decât staliniene, există și opțiunea : Roexit&outNATO !!! DEVIZA oricărui român trebuie să fie : ROMÂNIA MAI PRESUS DECAT ORICE și ORICINE pt. că noi aici vrem să trăim în PACE !!! P.S. Descreieratii să mănânce ei faina de greieri, să-și bage-n koor doctrina LGBT, să se drogheze cat vor la ei , sa- și schimbe istoria lor de conchistadori și să studieze HOLOCAUSTUL la ei , ( ar trebui introdusă PEDEAPSA CU MOARTEA pt. consum sau trafic de droguri – a se vedea Singapore !! ) , să umble ei cu bicicleta și nu cu AVIOANE PRIVATE care poluează doar la o plimbare cât mașinile unui orășel întreg , să – și trimită copii lor să lupte cu rușii , etc !!! Intr- un cuvânt DU-TE DREAKULUI UE&NATO cu toți trădătorii alogeni și naționali , am trăit peste 2000 de ani și fără voi și putem trăi și fără voi care vreți până și sufletul oamenilor cu identitatea digitală !!!

  7. Prelungirea mandatului acestei doamne Ursula ar fi putut fi facut doar in cazul in care Europa condusa de aceasta doamna ,ar fi functionat bine ,dar asa cum arata la ora actuala ,nu este corect sa i se mai prelungeasca mandatul.Chiar nu vedem cita nenorocire si dezastru a adus aceasta Ursula Europei ? A nu se uita ca aceleasi proble le-a asus madam Ursula si in periada cit a raspuns de armata germana.Prelungirea mandatului ei ar insemna continuarea dezastrului in Europa.

  8. UrSSula-n fotografia articolului: e flagrant ca-i face ochi dulci lui Johannnis.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.