Ursula von der Leyen dă asigurări: „Vom convinge Austria”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este convinsă că România şi Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai spaţiului Schengen.

‘Puteţi conta pe noi că vom întări şi mai mult graniţele şi vom convinge Austria că România şi Bulgaria merită să fie deplin în Schengen’, a afirmat şefa Comisiei într-o conferinţă de presă după summitul UE de joi de la Bruxelles.

‘Comisia Europeană este convinsă de mai mulţi ani că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen’, a subliniat von der Leyen.

UE a întreprins în ultimele luni câteva proiecte cu finanţare europeană vizând consolidarea frontierelor în România şi Bulgaria, şi misiuni constatative pe teren, iar aceasta a convins Austria ‘să facă primii paşi pentru Schengen-ul aerian şi maritim’.

Şefa Comisiei a mai precizat că în bugetul multianual majorat al UE convenit joi sunt prevăzute resurse suplimentare pentru întărirea frontierelor.

Statele UE au aprobat în decembrie desfiinţarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România în martie 2024.

Discuţiile referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre continuă, subiectul urmând să se afle printre priorităţile agendei viitoarei reuniuni a miniştrilor de interne din UE la începutul lunii martie, adaugă APA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

 1. Austria „a fost jucata in foi de vita” de catre Iohannis chiar de doua ori . O data la primul refuz in JAI ce a fost fortat si a doua oara la partajarea deciziei .Intre timp Orban de Budapesta a fost si el facut ko de catre Iohannis si a semnat mai ceva ca primarul hirtiile .Acum opozitia din Ungaria cere rapid in Parlament votul de integrare al Suediei in NATO.Orban pierde pe toate fronturile ca si amicul lui Putin .

 2. Nu ar fi rau deloc ! In sfarsit poate si-au dat seama ca intentia crearii acestui „Conglomerat” cum este denumit la Viena( respectiv Austria-Ungaria-Croatia-Slovacia-Transilvania) ar avea cu certitudine influente distructive asupra unitatii U.E. Un astfel de „Conglomerat” ar trezi si altora ideea aglutinarii ! Dar asta nu inseamna ca Austria-Ungaria vor renunta la ideea adaugarii Transilvaniei la Conglomerat „atunci cand situatia ar deveni mai favorabila” !

 3. Distinsa Doamna,

  Va sugeram sa ganditi un B-plan, alternativ MARTIE RO.

  Prognoza meteo estimeaza poloaie inghetata.

 4. traducere… „vom santaja Austria”. La asta a ajuns sa se rezume politica interna a UE. sa vezi cum o sa fie cand rromania o sa fie obligata de CJUE sa plateasca miliardele pentru vaccin pentru firma lu’ barbatasu’

 5. am pus toata increderea in UE asa Ca nu ne tradati asteptarile,noi santem europeni si vrem da fim parte cu drepturi si obligatii depline,nu pretindem farà sa oferim ce.i Just si rezonabil.Romanii cred in UE ,stim sa ne facem partea onorabil si frateste ,nu vrem sa fim tratati precum idioti chiar nu santem vedem tot,stim tot si putem face mult la fel Ca toti ceilalti.Incetati sa ne priviti de sus,nu.i nevoie,noi santem LOIALI si TINEM la Cei care ne sustin si vrem sa fim utili celor care ne sustin,mai bine ne.ati ajutasa ne descotroosim de parazitii care saboteaza noi si voi si relatia dintre noi si voi.

 6. D-na Ursula a mai spus asta de cateva ori si ce-a facut ? Nimic! Noi ne-am obisnuit sa dam vina pe Austria, vezi Doamne ea este de vina ! Asa ziceam si eu , dar mi-am schimbat parerea ! De vina este UE, in ansamblul ei, pe care o doare-n cot de Romania si Bulgaria! Restul este vrajala! E trist pentru tara noastra ca se umileste atat si nu gaseste solutii de raspuns pe masura pentru „fratii” nostrii din UE! UE ori face o integrare serioasa , egala, pentru toti membrii sai , ori sa se duca unde si-a dus mutu iapa! N-o sa o ducem mai bine , dar ,macar, ne pastram mandria nationala sau, putinul care a mai ramas din ea! Oare o mai fi ramas ceva ? Putem sa ne umilim si mai mult?

 7. Tanti ursulina pleacă acasă , lasă vrăjelile pentru altă dată ! Schengenu’ vostru a cam expirat, e pe butuci !

 8. Bună! Ar trebui sa convinga mai întâi pe cei din spatele Austriei . Care or fi aceștia?
  O fi Rusia? O fi partenerul strategic Sau ambele puteri?
  Dar de ce se opun ? Cautati răspunsul!
  PS. Eu cred ca partenerul strategic
  dacă ar fi „stricat” o vorba către Austria , problema Schengen era rezolvată. Așa cred eu .
  De ce nu a facut-o? De ce nu o face?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.