Ursula von der Leyen, mesaj de bun venit „în familia Schengen”

UE

Bulgaria şi România devin state membre ale spaţiului Schengen la 31 martie. De la această dată normele Schengen (inclusiv cele referitoare la eliberarea vizelor Schengen) se vor aplica în ambele ţări, iar controalele la frontierele aeriene şi maritime interne vor fi eliminate, anunţă sâmbătă Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Aderarea la spaţiul Schengen a celor două state membre, o concretizare a deciziei istorice a Consiliului din decembrie 2023, aduce o extindere semnificativă a celui mai mare spaţiu comun din lume fără controale la frontierele interne, sporindu-i atractivitatea. Preşedinta Comisiei Europene şi alţi membri ai Executivului UE au salutat şi au felicitat cele două ţări pentru această realizare şi au dat asigurări că discuţiile din cadrul Consiliului vor continua anul acesta în vederea eliminării controalelor şi la frontierele terestre interne.

„Ziua de mâine marchează o dată importantă: Bulgaria şi România se alătură familiei Schengen. Salut eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime. Acesta este un mare succes pentru ambele ţări. Şi un moment istoric pentru spaţiul Schengen – cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Împreună, construim o Europă mai puternică şi mai unită pentru toţi cetăţenii noştri”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat de presă publicat de Reprezentanţa sa în România.

La rândul său, Margaritis Schinas, vicepreşedinte pentru promovarea modului nostru de viaţă european, a declarat că aderarea României şi Bulgariei fortifică spaţiul Schengen, atât de emblematic pentru stilul nostru de viaţă european, în beneficiul pieţei interne, al economiilor şi al cetăţenilor europeni pretutindeni. El a felicitat cele două ţări pentru munca susţinută şi pentru această realizare ”nu doar meritată, ci şi prea îndelung aşteptată” şi a afirmat că ”vom continua să înaintăm împreună.”

Potrivit comisarului pentru afaceri interne, Ylva Johansson, aplicarea de către Bulgaria şi România a acquis-ului Schengen pentru frontierele aeriene şi maritime va face UE mai puternică şi mai sigură, va asigura o mai bună protecţie a frontierelor sale externe, va schimba vieţile a milioane de persoane şi va facilita călătoriile. ”Atât de mulţi oameni din România şi din Bulgaria au muncit pentru aceasta! Sunt foarte mândră de eforturile lor. Astăzi vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene şi maritime interne. Următorul pas este eliminarea controalelor şi la frontierele terestre interne. Discuţiile din cadrul Consiliului vor continua anul acesta. Şi vă asigur că aceasta este prioritatea pentru sfârşitul mandatului meu”, a susţinut Ylva Johansson.

Din luna decembrie a anului trecut, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea fără probleme a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024. Cadrele de cooperare lansate la începutul lunii martie de către Comisie împreună cu Bulgaria şi România se bazează pe implementarea cu succes a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil şi returnare. Cu aceste cadre de cooperare, România şi Bulgaria vor contribui în continuare la consolidarea cooperării în materie de frontiere şi migraţie, precum şi la eforturile europene comune de abordare a securităţii UE la frontierele externe şi a provocărilor legate de migraţie.

În plus, a fost lansată o iniţiativă regională privind cooperarea poliţienească între statele membre aflate de-a lungul rutei Balcanilor de Vest şi a rutei est-mediteraneene, adică între Bulgaria, România, Austria, Grecia, Ungaria şi Slovacia. Astfel, ţările vor putea căuta împreună soluţii durabile la provocări conexe precum criminalitatea transfrontalieră.

Bulgaria şi România au demonstrat un angajament susţinut pentru asigurarea unei protecţii adecvate a frontierelor externe ale UE şi au jucat constant un rol important în securitatea internă a spaţiului Schengen.

Consiliul va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România şi celelalte ţări Schengen. Comisia va continua să ofere Preşedinţiei Consiliului tot sprijinul necesar pentru a se asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în cursul anului 2024, se arată în comunicatul de presă publicat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Încă din 2011, Comisia a confirmat, în rapoartele de evaluare Schengen, că Bulgaria şi România au îndeplinit toate cerinţele pentru a face parte pe deplin din spaţiul Schengen. Comisia a sprijinit activ acest proces.

Spaţiul Schengen fără controale la frontierele interne este una dintre realizările UE cele mai apreciate de cetăţenii europeni. Ceea ce a început ca proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985 – Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg şi Ţările de Jos – s-a extins treptat pentru a deveni, în prezent, cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Spaţiul Schengen nu doar că facilitează libera circulaţie a persoanelor, fără controale la frontierele interne, ci aduce beneficii majore şi economiei europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

34 de Comentarii

 1. Bine ati venit in Imperiul frabci -german. Sclavilor. Adio tzara. Sa vedem cum vom iesii.

 2. Oho, Schengen e departe de noi.
  Faptul ca niste europarlamentari care fac saptaminal naveta intre Bucuresti si Bruxelkes nu vor mai arata buletinul pe aeroport, nu incalzeste pe nimeni.
  Romania va intra in Schengen cind vom trece prin Petea, Nadlac, Bors, fara sa fii oprit la vama.
  Pina atunci, colonistii se bucura asemeni unui ciine care da din coada cind primeste un os aruncat de stapin !

 3. „Din luna decembrie a anului trecut, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea fără probleme a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024”. Aşa ştie Comisia? De acum 10 ani sunt îndeplinite!
  Ar trebui să avem demnitatea de a le spune jegurilor ăstora „siktir!” şi să nu ne mai umilim ca ultimii slugoi. Fiindcă tot nu vom intra în Schengen.

 4. Ok, avem data fixa 31.03.2024, și calculăm baza pornirii că intrare: 31+2024= 4+8=3, ghiciti ce apasă pe Romania? KARMA=lecția pe baza de parteneriat și seriozitate politica că organizații colaboratoare care trebuie, obligatoriu, respectată de ambele părți! Ghici ce? Au învățat și persistat în minciuni și manipulări, în falsuri și neseriozitate toți politicienii! O să apară amenzi și învinovățiri pe banda rulanta. Toată aceasta mizerie politica va persista in jur de 16 ani cu minciuni și manipulări, hoții și escrocherii, apoi, scandaluri de nimeni nu crede ce se întâmplă cu Romania! Hotărârile proaste ale politicienilor care chinuie națiunea și își bat joc de țară, de securitatea și nu respectă tara că statut și onoare, vor distruge și acest proiect! Cum? Posibilă problema imigrația cu cetățenie română și nu numai! Pentru că, câțiva cretini din politica cu creierul în colțuri, se trezesc din bipezi, din fiecare grup de 9 politicieni, sunt cel puțin 2 boi stricați la cap, care, ca taurii încăpățânați, vor lua hotarari bezmetice și aiuritoare împotriva sensului vital al proiectului european, și îi trage pe toți în rahat! Obișnuință cu infracționalitatea de a nu fi pedepsiți, aduce grave prejudicii țării noastre! Și nu e bășcălie! De la anul vom simți tot ce scriu.

 5. Individa asta vrea să ne modifice alimentația. Oare ea va mânca gandaciori ?

 6. Vreo strada, vreo Ulița în numele ei nu?
  Cât de bine se vede ce rebuturi sunt acum în fruntea eurocolhozului.. Interesant, ce sentimente au ultimii locatari prin satele îndepărtate din Munții Apuseni..

 7. He, mda,. Fugi fă,.. Ești preș, sau liftiera..ce puii mei te infigi,. Vezi nițel de imigranții cărora trebuie să le incarci conturile din card,. pentru afaceriștii tăi traficanți..

 8. von der Leyen?
  Români, dacă vreţi să nu mai fiţi umiliţi, dacă vreţi ca drepturile voastre şi interesele naţionale ale României să fie reprezentate cu cinste şi demnitate în Europa, susţineţi AUR, nu Ursula von der Lügen!
  Nu mai permiteţi ca celelalte partide să vă trădeze, să vă mintă şi să vă înşele!
  VOTATI AUR, NU LÜGEN!

 9. De la o institutie care finanteaza terorismul,diversiunea e apa de ploaie.Actiunea acestei femei bolsevice este pura propaganda electorala pentru agentii bolsevici zonali Ciolacu si Ciucacit si a partidului bolsevic unic format din psd si pnl.

 10. Ministrul german de externe Annalena Bärbock a declarat că Federația Rusă ar vrea să tragă Alianța Nord-Atlantică în conflictul ucrainean.

  Publicația Tagesspiegel, citând interviul diplomatului cu grupul de presă Funke, a mai remarcat că, în opinia sa, Rusia intenționează să facă din Alianța Nord-Atlantică parte a conflictului, așa că diplomatul exclude trimiterea armatei franceze în Ucraina. „Am clarificat încă de la început că nu vom permite niciodată să se întâmple asta. Și acest lucru este adevărat”, a adăugat șeful diplomației germane.

  Baerbock a continuat că, ajutând Ucraina, Europa își garantează propria securitate. Ea a subliniat, de asemenea, că Rusia nu intenționează să negocieze pacea cu Ucraina.

  Rusia vrea să tragă NATO în conflictul ucrainean și prin urmare nu ne vom trimite trupele acolo… Unde este logica în asta?

 11. Cind o vad pe stafida asta creponata si urita ca moartea, ma apuca greata !Babornita asta este dusmanul Europei si al europenilor.Inafara de afacerile ei nu face nimic bun pt. nimeni.Cit priveste Schenghenul pt. care ea ne felicita ,este o batae de joc .Seamana cam la fel cum prin anii 70 veneau macaronarii la noi in tara si dadeau la fete cite un ciorap ,perechea lui o primea peste citeva zile.Cam asa a procedat si babornita cu Schenghenul,ne-a dat o parte din el si restul mai vedem .Daca sintem ascultatori si facem frunmmos in fata lor ,poate mai primim si restul .

 12. Multora li se scurg ochii sa intre in UE si sa devina colonii, dar nu pot. Turcia se screme de cel putzin 10 ani. Probabil ca sultanul Erdogan o fi prea prost, din moment ce doreste intrarea Turciei in UE.
  Putinofililor li se pare ca Putin este frumos si destept, iar Ursula ca este urata si proasta. Probleme de optica, de! Asa se vede prin rublele de la Moscova……[Rumburak]

 13. Se screm cu Schengen-ul ăsta de parcă ne-ar face un mare hatâr… ne verifica, ne verifica… trec anii… niște șnapani…

 14. Primiti partial, doar naval si aerian, iar rutier ramanem in vami cu zilele si saptamanile.
  Trebuie continuata campania bulgara care a adus rezultatul incomplet de azi.
  Daca tinem si noi si bulgarii transportul destinat Austriei cu saptamanile sa vezi cum v-om fi imediat felicitati si admisi integral fara comentarii.
  Reteta bulgareasca trebuie aplicata riguros si fara mila.

 15. O oră de democrație, de trai în lux și opulență, de respect, de adevăr, de dreptate, de libertate, de egalitate și fraternitate pentru toți cei opt miliarde de oameni ai planetei!
  Se poate domnilor, Biden, Macaron, Ursula, Iohannis și toți acești,, sus-puși „, atotputernici, atotstăpânitori, atotștiutori, DUMNEZEI PESTE DUMNEZEU?

 16. Romanii nu se dezmint. Au apucat mereu sa dea din coada numai la spartul targului. Asa si acum cand UE este pe dric. La fel cu nato si alte binefaceri ce le-au fost promise. Scoaterea vizelor pentru America va veni cand nimeni nu va mai dori sa mearga acolo.

 17. Orsolia ne binucuvanteaza cu soaptele diavolului.
  ea stie ca acum suntem ai ei fara intoarcere (daca nu cumva ne intoarcem cu spatle si plecam din UE).
  suntem tocmai buni de jumulit, vivat, tuturor cretinilor autohtoni, vivat! asta ati vrut, mancati acum asta.

 18. Pr af in ochi. Au gasit o metoda de a mai indulci refuzul. Ordinul NOT vine de peste balta.

 19. Vocea Putinofilului Nationale spune:
  30 mart. 2024 la 19:53 [Rumburak]
  Turcia isi doreste sa intre in EU doar pt. simplu motiv ca sa poata invada Europa legal .Aveam o impresie mai buna despre dumneata domnule inginer, dar dupa cum se vede, nu prea vezi problemele la distanta si doar pe cele de aproape.

 20. S-a constat ce consecinte si pret au avut intrarea in NATO si UE
  In locul traditionalului „Davai ceas, Davai Palton”
  A venit Ursula si Bidon cu Davai pe langa clasicele davai bogatii, davai pamant agricol, davai paduri la austrieci, davai gaze, davai resurse minerale, davai flota, davai gaze naturale, davai jumatate de buget pe armament exiprat, autostrazi pe hartie, davai tone de bani pe reactoare modulare abandonate de altii, davai combinate
  Davai miliarde pe vaccinuri expirate si alte cadouri surpriza, davai milioane de persoane

 21. Ultima data cand a zis duamna Von der Leyen ceva de bine s-au dus repede-repede so pe branci tarandu-se in coate, slugarimra guwernarii PNL-USR sa semenze contracte aberantr de vaccinuri cat pentru mai multe tari din Africa cu o populatie in crestere, nu luand drumul occidentului in numar de milioane.

  Ursula trateaza estul Europei ca pe lumea a treia contracost pe miliarde de euro.

 22. Scroafa asta împreună porcii și purcicile de Bruxelles să facă bine să dispară din viețile noastre. Să își mămânce pensia și să se ducă !

 23. Sper să nu mai primească un nou mandat la comisia europeană, si pentru asta voi vota, cu toată sila, AUR la europarlamentare.

 24. parere… spune:
  30 MART. 2024 LA 17:19

  MIE imi place ca esti:
  – Perseverentza in Forma BLANDA de NeBunie, numita Numerologie.
  Totuu’ este sa NU dai in… … 😊😊😊 FRENIE … … 😊😊😊
  – CREDINTA InDarjita in REALitatea ‘revelata” de Calculele lu’ Matale …
  Ai GRIJA! NU vrem sa te plangem, ca NU mai avem de CINE „NE rade”
  Kaka Maka spune:
  30 MART. 2024 LA 17:41
  Bre KakaMAKA,
  Te-ai occidentalizat prin Scriere cu Litere InNobilante K, Q, SS, W, Tz.
  Bre, da’ MI se pare MIE, da’ TOOOT mirosi de PUTI.
  ASACUM ai marturisit ca la Popa SAU laaaa :):… … 😊😊😊 ca de curand te-ai … … 😊😊😊 slobozit “GREU” pre Talica.
  Se SIMTE …

 25. SCLAVILOR Doar un lache lipsit de inteligenta se crede sclav.Ba neica nimeni,de ce Brancusi a ales sa creeze opera la Paris? De ce Eliade s-a realizat in SUA? De ce nu in Rusia ? Iti dai raspunsul singur sau te ajut eu.Pentru ca civilizatie ba miticule.Nu-ti convine sa fii sclav,pleaca in Rusia.Ca de acolo va vin idei cu suveranitatea si sclavia.

 26. QED Atat de redus mintal esti ? Asta ai inteles tu? Arata o directiva, o lege prin care te obliga cineva sa mananci insecte.Ai fost vreodata in Asia ? Acolo se consuma ,si? Pare ca sunt mai inteligenti ca dacii liberi.Si prostovani dar si fudui in prostie.

 27. past AUR= Rusia, nu? Dar nu mai bine mergeti voi auristii suveranisti la Putin si ne lasati pe noi sa ne facem veacul prin Europa? Nu te deranjez. Din contra,iti dau si bani de bilet via-Rusia.De cand haur reprezinta romanii ? A,da,acei romani care au cateva clase.Cei ramasi de dupa Dragnea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.