Ursula von der Leyen retrage proiectul. ”Agricultorii noştri merită să fie ascultaţi”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marţi retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste agricole.

Element central al Pactului verde european, proiectul legislativ privind pesticidele propus în iunie 2022 de Bruxelles a planificat să reducă la jumătate până în 2030 utilizarea şi riscurile la nivelul UE ale produselor chimice fitosanitare (comparativ cu perioada 2015-2017).

Propunerea, care a fost respinsă la sfârşitul lunii noiembrie în Parlamentul European, în timp ce negocierile dintre state erau împotmolite, „a devenit un simbol al polarizării”, a declarat ea în plenul PE la Strasbourg.

„Voi propune (comisarilor) să retragă această propunere”, a adăugat ea, fără a exclude o viitoare nouă versiune „mult mai matură, cu participarea părţilor interesate”.

„În timp ce Consiliul European se reunea, fermierii din întreaga Europă ieşeau în stradă. Mulţi dintre ei se simt împinşi într-un colţ. Agricultorii sunt primii care resimt efectele schimbărilor climatice. Seceta şi inundaţiile au distrus recoltele şi au ameninţat animalele. Fermierii resimt impactul războiului rus. Inflaţia, creşterea costului energiei şi al îngrăşămintelor. Cu toate acestea, ei muncesc din greu în fiecare zi, pentru a produce alimentele de calitate pe care le consumăm. Pentru aceasta, le datorăm apreciere, mulţumiri şi respect”, a afirmat Von der Leyen.

„Este adevărat. Problemele au escaladat în ultimii ani. Agricultorii noştri merită să fie ascultaţi. Ştiu că sunt îngrijoraţi de viitorul agriculturii şi de viitorul lor ca agricultori. Dar ei ştiu, de asemenea, că agricultura trebuie să treacă la un model de producţie mai durabil, astfel încât fermele lor să rămână profitabile în anii următori. Şi vrem să ne asigurăm că agricultorii au controlul în acest proces”, a adăugat ea.

„Acesta este motivul pentru care am lansat Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE. Am invitat reprezentanţi ai sectorului agricol, ai comunităţilor rurale, ai industriei seminţelor şi îngrăşămintelor, ai sectorului alimentar, dar şi ai sectorului financiar, ai grupurilor de consumatori şi de mediu şi ai ştiinţei. Trebuie să analizăm situaţia împreună, să facem schimb de idei şi să elaborăm scenarii pentru viitor. Trebuie să depăşim o dezbatere polarizată şi să creăm încredere. Încrederea este baza crucială pentru soluţii viabile”, a mai atras atenţia şefa CE.

„Sunt multe lucruri în joc pentru noi toţi. Sistemul nostru european de producţie alimentară este unic. Produsele din supermarketurile noastre reflectă varietatea culturilor şi tradiţiilor noastre. Europa are cele mai sănătoase şi de cea mai bună calitate alimente din lume. Mulţumim fermierilor noştri. Ei joacă un rol central în acest sistem şi, desigur, trebuie plătiţi corect pentru acest lucru”, a completat ea.

„Este adevărat că oferim un sprijin imens acestui sector. Politica noastră agricolă comună este sprijinită din bugetul UE. Banii sunt importanţi, dar nu sunt totul. Resursele naturale sănătoase sunt, de asemenea, esenţiale pentru menţinerea randamentelor ridicate. Solul fertil, în mod special, a fost întotdeauna coloana vertebrală a mijloacelor de trai ale unui fermier. Dar 60-70% din solurile din Europa sunt acum în stare proastă. Putem inversa aceste tendinţe. Şi mulţi fermieri fac exact acest lucru. Dar trebuie să facem mai mult”, potrivit şefei CE.

Ea a mai subliniat că „protecţia eficientă a naturii trebuie să ofere stimulente generoase pentru intervenţie”.

„Agricultorii au nevoie de argumente economice utile pentru măsurile de consolidare a naturii – poate că nu am prezentat acest caz în mod convingător. Este necesar un stimulent real care să meargă dincolo de simpla pierdere a randamentului. Subvenţiile publice pot oferi astfel de stimulente şi etichetarea premium, de exemplu în cooperare cu comercianţii cu amănuntul şi cu procesatorii. Conservarea naturii poate avea succes numai printr-o astfel de abordare ascendentă şi bazată pe stimulente. Pentru că numai dacă fermierii noştri pot trăi de pe urma pământului vor investi în viitor. Şi numai dacă ne atingem împreună obiectivele climatice şi de mediu, fermierii vor putea continua să îşi câştige existenţa”, a declarat Ursula von der Leyen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

22 de Comentarii

 1. Hooo. Iaca na.Si iata că”abea în al treilea an al cincinalului” și după atâta baligă pe străzile europene în sfârșit a ajuns și la prea înălțimea duamnei..
  Baligă și politicienii.. 🤣🤣

 2. OARE, CE BUGET ARE ADUNATURA DE LA BRUSSEL ” CONDUSA” DE IEPUROAICA..? AR MENTINE UN MIC ORASEL …..BANI ARUNCATI DE POMANA …

 3. Tuarasa nu intelege, decat sa DAI (-) subventii, mai bine IEI (+) taxe vamale, e o chestiune de semn pe axa valorilor. Umanistii nu vad asta vreodata, pe ai i-a invatat la scoala ca valoarea este doar pozitiva.

 4. Nu țin minte să fi auzit de pesticide la cei ieșiți cu tractoarele nici în România, nici în Franța, nici la Bruxelles, nici în Germania.
  Îi doare la bască și de natură și de oameni pe cei ce conduc lumea. Era limpede că treaba cu agricultura nechimică a fost minciună de la-nceput, praf în ochii. Dac-ar putea ne-ar otrăvi direct nu s-ar mai chinui, precum acuma, să ne dea mîncare chimică. Doar nu tot a lor e ind chimică?
  E vorba, iarăși, de sărăcirea noastră prin scumpiri ascunse sub minciuna că nu mai pot de grija noastră.

 5. Dacă parlamentul a respins proiectul, de ce nu l-au retras până acum? Comisarii ăia sunt de capul lor. Cum să hrănești milioane de oameni 100% bio? Parcă sunt tâmpiți. O să ne umplem de gângănii.

 6. bai gagica, toti merita sa fie ascultati, baga-mi-as picioarele in ea de democratie!

 7. Doamna Ursula, cand decideti acolo ca piata de energie sa fie libera si sa treaca pe la burse, se simte peste tot pana la ultimul cetatean, dar voi nu auziti asta, nu se merita. Cand decidecti ca vai nu mai permitem centrale pe gaz din 2030, sufera 90% din cetatenii UE, dar voi asta nu auziti, nu se merita. La fel si cu LGTB-ul fortat bagat pe nas, cu justitie doar care sa va convina voua nu tarilor membre, cu taxe de carbon, cu nerme EURO la masini din 2 in 2 ani de ajungi sa schimbi masina la 5 ca e veche si tot asa. Vreti voi o forma mai matura a actului normativ? Noroc ca au iesit in strada cei din agricultura ca altfel, nici nu stiati ca exista. Ma gandesc asa vreti de fiecare data sa iese cel care este impins la saracie sa vina la voi in poarta? Ce propiect politic ati gandit voi acolo, ca pare o bateie de joc oricum ai privii.

 8. Ce faci fă nebuno? De fapt e un alt pas in acceptarea produselor urcace.Că ăia dau cu pesticide de moare si râmele din fundul pământului.Or fi chiar așa de proști agricultorii sa nu ințeleagă unde bati??

 9. Proastadreaq,.. Adică poți folosi la fel pesticidele ca și ukranul,.?? De fapt iarăși a dat-o in bară…Măsura solocitată in prmul rănd era și este oprirea de grăne ukrane in europa.. Dar indrăznește proasta să se ia de american ?? Doar grînele și mai tot ce invadează piața europeană sunt ale corporaților americane din ukraina..

 10. „Agricultorii merită să fie ascultați”! Pe bune? Cum de ți-ai dat seama aşa, dintr-o dată?
  Tu eşti cea care meriți să înfunzi puşcăria iar copiii să-ți fie trimişi în Ucraina pe front! Fiindcă situația asta tu şi cu aliații tăi ați creat-o, ați distrus Europa la ordinele primite de la Washington ştiind că voi şi familiile voastre o veți duce foarte bine, orice s-ar întãmpla. De aceea trebuie să vă fie trimişi copiii pe front.

 11. Nu intrați pe fenta! Ați auzit declarația acestei băgătoare în seamă mincinoasă? Una vrea sa se înțeleagă și alta va face! Dupa alegeri, acum e menghina apăsătoare, va baga forțat acest proiect și va fi votat cu ambele mâini! E doar o acțiune de retragere a proiectului dar în baga iar spre aprobare.

 12. Ursula mai trage in piept un gat de carbon si musca cu placere din marul pamantesc.

 13. oamenii nu ar trebui sa renunte la proteste. unitatea in a spune #NU VREAU este singura solutie impotriva acestor shaitani!

 14. Dupa o luna de proteste Frau Genocide, sub presiunea strazilor blocate, institutiilor murdarite cu balegi, etc. brusc a redescoperit ca fermierii merita sa fie ascultati… dupa ce prestituatele din MSM au incercat sa-i defaimeze si sa-i prezinta ca extremisti, fascisti, putinisti, etc. si nu a mers, populatiile fiind de partea fermierilor. Se pare ca in Uniunea Statelor Stasi Europene, numai aia care au puterea sa blocheze industria, economia, transporturile sunt ascultati… restul sunt fraieri care pot fi manipulati si ignorati, vezi profesori, medici, cadre medicale.

 15. Stafidita asta de Ursula care are fata de hirtie creponata ,la fel cum judeca paraliticul de peste balta ,la fel face si creponata vulpe blonda.Virsta de multe ori le inpiedica creierele atrofiate sa mai judece .Daca au mai tras si ceva pe nas in tinerete ,asa cum face lumea buna occidentala ,atunci este de inteles ca sa vedem anomaliile debitate de ei.

 16. Ursula von der Leyen: ”Agricultorii noştri merită să fie ascultaţi”
  Fix ca la Bucuresti, de parca legislatia aia care a scos agricultorii in strada nu e „opera” imbuibatilor de la Brussels!
  Coana Ursula, sa va fie rusine, ati reusit sa faceti varza din agricultura UE, chiar o sa fim nevoiti sa mancam insecte peste 30 de ani cu aberatiile voastre clocite in birourile luxoase de la Brussels!!
  Vedea-te-as mulgand vacile, sa vezi tu ce-i aia agricultura!!

 17. Uitindu-ma mai atent la poza doamnei Ursula ,constat ca isi rade mustata ,pt. ca zona respectiva arata cam naspa.Sa fie oare barbat si nu ne-a spus ea pana acum ?

 18. Si pana acum in Europa au existat reguli. Erau interzise culturile cu organisme modificate genetic, erau interzise anumite tratamente. Numai ca in est unii au cumparat sau arednat suprafete imense pt care nu se respecta regulile fitosanitare europene, ceea ce le face mai productive, mai toxice deci mai ieftine decat in UE. Si acum in magazin gasesti produse bio, nu te impiedica nimeni sale cumperi sunt la pret dublu si mai greu vandabile. Politica UE este ca oamenii sa fie obligati sa renunte la mancarea traditonala carne si legume si prin restrictiile aplicate agriculturii DECIMAREA VITELOR IN OLANDA/IRLANDA si altele intr-o zi vei manca scump viermii oferiti drept singura sursa de hrana cica nepoluanta. Desi se stie ca VIATA pe TERRA va dispare daca CO2 scade la 0,02% acum fiind 0,03%. Iar daca ei sunt putrezi de bogati cred ca vor supravietui cultivand in spatii/buncare tot ce le pofteste inima, dar va fi imposibil pt ca fara CO2 plantele nu pot face asimilare nu se pot dezvolta. Vom muri cu urmasii Ursului de gat are 7 copii cand noi facem 1-2, iar fratele ei tot 7 are deci ei spun lumii:Suntem prea multi, dar noi vrem familii cat mai numeroase…

 19. Cu VOIA Pazitorilor InDrumatori ai SOFTei, Ultimul pe Lista Commentacks … 🙂
  TRAG …:)o Conlcuzie pe DORN, ca pe oButelie de Apa de „FANTANA”, o iei in Bratze (Burtelia…:) si o InFIIIIGGGGI cu Sete in .. 🙂 ProEminentza din Centrul Fantanii, de INTRA Pustiea ca Unsa, Vorba lu’ Creanga si a lu’ Eminescu in Proza si Poezia PICANTE … 🙂
  CONCLUZIA este UNA Singura, To’arashi si, desi v-am zis-o de J’de MII de Ori, IO TOOOT v’o REPET, ca NU SE stie, POATE Lumea SCAPA de CE i SE pregateste de catre Dobbitocks Aroganti, da’ INCA Puternici, si nu VA MAI FACE VREODATA ASHANISHTE Greseli Crancene:

  TOATE RELELE VAZUTE SI NEVAZUTE „IZVORASC SI CURA” DIN DOBBOCKNESS A LU’ GORBACIOV CARE A LASAT LUMEA DEZEILIBRATA SI ASTFEL UNUU’ DINTRE CEI DOI COLOSI MILITARI A RAMAS IN RINGUL LUMII, FACAND TOT CE VOIA DIN LUME.
  Acum TOTI se vaita si plaaang …
  NU asta este Solutia!
  CARE ar fi?
  NU pot pen’ca sa STIU IO, SIMPLU Cetaean ROMAN, Scaaarbiiiit de CE am putut sa vad in cei 70 de Ani de Constientza a Lumii pin Lecturi de Ziare, de pe la 9 Ani, da’ far’ de „Accesuri”la STIUTE si mai ales NeSTIUTE.
  Aia CARE au aceste”Accesuri” AR TREBUI sa „LE STIE”.
  De CE NU gasesc EI, SOLUTIA de a inDrepta o Lume InDoita … 😊
  Ori NU merita acele Locuri, posibil de a AVEA MINTE, da’ NU au SI OOOA …
  Ori NU au nici macar EurmeDeAdieriDeMintzi, din Moment CE Lumea ramane SI mai InDOITA decat in Urma cu 34 de Ani.
  Parerea MEA, ASHA am STIUT IO si PUTUT IO sa pui Pun’tuu’ pe „IUUUU” Sensibilos al Cestiunii …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.