Va fi împresurat și liderul AUR?(I)

Conform unui articol publicat săptămâna trecută de incisivul jurnalist Liviu Alexa, patronul Ziarului de Cluj și al postului de televiziune NCN, președintele AUR, George Simion, ar fi decis să candideze pentru funcția de primar al municipiului Cluj Napoca la alegerile locale care urmează să se desfășoare în ultima decadă a lunii septembrie 2024. Numeroși analiști au apreciat că asaltarea Clujului de către Simion ar fi o mutare foarte inteligentă, după debutul său furtunos în liga mare a politicii autohtone, în contextul în care Clujul constituie al doilea bazin electoral după București, a devenit cel mai mare centru universitar din țară, este perceput de o perioadă drept orașul cel mai emergent economic și cultural și este capitala istorică și simbolică a Transilvaniei, care a fost fieful iluminismului și naționalismului românesc de factură europeană în ultimele trei secole. Pe de altă parte, partidele mainstream (PSD și PNL) sunt într-o perioadă de regres, de depreciere, chiar de degringoladă fără precedent pe plan local, din cauza celor doi politicieni tranzactioniști care le conduc din umbra și sunt identificați cu răul comunist și postcomunist, Ioan Rus și Emil Boc. Iar USR nu a prins cheag în urbea de pe Someș în pofida existenței unui electorat tânăr și universitar semnificativ, aproape preponderent.

Potrivit surselor noastre, pe lângă trustul mediatic patronat de Alexa, președintele AUR s-ar baza într-un astfel de demers electoral pe promisiunile de sprijin ale unor afaceriști controversați, ca Avram Gal, regele clujean al fripturilor de vacă americană asortate cu foițe de aur, și Vasile Pușcaș, până relativ recent prințul favorit al afacerilor imobiliare mai puțin curate cu primăria lui Boc, precum și pe aderența locală a unui europarlamentar perceput cam  sforar și sforăitor, care are biroul național în Cluj Napoca.

Brokerul transatlantic Avrămuț dă iama și în AUR

După usturătoarele sale fripturi bovine, Avram Gal, alintat Avrămuț, a intrat recent în atenția publică prin două evenimente mediatizate. Primul este masa copioasă la care au fost pozați în localul său, în 21 octombrie ( zi de   sâmbătă), secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană (care se pare că nu s-a dezis încă de porecla data de Ion Iliescu) și senatorul clujean Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, căruia Gal i-a fost consilier personal în perioada în care a deținut portofoliul de ministru al Apărării. Al doilea este anunțul său triumfalist că va candida anul viitor, sub sigla PSD, al cărui membru de vază a devenit după ce s-a perindat prin aproape toate partidele (PDL, UNPR, ALDE, PP-USL) pentru funcția de primar al orașului natal Câmpia Turzii, în care a deținut un mandat de viceprimar. În acest scop, l-a invitat în România pe un cunoscut consultant electoral al ex-președintelui american Barrack Obama, Dan Schlomo, cu care a semnat  un contract de consultanță, postând acest moment pe rețelele de socializare. Avrămuț a mărturisit anturajului său apropiat că-l mână în luptă afacerile de miliarde de dolari care se vor derula pe perimetrul Luna-Câmpia Turzii, unde a fost demarată construirea celei mai mari baze militare americane din Europa, în care se preconizează mutarea importantei  baze a SUA de la Ramstein, Germania.

În duminica însorită din 12 noiembrie, volubilul Avrămuț s-a remarcat la o petrecere high life organizată la Snagov de afaceristul penal Cristian Burci, cu prilejul botezului nepotului său. Ca să-și arate importanța, Avrămuț s-a lăudat că în data de 27 ianuarie 2024 va pleca, împreună cu președintele AUR, George Simion, într-o vizită de anduranță în Statele Unite. Unde ar urma să se întâlnească cu liderii și membrii comunităților neoprotestante românești de peste Ocean, penticostale îndeosebi, dar și cu oficiali de la Washington, fiind posibil să pupe mâna longevivei dive a uliilor de pe malurile Potomacului, Victoria Nuland, proconsulul american pentru Europa de Est. Noul broker de putere de pe malurile Someșului a început să vorbească de un posibil tandem Geoană președinte-Simion premier. Declarativ credincios penticostal, Avrămuț promite că-i va aduce liderului AUR voturile numeroasei și influentei comunități penticostale din Cluj, într-o eventuală bătălie pentru primăria de la poalele Feleacului. Numai că, datorită modului său de trai boem și patrician în același timp, regele fripturilor de vacă  nu are o aderență serioasă nici în rândul liderilor nici în rândul membrilor acestei comunități, care-l privesc mai mult ca pe un fel de clovn ca să nu zic escroc. În plus, Avrămuț a fost agățat de DNA, fiind anchetat pentru șantaj și trimis în judecată  pentru traffic de influență, și are probleme mari cu primăria și cu prefectura întrucât faimosul restaurant pe care-l administrează (Transilvania Steak House) nu are acord și avize de funcționare.

Tatăl mare sponsor la UDMR, fiul la AUR

Vasile Pușcaș, alintat Silică în lumea interlopă din Satu Mare, de unde provine, a fost cel mai favorizat dezvoltator imobiliar din Cluj vreme de aproape un deceniu, cât a fost căsătorit cu fiica ex-ministrului de interne Ioan Rus, care a avut tot timpul o relație specială cu primarul Emil Boc, căruia i-a fost stăpân în organizația studenților comuniști (UASCR) din centrul universitar de pe Someș. În perioada de grație, Silică  a construit șase ansambluri rezidențiale Platinia în zone centrale și nodale ale orașului, cel mai mare și cunoscut fiind cel edificat pe Calea Moților, în zona în care a funcționat fabrica de  bere Ursus (ce include și un mall și un hotel). După ce s-a despărțit de fiica lui Rus, nu a mai beneficiat de aceeași larghețe și promptitudine în eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcție de la primăria condusă de Boc. Ba, mai mult, municipalitatea clujeană i-a expropriat o suprafață de teren amplasată într-un spațiu verde din cartierul Zorilor, pe care intenționa să ridice un nou ansamblu imobiliar, în timp ce edilii clujeni vor să dea spațiului respectiv destinația de parc cu locuri de joacă pentru copii.

Din aceste motive a intrat în conflict cu Boc și a declanșat mai multe litigii cu primăria clujeană obținând o hotărâre favorabilă (anularea deciziei de expropiere)  într-un proces strămutat în orașul natal Satu Mare, ce a rămas definitivă la Curtea de Apel Oradea. Această hotărâre comportă multe discuții sub aspectul legalității și imparțialității în contextul în care Silică și tatăl său, un controvesat om de afaceri sătmărean, au avut și au relații apropiate cu foști și actuali șefi ai instanțelor și parchetelor din Satu Mare și Oradea, care i-au mai ajutat când au avut probleme de natură penală sau civilă și comercială. Astfel, Pușcaș senior a fost partener de chefuri și poker cu un fost președinte al Curții de Apel Oradea, a cărui soție era originară din județul Satu Mare, iar Pușcas junior este prieten bun din adolescență cu un fost șef al DNA Oradea și al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, cu care a locuit în chirie în perioada studenției de la Cluj. Întâmplător sau nu, ambii magistrați dețin  apartamente de lux în ansamblul rezidențial Platinia de pe Calea Moților.

Tatăl lui Silică, Vasile Pușcaș senior- zis Sile, a acaparat, în condiții dubioase, cu două decenii în urmă, firma locală de salubritate Florisal, care a avut monopol asupra municipiului Satu Mare. Firmei Florisal i s-au adus multă vreme reproșuri că  deținea utilaje învechite și că presta servicii execrabile, desi percepea cele mai mari tarife din nord-vestul României. Iar celor doi Pușcaș li s-a reproșat că au spălat câștigurile substantiale obținute pe spatele sătmărenilor în afaceri imobiliare extrem de profitabile în Cluj Napoca. Pușcaș senior a fost unul din principalii sponsori locali ai UDMR, îndeosebi ai celor doi primarI pe care i-a avut această formațiune în Sătmar, Iuliu Ilyes (2004-2012) respectiv Gabor Kereskenyi (din 2016 până în prezent). Florisal și familia Pușcaș au intrat în conflict și în litigii judiciare cu primarul Kereskenyi și cu instituția condusă de  acesta după ce, în urma unei comenzi primite de la Budapesta, actualul edil șef de la Satu Mare a organizat o licitație prin care salubritatea orașului a fost atribuită unei săgeți a unei firme budapestane, care operează și județele Harghita și Bihor. În familia lui Silică se vorbește exclusiv limba maghiară și se urmăresc doar posturile de radio și de televiziune de la Budapesta, mama sa fiind unguroaică, iar tatăl pe jumătate maghiar, după mamă.

Sponsorul Silică are probleme cu cashul

Vasile Pușcaș junior i-a promis lui George Simion că va fi principalul sponsor al AUR la Cluj și că-l va sprijini în bătălia pentru primăria urbei de pe Someș, inclusiv prin amenajarea unui sediu mare și modern de campanie. Numai că Silică nu stă prea bine cu cashul în ultima vreme, cel puțin așa s-a plâns tatăl său. Acesta a relatat unor amici cum a împărțit cu fostul cuscru Ioan Rus averea celor două odrasle ale lor, într-un sejur petrecut  în stațiunea Pula din Croația, când au perfectat tranzacția finală, în chiloți și total transpirați, pe un vaporaș cu care au făcut o croazieră de o zi pe Marea Adriatică. Întâmplător, un angajat de pe vaporaș era român și l-a recunoscut pe fostul ministru care le-a etichetat curve pe soțiile conaționalilor care au trebuit să plece să-și câștige pâinea  peste mări și țări. În urma acestui partaj, edificiile mai bănoase ale ansamblului Platinia de la fosta fabrică de bere Ursus, respectiv hotelul și mallul, au ajuns în proprietatea fostului său socru Ioan Rus și a sparing-partenerului de afaceri al acestuia Ion Țiriac.

Cert este că Silică vrea acum să se răzbune cu orice preț si pe primarul Emil Boc și pe fostul socru Ioan Rus, sponsorizând AUR. Numai că nici Boc nu se lasă: marțea trecută a plecat în Statele Unite ca să obțină sprijin pentru visul său de mărire prezidențială, iar astăzi aterizează la Bruxelles în același scop. Pe bani primăriei, bineînțeles.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Valer Marian 269 Articole
Author

9 Comentarii

 1. Am dreptul să pun o întrebare la care obligatoriu sa mediteze Alexa?
  – De ce nu candidează Alexa jurnalistul?
  Întreb, pentru că: are acum 44 bete, e tânăr și în putere, om de caracter și cuvânt, calități pe care nu le întâlnești în politica celor 33 ani! Are și partea cea mai urâtă: vorbește prea mult, spune oricui ce are pe suflet, comunicarea și-o blochează singur și inconștient dar își revine rapid, omul care poate forță cam orice pentru noul apărut că idee peste noapte și care avantajează mare parte din cetățeni, socul actualilor luxoși din politica va fi oribil. Cred total: a venit timpul să facă o schimbare totala pe care nu crede că va reuși✓ eu spun că reușește 99% și o va tine ani buni, până pe la 69 ani👍💪, nu e bășcălie! Sfat: Candidează omule Alexa, șansă e de partea ta!

 2. Ore Nea Valer nu e la curent cu participarea de acum cateva luni a lu SeMe Yon la un simpozion elitist, intzesat cu PROFI, la care a fost prezent si Nea Cornel? Cumva Nea Valer nu a aflat incaca individul pe care-l ataca pe drept este RASFATZATUL MEDIEI SECURISTE?
  Nea Valer nu se pricepe la rechizitorii politice si geopolitice, plus ca antiamericanismul sau e urat mirositor in contextul clar ca stie ce PRAMATII SECURISTE sunt TOTI cei pe care-i incondeiaza, ba chiar si ceilalti, mult mai multi; pe care-i scoate de sub catarea „armei sale cu luneta”!!! Sa nu-si dea seama ca BOLSEVICII SECURISTOIZI romani au CONTACTE STRANSE cu BOLSEVICII CIA, FBI
  si din deepe de staate, basca din Colhozul BOLSEVIC european?

  Limbajul lui Nea Valer, ca si reflexele adanc sadite in iepoca de Aur, mi se par stupefiant de asemanatoare cu ale postacei de pe forum Ileana/ileana…

 3. Simion este sustinut de toti nepriceputii in politica, ce sa faci cu 14%, o opozitie individuala, fara rost, pozezi ca Chichirau. N-ati vazut unde a ajuns Chichirau ? Asa va ajunge si finul unui santajist comdamnat si a unui pedofil in curs de condamnare. Partidul unora care se uita la un post de otv, nicio treaba cu Romania.

 4. cu cat mai multe matrapazlacuri scoase in public, cu atat sper in (poate) desteptarea p000limii. Felicitari!

 5. Românii , unii dintre ei poate nu acordă atenție acestui Simion, actor de proasta factura care vrea să pară legionar sau orice altceva decât un bun roman , dar cat timp această făcătură rusească îi face de ras pe ,,mentorii “ din est și după vorba românească , individul ,,calcă numai în străchini”, nu face decât ne arată ca rușii și al lor mic bucătar sunt în urmă cu 80 de ani când datorită conjucturii geopolitice s- au înfruptat mișelește cu teritorii străine , Basarabia și o parte din Bucovina , aducându- le în epoca de piatră. Chiar și atacul barbar asupra unui stat suveran, Ucraina , care va deveni membru NATO , a dovedit ca diriguitorii ruși joacă în alt film, devenind vasalii Chinei caznindu- se să boxeze la categoria grea dar nu au ,,greutatea “ decât pentru ,pana “ . 15 ani se vor chinui , în această cursă a înarmării având la bază inteligența artificială , să revină la starea de dinainte de 24 februarie 2022 când încă credeam ca Rusia este o mare putere. Astfel cu acest pas greșit, Rusia a dovedit ce înseamnă comunismul mascat, demascând o corupție endemică și o conducere autoritară de tip comunist care va pune pe butuci acest uriaș depozit de materii prime . Speram ca românii să trimită în istorie acest partid de tristă amintire. Trăiască Statele Unite ale Europei .

 6. Ia mai duceti-va voi dragi po(u)liticieni in localitatea acea din Nord vestul Croatiei care a facut parte si din imperiul roman dar al carui nume nu pot sa-l pronunt fiindca voi fi cenzurat. Va dau un indiciu : e la malul marii Adriatice si este compus din 4 litere doar, iar prima litera este P. Spe ca ati primit mesajul.

 7. Valere, de unde ai nene informațiile? Muncești tu ca să le strângi sau le primești gata împachetate, tu având cel mult libertatea să pui titlurile? Securismul n-a pierit, doar câteva clipe în decembrie 89 s-a hodinit!

 8. Simion se zice ca e o creatie a unui sau altui serviciu special.
  nu e de mirare ca granzi sau medii oameni de afaceri il curteaza si il promoveaza la carma unui oras important.
  e de asteptat ca dupa decenii de prostie si dupa ce am ajuns la sape de lemn sa mai votam o data si sa ne o furam din nou in freza.
  mai apare cate un french mason, cum era avocatul ala de la presedintie in anii trecuti, dar fara sanse sa ajunga la Cotroceni. amintiti-va de Filiera Franceza, sau de ce film vreti voi, si veti avea tabloul Romaniei de maine: mizerie, promiscuitate si prosti la tot pasul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.